Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Art Rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera.

 

Figures i Motius de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Figures i Motius de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

Declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998, aquesta cova descomunal té una fondària total de 180 metres, i està plena de formes geomètriques per la quantitat d’estalactites i estalagmites. Està localitzada a uns 5 Km de la vila de Camarasa, a la dreta del riu Segre i a 300 metres sobre el nivell del riu, en un extrem de la Serra de Mont-Roig, just on es troba l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera. S’ha de dir que l’excursió a la Cova del Tabac és una magnífica caminada, molt recomanable encara que sigui només per descobrir que les vistes des d’aquest lloc són realment impressionants.

Les primeres notícies sobre la Cova del Tabac les donà Francisco Zamora, quan va viatjar per Catalunya entre el 1785 i 1790, al seu llibre Diario de los viajes hechos en Catalunya. Posteriorment, l’any 1880 Pleyan de Porta fa referència al fet que va ser habitada per l’home prehistòric. L’any 1894 Luis Mariano Vidal hi realitzà excavacions, de les quals en sortiren algunes restes materials. Aquestes dades foren recollides posteriorment per Ceferí Rocafort i Sansó i estudiades i publicades per Josep Serra i Ràfols.

Més tard, el Centre Excursionista de Balaguer i, sobretot, Joan Maluquer de Motes i Nicolau estudiaren científicament els materials. A aquests estudis s’han d’afegir també els realitzats per J. de la Vega. Fou però L. Díez-Coronel qui va descobrir les pintures de la Cova del Tabac, les va estudiar i cinc anys després del seu descobriment les va presentar al XVII Congreso Nacional de Arqueología.

Durant l’any 1986 les pintures foren objecte d’una documentació exhaustiva, dins el “Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya” portat a terme pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

Planta de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Planta de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

Figures i motius de la Cova del Tabac
L’espai on es troben les pintures, és ben bé a l’entrada de la cova. Les pintures reben llum natural i són 12 motius, algun d’ells són només restes poc identificables, que corresponen a antropomorfs, esteliformes, quadrúpedes, rectangles radiats, traços i restes de pigment, d’estil esquemàtic, tècnica de traç simple i color ataronjat-vermellós i vermell.

És una autèntica pena que part d’aquestes pintures estiguin malmeses per grafiters (excursionistes inconscients), que van deixant la marca dels seus noms escrits en les parets. Potser no hauríem de considerar aquests grafits com actes de vandalisme conscients contra les pintures, ja que molta gent desconeix la seva existència. Si les institucions portessin a terme polítiques més actives de conservació del patrimoni arqueològic mitjançant algun tipus d’avís o senyalització, a l’entrada de la cova, indicant que ens trobem davant de pintures rupestres patrimoni arqueològic mundial, ajudarien a molts a mantenir-los fora de la ignorància cultural del nostre país.

 

Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

Aquests llocs d’art rupestre de la fi de la prehistòria, a l’arc mediterrani de la Península Ibèrica, constitueixen un conjunt d’una categoria excepcional que descriu la forma de vida, a una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica. El Conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l’arc mediterrani de l’Espanya oriental és el més gran grup de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tota Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l’home en un període essencial de l’evolució cultural humana.

S’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà: Bellver de Cerdanya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Tremp, Camarasa, Alfés, Les Borges Blanques, L’Albí, La Granja d’Escarp y El Cogul. A més s’esten per les províncies de Barcelona, Tarragona, Almeria, Jaén, Alacant, Castelló, València, Múrcia, Osca, Terol, Saragossa, Albacete, Conca, Guadalajara, etc..

Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN). Ley 6/85, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español. Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 
 


Situació en el Mapa de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.
 


 
 

· DÍEZ-CORONEL, 1985 / CPRC1, 1990 / C.A. La Noguera

 


 

SerradelMontsec.cat


La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, L'extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts. Així com el territori conegut com els Aspres del Montsec. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.
Subscriu-te per mail a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram


T'agraden les samarretes de SerradelMontsec.cat?Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsMapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
Fes comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *