Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa

 

L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera, és un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000…

Presa de Camarasa a l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Mont-roig, Serra del Montsec.

Presa de Camarasa a l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Mont-roig, Serra del Montsec.

 

AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE i NOGUERA PALLARESA

Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Mont-roig, Serra del Montsec.

 

 

 

 

Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge

L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera, és un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

La finalitat de la Xarxa Natura 2000 és assegurar la supervivència a llarg plaç de les espècies i els hàbitats més amenaçats d’Europa, contribuint a detenir la pèrdua de biodiversitat ocasionada per l’impacte advers de les activitats humanes. És el principal instrument per a la conservació de la natura dins la Unió Europea.

 

 

 

 

La Directiva hàbitats defineix “hàbitat natural” com aquelles zones terrestres o aquàtiques diferenciades per les seves característiques geogràfiques, abiòtiques i biòtiques, tant si són totalment naturals com semi naturals.

Hàbitats naturals d’interès comunitari són aquells d’entre els hàbitats naturals presents en el territori de la UE, que compleixin alguna d’aquestes característiques:

  • Tenen una àrea de distribució reduïda a causa de la seva regressió o a causa de tenir una àrea reduïda per pròpia naturalesa.
  • Es troben amenaçats de desaparició en la seva àrea de distribució natural.
  • Són exemples representatius d’una o diverses de les sis regions biogeogràfiques de la UE, és a dir, l’alpina, l’atlàntica, la continental, la macaronèsica, la mediterrània i la boreal.

 

 

 

 

L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa engloba una superfície de 10.237 hectàrees, i ara mateix té dues categories de protecció i gestió dins l’àrea del Prepirineu: Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge. Engloba dues comarques de Lleida: La Noguera amb 15 municipis, i El Segrià amb 1 municipi:

 

 

 

 

Espai d’Interès Natural de l’Aigubarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa per Comarques i Municipis

 

Superfície (ha)
% del Municipi
% de l’Espai
LA NOGUERA
3.801,9
24,2
37
Camarasa
3.801,9
24,2
37
Les Avellanes i Santa Linya
3.314,2
32,2
32
Alòs de Balaguer
1.460,1
21,1
14
Foradada
956,1
33,5
9
Artesa de Segre
318,2
3,6
1
Cubells
142,2
3,6
1
Balaguer
48,5
0,8
0
Ponts
46,9
1,5
0
Térmens
39,1
1,4
0
Os de Balaguer
36,1
0,3
0
Vallfogona de Balaguer
23,9
0,9
0
La Baronia de Rialb
23,3
0,2
0
Menàrguens
10,8
0,5
0
Tiurana
4,5
0,3
0
Torrelameu
3,8
0,3
0
EL SEGRIÀ
Vilanova de la Barca
27,9
1,3
0

 

 

Principals espècies protegides

· Cypripedium calceolus
· Petrocoptis montsicciana
· Dracocephalum austriacum
· l’ Esperó de Bolòs: Delphinium bolosii

 

Invertebrats:

· Callimorpha quadripunctaria
· Euphydryas aurinia
· Graellsia isabelae
· Banyarriquer del roure (Cerambyx cerdo)
· Escanyapolls o Cèrvol volant (Lucanus cervus)

 

Aus:

· Gall fer (Tetrao urogallus)
· Perdiu xerra (Perdix perdix)
· Picot negre (Dryocopus martius)
· Trencalòs (Gypaetus barbatus)
· Àguila cuabarrada (Hieraetus fasciatus)
· Blauet (alcedo atthis)
· Àliga daurada (aquila chrysaetos)
· Agró roig (Ardea purpurea)
· Aufrany (Neophron percnopterus)
· Àliga marcenca(Circaetus gallicus)
· Arpella (Circus aeroginosus)
· Falcó (Falco peregrinus)
· Duc (Bubo bubo)
· Cotoliu (Lullula arborea)
· Tallareta cuallarga (Sylvia undata)
· Gralla de bec vermell (Pyrrhocorax pyrrhocorax)

 

 

 

 

Mamífers:

· Rat penat del bosc (Barbastella barbastellus)
· Rat penat de la cova (Miniopterus schreibersii)
· Rat penat orellut mitjà (Myotis blythii)
· Rat penat de peus grans (Myotis capaccinii)
· Rat penat petit de ferradura (Rhinolophus hipposideros)
· Rat penat d’orelles dentades (Myotis emarginatus)
· Rat penat orellut gran (Myotis myotis)
· Rat penat mediterrani de ferradura (Rhinolophus euryale)
· Rat penat gran de ferradura (Rhinolophus ferrum-equinum)
· Llúdriga (Lutra lutra)
· Almesquera (Galemys pirenaicus).

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!