Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Arnau Escuder: “El Batlle d’Alòs”.

 

El Batlle d’Alòs apareix cap el 1570 i, juntament amb el seu fill, va badonlejar fins a fer-se amos de l’Alt i el Mig Segre…

Arnau Escuder, El Batlle d'Alòs

Arnau Escuder, El Batlle d’Alòs.

 

 

 

A finals del segle XVI, la Serra del Montsec (i voltants enllà) va patir els efectes del bandolerisme.

Els principals capitosts van ser Miquel Joan Barber dit lo Barber de Binèfar, un altre anomenat lo Minyó de Montellà, i també Arnau Escuder, anomenat El Batlle d’Alòs.

Perjudicaven especialment els traginers que anaven a les fires de Balager, assaltaven pobles i castells i tenien atemorida a la població. Arnau Escuder i el seu fill, pràcticament varen ser senyors del alt i mig Segre.

El Batlle d’Alòs apareix cap el 1570 i, juntament amb el seu fill, badonlejaren fins a fer-se amos de l’Alt i el Mig Segre.

El lloctinent de Catalunya, Francisco Hurtado de Mendoza procurà reduir-los, obligant als pobles d’Organyà, Peramola, Oliana i Ponts que paguessin una tropa de soldats per emprendre la seva persecució.

Però el Batlle d’Alòs aconseguia cada dia més seguidors i va arribar ser cap dels “nyerros“, contra els petits senyors del país, la majoria del partit anomenat dels “cadells”.

Entre altres proeses, entre la llegenda i la història, se li atribueix la participació en diversos robatoris de moneda com el produït a Sidamon l’any 1587 i el de principis del 1589, junt amb els germans Garreta, ajudats per les respectives quadrilles a Oliana on robaren una partida de diners de la Diputació.

L’estiu de 1589, un grup de cavallers lleidatans perseguiren amb força la quadrilla del Batlle d’Alòs.

Figuraven entre els perseguidors Francesc de Gilabert, Bernat de Guimerà, senyor de Ciutadilla i Montclar; Onofre d’Alentorn, senyor de Seró, i els seus fills Lluís, Alexandre i Jeroni; i els senyors de Rubió, Vilves i altres llocs de la vall d’Artesa de Segre.

Assabentats de la brega, alguns homes de Cubells haurien sortit per tal de protegir la retirada dels bandolers. i tot seguit, tancaren les portes de la Vila.

El setge subsegüent de Cubells aplegaria una munió de forces de ben diversa procedència. Foren mobilitzats els sometents de les vegueries properes, i encara, alguns homes enrolats per les Justícies de Fraga i Tamarit de llitera.

Entre els assetjants, però, també i figurarà la quadrilla de Miquel Joan, dit lo Barber de Binèfar, vell enemic del batlle d’Alòs per terres de La Ribagorça.

A la tercera nit de setge, i mentre els assetjants esperaven l’arribada d’artilleria, els homes del Batlle d’Alòs aconseguiren fugir desprès de foradar un pany de muralla de la vila.

Descoberta la fuga de bon matí, els assetjants pogueren comprovar que a Cubells només hi restaven alguns capellans, les dones i la canalla.

 

 

 

 

FONTS:

 

  • Viquipèdia
  • Fets, Costums i Llegendes. Joan Bellmunt Figueres.

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús a serradelmontsec@gmail.com.

 

 


 

error: ! Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text i vols que escrigui per a tu, envia'm un mail a serradelmontsec@gmail.com!