Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Mare de Déu de Fabregada. Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà.

 

Ermita de la Mare de Déu de la Fabregada. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Montsec d'Àres.

Ermita de la Mare de Déu de la Fabregada. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Montsec d’Ares.

 

A la comarca del Pallars Jussà es troba l’ermita de la Mare de Déu de Fabregada així com l’antic poblat de Fabregada. La seva situació és a la vessant nord del Montsec d’Ares, en un punt de confluència de camins i carrerades, ja documentades al segle XI.

La confluència de camins es concreta amb el camí ral que segueix tota la vall de Sant Esteve i que, pel coll de Fabregada, comunica les conques de la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana.

L’altre via de comunicació confluent, és el camí-carrerada que, procedent d’Àger, a la cara sud del Montsec d’Ares (a la comarca de La Noguera). Aquest camí salta la carena pel Coll d’Ares i va cap a Sant Esteve de la Sarga, per continuar cap el nord, en direcció al Meül i camí dels Pirineus.

La seva situació en la part més meridional de la comarca del Pallars Jussà, a redós de la serra del Montsec d’Ares, converteix aquest lloc en una veritable zona de frontera natural, i sovint també cultural, i imprimeix a aquests paratges un caràcter molt particular.

 

L’ermita de la Mare de Déu de Fabregada

L’ermita de la Mare de Déu de Fabregada és un edifici romànic del segle XII, amb nau amb coberta de canó, lleugerament apuntada, absis semicircular i una petita espadanya sobre la paret de ponent.

A l’interior, un arc toral parteix la nau, que és de planta lleugerament irregular, en dos trams. La porta té una ornamentació molt senzilla, amb una arquivolta en degradació i les dovelles extradossades per una motllura bisellada llisa, amb alguns elements geomètrics com boles o mitjos cilindres.

L’absis té una finestra de doble esqueixada, i a la façana de ponent, n’hi ha una altra, però aquesta és de traçat recte. L’aparell de tot l’edifici és de carreus llisos, regulars i bastant grossos, que mostren una obra del segle XII.

L’obra no és ben bé igual: la nau presenta uns carreus més ben polits, posats alternativament del dret i de través, mentre que l’absis presenta uns carreus menys polits, posats de manera més irregular.

El lloc de Ipsa Fabricata (Fabregada) esstà documentat ja el 1038, quan hom l’esmenta com a part del terme del Castell de Mur. El lloc i l’església de Fabregada, situats en el terme del castell de Mur, foren donats a Bertran Ató de Montanyana pel comte Ramon IV de Pallars Jussà.

Fabregada forma part dels pobles anomenats de La Feixa, una sèrie de terres vigilades per castells i torres de vigilància situades en línia recta que van des de Guàrdia de Tremp (Castell de Mur) fins a Alsamora, al vessant nord de la Serra Montsec d’Ares, també conegut com l’Obaga del Montsec.

Aquest és un fragment dels goigs de la Mare de Déu de Fabregada, que es canten durant l’aplec del darrer diumenge de maig, quan s’apleguen a Fabregada gairebé tots els habitants de la Feixa:

 

«
Del Montsec a mitja altura
vostra imatge coronada
és dels pobles venerada,
preuat tresor i ventura;
puix de tots els mals ens cura
un raig de vostra mirada:
Socorreu-nos, poderosa,
oh, Verge de Fabregada.
»
—Goig popular

 

L’ermita de la Mare de Déu de la Fabregada ha donat lloc a un altre costum popular: el de les Majorales del Roser, càrrec honorífic que distingia les dones de Sant Esteve de la Sarga que tenen cura tant de l’església parroquial com del santuari.

 

Jaciment de l’antic poblat Fabregada

A ponent de l’ermita de la Mare de Déu de Fabregada, s’aixeca un turó en el que se situen les restes de l’antic poblat de Fabregada. Es troba cobert per un bosc de roures i alzines entre el que es poden observar els murs de diverses habitacions i el seu enderroc corresponent.

La planta del poblat és ovalada amb un radi màxim i mínim de 50 metres i 30 metres aproximadament. A migdia, dominant el torrent de Sant Esteve, trobem un rengle de cases de les que es conserva una bona alçada dels seus murs, ja que foren emprades com a corrals fins a mitjans del segle XX.

Cap d’elles conserva la teulada que ha estat reutilitzada pels habitants de la vall den construccions posteriors.

A uns 25 metres del poblat en direcció sud oest, trobem el sector que correspon amb la zona industrial o farga, situada sobre el llit del torrent i que havia estat utilitzat com a hort possiblement fins a principis del segle XX.

Uns 250 metres en direcció nord, trobem el sector que correspon amb l’abocador de les escòries, actualment situat entre uns camps de conreu.

 


Situació en el Mapa de l’ermita de la Mare de Déu de la Fabregada. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Montsec d’Ares.


 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.


Subscriu-te a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s’incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de SerradelMontsec.cat amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Us informem que les vostres dades no seran cedides a cap altra entitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos a serradelmontsec@gmail.com

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s’incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de SerradelMontsec.cat amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Us informem que les vostres dades no seran cedides a cap altra entitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos a serradelmontsec@gmail.com


Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarretes de SerradelMontsec.cat?


Samarreta Soc Montsec - Tallat de les Asparets


Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

2 Comments

  1. Me ha gustado mucho el artículo publicado.Sería muy interesante seguir investigando. Nací en Sant Esteban de la Sarga.

  2. Ens alegra que t’hagi agradat aquest article Mercè. Qualsevol cosa que ens vulguis comentar serà benvinguda. Moltes gràcies.

Fes comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *