Pages Menu
Categories Menu

Torre de Guaita d’Alsamora. Sant Esteve de la Sarga.

 

El castell d’Alsamora, probablement del segle XI, pertanyia a una línia defensiva al nord de la Serra del Montsec, formada per Viacamp, Girbeta, Fabregada, Castellnou de Montsec, l’Alzina, Moror, Estorm, Llimiana, Sant Miquel de la Vall, Montllobar i Toló…

Alsamora, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Alsamora, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

ALSAMORA

Alsamora, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA D’ALSAMORA

Alsamora és situat a 851 m d’altitud al peu del vessant septentrional de la Serra del Montsec d’Ares, a la conca de la Noguera Ribagorçana, a 4 km de l’entrada del Congost de Mont-Rebei.

Limita al nord amb la Serra d’Alsamora, a l’est amb la vila de Sant Esteve de la Sarga, al sud limita amb la Serra del Montsec d’Ares i finalment a l’oest limita amb Lo Tossalet (864 m).

El nucli és drenat al sud pel barranc que neix a l’Obaga de la Vena i al nord pel Barranc de la Maçana, al qual desguassa el Barranc del Solà per la dreta i el barranc de l’Obaga per l’esquerra. S’accedeix al poble a partir del camí dels Llocs de la Feixa, que passat Alsamora és la carretera d’Alsamora.

Hi passa el camí procedent d’Àger, pel Coll d’Ares, a Pont de Montanyana pel Coll d’Ares i el camí de transhumància que comunicava Àger amb Moror utilitzat pels pastors d’Àger durant l’estiu, per complementar la pastura dels seus ramats. Alsamora és un dels anomenats pobles de la Feixa, el de més a ponent.

Tot i que pertany administrativament al Pallars Jussà, des del punt de vista geogràfic és un poble ribagorçà, tot i que al llarg de la història s’ha decantat clarament cap al Pallars.

 

 

 

 

En el nucli antic, la forma de les parcel·les són allargades amb front de façanes estretes. Les construccions per lo general són de planta baixa més dos.

Les alineacions al carrer són força irregulars, l’eix principal, i pràcticament únic, ordena la vila i era, al mateix temps, part del camí d’Àger a Montanyana. Cap a l’est, el carrer-camí s’escurça en secció fins al punt de no permetre la possibilitat del pas de vehicles.

A la part est del nucli predomina l’estat d’abandonament de la pavimentació i de les edificacions, que coincideix amb un fort desnivell topogràfic.

 

 

CASTELL D’ALSAMORA

L’any 2008 es va realitzar la intervenció arqueològica al castell d’Alsamora, promoguda per l’Associació per la Defensa i el Progrés d’Alsamora (ADPA).

Després de la primera neteja i desbrossament de la vegetació acumulada a l’esplanada, s’observà que a la major part de la superfície ja aflorava el substrat rocós.

Aquest es presentava creant un doble vessant a partir d’una espina central a la llengua de la penya. Es va aprofitar els afloraments de roca natural per anar acumulant la terra generada durant l’excavació. Tan sols a tres zones molt concretes es conservava estratigrafia.

El castell és d’origen medieval (probablement del segle XI) i pertanyia a una línia defensiva al nord de la Serra del Montsec, que era formada per, almenys, Viacamp, Girbeta, Fabregada, Castellnou de Montsec, l’Alzina, Moror, Estorm, Llimiana, Sant Miquel de la Vall, Montllor i Toló.

 

 

Alsamora sota la boira, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Alsamora sota la boira, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

Des de la torre es pot mantenir contacte visual amb la torre de Girbeta i la de Viacamp, així com el jaciment d’Els Altimiris. Al mig del poble i dalt el turonet que el domina hi ha una torre circular amb basament folrat i en bon estat.

La construcció és amb carreus petits disposats en filades regulars, característic del segle XI.

L’alçada és de 30 metres, 10 metres de diàmetre exterior i 3,25 metres de gruix de mur. A llevant s’hi obren dues finestres i hi ha una sagetera davall.

A ponent hi ha una porta esbalandrada. A l’interior, està dividida en quatre compartiments diferents.

A baix de tot hi ha una cambra coberta amb una falsa cúpula de pedra tosca, d’una alçada de 3,2 metres actualment, però que en devia tenir 4 o 5 metres, primitivament.

Per damunt seu, a uns 4 metres d’alçada respecte de l’exterior, hi ha la porta d’entrada, que mira al nord, i una obertura cap a ponent.

La porta era adovellada, però les dovelles que formaven el mig punt foren arrencades.

Per damunt de l’estança de la porta es veu els suports d’un sostre, a 4 metres d’alçada, i per damunt, uns 3,5 metres més amunt, encara un altre, que formaven dues cambres més.

La del tercer nivell presenta unes espitlleres de doble esqueixada, una mirant cap a llevant i l’altra cap a migdia. El capdamunt de la torre presenta uns finestrals més grossos que les espitlleres del pis inferior.

 

 

Planta de l'esperó fortificat de la Torre de Guaita d'Alsamora, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Planta de l’esperó fortificat de la Torre de Guaita d’Alsamora, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

ORIGEN D’ALSAMORA

A l’edat mitja el poble estava dins del terme del Castell de Girbeta (La Ribagorça, Osca), i servia de punta de llança i fortificació defensiva dels comtats de Pallars i Ribagorça.

Apareix documentat per primer cop en un pergamí de febrer de l’any 1033, com a afrontació del terme de Fabregada, en la donació que d’aquest vilatge feu el comte Ramon III de Pallars en favor del “milites” Bertran Ató de Montanyana, castlà també de Castellnou de Montsec.

Alsamora es mantingué sota el domini dels comtes de Pallars Jussà passant, de ser part del territori de l’originari castrum d’Orrit al de Montanyana (Al Montsec de l’Estall, Ribagorça d’Osca) i, després, amb la subdivisió corresponent, al de Girbeta (al Montsec d’Estall, Ribagorça d’Osca).

Aviat, doncs, restaria sota control dels senyors de Girbeta, amb Pere I Roger de Girbeta (1092), i Arnau Pere de Girbeta (1120-1150), castlans o carlans de la zona.

 

 

 

 

El fogatge realitzat a l’any 1380, el poble d’Alsamora comptava amb 4 focs o cases que pagaven impostos, situant-se, doncs, a un nivell similar als pobles veïns d’Alzina (4 focs), la Clua (3 focs), Castellnou del Montsec (4 focs), Estorm i Vilamolera (7 focs entre els dos), ja més gran Moror amb 13 focs i Sant Esteve de la Sarga (3 focs) actualment cap del municipi.

L’arribada de la pesta a la segona meitat del segle XIV va donar un fort cop a la contrada, tot i desapareixent i arruïnant-se diferents pobles com Vilamolera, Fabregada o Vilabella, no significà, necessàriament la mort de tots els habitants, sinó una reestructuració de la població.

Així doncs, els habitants de Vilabella i Fabregada que van sobreviure a la pesta es van traslladar a Sant Esteve de la Sarga i a Alsamora.

Ja a finals del segle XV el terme i poble d’Alsamora pertanyia als barons d’Eroles. La primera referència que tenim d’aquest domini data de l’any 1523 quan Lluïsa d’Eroles es titulava senyora d’Alsamora a la sentència arbitral sobre els drets d’empriu al Montsec entre els pobles d’Àger, Moror, Alzina, Sant Esteve de la Sarga, Castellnou de Montsec i Alsamora.

El senyoriu continuà a mans dels barons d’Eroles fins a l’abolició de les senyories al segle XIX, excepte en un nou breu lapse de temps, a finals del segle XVII i principis del XVIII quan va ser pres el terme d’Alsamora com a penyora per la notable família dels Subirà, per manca de pagament d’un dot pels Eroles.

Amb la revolució liberal i la llei de municipis, a la dècada de 1840, Alsamora va passar a convertir-se en cap d’un districte municipal que incloïa els pobles d’Alsamora, Mont-rebei, la Clua, la Torre d’Amargós, Castellnou de Montsec, Sant Esteve de la Sarga, Beniure, Alzina, Moror i Estorm.

La capitalitat hi va romandre fins a principis del segle XX, moment en què passà a Sant Esteve de la Sarga.

 

 

SAMARRETA MOSCA COLLONERA

 

L’escultor Antoni Gil, va fer un replica de la mosca collonera del Montsec, en format gegant i en ferro forjat al poble d’Alsamora. Els hereus d’Antoni Gil, ens han donat permís per reproduir la imatge de la seva escultura, i aquesta escultura és la que reprodueix una de les nostres samarretes, juntament amb el lema “Montsec University”, que fa referència a la Serra del Montsec que no és res més que un gran mestratge que ens ensenya tot allò que cal saber de la nostra història i la nostra cultura i la nostra natura.

 

Escultura en ferro forjat homenatge a la mosca collonera d'Antoni Gil, Alsamora. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Serra del Montsec.

Escultura en ferro forjat homenatge a la mosca collonera d’Antoni Gil, Alsamora. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Serra del Montsec.

 

Estampat de la samarreta 'Mosca Collonera - Montsec University'.

Estampat de la samarreta ‘Mosca Collonera – Montsec University’.

 

 

 

 

 


 

SerradelMontsec.cat

1 Comment

error: ! Aquest contingut no està diponible!