Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Ermita de la Mare de Déu de Fabregada. Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà.

 

Ermita de la Mare de Déu de la Fabregada. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Montsec d'Àres.

Ermita de la Mare de Déu de la Fabregada. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Montsec d’Ares.

 

A la comarca del Pallars Jussà es troba l’ermita de la Mare de Déu de Fabregada i l’antic poblat de Fabregada, situats a la vessant nord del Montsec d’Ares, en un punt de confluència de camins i carrerades, ja documentades al s. XI. Concretament el camí ral que segueix tota la vall de St. Esteve i que, pel coll de Fabregada, comunica les conques de la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana, dins el territori ben definit del Castell de Mur. L’altre via de comunicació, és el camí-carrerada que, procedent d’Àger, a la cara sud del Montsec, salta la carena pel Coll d’Ares i va a St. Esteve de la Sarga, per continuar cap el nord, per les carenes en direcció al Meüll, camí dels Pirineus.

La seva situació en la part més meridional de la comarca del Pallars Jussà, a redós de la serra del Montsec, converteix aquest lloc en una veritable zona de frontera natural, i sovint també cultural, i imprimeix a aquests paratges un caràcter particular.

L’ermita de la Mare de Déu de Fabregada és un edifici romànic del segle XII, amb nau amb coberta de canó, lleugerament apuntada, absis semicircular i una petita espadanya sobre la paret de ponent. Una motllura bisellada recorre tot el ràfec de la teulada. A l’interior, un arc toral parteix la nau, que és de planta lleugerament irregular, en dos trams. La porta té una ornamentació molt senzilla, amb una arquivolta en degradació i les dovelles extradossades per una motllura bisellada llisa, amb alguns elements geomètrics com boles o mitjos cilindres.

L’absis té una finestra de doble esqueixada, i enfront, a la façana de ponent, n’hi ha una altra, però aquesta és de traçat recte. L’aparell de tot l’edifici és de carreus llisos, regulars i bastant grossos, que mostren una obra del segle XII. L’obra no és ben bé igual: la nau presenta uns carreus més ben polits, posats alternativament del dret i de través, mentre que l’absis presenta uns carreus menys polits, posats de manera més irregular.

El lloc de Ipsa Fabricata està documentat ja el 1038, quan hom l’esmenta com a part del terme del Castell de Mur. El lloc i l’església de Fabregada, situats en el terme del castell de Mur, foren donats a Bertran Ató de Montanyana pel comte Ramon IV de Pallars Jussà.

Aquest és un fragment dels goigs de la Mare de Déu de Fabregada, que es canten durant l’aplec del darrer diumenge de maig, quan s’apleguen a Fabregada gairebé tots els habitants de la Feixa.

«
Del Montsec a mitja altura
vostra imatge coronada
és dels pobles venerada,
preuat tresor i ventura;
puix de tots els mals ens cura
un raig de vostra mirada:
Socorreu-nos, poderosa,
oh, Verge de Fabregada.
»
—Goig popular

L’ermita ha donat lloc a un altre costum popular: el de les Majorales del Roser, càrrec honorífic que distingia les dones de Sant Esteve de la Sarga que tenen cura tant de l’església parroquial com del santuari.

 

Jaciment de Fabregada
A ponent de l’ermita, s’aixeca un turó en el que se situen les restes del poblat de Fabregada. Es troba cobert per un bosc de roures i alzines entre el que es poden observar els murs de diverses habitacions i el seu enderroc corresponent. La planta del poblat és ovalada amb un radi màxim i mínim de 50 mts. i 30 mts. aproximadament. A migdia, dominant el torrent de St. Esteve, trobem un rengle de cases de les que es conserva una bona alçada dels seus murs, ja que foren emprades com a corrals fins a mitjans del s.XX. Cap d’elles conserva la teulada que ha estat reutilitzada pels habitants de la vall.

A uns 25 metres del poblat en direcció SW, trobem el sector que correspon amb la zona industrial o farga, situada sobre el llit del torrent i que havia estat utilitzat com a hort possiblement fins a principis del s.XX. Uns 250 mts. en direcció nord, trobem el sector que correspon amb l’abocador de les escòries, actualment situat entre uns camps de conreu.

 
 


Situació en el Mapa de l’Ermita de la Mare de Déu de la Fabregada. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Montsec d’Ares.
 


 
 


 

SerradelMontsec.cat

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, L'extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts. Així com el territori conegut com Els Asptres de la Noguera (o del Montsec) . Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies (o de Meià) i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.

Subscriu-te per mail a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram
Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
2 Comments

  1. Me ha gustado mucho el artículo publicado.Sería muy interesante seguir investigando. Nací en Sant Esteban de la Sarga.

  2. Ens alegra que t’hagi agradat aquest article Mercè. Qualsevol cosa que ens vulguis comentar serà benvinguda. Moltes gràcies.

Escriu un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *