Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Petjades de Dinosaures de la Maçana. Camarasa, La Noguera.

 

Petjades de Dinosaures de la Maçana. Camarasa, La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.

Petjades de Dinosaures de la Maçana. Camarasa, La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.

 

Aquest jaciment es troba situat a La Maçana, al terme municipal de Camarasa, just a un costat de la Carretera del Doll. El jaciment concretament es troba a la partida anomenada com La Solana dels Mallols, a mig camí entre Camarasa i Fontllonga (Posició: UTM 31T ED50: x=323830 y=4646196). Aquest espai està molt ben situat, ja que queda a peu de carretera, en una corba fàcilment identificable. Hi ha un lloc on es pot estacionar el vehicle just davant de l’aflorament, a l’altra banda de la carretera.

Aquesta zona de La Maçana, en el sostre d’un estrat calcari d’origen lacustre, es conserven nombroses petjades de dinosaure. Les calcàries pertanyen al Campanià, la sèrie estratigràfica del qual enregistra un cicle transgressió – regressió en aquesta geozona. El nombre d’icnites conservades en aquest jaciment s’estima en unes 900. Es tracta d’icnites subcirculars que es presenten en dues tipologies de mesures diferents.

Les petjades petites s’ha interpretat que podrien correspondre a la impressió deixada per les extremitats anteriors d’exemplars adults o a individus joves. Aquestes petjades tenen una profunditat d’uns 10 cm. Les petjades han estat atribuïdes a dinosaures sauròpodes. A més a més de les icnites, l’estrat ha estat fortament bioturbat per l’acció d’invertebrats. Aquest jaciment destaca, en comparació amb d’altres, per l’important nombre de petjades.

El jaciment d’icnites de La Maçana, ha estat inclòs a l’ “Inventario de icnitas de la Península Ibèrica” (IPDI), el qual ha estat proposat per a la seva declaració com a Patrimoni Mundial per la UNESCO. L’emplaçament es troba senyalitzat i hi consta la seva consideració com a Jaciment Paleontològic en aplicació de la llei 9/1993 de Patrimoni Cultural Català, juntament, també de dinosaures, dels jaciments de la Mata de Viudà, al terme d’Àger; el jaciment de la Masia del Marull, al terme de Camarasa; el jaciment de Peralba i el jaciment de La Vall d’Ariet, en el terme municipal de Vilanova de Meià.

 

Els Últims Dinosaures dels Pirineus
Els jaciments amb petjades de dinosaure de La Noguera es troben en formacions del cretaci com del paleozoic. El trànsit entre aquestes dues unitats temporals abraça l’extinció dels dinosaures. Aquestes formacions del prepirineu són el resultat del farcit de les conques sedimentàries que flanquejaven la vessant sud dels Pirineus quan aquests estaven en plena formació. Aquestes conques connectaven amb un braç d’aigua del oceà Atlàntic, que en aquells moments s’estenia per part dels actuals Pirineus.

Les icnites de dinosaures són evidències del pas d’aquests animals sobre substrats tous, que eren bàsicament planures fangoses o l’interior de llits fluvials o aiguamolls. En les roques que trobem a la La Noguera hi ha escrita la història dels dinosaures durant els set milions d’anys que van precedir la seva extinció (entre 72 i 65 milions d’anys), per tant estem davant dels últims dinosaures europeus. Els dinosaures coneguts pels jaciments de La Noguera, pertanyen a tres grups per ordre d’importància: sauròpodes (els més comuns), ornitòpodes i teròpodes (més poc comunes).

 

Recordeu que aquest és un espai protegit i fràgil. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 
 


Situació en el Mapa Petjades de Dinosaures de la Maçana. Camarasa, La Noguera. Montsec de Rúbies i Sant Mamet.
 


 
 


 

SerradelMontsec.cat


La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, L'extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts. Així com el territori conegut com els Aspres del Montsec. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.
Subscriu-te per mail a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram


T'agraden les samarretes de SerradelMontsec.cat?Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsMapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dinosaurierspuren: Jaciment de la Maçana | Visit La Noguera - Experience the Wild West of Catalonia - […] Per informació en català visiteu la web oficial de la Serra de Montsec.  […]

Fes comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *