Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Art Rupestre del Tallat de Les Asparets. Alòs de Balaguer, La Noguera.

 

Art Rupestre del Tallat de les Asparets II. Figura Esquemàtica nº 6. Alòs de Balaguer, La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

Art Rupestre del Tallat de les Asparets II. Figura Esquemàtica nº 6. Alòs de Balaguer, La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

 

Declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998, el conjunt d’art rupestre està situat al vessant dret del riu Segre, al terme municipal d’Alòs de Balaguer, a la comarca de La Noguera, a prop del terme de Rubió, en uns escarpaments pertanyents a la Serra de Mosquera. A uns 50 metres sobre el riu, hi ha una sèrie de concavitats i abrics en quatre dels quals s’han trobat pintures rupestres del Neolític Mitja / Broze inicial.

Es van descobrir el 1976 per Enric Sunyer i Antoni Borrell juntament amb l’alcalde de Baldomar, Lluís Trepat. A l’any següent va ser quan L. Díez-Coronel començà les seves investigacions. Uns anys més tard, a l’any 1986, aquestes pintures varen ser documentades exhaustivament pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

De les quatre cavitats amb pintures, dues (Asparets I i Asparets II) són de difícil accés, i les dues restants (Asparets III i Asparets IV) són més accessibles i són parets amb poca profunditat. En total s’han individualitzat 18 figures.

 

ASPARETS I
És una cavitat de 2,4 m d’amplada, 4,10 m de profunditat i 3,60 m d’alçada, orientada al SW. Les pintures es localitzen a la zona central, al fons de la cavitat, i es poden comptar únicament dues figures corresponents a un ramiforme d’estil esquemàtic i tècnica de traç simple i restes de pigment. Ambdós figures són de color vermell.

 

ASPARETS II
Seguint cap a la dreta, a uns 10 m, es localitza la segona concavitat amb pintures. Aquesta presenta una forma molt particular: una estrada recta que finalitza en una volta arrodonida on se situa la figura més singular. S’han identificat 8 figures corresponents a bandes, dos elements anellats (un d’ells amb protuberàncies), traços, ramiformes i restes de pigment. L’estil és esquemàtic, la tècnica de traç simple i hi ha diferències cromàtiques (vermell, vermell-castany vermellós, rosat, ataronjat-vermellós i negre).

 

ASPARETS III
Es troba 16 m a la dreta d’Asparets II i a uns 10 m a l’esquerra d’Asparets IV. S’han identificat 5 figures corresponents a antropomorfs i restes de pigment, d’estil esquemàtic. La tècnica és de traç simple i el color predominant és el vermell, tot i que també hi ha restes de pigment de color castany-vermellós.

 

ASPARETS IV
L’últim dels abrics se situa a la dreta de l’anterior (Asparets III) i a uns 10 m de distància, en un nivell inferior. És igualment una petita concavitat, d’escassa cobertura, que integra tres elements pintats corresponents a un antropomorf i restes de pigment. L’estil és esquemàtic, la tècnica és de traç simple i els colors són el vermell i l’ataronjat-vermellós.

 

Art Rupestre de Les Asparets III, figures 1-5. AAlòs de Balaguer, La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

Art Rupestre de Les Asparets III, figures 1-5. Alòs de Balaguer, La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

 

Aquests llocs d’art rupestre de la fi de la prehistòria, a l’arc mediterrani de la Península Ibèrica, constitueixen un conjunt d’una categoria excepcional que descriu la forma de vida, a una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica. El Conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l’arc mediterrani de l’Espanya oriental és el més gran grup de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tota Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l’home en un període essencial de l’evolució cultural humana.

S’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà: Bellver de Cerdanya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Tremp, Camarasa, Alfés, Les Borges Blanques, L’Albí, La Granja d’Escarp y El Cogul. A més s’estén per les províncies de Barcelona, Tarragona, Almeria, Jaén, Alacant, Castelló, València, Múrcia, Osca, Terol, Saragossa, Albacete, Conca, Guadalajara, etc.

Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN). Ley 6/85, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español. Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 

 

Situació en el Mapa del Tallat de Les Asparets. Alòs de Balaguer, La Noguera.  Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.
 

 

 

Fonts

DÍEZ-CORONEL, 1978 / DÍEZ-CORONEL, 1979 / VIÑAS-ALONSO, 1977-78 / VIÑAS-SARRIA-ALONSO, 1983 / CPRC1, 1990 / C.A. La Noguera.

 


 

SerradelMontsec.cat


La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, L'extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts. Així com el territori conegut com els Aspres del Montsec. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.
Subscriu-te per mail a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram


T'agraden les samarretes de SerradelMontsec.cat?Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsMapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
Fes comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *