Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu
by on 31 oct. 2012 El Montsec, La Noguera, Montsec de Rúbies i Sant Mamet | 0 comments

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer, La Noguera.

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec

L’ermita de Sant Miquel és situada als afores del nucli urbà d’Alòs de Balaguer, situada aproximadament a 800 m del riu Segre, a la comarca de La Noguera. L’estructura de l’edifici és molt antiga i es conserven dues portes d’accés al temple. El parament de l’edifici és de pedra sorrenca a base de carreus força regulars amb filades uniformes. Probablement es tracta d’un edifici de la primera meitat del s. XI immediatament posterior a la conquesta feudal d’Alòs que almenys ja s’havia produït l’any 1024. Es tracta d’un conjunt genuïnament romànic i conserva pintures en el seu interior.

Va ser destinada durant molts anys a usos agrícoles que van provocar danys irreparables a la pintura i a l’estructura. Va ser l’any 2002 quan es va restaurar i per a finalitats religioses, culturals o d’esbarjo. La restauració va ser possible gràcies als propietaris, l’aportació popular i les institucions.

Característiques Arquitectòniques
És una església d’una nau i un absis rodó cobert amb volta de quart d’esfera, amb arc preabsidal de mig punt, i les mides són 5,80 x 11 metres. La porta és al mur de l’epístola, una altra de més ampla al frontis, les dues d’arc de mig punt adovellat.

La nau es coberta amb volta de canó. Dos arcs torals lliures i un d’adossat al frontis, amb tres arcs laterals al costat de l’evangeli i dos al de l’epístola (el tercer està ocupat per la porta), tots de mig punt i adovellats. Els torals lliures arrenquen d’imposta rectangular i l’adossat al frontis d’una de motlliurada. molt desgastada, de pla i cavet evolucionada.

Construcció: parament de filades de pedres treballades a cops de maceta unides amb fang. Forats de bastida en una renglera a l’exterior de la nau. Absis decorat amb arcuacions de pedra tosca formant arcs de mig punt adovellats, amb la peça semicircular sota cada un d’ells i amb alguna de triangular al carcanyol. Recolzen en permòdols trapezoïdals.

Finestres: una al mig de l’absis, una al frontis damunt la porta i dues, una per banda, sota els carcs laterals propers a l’absis. Les quatre de dues esqueixades i arc de mig punt adovellat. La finestra del mur de l’evangeli ha desaparegut en part en obrir-hi una porta. Finalment, finestra en creu damunt l’absis. Els braços són d’igual amplada, però més llarg el vertical creuat pel mig de l’horitzontal.

Pintures: a l’interior de l’església encara resten alguns fragments de pintura mural, localitzats principalment a la banda sur de l’intradós de l’arc preabsial i, en menor proporció, en un arc faixó adossat al mur de ponent i en el darrer tram de volta. L’estat de conservació és molt precari, ja que el mur es presenta repicat per tal d’ésser enguixat de nou. S’ha perdut prácticament tota la gamma de colors i només resta el color vermell emprat per al dibuix i per definir la forma de les figures, i en alguns punts tota la decoració. Hi ha un altre fragment de pintura conservat en aquest mateix arc, localitzat en una zona més baixa, correspon a dos rostres humans que s’ajunten. La seva proximitat i el fet que molt probablement siguin figures femenines i que duguin nimbe fan que s’hagin d’intificar amb l’escena de la Visitació. Aquestes restes pictòriques haurien de ser datades després de mitjan segle XII.

Aplec de Sant Miquel
La pagesia de les contrades d’Alòs venera Sant Miquel. A ell se li encomana que faci ploure amb mesura i que guardi d’inundacions i dels estralls de l’aigua. Sant Miquel marca el pas cap als freds i, entre la gent del camp, a partir d’aquest dia es comencen les feines i conreus propis de la tardor. Per Sant Miquel, día 29 de Setembre, la gent del poble d’Alòs va en romeria a l’ermita.

Situació en el Mapa de l'Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec

Àlbum Fotogràfic de l'Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec

El Mapa de la web www.serradelmontsec.cat


Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.

Escriu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *