Pages Menu
Categories Menu

Torres de Cas. Àger.

 

L’església de Sant Jaume de Cas es va voler traslladar, amb el permís del bisbat, a l’autopista Lleida – Saragossa com element decoratiu d’un àrea de descans…

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

TORRES DE CAS

Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec d’Ares

 

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE TORRES DE CAS

A Torres de Cas, s’arriba per la carretera que des de Balaguer (C-12) va cap a la vall Àger creuant pel Port d’Àger.

Just en aquest punt (al Port d’Àger, concretament al kilòmetre 195 de la C-12), una pista surt a la dreta i porta a Torres de Cas en uns 5 kilòmetres.

Fa un temps, l’església va ser restaurada i s’han arranjat els voltants perquè esdevinguin un lloc de trobada i d’aplec.

S’acostuma a fer l’Aplec de Sant Jaume el 24 de juliol, trobant-se els veïns de l’entorn de Fontdepou i d’Àger.

Des de Torres de Cas, es domina visualment la Vall d’Àger i el Montsec d’Ares.

Sembla ser que l’origen etimològic de “Cas” prové de la paraula catalana “cas” equivalent a dors o part oposada al tall en una eina tallant.

Aquesta paraula derivaria de l’àrab “qafe” que voldria dir “clatell”. Alguns afirmen que el nom de Cas, provindria doncs de la forma arrodonida de la carena de la Serra de Montclús on es situa Torres de Cas.

 

 

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas sobresurtint en el paisatge. Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre Mestre del Castell de Torres de Cas sobresurtint en el paisatge. Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


ORIGEN HISTÒRIC DE TORRES DE CAS

S’esmenta per primera vegada a l’any 1051, a l’acta de dotació de la canònica de Sant Miquel de Montmagastre, atorgada per Arnau Mir de Tost, a la seva muller Arsenda d’Àger i el seu fill Guillem Arnau.

En aquest document, apareix la quadra de “vila de Garoca” dins del terme de Cas. L’existència d’una quadra implicaria doncs el caràcter fronterer del lloc.

L’any 1057 també es lliuren terres, amb el delme inclòs, situades “in Kassi”. El terme de Cas i el seu castell van ser donats (“Castellum de Cassum”), l’any 1060, a Sant Pere d’Àger, possessió documentada llargament al segle XII.

El 1094, el feu de Cas el tenia Galceran Erimany de mans de l’abat d’Àger, que posseïa també la meitat de la parròquia.

L’altre meitat pertanyia a Ramon Exabel, el castlà, descendent del llinatge dels senyors del Castell de Pedra.

Respecte a la petita vila de Cas, apareix documentada cap el 1174 en una donació de terra de Guillen Romà cap el seu fill.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A Torres de Cas, Serra de #Montclús, una tarda qualsevol… #Àger #LaNoguera #Montsec

A post shared by SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) on

 

 


RESTES DEL CASTELL DE CAS

La datació del castell s’ha de situar al segle XI, en un moment proper a la construcció de la torre de Fontdepou amb la que té moltes semblances, encara que el recinte exterior del Castell de Cas pot ser posterior.

L’indret tenia un caràcter clarament fronterer i la prova més evident és la torre mestre del castell que fou restaurada l’any 1982.

Te una planta circular i una alçada actual d’uns 9,5 metres, tot i que segurament havia estat més alta.

Es conserven dos nivells, un inferior arran de terra, i el pis principal. La Porta, d’arc de mig punt adovellat, és situada a uns 6 metres del terra, nivell que correspondria al primer pis.

Davant de la porta elevada hi ha les restes dels murs d’un clos exterior, més o menys circular, que envoltava la torre per la banda oriental i en devia reforçar la base. El mur té un gruix de 100 centímetres.

Sembla que tenia una porta d’una amplada de 140 cm i és feta amb carreus no gaire grans units amb morter.

A ponent, s’estenia un recinte molt més gran on avui, s’intueix per on passava la muralla i a l’extrem oriental hi ha les restes d’una bestorre circular.

A redós del castell es van construir el vilatge, a la banda de migdia, on encara subsisteixen importants vestigis.

El conjunt el degué formar un gran pati central d’armes, entorn del qual s’hi situarien distintes dependències.

Destaca el petit recinte murat, el primitiu, que ve a ser un clar testimoni de la importància de les torres com element de fortificació amb sentit unitari sense incloure altres elements.

 

 

Mapa del conjunt de Torres de Cas. Àger, La Noguera. Montsec d'Ares. Dibuix de Francesc Fité.

Mapa del conjunt de Torres de Cas. Àger, La Noguera. Montsec d’Ares. Dibuix de Francesc Fité.

 

 


ESGLÉSIA DE SANT JAUME DE CAS

Alguns estudiosos afirmen que la factura de l’església es deguda a mans diferents dels canters de la torre mestre.

És un edifici d’una sola nau, coronada a orient, i un absis rodó cobert amb volta de quart d’esfera.

La nau està coberta amb volta de canó i disposa de tres arcs torals lliures i un d’adossat al frontis, tots ells de mig punt.

L’edifici té dues portes al costat de l’epístola, de diferent mida, però molt similars, i les dues són d’arc de mig punt adovellat i conserven les pollegueres, a la part superior una, i a la part inferior la mes propera a l’absis.

El tram de la nau comprés entre l’absis i el primer arc toral és una mica més ample que la resta i més baix, diferència que s’aprecia millor a l’exterior.

S’hi obre una finestra a cada banda. Sembla que aquest tram correspon a la primera època constructiva, del segle XI i principis del segle XII. En ple segle XII es devia allargar la nau a partir del mur de ponent.

A les parets nord i sud de la nua s’obren diverses fornícules quadrades, i al mur de ponent hi ha una finestra cruciforme.

Finalment, degut a les diferents ampliacions, la planta de l’església apareix amb tres trams.

 

 

 

 

Un document datat l’any 1190 que tractaria d’un empenyorament, indica el límit del qual finiria “in romeria Sancti Iacobi”, es a dir, en l’aplec que en aquell temps es devia celebrar al voltant de l’església.

Es creu que podria tenir una relació amb el camí de Sant Jaume ja que el lloc es troba proper al camí que menava a Coll d’Ares per on s’entroncava amb les rutes aragoneses, per la Ribagorça, que enfilaven el camí principal cap a Santiago de Compostela.

Un hospital de peregrins a Coll d’Ares del segle XII, reforçaria aquesta idea.

A més, unes talles romàniques de fusta de Sant Josep d’Arimatea i una altre santa procedents d’un antipendi (frontal d’altar del segle XII), donarien valor a una certa riquesa i important devoció pel lloc.

 

 

Figures del Frontal de l'altar de Sant Jaume de Cas actualment conservades al Museu de Lleida. Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec d'Ares.

Figures del Frontal de l’altar de Sant Jaume de Cas actualment conservades al Museu de Lleida. Torres de Cas, Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec d’Ares.

 

 

Actualment aquestes talles es troben al Museu de Lleida. D’altra banda, també sembla quedar documentat que al segle XVIII va haver-hi un hospital de caritat.

 

SANT JAUME DE CAS COM ELEMENT DECORATIU

 

Cal esmentar, com a curiositat, que aquesta església de Sant Jaume de Cas, i amb el permís del bisbat, es va voler traslladar a l’autopista Lleida – Saragossa, com element decoratiu en un àrea de descans.

El fet que que l’església estigués a punt d’enrunar-se era un argument fort que esgrimia la primera concessionària d’autopistes de Catalunya per endur-se-la.

Però els veïns de la Vall d’Àger van voler evitar-ho i es van organitzar per restaurar-la i preservar-la negant el seu trasllat a l’autopista.

 

 

 

 

FONTS:

 

  • Catalunya Romànica. Pòrtic.
  • Inventari d’esglésies, 2. Gavín, Josep Maria. Artestudi.
  • El Romànic de La Noguera. Vidal-Vilaseca.
  • Viquipèdia
  • Aplecs a les Terres de Ponent, el Pirineu i l’Aran. Fontova Carles, Ramon. IEI
  • Apuntsdunnummulit

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!