Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer, La Noguera.

 

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.[

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.

 

L’ermita de Sant Miquel és situada als afores del nucli urbà d’Alòs de Balaguer, situada aproximadament a 800 m del riu Segre, a la comarca de La Noguera, a la vessant sud del dom de Sant Mamet, a la Serra del Montsec de Rúbies i Sant Mamet.

L’estructura de l’edifici és molt antiga i es conserven dues portes d’accés al temple. El parament de l’edifici és de pedra sorrenca a base de carreus força regulars amb filades uniformes. Probablement es tracta d’un edifici de la primera meitat del s. XI immediatament posterior a la conquesta feudal d’Alòs que almenys ja s’havia produït l’any 1024. Es tracta d’un conjunt genuïnament romànic i conserva pintures en el seu interior.

Va ser destinada durant molts anys a usos agrícoles que van provocar danys irreparables a la pintura i a l’estructura. Va ser l’any 2002 quan es va restaurar i per a finalitats religioses, culturals o d’esbarjo. La restauració va ser possible gràcies als propietaris, l’aportació popular i les institucions.

 

Ermita de Sant Miquel abans de la seva restauració. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.

Ermita de Sant Miquel abans de la seva restauració. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.

 

Característiques Arquitectòniques
És una església d’una nau coberta amb volta de canó i un absis rodó cobert amb volta de quart d’esfera, amb arc preabsidial de mig punt, i les mides són 5,80 x 11 metres. La porta és al mur de l’epístola, una altra de més ampla al frontis, les dues d’arc de mig punt adovellat.

Dos arcs torals lliures i un d’adossat al frontis, amb tres arcs laterals al costat de l’evangeli i dos al de l’epístola (el tercer està ocupat per la porta), tots de mig punt i adovellats. Els torals lliures arrenquen d’imposta rectangular i l’adossat al frontis d’una de motlliurada. molt desgastada, de pla i cavet evolucionada.

Construcció: parament de filades de pedres treballades a cops de maceta unides amb fang. Forats de bastida en una renglera a l’exterior de la nau. Absis decorat amb arcuacions de pedra tosca formant arcs de mig punt adovellats, amb la peça semicircular sota cada un d’ells i amb alguna de triangular al carcanyol.

 

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.

Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.

 

Hi ha una finestra al mig de l’absis, una al frontis damunt la porta i dues, una per banda, sota els arcs laterals propers a l’absis. Les quatre de dues esqueixades i arc de mig punt adovellat. La finestra del mur de l’evangeli ha desaparegut en part en obrir-hi una porta. Finalment, finestra en creu damunt l’absis. Els braços són d’igual amplada, però més llarg el vertical creuat pel mig de l’horitzontal.

A l’interior de l’església encara resten alguns fragments de pintura mural, localitzats principalment a la banda sur de l’intradós de l’arc preabsial i, en menor proporció, en un arc faixó adossat al mur de ponent i en el darrer tram de volta. L’estat de conservació és molt precari, ja que el mur es presenta repicat per tal d’ésser enguixat de nou.

S’ha perdut pràcticament tota la gamma de colors i només resta el color vermell emprat per al dibuix i per definir la forma de les figures, i en alguns punts tota la decoració. Hi ha un altre fragment de pintura conservat en aquest mateix arc, localitzat en una zona més baixa, correspon a dos rostres humans que s’ajunten. La seva proximitat i el fet que molt probablement siguin figures femenines i que duguin nimbe fan que s’hagin de identificar amb l’escena de la Visitació. Aquestes restes pictòriques haurien de ser datades després de mitjan segle XII.

 

Aplec de Sant Miquel
La pagesia de les contrades d’Alòs de Balaguer venera Sant Miquel. A ell se li encomana que faci ploure amb mesura i que guardi d’inundacions i dels estralls de l’aigua. Sant Miquel marca el pas cap als freds i, entre la gent del camp, a partir d’aquest dia es comencen les feines i conreus propis de la tardor. Per Sant Miquel, dia 29 de Setembre, la gent del poble d’Alòs de Balaguer va en romeria a l’ermita.

 
 


Situació en el Mapa de l’Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.
 


 
 


Fotografies de l’Ermita de Sant Miquel. Alòs de Balaguer. La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.
 


 
 


 

SerradelMontsec.cat


La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, L'extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts. Així com el territori conegut com els Aspres del Montsec. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.
Subscriu-te per mail a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram


T'agraden les samarretes de SerradelMontsec.cat?Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsMapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
Fes comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *