Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Art Rupestre del Tallat de Les Asparets. Alòs de Balaguer.

 

Les pintures rupestres del tallat de Les Asparets (o Les Esparets, o també de Les Aparets) d’Alòs de Balaguer, van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998…

Art Rupestre del Tallat de Les Asparets (o Les Esparets) II. Figura Esquemàtica nº 6. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Art Rupestre del Tallat de Les Asparets (o Les Esparets) II. Figura Esquemàtica nº 6. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

ART RUPESTRE DEL TALLAT DE LES ASPARETS

(o Les Esparets, o també de Les Aparets)

Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


PATRIMONI MUNDIAL PER LA UNESCO

Declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998, el conjunt d’art rupestre del tallat de Les Asparets (o Les Esparets, o també de Les Aparets) està situat al vessant dret del riu Segre, al terme municipal d’Alòs de Balaguer, a la comarca de La Noguera, a prop del castell de Rubió, en uns escarpaments de la Serra de Mosquera. A uns 50 metres sobre el riu, hi ha una sèrie de concavitats i abrics en quatre dels quals s’han trobat pintures rupestres del Neolític Mitja / Broze inicial.

Es van descobrir el 1976 per Enric Sunyer i Antoni Borrell juntament amb l’alcalde de Baldomar, Lluís Trepat. A l’any següent va ser quan L. Díez-Coronel començà les seves investigacions. Uns anys més tard, a l’any 1986, aquestes pintures varen ser documentades exhaustivament pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

De les quatre cavitats amb pintures, dues (Asparets I i Asparets II) són de difícil accés, i les dues restants (Asparets III i Asparets IV) són més accessibles i són parets amb poca profunditat. En total s’han individualitzat 18 figures.


Asparets I (o Esparets I)
És una cavitat de 2,4 m d’amplada, 4,10 m de profunditat i 3,60 m d’alçada, orientada al SW. Les pintures es localitzen a la zona central, al fons de la cavitat, i es poden comptar únicament dues figures corresponents a un ramiforme d’estil esquemàtic i tècnica de traç simple i restes de pigment. Ambdós figures són de color vermell.


Asparets II (o Esparets II)
Seguint cap a la dreta, a uns 10 m, es localitza la segona concavitat amb pintures. Aquesta presenta una forma molt particular: una estrada recta que finalitza en una volta arrodonida on se situa la figura més singular. S’han identificat 8 figures corresponents a bandes, dos elements anellats (un d’ells amb protuberàncies), traços, ramiformes i restes de pigment. L’estil és esquemàtic, la tècnica de traç simple i hi ha diferències cromàtiques (vermell, vermell-castany vermellós, rosat, ataronjat-vermellós i negre).


Asparets III (o Esparets III)
Es troba 16 m a la dreta d’Asparets II i a uns 10 m a l’esquerra d’Asparets IV. S’han identificat 5 figures corresponents a antropomorfs i restes de pigment, d’estil esquemàtic. La tècnica és de traç simple i el color predominant és el vermell, tot i que també hi ha restes de pigment de color castany-vermellós.


Asparets IV (o Esparets IV)
L’últim dels abrics se situa a la dreta de l’anterior (Asparets III) i a uns 10 m de distància, en un nivell inferior. És igualment una petita concavitat, d’escassa cobertura, que integra tres elements pintats corresponents a un antropomorf i restes de pigment. L’estil és esquemàtic, la tècnica és de traç simple i els colors són el vermell i l’ataronjat-vermellós.

 

Les Asparets III. Detall de les figures 3, 4 y 5. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Les Asparets III. Detall de les figures 3, 4 y 5. Alòs de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 


ART RUPESTRE DE L’ARC MEDITERRANI DE LA PENÍNSULA IBÉRICA t ra
Aquests llocs d’art rupestre de la fi de la prehistòria, a l’arc mediterrani de la Península Ibèrica, constitueixen un conjunt d’una categoria excepcional que descriu la forma de vida, a una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica.

El Conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l’arc mediterrani de l’Espanya oriental és el més gran grup de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tota Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l’home en un període essencial de l’evolució cultural humana.

S’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà: Bellver de Cerdanya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Tremp, Camarasa, Alfés, Les Borges Blanques, L’Albí, La Granja d’Escarp y El Cogul. A més s’estén per les províncies de Barcelona, Tarragona, Almeria, Jaén, Alacant, Castelló, València, Múrcia, Osca, Terol, Saragossa, Albacete, Conca, Guadalajara, etc.

 

ESPAI PROTEGIT DE LES ASPARETS

 

Les pintures rupestres del tallat de Les Asparets (o Les Esparets, o també de Les Aparets) van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN) mitjançant la Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

SAMARRETA SOC MONTSEC – TALLAT DE LES ASPARETS

 

 

Samarreta Soc Montsec - Tallat de les Asparets

Samarreta Soc Montsec – Tallat de les Asparets

 

 

 

 

FONTS:

 

  • DÍEZ-CORONEL, 1978 / DÍEZ-CORONEL, 1979 / VIÑAS-ALONSO, 1977-78 / VIÑAS-SARRIA-ALONSO, 1983 / CPRC1, 1990 / C.A. La Noguera.

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!