Pages Menu
Categories Menu

Presa de Canelles. Os de Balaguer i Estopanyà.

 

La presa i Salt de Canelles disposa del Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia, un nexe entre el públic i el coneixement científic i tècnic, acostant el món de l’Energia, la Geologia i del Medi Natural…

Presa de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec.

Presa de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec.

 

PRESA I SALT DE CANELLES

Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanya (Ribagorça). Montsec de l’Estall i Montsec d’Ares.

 

 


EL SALT DE CANELLES

El Salt de Canelles és un aprofitament hidroelèctric, sobre el riu Noguera Ribagorçana, als peus de la presa de Canelles, meitat a Estopanyà (Osca) i meitat a Os de Balaguer (Lleida).

El salt concentra els corrents d’una zona afluent de 1.628 km2 que li reporten, en un any mig, uns cabals de 30 m. cúbics/seg.

La capacitat de l’embassament, és de 68 milions de metres cúbics quan l’aigua es troba a la cota 506.

La caiguda total del salt és de 127,61 m, encara que aquesta xifra es pot veure modificada en funció del nivell propi de l’embassament i fins i tot de la situació del següent embassament de Santa Anna.

L’embassament resultant de la construcció de la presa de Canelles es el mes gran de la conca del Riu Noguera Ribagorçana, (680Hm3 = 680 mil milions de litres d’aigua) i el segon més gran del Sistema Hidrogràfica del Ebre.

El seu caràcter hiper-anual permet, a més de produir energia elèctrica, la regulació de les aigües per l’abastiment a poblacions i regs agrícoles.

Les grans dimensions d’aquesta presa de 210 metres de longitud i 150 metres d’alçada, en el seu moment va aconseguir el rècord d’altura a Espanya, van determinar l’ús d’una volta de formigó.

 

 

 

 


EL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’ENERGIA I LA GEOLOGIA

La presa disposa del Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia, el qual pretén ser un nexe entre el públic i el coneixement científic i tècnic, acostant al visitant al món de l’Energia, la Geologia i del Medi Natural.

El Centre, aprofita les característiques d’un espai únic al peu d’una de les preses més importants d’Europa, la Presa de Canelles, amb una alçada de 152 m. a la Serra del Montsec.

L’edifici central disposa d’una aula amb capacitat per 40 persones i sales d’exposició permanent dedicades a l’energia, a la geologia i a L’aigua, com font d’energia.

Acabada la visita es fa un recorregut per l’interior d’una de les centrals de producció d’energia elèctrica més importants de Catalunya, la Central de Canelles, i de la Cova Negra de Tragó ubicades dins la Serra de Blancafort.

 

 

VISITAR LA PRESA DE CANELLES I LA COVA NEGRA DE TRAGÓ

 

Per fer visites guiades al Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia, la Cova Negre de Tragó i la Presa de Canelles podeu anar a la web d’Os Aventura on trobareu Informació i reserves.

Les visites es fan els dissabtes, diumenges i festius, al matí i a la tarda, i tenen una durada aproximada de 4 hores:

 

Turbina de la Presa de Canelles en les quals es transforma energia cinètica de l’aigua en energia de rotació. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec.

Turbina de la Presa de Canelles en les quals es transforma energia cinètica de l’aigua en energia de rotació. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec.

 

Si voleu conèixer més informació sobre la cova, podeu de llegir aquest article: Cova Negre de Tragó.

 

 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

La Cova Negra de Tragó (també dita Negra de #Canelles o cova del Pi Negre) es troba a les parets de la presa de Canelles i a 76 metres sobre la llera de la #NogueraRibagorçana. Una impresionant cova de més de 700 metres de llarg, de gran valor històric i científic que no deixa indiferent. #Blancafort #TragódeNoguera #OsdeBalaguer #LaNoguera #Montsec

Una publicación compartida de SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) el

 

 


L’ANTIC POBLE DE BLANCAFORT

L’anomenat pont de Blancafort, un pont espectacular que creuava la Noguera Ribagorçana, formava part del camí entre Fet i Balaguer, unint també Estopanyà, era un accés espectacular al poble de Blancafort, que pertanyia al terme de Tragó de Noguera.

Aquest pont es situava a uns 2 kilòmetres de l’actual presa de Canelles i la seva construcció datava de 1911, on abans només hi havia passarel·les de fusta fràgils que calia reconstruir sovint.

El pantà de Canelles ho va inundar tot, el pont, el poble de Blancafort, el camí i tota la rica horta de Blancafort.

 

 

L'Antic Pont de Blancafort que unía el camí de Balaguer a Fet i Estopanyà abans de la creació del Pantà de Canelles. Fotografia posterior al 1911 d'origen desconegut.

L’Antic Pont de Blancafort que unia el camí de Balaguer a Fet i Estopanyà abans de la creació del Pantà de Canelles. Fotografia posterior al 1911 d’origen desconegut.

 

 

Blancafort era un poblet d’un sol carrer que acabava en una plaça sense sortida on hi era el forn. Gairebé tothom tenia com primer o segon cognom el de “Gesé”.

Pel costat de ponent arribava el riu Guart, pel nord la Noguera Pallaresa i per l’est l’aigua del Barranc de Blancafort, el Barranc de la Xollada i el Barranc del Llop. Unes terres molt productives pel conreu.

Com a curiositat, a l’avui desaparegut poble de Blancafort, nasqué Rosa Mateu Gesé (1910), besàvia del jugador de futbol Leo Messi.

 

 

 

 

Rosa Mateu va néixer el 1910 i amb 18 anys, va decidir començar una nova vida a l’Argentina.

Durant el trajecte marítim va Josep Pérez Solé (de Bellcaire d’Urgell) amb el qual acabaria casant-se i tenint tres filles. Una d’elles, Rosa Maria Pérez, contrauria matrimoni amb un italià, emigrant com ella, anomenat Eusebio Messi.

Entre els fills d’aquesta parella estava Jorge Horaci Messi Pérez, pare del pare de Leo Messi.

 

 

Antic poble de Blancafort, després del seu abandonament, als anys 60 (d'autor desconegut). Os de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

Antic poble de Blancafort, després del seu abandonament, als anys 60 (d’autor desconegut). Os de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

 


HISTÒRIA DE LA PRESA DE CANELLES

La presa va ser construïda en un temps rècord per l’equip de la ENHER (sis anys, del 1953 al 1959), però abans d’iniciar el procés de construcció de la presa i per treballar en sec, es va haver de desviar el riu Noguera Ribagorçana.

Per poder fer el desviament es va construir uns petits assuts (petites preses) i un túnel deixant en sec tota la zona de treball, iniciant a continuació el procés de condicionament del terreny i la construcció dels ancoratges de la presa.

Malgrat les dificultats, la construcció de la presa va ser un dels èxits més importants de la enginyeria de l’època, va ser construïda en un temps rècord i encara avui és visitada i estudiada per algunes universitats d’Europa.

 

 

 

 

Quan van realitzar l’ompliment de l’embassament, a mesura que anaven construint la presa, van aparèixer importants fuites d’aigua a través del massís càrstic especialment en el marge esquerre, alentint els treballs i l’ompliment.

Durant els anys 1957/1962 i 1971/1973, es va construir una pantalla d’impermeabilització a l’interior de la muntanya i en les dues marges del riu per evitar les fuites d’aigua a través de la muntanya.

A més, i amb l’objectiu de reforçar la seguretat de la presa, entre els anys 1974 i 1976, va haver de construir un contramur de reforç per l’estrep dret de la presa.

La central és de caverna i esta excavada dins de la muntanya en el marge esquerre del riu a peu de presa, i s’accedeix a través d’un túnel excavat a la roca.

 

 

Pla alçat de la Presa de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec. Font: https://www.iagua.es.

Pla alçat de la Presa de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec. Font: https://www.iagua.es.

 

 

En aquesta presa l’aigua no vessa per sobre, sinó que ho fa per un sobreeixidor que es troba gairebé 300 m aigües amunt. Això permet que l’intradós romangui sec i que la presa es pugui recórrer per fora sense necessitat de construir una galeria interior.

Els diferents bancals que divideixen la presa en bandes horitzontals permeten anar reduint la secció i crear uns passos sobre els quals es recolzen les escales metàl·liques.

En connectar la superfície convexa de l’estrep dret amb la superfície còncava de la volta, el conjunt adquireix la imatge d’una superfície plegada entre les muntanyes.

 

 

Pla de secció de la Presa de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec. Font: https://www.iagua.es.

Pla de secció de la Presa de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec. Font: https://www.iagua.es.

 

 


EL POBLAT DE CANELLES

El poblat de Canelles va ser construït per la empresa ENHER per albergar la gran quantitat de treballadors i familiars desplaçats des de tots els racons de la geografia espanyola per treballar en la construcció de la Presa i de la Central.

Durant l’època va albergar unes 4000 persones que en la seva majoria van arribar del sud, i si afegim les que s’allotjaren als pobles veïns com Estopanyà, Camporrells i d’altres, gairebé sumaven 6.000 les persones entre els treballadors i els familiars.

El poblat disposava d’una infraestructura molt completa, a part dels xalets i cases, també disposava d’oficines, hotels, escola, església, botigues, bars, caserna de la Guàrdia Civil, etc, i la festa major va arribar a ser la més gran i important de la comarca.

A finals dels anys 80, acabades les obres es va enderrocar, quedant actualment algunes restes del que va ser.

 

 

Generadors de la Presa de Canelles. Dispositiu unit a la turbina que converteix l’energia de rotació en energia elèctrica. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec.

Generadors de la Presa de Canelles. Dispositiu unit a la turbina que converteix l’energia de rotació en energia elèctrica. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec.

 

 


LA CARA OCULTA DELS PANTANS DE FRANCO

El documental “La cara oculta dels pantans de Franco”, revela les penoses condicions que van sofrir les més de 6.000 persones que van treballar en les obres hidràuliques impulsades pel dictador al Pirineu català i aragonès, especialment en la conca del riu Noguera Ribagorçana.

A través de testimonis, aquest treball també mostra el seu impacte industrial i ecològic a la zona.

Segons explicat el director del reportatge, el periodista Manuel Campo Vidal, el documental a més de complir una tasca informativa i documental d’una dura realitat, vol homenatjar totes les víctimes que van participar en penoses condicions en aquestes obres.

Les obres gegantines dels pantans, situades en bona part al Pirineu català i aragonès, van inundar pobles i zones cultivables, van desplaçar forçosament la població autòctona i van generar una gran emigració de treballadors des del sud, especialment d’Andalusia, en condicions de duresa extrema.

 

 

 

 

 

FONTS:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pantà de Canelles, entre Os de Balaguer i Estopanyà. | fonts naturals d'aigua i més - […] https://www.serradelmontsec.com/presa-de-canelles-montsec/ […]
error: ! Aquest contingut no està diponible!