Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Ruta a la Cova del Tabac. Camarasa. La Noguera

 

Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

Aquesta cova descomunal té una fondària total de 180 metres, i està plena de formes geomètriques per la quantitat d’estalactites i estalagmites. Està localitzada a uns 5 Km de la vila de Camarasa, a la dreta del riu Segre i a 300 metres sobre el nivell del riu, en un extrem de la Serra de Mont-roig, just on es troba l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera. S’ha de dir que l’excursió a la Cova del Tabac és una magnífica caminada, molt recomanable encara que sigui només per descobrir que les vistes des d’aquest lloc són realment impressionants.

 

Aproximació en cotxe

Des de Balaguer agafem la carretera C-13 que va cap a Tremp. En passar la població de Camarasa enfilem carretera amunt i travessarem un primer túnel. Continuarem endavant i passarem pel pont que passa per sobre de la Presa de Camarasa i entrarem dins d’un segon túnel. Passat aquest segon túnel haurem de buscar lloc per deixar el cotxe en algun entrant que hi hagi de la carretera.

Si venim en sentit contrari, des de Tremp, haurem de buscar algun entrant a la carretera per deixar el cotxe abans d’arribar al primer túnel.

Està prohibit deixar el cotxe sobre la presa i per tant millor buscar alternatives en entrants d’algun camí passats els túnels en direcció a Tremp. Antigament es podia accedir per un petit túnel amagat, ara barrat, que menava directament a les cases dels vigilants, ara desaparegudes, de la presa on antigament vivien allà.

 

Senyal d'inici del camí a Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Senyal d’inici del camí a Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-roig. Serra del Montsec.

 

 

Pujada a Peu

A l’inici de la presa, venint de Balaguer, comença la caminada cap a la Cova del Tabac. Aquest primer tram passa vorejant el riu que es troba estancat per la presa. En aquest punt, a la zona de les antigues cases dels vigilant, hi ha escales de pedra per baixar i arribar arran del pantà. Encara que potser no estan en bon estat, si voleu fer un bany haureu de baixar a peu grimpant una mica.

Seguim endavant sense deixar el camí fins que trobem un pal indicador (ja haurem caminat uns 800m): pugem pel camí de l’esquerra. Si seguiu 100 metres més trobareu les restes d’una cabana antiga feta de pedres. El camí discorre per entremig de roures, alzines i pins.

Quan porteu 1 Km. i 100 metres aproximadament, trobareu les restes d’una altra construcció de pedra a mà dreta. Estigueu atents perquè si camineu 100 metres més, trobareu un arbre que crida l’atenció perquè és molt diferent del tipus d’arbre que trobem en tot el camí, és un cedre.

Quan portem 1 Km i 800 metres des de les cases dels guardes, trobarem a mà esquerra un pou que possiblement s’utilitzés per recollir aigua de la pluja, o bé com a pou de gel. Seguim pujant pel camí que cada vegada s’enfila més amunt.

En 200 metres podem divisar, si el dia és clar, el paisatge meravellós de la foto de baix. El castell d’Alòs de Balaguer es pot veure al final de la vista que tindrem davant. Mentre que a sota el que veiem és el tall del Congost de Mur, on el riu Segre travessa des d’Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig del Noguera Pallaresa i el Segre a Camarasa. Ens trobem davant de la Serra Carbonera.

 

El Congost de Mur vist des de dalt, pujant el camí cap a la Cova del Tabac, amb el Castell d'Alòs de Balaguer al fons.

El Congost de Mur vist des de dalt, pujant el camí cap a la Cova del Tabac, amb el Castell d’Alòs de Balaguer al fons.

 

Continuarem ascendint per aquest camí, arran de barranc i passant per unes tarteres de pedra. Les vistes paguen molt la pena.

