Pages Menu
Categories Menu

Montsonís. Foradada.

 

El senyor de la guerra, Arnau Mir de Tost va trepitjar aquests carrers quan encara no hi feien nit els peregrins que anaven camí de Sant Jaume de Compostela. I es que, des del punt més alt del castell de Montsonís, la vista es fenomenal…

Castell de Montsonís i església de Santa Maria de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Castell de Montsonís i església de Santa Maria de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

MONTSONÍS

Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE MONTSONÍS

El nom d’aquest poble prové de la barreja de dues paraules, una de les quals prové d’un terme llatí que més tard va donar origen a les paraules catalanes “sínia” i “sènia”.

La primera, designa la coneguda màquina d’aixecar aigua d’un pou mitjançant una roda accionada per la força d’un animal, i la segona fa referència a terres regades artificialment.

En la documentació antiga Montsonís apareix escrit com “Montcenis”. “Cenis” és un terme d’origen àrab que dóna origen a les paraules catalanes sínia i sènia.

Montsonís significaria, doncs, “la muntanya de les sínies” o bé “la muntanya de les terres regades”.

En la documentació existent no hi ha referències a sínies, sí en canvi a sèquies, els historiadors s’inclinen a pensar que l’etimologia és la de terres regades.

Aquest fet no és tan sols una realitat del passat sinó que és plenament vigent. Des de la seva construcció al segle XIX, el canal d’Urgell travessa les terres de Montsonís i les rega com feia antigament la sèquia.

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE MONTSONÍS

El senyor de la guerra, Arnau Mir de Tost va trepitjar aquests carrers quan encara no hi feien nit els peregrins que anaven camí de Sant Jaume de Compostela.

I es que, des del punt més alt del castell de Montsonís, la vista es fenomenal, i es pot veure, entre d’altres llocs, el canal d’Urgell, Montmagastre, el Montsec de Rúbies, el dom de Sant Mamet, el castell de Malagastre, lo Castellot d’Artesa de Segre, el riu Segre, i un llarg etcètera de llocs.

La carretera que arriba a Montsonís des d’Artesa de Segre va enfilant la Serra del Munt i en arribar al poble es transforma en carrer major.

Un carrer arrenglerat de cases netes i polides, que més endavant s’eixampla en una petita plaça on es troben el castell i l’església al seu costat.

Actualment aquest poble pertany al municipi de Foradada, a la comarca de La Noguera.

 

 

Castell de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Castell de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

ESGLÉSIES DE SANT URBÀ I SANTA MARIA DE MONTSONÍS

A dalt d’un turó es poden veure les restes de unes fortificacions i de l’antiga església de Sant Urbà.

Aquest turó era el punt més alt de l’antiga muralla que antigament tancava el conjunt del que formaven part tant les restes de fortificacions del turó com l’actual castell.

Al llarg del temps el castell-fortalesa i l’església del turó van canviar d’ubicació i es van desplaçar cap al lloc actual.

L’església va canviar d’advocació (ara es Santa Maria) i el castell es va convertir en lloc de residència senyorial.

L’església de Sant Urbà de Montsonís és anomenada per primera vegada en documents que daten de 1131 quan el vescomte Guerau Ponç II de Cabrera (i primer vescomte d’Àger) féu donació del castell amb el seu terme, pertinences i primícies a l’abadia de Sant Pere d’Àger.

La façana romànica de la banda est és d’interès arquitectònic ja que manté tots els seus valors. És una de les esglésies romàniques de la comarca més ben conservades.

L’església de Santa Maria de Montsonís, adossada al castell, és d’una sola nau amb una capella adossada a la façana oposada al castell.

La clau central de la porta de la façana principal duu un escut nobiliari que data del 1787, però l’origen de l’església pot ser anterior ja que tant la clau com la placa semblen afegides amb posterioritat.

El seu interès històric rau en ser un clar exemple d’arquitectura rural neoclàssica.

 

 

Església de Sant Urbà de Montsonís (dalt del turó) i església de Santa Maria adossada al Castell de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Església de Sant Urbà de Montsonís (dalt del turó) i església de Santa Maria adossada al Castell de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

CASTELL DE MONTSONIS

A l’any 882, els potentats locals musulmans, els Banu Qassi, fortificaren Montsonís, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Malagastre, Rubió i Montmagastre, dins d’una política de reforçament militar de la frontera superior que dugueren a terme per prevenir un avanç cristià.

Els Banu Qassi, en àrab بنو قاسي , Banū Qāsī, que literalment significa descendents de Cassi, que el primer membre fou el comte visigot Casius Fortunius (685? – ?), que després d’aliar-se amb els musulmans, es convertí a l’islam i s’arabitzà el nom (de Casius passà a Qāsī).

Tots els Banu Qassi que van tenir poder durant el segle VIII i IX descendien del primogènit Fortuny (Casius Fortunius).

Posteriorment, al voltant de 1015 totes aquestes fortificacions foren conquerides pels cristians, segurament pel comte de Barcelona Ramón Borrell, el tutor d’Ermengol II d’Urgell, abans del 1018, ja que en dit any apareixen aquests llocs com repoblats.

 

 

al-Àndalus l'any 1000.

al-Àndalus l’any 1000. «Espanya» era la terra dels musulmans, tal com es deia en els dominis del comte de Barcelona Ramon Borrell, qui endegà diverses guerres «contra Ispaniam». Per la seva part els musulmans anomenaven «francs» als comtes de l’antiga Gòtia franca. El topònim «Catalunya» i l’antropònim «català» per a referir-se al comte de Barcelona i als seus dominis no es documenten fins al 1114.

