Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Projecte Geoparc: Conca de Tremp – Montsec

 

Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec

CProjecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec

 

Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional. El projecte per crear el segon geoparc català i el primer de la demarcació de Lleida agrupa 19 municipis del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i La Noguera. El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible.

El director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda, i el president de l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, Joan Ubach Isanta, han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per tal d’impulsar la candidatura del que seria el segon geoparc català i el primer de la demarcació de Lleida.

La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 120 localitzacions en 33 països d’arreu del món. D’aquestes, 69 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 23 països, dels quals un es troba a Catalunya, el geoparc de la Catalunya Central.

 

Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec

Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec

 

Mitjançant el conveni signat, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) exercirà la direcció científica del Geoparc Conca de Tremp-Montsec. Així, col·laborarà en la redacció dels aspectes científics del Pla director del projecte i en la preparació de la visita d’avaluació de la candidatura. Igualment, prestarà el seu suport durant la Setmana dels Geoparcs Europeus, que se celebra cada any, fent una ponència i exercint de guia d’una excursió divulgativa dins l’àmbit del geoparc, entre d’altres activitats. El Centre de Suport Territorial que l’ICGC té a Tremp acollirà, també, la seu de l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec. L’objectiu principal és la dinamització econòmica i cultural que beneficiï la comunitat local.

 

Actuacions i activitats  que es duen a terme als geoparcs:

 • Valorar i conservar el patrimoni geològic, paleontològic i miner com una part integrada dels valors que representen l’entitat del territori.
 • Fomentar l’apropiació d’aquests valors per part dels residents.
 • Promocionar la recerca científica continuada.
 • Desenvolupar programes didàctics (Ciències de la Terra, educació ambiental) i de divulgació.
 • Diversificar l’oferta per un turisme de qualitat i sostenible (geoturisme, ecoturisme i turisme cultural).
 • Incentivar els emprenedors i agrupar iniciatives econòmiques sota una mateixa marca paraigües.

 

Els Principis de la Carta de la Xarxa Europea de Geoparcs:

 • Un Geoparc inclou un patrimoni geològic d’importància particular en un territori definit. El Geoparc ha d’establir una estratègia de desenvolupament territorial sostenible. Els recursos geològics d’un Geoparc a més de tenir interès geològic, també poden tenir interès arqueològic, ecològic, històric o cultural.
 • Els Geoparcs integrats dins la Xarxa es beneficien de mesures de protecció i de gestió. Un Geoparc ha de poder garantir la protecció i conservació del seu patrimoni i la millora i desenvolupament sostenible del territori.
 • Un Geoparc ha de treballar activament pel desenvolupament econòmic sostenible del territori lligat al Geoturisme i el patrimoni geològic.
 • Un Geoparc es compromet a desenvolupar, investigar i treballar per la millora continua del mètodes de conservació i valoració del patrimoni geològic.
 • Un Geoparc té un paper important en la investigació científica, la formació i l’educació mediambiental.
 • Un Geoparc esta compromès a enfortir la cohesió de la Xarxa europea, ha de col·laborar amb altres Geoparcs i treballar conjuntament amb els empresaris del territori per aconseguir un equilibri entre desenvolupament econòmic i conservació.

 

Mapa geològic del Geoparc aspirant “Conca de Tremp-Montsec” (Província de Lleida, Catalunya). Elaborat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (2015). Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec.

Mapa geològic del Geoparc aspirant “Conca de Tremp-Montsec” (Província de Lleida, Catalunya). Elaborat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (2015). Projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec.

 

Xarxes de Geoparcs: Europea i Global

La Xarxa Global de Geoparcs (GGN) és una organització internacional, no governamental, sense ànim de lucre que proporciona una plataforma de cooperació entre els GEOPARCS. Reuneix agències governamentals, organitzacions no governamentals , científics i comunitats de tot el món en una associació mundial única i opera d’acord amb els reglaments de la UNESCO. La xarxa està formada per totes les regions del món i reuneix grups que comparteixen valors comuns, interessos o fons després d’un procés de concepció i de gestió específic.

Serveix a més per desenvolupar models de bones pràctiques i establir normes en qualitat per als territoris que integren la conservació del patrimoni geològic en una estratègia per al desenvolupament econòmic sostenible regional.

La Xarxa Mundial de Geoparcs Nacionals opera en estreta sinergia amb altres figures de la UNESCO, com ara els Llocs Patrimoni de la Humanitat (WHS) i la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera (Programa MAB), empreses nacionals i internacionals i organitzacions no governamentals que treballen en la conservació del patrimoni geològic.

La UNESCO ha establert una associació privilegiada amb la Xarxa Europea de Geoparcs (EGN). Com a resultat, el EGN actua com la divisió regional del GGN a Europa. La UNESCO recomana la creació de xarxes regionals similars, el que reflecteix les condicions locals, en altres parts del món.

Col·labor entre els Geoparcs és un component important de la Xarxa Mundial de Geoparcs Nacionals . La UNESCO anima a qualsevol forma de cooperació , especialment en els camps de l’educació, la gestió , el turisme , el desenvolupament sostenible i  la planificació regional entre els membres de la Xarxa .

 

El Territori del Geoparc Conca de Tremp – Montsec

La gran riquesa geològica, paleontològica i natural caracteritza aquest espai que volen que formi part de la xarxa de Geoparcs del món. El nostre territori integra els valors patrimonials que configuren la seva identitat. L’àmbit geogràfic compta amb paisatge prepirinenc, pirinenc, rius, congosts i una cultura per descobrir. Els espais geoturístics són:

 

Àrea d'influència territorial del Projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec.

Àrea d’influència territorial del Projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec.

 

 

COM ARRIBAR?

 

Us podeu adreçar al Centre de Visitants del Projecte Geoparc (Epicentre)

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.


Subscriu-te a les novetats de la SerradelMontsec.cat


email:

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s’incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de SerradelMontsec.cat amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Us informem que les vostres dades no seran cedides a cap altra entitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos a serradelmontsec@gmail.com

De conformitat amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre de protecció de les dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades personals s’incorporaran al fitxer automatitzat Contactes i Mailing de SerradelMontsec.cat amb la finalitat de poder-vos informar de les nostres activitats. Us informem que les vostres dades no seran cedides a cap altra entitat. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició, adreçant-vos a serradelmontsec@gmail.com


Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarretes de SerradelMontsec.cat?


Samarreta Soc Montsec - Tallat de les Asparets


Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

Fes comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *