Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

El Montsec, Destí Turístic Starlight

 

Parc Astronòmic del Montsec. (Foto: Jordi Bas)

Parc Astronòmic del Montsec. Àger, La Noguera. (Foto: Jordi Bas)

 

La Fundació Starlight, avalada per la Unesco, ha inclòs en la delimitació de la zona del Montsec certificada com a Destí Turístic Starlight un total de 24 municipis (amb abast total o parcial dels termes municipals) pertanyents a les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà.

Dels 24 municipis inclosos en la zona del Montsec certificada per la Fundació Starlight com a Destí Turístic, 18 pertanyen a La Noguera. Són:

 

Els altres 6 municipis formen part del Pallars Jussà. Es tracta de:

 

Mapa del Montsec, Destí Turístic Starlight.

Mapa del Montsec, Destí Turístic Starlight.

 

Els Destins Turístics Starlight són indrets visitables que compten amb qualitats excel·lents per a la contemplació del cel i la realització d’activitats turístiques relacionades amb aquest recurs. L’objectiu d’aquesta certificació, que valora conjuntament per primer cop ciència i turisme, és garantir poder gaudir de l’observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics vinculats. En aquests moments, a banda de la Serra del Montsec, hi ha algúns llocs més al món certificats com a destí turístic Starlight: l’illa de La Palma, la Reserva de Biosfera de La Rioja, Granadilla de Abona (Tenerife), Alqueva (Portugal) i Costiera (Itàlia).

Un Destí Starlight, és un indret on s’estableix un compromís de defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles, amb l’objectiu de salvaguardar la qualitat del cel i dels diferents valors associats, ja siguin culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals. Aquesta iniciativa pretén donar a conèixer i defensar aquests indrets particulars. En el cas dels destins turístics, es pretén distingir les propostes que presenten un projecte turístic lligat a la qualitat màxima del cel i la seva protecció.

Les Reserves Starlight consisteixen en espais naturals amb un grau encara major quant a qualitat del cel nocturn i accés a la llum dels estels, així com una major exigència i compromís per a la defensa d’aquests elements. Així doncs, el Montsec es converteix en una més de les Reserves Starlight al món.

 

Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es veu clarament la zona del Montsec enfosquida. El Montsec, Destí Turístic Starlight

Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es veu clarament la zona del Montsec enfosquida. El Montsec, Destí Turístic Starlight.

 

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) és el punt de referència per a la protecció de la contaminació lluminosa i per la preservació de l’excel·lent qualitat del cel nocturn a la Serralada del Montsec. Aquesta resolució protegeix tant l’observatori com els 16 municipis de la seva àrea d’influència, amb una superfície de 1.600 km2.

L’Observatori Astronòmic del Montsec neix en el si del projecte Montsec Sostenible, un projecte global pel desenvolupament sostenible de la Serra del Montsec,  i inclou també el Centre d’Observació de l’Univers (COU). L’Observatori Astronòmic del Montsec té per objectiu la recerca astronòmica, mentre que el Centre d’Observació de l’Univers pretén generar un espai on interactuïn les vessants de la recerca, l’educació i la divulgació. Ambdós equipaments, l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i el Centre d’Observació de l’Univers (COU), conformen el que s’anomena el Parc Astronòmic del Montsec (PAM).

 

El Montsec, Destí Turístic Starlight.

El Montsec, Destí Turístic Starlight.

 

L’emplaçament de l’observatori, en el terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, és un dels millors llocs de Catalunya per construir-hi un observatori astronòmic, segons els estudis astronòmics i meteorològics realitzats. Està situat a l’est del pic de la Corona del Montsec d’Ares, a 1570 metres d’alçada sobre el nivell del mar i gaudeix d’un cel nocturn sense presència de contaminació lumínica i d’excel·lents condicions meteorològiques. Queda inclòs dins l’espai natural de la Serra del Montsec (espai inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural definit per la Generalitat de Catalunya).

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) disposa del telescopi Joan Oró, un telescopi òptic de 80 cm de diàmetre amb instrumentació post-focus, i elements de suport i control que en permeten una operació robòtica global. Es tracta d’un telescopi robòtic de 80 cm de diàmetre, el més gran i tecnològicament avançat de Catalunya, que es pot controlar des de qualsevol lloc del món a través de la xarxa Internet. El telescopi s’anomena Joan Oró, en memòria del reconegut científic lleidatà, qui va ser un dels impulsors del projecte del Parc Astronòmic Montsec.

 

Joan Oró, reconegut científic lleidatà, impulsor del projecte del Parc Astronòmic del Montsec.

Joan Oró, reconegut científic lleidatà, impulsor del projecte del Parc Astronòmic del Montsec.

 

L’OAdM consta d’un edifici d’observació, un edifici de serveis i una cúpula de 6,15 metres de diàmetre. L’OAdM també està equipat amb un sistema de comunicacions de banda ampla, dues estacions meteorològiques automàtiques, un sistema GPS, un detector de tempestes, un detector de pluja i un monitor de núvols per avaluar l’estat del cel. Tot això ha de permetre que l’OAdM operi de forma completament autònoma. L’explotació científica de l’OAdM la realitza l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) mitjançant conveni amb el titular de l’Observatori, el Consorci del Montsec.

 

Curtmetratge “El cel fosc del Pallars”

 

Aquest video de Xavier Palau, Kike Herrero (@kike_herrero), Jordi Peró (@MONTSEC_), Llibert Cases (@llibertca), Cristina Berengué (@Cris_Berengue), Alberto Lijarcio (@alijarciocobo) i Roger Subirana posa en valor el cel del Pallars, declarat per la Fundació Starlight de la UNESCO un destí turístic privilegiat per a l’observació astronòmica. Es tracta d’un time-lapse fet amb més de 6.000 fotografies preses des de diferents punts del Pallars Jussà. Aquest audiovisual forma part d’un nou espai dins l’Epicentre, el punt neuràlgic de la informació turística de la comarca, a través del qual es pot descobrir l’espectacle del cel nocturn del Pallars. “El cel fosc del Pallars” va obtenir el primer premi Mostremp 2015 en la modalitat de curts Pallars&Ribagorça.

 

 
 

Situació en el Mapa de l’Observatori Astronòmic del Montsec.
 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.


Subscriu-te a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s’incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de SerradelMontsec.cat amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Us informem que les vostres dades no seran cedides a cap altra entitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos a serradelmontsec@gmail.com

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s’incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de SerradelMontsec.cat amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Us informem que les vostres dades no seran cedides a cap altra entitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos a serradelmontsec@gmail.com


Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarretes de SerradelMontsec.cat?


Samarreta Soc Montsec - Tallat de les Asparets


Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

Fes comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *