Pages Menu
Categories Menu

Art Rupestre del Turó d’Antona. Vernet.

 

Les pintures rupestres del Turó d’Antona es troben davant del Santuari de la Mare de Déu de Salgar, a l’altre costat del riu Segre en el poble de Vernet, a la comarca de La Noguera, i van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998…

Turó d'Antona, lloc en es troben restes d'un antic poblat iber, les restes del castell de Malagastre i les Coves d'Antona. Vernet, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Turó d’Antona, lloc en es troben restes d’un antic poblat iber, les restes del castell de Malagastre i les Coves d’Antona. Vernet, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

ART RUPESTRE DEL TURÓ D’ANTONA

Vernet, La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

Aproximació Geogràfica a l’Art Rupestre del Turó d’Antona

Situades davant el Santuari de la Mare de Deu de Salgar, a l’altre costat del riu en el poble de Vernet, a la comarca de La Noguera, van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

Aquest conjunt va ser descobert l’any 1976 durant una campanya de prospecció i estudis de la zona del Montsec i rodalies que va ser realitzada per Enric Sunyer i Antoni Borrell de l’Institut de Ciències del Quaternari de Barcelona, junt amb l’alcalde de Baldomar, Lluís Trepat.

Aquell mateix any el jaciment va començar a ser estudiat per Díez-Coronel, el qual va començar l’estudi de les estacions rupestres amb la col·laboració  d’E. Carrera Salse,  J.L. Rodríguez Duque i J. Sarrate.

Els resultats d’aquestes investigacions varen ser presentats en el XV Congreso Nacional de Arqueología i publicats també a la revista “Ilerda” publicada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Durant l’any 1986 les pintures foren objecte d’una documentació exhaustiva, dins el “Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya” portat a terme pel Servei d’Arqueològia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

El conjunt d’Antona presenta diverses balmes però únicament s’han identificat pintures en tres d’elles. La primera, situada en un nivell inferior, i les dues restants a la dreta de l’anterior i a pocs metres per sobre.

En total s’han individualitzat 34 figures que, per les seves característiques, fan que aquest jaciment s’integri perfectament en la sèrie de jaciments amb pintura esquemàtica.

 

 

Antona I

Les figures es localitzen a la paret esquerra, a uns 7 m de l’entrada, i es concentren pràcticament al llarg de 3 m de suport rocós. S’han individualitzat 16 figures, totes elles amb la mateixa coloració vermell-castany, que en algunes zones sembla més clara, encara que segurament es tracta de la mateixa pigmentació, que pot variar per efectes de la dissolució, de l’estat i de la coloració del suport o de la conservació de la zona on se situa.

Aquestes figures corresponen a traços, anells, cercles, ramiformes, alteriformes i restes de pigment, que mostren diferències tècniques (traç simple i tinta plana).

 

 

Figures de la Cova d'Antona I. Turó d'Antona, Vernet. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

Figures de la Cova d’Antona I. Turó d’Antona, Vernet. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

Antona II

És una gran cavitat que conserva 3 figures que corresponen a barres. La tècnica utilitzada és de traç simple i els colors són el vermell-castany i el vermell.

 

 

Figures de la Cova d'Antona II. Turó d'Antona, Vernet. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

Figures de la Cova d’Antona II. Turó d’Antona, Vernet. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

Antona III

Es tracta d’una cavitat de grans dimensions immediatament contigua a l’anterior. La majoria de les figures es localitzen al fons de la balma, excepte dues que es troben en una petita cavitat a la dreta.

S’han individualitzat 15 figures que corresponen a un pectiniforme, un ramiforme, indeterminats, quadrúpedes, un antropomorf, un ancoriforme i restes de pigment, totes elles de color vermell-castany, excepte l’ancoriforme que és de color vermell-carmí. La tècnica és de traç simple.

 

 

Figures de la Cova d'Antona III. Turó d'Antona, Vernet. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

Figures de la Cova d’Antona III. Turó d’Antona, Vernet. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

Art Rupestre de l’Arc Mediterrani

Aquests llocs d’art rupestre de la fi de la prehistòria, a l’arc mediterrani de la Península Ibèrica, constitueixen un conjunt d’una categoria excepcional que descriu la forma de vida, a una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica.

El Conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l’arc mediterrani de l’Espanya oriental és el més gran grup de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tota Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l’home en un període essencial de l’evolució cultural humana.

S’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà: Bellver de Cerdanya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Tremp, Camarassa, Alfés, Les Borges Blanques, L’Albí, La Granja d’Escarp y El Cogul. A més s’esten per les províncies de Barcelona, Tarragona, Ameria, Jaen, Alacant, Castelló, València, Murcia, Osca, Terol, Saragossa, Albacete, Conca, Guadalajar, etc..

Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN). Ley 6/85, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español. Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 

 

ESPAI PROTEGIT DEL TURÓ D’ANTONA

 

El Santuari de Santa Maria de Salgar es troba a l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera. És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

FONTS:

 

  • DÍEZ-CORONEL, 1978 / DÍEZ-CORONEL, 1979 / VIÑAS-ALONSO, 1977-78 / VIÑAS-SARRIA-ALONSO, 1983 / CPRC1, 1990 / C.A. La Noguera.

 


 

SerradelMontsec.cat

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Santuari de la Mare de Déu de Salgar, Montsonís, La Noguera. | Serra del Montsec - [...] a davant del Santuari de Salgar, es troben les pintures rupestres d’Antona. Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural…
error: ! Aquest contingut no està diponible!