Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Aerinita del Montsec

 

L’Aerinita del Montsec, coneguda d’antic, és un mineral utilitzat com a pigment blau per decorar les esglésies romàniques de molts indrets del Pirineu català i aragonès. L’exemple més important és el Pantocràtor de Taüll…

Peces de mineral d'Aerinita recuperades a l'entorn d'Estopanyà. Ribagorça, Osca. Aragó. Montsec de l'Estall.

Peces de mineral d’Aerinita recuperades a l’entorn d’Estopanyà. Ribagorça, Osca. Aragó. Montsec de l’Estall.

 

AERINITA DEL MONTSEC

Estopanyà. Ribagorça, Osca. Aragó. Montsec de l’Estall.

 

 


EL MINERAL DE L’AERINITA

Al despoblat de Soriana, al municipi d’Estopanyà, Ribagorça d’Osca, al Montsec d’Estall, hi ha una pedrera que porta per nom, Soriana (un despoblat proper), i és explotada actualment per l’empresa Arnó, dedicada a l’extracció d’àrids.

En aquesta pedrera es troben mostres abundants de diòpsid (amb vidres de fins a 5 milímetres), prehnita, ilmenita, actinolita, palygorskita i rútil i també Aerinita.

L’Aerinita (Aerinite) és un complexísim inosilicat, producte de l’alteració de les ofites (anomenades “negrells” a la zona d’Estopanyà, que s’extreia per fer llambordes), que no va ser reconegut com a espècie mineral fins a la dècada dels 80. Va ser descobert i descrit l’any 1876 en diverses masses ofítiques d’Estopanyà, i aquesta és la seva localitat model.

L’estructura del mineral de l’Aerinita romania encara desconeguda a començaments del segle XXI, però Jordi Rius Palleiro, al costat de Erik Elkaim i Xavier Torrelles, la van determinar i concretar.

Van fer-ho públic a l’European Journal of Mineralogy, Volume 16, Number 1 (2004) en el següent article: Structure determination of the blue pigment aerinite from synchrotron powder diffraction data: The solution of a old riddle.

 

 

Peces de mineral d'Aerinita recuperades a l'entorn d'Estopanyà. Ribagorça, Osca. Aragó. Montsec de l'Estall.

Peces de mineral d’Aerinita recuperades a l’entorn d’Estopanyà. Ribagorça, Osca. Aragó. Montsec de l’Estall.

 

 


EL DESCOBRIMENT DE L’AERINITA

Als anys 60 del segle passat, a Estopanyà apareixien col·leccionistes i estudiosos que recollien unes pedres de color blau i preguntaven on podien trobar més pedres blaves d’aquell tipus.

Ningú a Estopanyà hi feia gaire cas a les pedres blaves que apareixien tot i que les coneixien molt bé perquè se les trobaven arreu. Alguns l’anomenaven pedra d’azulete, ja que s’havia utilitzat antigament per fabricar una pintura que s’utilitzava per decorar els interiors de cases, ermites i esglésies.

A Estopanyà hi ha tanta pedra blava que fins i tot la podem trobar en alguns murs de contenció que distribueixen els carrers de la vila. Diuen fins i tot que, a Casserres del Castell (també a la Ribagorça d’Osca i dins del Montsec d’Estall), havia funcionat una mina d’azulete, per fabricar la popular pintura.

Cap el 1879, el director del Museu de Ciències Naturals de Breslau, Arnold Von Lasaulx, va rebre unes mostres etiquetades com Vivianita d’España. Von Lasaulx va concloure que les peces no eren Vivianita sinó un nou mineral no catalogat encara.

Ell mateix el va catalogar, li va donar nom: Aerinita, pel seu color (del grec aer = blau cel) i va publicar el seu descobriment a una revista de mineralogia amb l’article titulat: Aerinit Ein Neues Mineral.

En aquells moments, se sabia que el mineral procedia de la zona pirinenca però no es coneixia el lloc concret. Aleshores, en un moment determinat, Lluis Marià Vidal, enginyer de mines i director del Centre Excursionista de Catalunya (CEC), va llegir l’article d’Arnold Von Lasaulx.

Més tard va descobrir i descriure els jaciments de Casserres del Castell (al municipi d’Estopanyà, a prop d’Estanya) i Tartareu, al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, a la comarca de La Noguera.

 

 L’AERINITA DEL MONTSEC I EL CEL DE L’ART ROMÀNIC

Així, els principals afloraments d’Aerinita a les serralades exteriors dels Pirineus es concentren en diferents eixos, un d’ells a les serres marginals del Montsec.

Un d’aquests eixos és dins de les serres marginals del Montsec d’Estall, a Casserres del Castell, EstopanyàCamporrells. L’altre eix queda dins del serres marginals del Montsec d’Ares, a Les Avellanes i Santa Linya i Tartareu.

També hi ha d’altres afloraments a El Grau, La Volturina, Juseu (a la Ribagorça d’Osca), El Pont de Suert (Alta Ribagorça), Gerri de la Sal (Pallars Sobrirà), Navarra, Guipuscoa, Biscaia, i a Saint Pandelon (Dacs, França), tots aquests afloraments ja queden però fora del context de la Serra del Montsec.

Els jaciments més importants, que a més a més defineixen aquest mineral, es troben a la zona de Casserres del Castell i Soriana, dins del municipi d’Estopanyà, en els quals apareix una tipologia d’Aerinita molt apta per a la pintura.

Conegut des d’antic, el mineral d’Aerinita va ser utilitzat com a pigment blau pels tallers que decoraven les esglésies romàniques de molts indrets del Pirineu i Prepirineu català i aragonès, sent el seu exemple més important el Pantocràtor de Taüll.

Això podria tenir la seva importància històrica, ja que sembla que les serralades més petites entorn de la Serra del Montsec mostren afloraments d’Aerinita, i podria haver anat acompanyat d’un fort afany conqueridor d’Arnau Mir de Tost (i dels comptats catalans).

Un estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), dirigit per Jordi Rius Palleiro, l’any 2004, va determinar que el blau del cel de les pintures de la Vall de Boí s’havia obtingut a patir d’Aerinita.

Fins i tot es va poder determinar que almenys 19 esglésies romàniques del Pirineu tenien el cel pintat amb Aerinita i que també s’havia utilitzat en altres indrets més llunyans com ara Santa Maria de Sixena, Sant Vicenç de Rus, Sant Cristòfol de Tosses o l’Abadia de Moissac.

 

 

 

 

FONTS

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec d’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural Protegit de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, l’Espais de Xarxa Natura 2000, l’Espai Natural Protegit de Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, La Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida, Catalunya), la comarca del Pallars Jussà (Lleida, Catalunya) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!