Pages Menu
Categories Menu

El Montsec i el Fons Josep Salvany

 

Josep Salvany i Blanch, gran aficionat a l’excursionisme científic i a la fotografia, va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924….

Autoretrat de Josep Salvany i Blanch.

Autoretrat de Josep Salvany i Blanch.

 

EL MONTSEC AL FONS JOSEP SALVANY

 

 

 


JOSEP SALVANY I BLANCH

Josep Salvany i Blanch va néixer a Martorell el 4 de desembre de 1866. Va cursar estudis de medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona i es llicencià el 1891. L’any 1929 va morir a Barcelona el 28 de gener.

Gran aficionat a l’excursionisme científic i a la fotografia, l’any 1905 va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924.

Van ser les seves excursions arreu de Catalunya les que li permetran crear una important col·lecció de fotografies.

Va viatjar també per les Illes Balears i la resta d’Espanya, pels Estats Units, Europa, Egipte, Pròxim Orient, i en tots aquests viatges captà amb la seva càmera fotogràfica els monuments i la gent del diferents països.

 

 

Any 1921. El riu Segre i la Serra del Mont-Roig prop de l'aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Fons Josep Salvany i Blanch.

Any 1921. El riu Segre i la Serra del Mont-Roig prop de l’aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Fons Josep Salvany i Blanch.

 

 


EL FONS FOTOGRÀFIC JOSEP SALVANY I BLANCH

El Fons Josep Salvany i Blanch, dipositat a la Biblioteca de Catalunya, conté aproximadament 10.000 imatges en clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre en format 6 x 13 cm.

Aquestes plaques fotogràfiques es conserven en les seves capses originals i cada una d’elles té un número identificador.

Tot i que la majoria de fotografies estan realitzades pel propi Josep Salvany i Blanch podem trobar algunes d’altres membres del Centre Excursionista de Catalunya.

L’abast cronològic de la col·lecció es situa entre 1911 i 1926. A aquest fons de plaques s’afegeixen sis carnets de visita i dues agendes manuscrites que permeten identificar cada clixé, aportant la descripció o títol de les imatges així com altre informació tècnica.

Aquesta col·lecció de fotografies conté moltes de les comarques al voltant de la Serra del Montsec, i poden ser consultades on-line a través del cercador de la web del fons.

Totes les fotografies estan titulades, categoritzades amb paraules clau, i fins i tot algunes tenen petites descripcions.

D’aquesta manera, filtrar la col·lecció és converteix en una feina fàcil. Per exemple: es pot filtrar i veure les fotografies amb la paraula clau El Montsec, o La Noguera, o Pallars Jussa, etc.

 

EAny 1920. Vista de la façana de l'església de Rúbies amb les muntanyes del Montsec al fons. Fons Josep Salvany i Blanch.

Any 1920. Vista de la façana de l’església de Rúbies amb les muntanyes del Montsec al fons. Fons Josep Salvany i Blanch.

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús a serradelmontsec@gmail.com.

 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.
SerradelMontsec.cat


Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!