 

 

Amb aquestes conquestes s’esfondrava la frontera de la vella Marca Hispànica en aquesta zona, i el Mig Segre canviava de mans.

El castell de Montsonís va ser construït al segle XI per ordre del Comte d’Urgell Ermengol II El Pelegrí, per protegir les terres, recentment conquerides, de les “razzies” musulmanes i assegurar d’aquesta manera la ràpida repoblació de cristians provinents de la Catalunya Vella, especialment de la Serra del Cadí.

L’actual castell de Montsonís és el resultat d’un procés de reconstrucció que s’inicià en el segle XVI, quan els barons abandonaren l’antiga fortalesa alt-medieval i traslladen la seva residència a la vila, i no es clou fins a l’actualitat.

La primera etapa constructiva data de la segona meitat del segle XVI, i es tracta de l’obra feta a partir d’una torre de l’antiga muralla de Montsonís.

Més tard a la segona meitat del segle XVII, es realitzaren obres de reconstrucció de l’edifici, després dels cinc assalts que van patir el castell durant la Guerra dels Segadors.

A final del segle XVIII es construí l’actual església de Santa Maria Montsonís, enganxada al castell, i després de molts anys d’abandonament i decadència les obres realitzades en els darrers anys pels barons de l’Albí, actuals propietaris del castell, han donat a la vella construcció el seu aspecte actual.

Una de les curiositats del castell, és la que s’anomena Sala del pelegrí. Una habitació on, segons la tradició, s’acollien els peregrins que anaven a Santiago de Compostela.

En record d’aquest fet, la sala està decorada amb un llit, un pa, sal i un llum, tot símbol de l’hospitalitat que se’ls donava.

També es recomanable la visita al Santuari de la Mare de Déu de Salgar, lloc d’amplia devoció i paratge natural de bellesa superior molt a prop de Montsonís.

 

 

Antiga cuina del Castell de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Antiga cuina del Castell de Montsonís. Foradada, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

EL BARÓ DE L’ALBÍ

Carles de Montoliu Carrasco, baró d’Albi, és l’actual ocupant del castell i titular de la baronia.

Cavaller d’Honor i Devoció del Sobirà Ordre de Malta, Cavaller del Sant Calze de València, ex vicepresident de la Creu Roja Espanyola, secretari general del Consell Federal Espanyol del Moviment Europeu i titular de la Gran Creu del Mèrit Agrícola.

A més és un polític, empresari i promotor cultural català. Cursà la carrera de peritatge agrícola a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, on obtingué el títol el 1954. És senador del Círculo Ecuestre.

Es presentà a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980 a les llistes de Centristes de Catalunya-UCD, però no fou escollit. També es presentà en les llistes de Convergència i Unió a les eleccions als consells comarcals de 1987 per la Noguera.

Ha estat impulsor de la Fundació Castells Culturals de Catalunya, amb seu al Castell de Montsonís, per tal de mantenir viu el patrimoni cultural i arquitectònic que suposen els castells catalans. El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Encara que el castell de Montsonís sigui de propietat privada, amb un conveni amb la Generalitat, es va aconseguir per primera vegada a Catalunya i a l’Estat espanyol que una entitat pública subvencionés les obres de restauració d’un castell particular, el 1993.

Es pot llegir una entrevista a l’actual Baró de l’Albí en aquest document: Carles Montolíu, Baró de l’Albí: “Sense Montsonís, estaria buit”.

Actualment el castell és visitable i es la seu de la Fundació Castells Culturals de Catalunya, una fundació que ofereix un ampli ventall de serveis: visites guiades als castells, allotjament en turisme rural, llibres i publicacions, etc. També ofereixen informació sobre diferents activitats que s’organitzen.

Aquesta fundació gestiona també els castells de Montclar, Florejacs, Les Pallargues i Mur i la rehabilitació d’altres com ara la Curullada a la Segarra, Castellar (Bages), Castellnou del Montsec (Pallars Jussà), Maldà i Ciutadilla (Urgell) i l’Albí (Garrigues), etc…

 

VISITAR EL CASTELL DE MONTSONÍS

 

Visites guiades per a particulars:

 • De dilluns a divendres: visites guiades a les 12h i a les 18h
 • Dissabtes: 12, 17, 18 i 19 h.
 • Diumenges: 11, 12,i 13 i 18h

Visites guiades per a grups: Tots els dies de la setmana prèvia reserva.

Telèfon d’informació i reserves:

 

 

VÍDEO DE FOTOS DE MONTSONÍS

 

 

 

FONTS:

 

 • SERRA, R. Comarques i Subcomarques de Catalunya.
 • FERNÀNDEZ I TRABAL, J., CODERN I BOVÉ, Ll. El Castell de Montsonís.
 • BELLMUNT I FIGUERAS, J. Fets, Costums i Llegendes, La Noguera.

 

PROTECCIÓ / CATALOGACIÓ:

 

Castell de Montsonís:

 • Protecció: Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
 • Classificació: Monument històric
 • Núm. de Registre/Catàleg: 860-MH
 • Data Declaració: 22/04/1949
 • Nº BOE: 05/05/1949

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

SerradelMontsec.cat

1 Comment

 1. Comentari Gràcies per la informació que ens aporteu sobre el territori, el seu patrimoni i la seva història, en la vostra magnífica Web. Rebeu la nostra felicitació per la tasca de divulgació que realitzeu.

error: ! Aquest contingut no està diponible!