Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Art Rupestre del Tallat de Les Aparets. Alòs de Balaguer.

 

L’Art rupestre del tallat de Les Aparets (o Les Esparets) d’Alòs de Balaguer, van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998…

Figura Esquemàtica nº 6 de les Aparets II. Alòs de Balaguer, Lleida. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

ART RUPESTRE DEL TALLAT DE LES APARETS (O LES ESPARETS)

Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.


 

 

 

 

 

PATRIMONI MUNDIAL PER LA UNESCO


Declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, desembre 1998, el conjunt d’art rupestre del tallat de Les Esparets (o Les Aparets) està situat al vessant dret del riu Segre, al terme municipal d’Alòs de Balaguer, a la comarca de La Noguera, a prop del castell de Rubió, en uns escarpaments de la Serra de Mosquera.

A uns 50 metres sobre el riu, hi ha una sèrie de concavitats i abrics en quatre dels quals s’han trobat pintures rupestres del Neolític Mitja.

Es van descobrir l’any 1976 per Enric Sunyer i Antoni Borrell juntament amb l’alcalde de Baldomar, Lluís Trepat. A l’any següent va ser quan Lluís Díez-Coronel començà les seves investigacions.

Uns anys més tard, a l’any 1986, aquestes pintures varen ser documentades exhaustivament pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

De les quatre cavitats amb pintures, dues (Les Esparets I i Les Esparets II) són de difícil accés, i les dues restants (Les Esparets III i Les Esparets IV) són més accessibles i són parets amb poca profunditat. En total s’han individualitzat 18 figures.

 

 

SAMARRETA SOC MONTSEC – LES ESPARETS


El motiu central encerclat és la figura esquemàtica número 6 del Tallat de Les Asparets. Art Rupestre catalogat per la UNESCO com Patrimoni de la Humanitat. Aquestes pintures es situen al municipi d’Alòs de Balaguer, a la comarca de La Noguera, en els vessants del Montsec de Rúbies (o de Meià) i Sant Mamet….

Samarreta Negra Sóc Montsec - Les Asparets

Samarreta Negra Sóc Montsec – Les Asparets

 

 

Aparets I (o Esparets I)


És una cavitat de 2,4 m d’amplada, 4,10 m de profunditat i 3,60 m d’alçada, orientada al SW. Les pintures es localitzen a la zona central, al fons de la cavitat, i es poden comptar únicament dues figures corresponents a un ramiforme d’estil esquemàtic i tècnica de traç simple i restes de pigment. Ambdós figures són de color vermell.

 

Aparets II (o Esparets II)


Seguint cap a la dreta, a uns 10 m, es localitza la segona concavitat amb pintures. Aquesta presenta una forma molt particular: una estrada recta que finalitza en una volta arrodonida on se situa la figura més singular. S’han identificat 8 figures corresponents a bandes, dos elements anellats (un d’ells amb protuberàncies), traços, ramiformes i restes de pigment. L’estil és esquemàtic, la tècnica de traç simple i hi ha diferències cromàtiques (vermell, vermell-castany vermellós, rosat, ataronjat-vermellós i negre).

 

Aparets III (o Esparets III)


Es troba 16 m a la dreta de Les Esparets II i a uns 10 m a l’esquerra de Les Esparets IV. S’han identificat 5 figures corresponents a antropomorfs i restes de pigment, d’estil esquemàtic. La tècnica és de traç simple i el color predominant és el vermell, tot i que també hi ha restes de pigment de color castany-vermellós.

 

Aparets IV (o Esparets IV)


L’últim dels abrics se situa a la dreta de l’anterior (Les Esparets III) i a uns 10 m de distància, en un nivell inferior. És igualment una petita concavitat, d’escassa cobertura, que integra tres elements pintats corresponents a un antropomorf i restes de pigment. L’estil és esquemàtic, la tècnica és de traç simple i els colors són el vermell i l’ataronjat-vermellós.

 

 

Les Esparets III. Detall de les figures 3, 4 y 5. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Les Esparets III. Detall de les figures 3, 4 y 5. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

ART RUPESTRE DE L’ARC MEDITERRANI


Aquests llocs d’art rupestre de la fi de la prehistòria, a l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, constitueixen un conjunt d’una categoria excepcional que descriu la forma de vida, a una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica.

El Conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l’arc mediterrani de l’Espanya oriental és el més gran grup de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tota Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l’home en un període essencial de l’evolució cultural humana.

S’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà: Bellver de Cerdanya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Tremp, Camarasa, Alfés, Les Borges Blanques, L’Albí, La Granja d’Escarp y El Cogul.

A més s’estén per les províncies de Barcelona, Tarragona, Almeria, Jaén, Alacant, Castelló, València, Múrcia, Osca, Terol, Saragossa, Albacete, Conca, Guadalajara, etc.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs el Tallat de Les Esparets en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

Figura Esquemàtica nº 6 de les Aparets II. Alòs de Balaguer, Lleida. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Figura Esquemàtica nº 6 de les Aparets II. Alòs de Balaguer, Lleida. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 


ESPAI D’INTERÈS NATURAL SERRA DEL MONTSEC

 

Aquesta zona es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE LA SERRA DEL MONTSEC. És un Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000 (àrea definida de la Serres del Montsec, Serra de Sant Mamet i Serra Mitjana) amb Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA).

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals, històrics, arqueològics i paleontològics estan protegits i són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

PROTECCIÓ


 • Protecció: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
 • Classificació: Zona arqueològica
 • Número de Registre: 2047-ZA
 • Data de Publicació: 25/06/1985

 

 

FONTS:


 • Díez-Coronel, L. Las pintures esquemàtiques de Baldomar y Alòs de Balaguer (Lérida). Ilerda, XXXXIX, pp. 21-34. Lérida
 • Díez-Coronel, L. Pintures rupestres esquemàticas en el valle del Segre (Lérida). Actas del XV Congreso Nacional de Arqueologia (Lugo, 1977), pp. 409-422. Zaragoza

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

LA BOTIGA DE SERRADELMONTSEC.CAT


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com