Als 2 Km i 700 metres trobem una fita de pedres i ens desviarem cap a la dreta. Ja som a prop de la Cova del Tabac. Seguirem pujant d’esquenes al barranc i de cara a la cinglera que veiem damunt nostre. Trobarem alguna roca que caldrà grimpar, i finalment ens trobarem amb algun tram que caldrà grimpar agafant-se de cadenes i algunes escales de ferro per superar el desnivell.

De seguida, el camí entra en forta pendent, en molts dels seus trams, no permet la visibilitat de la cova fins l’ultim moment d’arribar. Hem pujat els 3 Km i 300 metres que ens ha portat finalment a la Cova del Tabac. Davant de l’entrada d’aquesta cova trobarem una gran figuera que la tapa.

 

Entrada a la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

ORÍGEN ETIMOLÒGIC DE ‘TABAC’

 

Segons el molt interessant article de Xavier Alexandri “Noves clarícies sobre el nom de la cova del Tabac“, fent cas de Joan Coromines, a l’Onomasticon Cataloniae (VII, 200), sembla ser que “Tabac” és el nom aplicat a tres llocs diferents des dels segles XI-XII dins la zona de Noguera-Segrià. En Coromines no dubta que l’etimologia és preromana. Cal relacionar-lo amb el mot ibèric Tauacca-, documentat en inscripcions ibèriques, i documentat com a TAVACCA en una inscripció hispano-llatina. Segons la naturalesa dels llocs designats, podria estar relacionat amb la noció de ‘torre’ o puig o lloc fortificat, i també la cova del Tabac es podria entendre com una fortificació campal. De fet, aquesta cova, d’enorme boca, dóna pas a una galeria de grans dimensions poc freqüent a Catalunya.

 

La Cavitat

La Cova del Tabac, no té un recorregut massa llarg, però destaca per la grandiositat de la seva entrada (15 metres d’amplada per 20 d’altura) i per l’altura descomunal de la seva única galeria (amb una secció mitjana de 10 x 8-10 metres). És, de fet, un cova amb un gran interès per excursionistes, historiadors i científics.

L’entrada de la cova de seguida porta a una sala de 25 metres de diàmetre amb el terra ple de blocs caiguts. Després d’un canvi de direcció, la cova apareix aquí amb unes dimensions d’uns 10 metres d’amplada i una altura de 10 metres. Uns 100 metres de recorregut porta a una punt on és cegada per sediments, on es pot trobar un llibre de piades, on es pot deixar una nota escrita amb la data i el nom de la persona o persones que hi han pujat. En els llibres de piades, també s’hi acostuma a explicar el motiu de l’ascensió, les sensacions viscudes, la via recorreguda o allò que cadascú vulgui. Tradicionalment aquest llibres, guardats en una capsa metàl·lica per protegir-los de les inclemències meteorològiques, són dipositats per una entitat excursionista que es cuida de recollir-los quan són plens i posar-n’hi un de nou.i anotacions dels visitants aventurers.

 

Planta de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Planta de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

ART RUPESTRE DE LA COVA DEL TABAC

 

Declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO les pintures rupestres de la Cova del Tabac s’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà. Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN). Ley 6/85, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español. Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 

Art Rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Art Rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

Per saber-ne més: Art Rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

Recordeu que la Cova del Tabac és un espai protegit i fràgil. Els espais naturals protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la biodiversitat al nostre país. Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 


Situació en el Mapa de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-roig. Serra del Montsec.
 


 

 


Fotografies de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-roig. Serra del Montsec
 


 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.


Subscriu-te a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s’incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de SerradelMontsec.cat amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Us informem que les vostres dades no seran cedides a cap altra entitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos a serradelmontsec@gmail.com

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s’incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de SerradelMontsec.cat amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Us informem que les vostres dades no seran cedides a cap altra entitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos a serradelmontsec@gmail.com


Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarretes de SerradelMontsec.cat?


Samarreta Soc Montsec - Tallat de les Asparets


Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

Fes comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *