Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Arxiu Gavín

 

És l’únic del món que ha estudiat i fotografiat prop de 27.000 edificis religiosos de Catalunya, la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya Nord…

Arxiu Gavín

 

ARXIU GAVÍN

Os de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec.


 

 

 

 

 

QUÈ ÉS L’ARXIU GAVÍN?


L’Arxiu Gavín és, segons la UNESCO, l’arxiu particular més important d’Europa. El seu creador és en Josep Maria Gavín i Barceló.

Valldoreix, és el lloc on va estar ubicat l’arxiu des dels seus orígens, però actualment està en un nou edifici situat al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, al municipi d’Os de Balaguer, entre la vila d’Os de Balaguer i el poble de Vilanova de la Sal, a la comarca de La Noguera.

L’arxiu Gavín (Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya) està format per un fons molt divers encara que sempre relacionat amb el nostre país. S’hi poden trobar els següents tipus de fons d’arxiu i col·leccions:

 • L’inventari d’esglésies de Catalunya, l’únic del món que ha estudiat i fotografiat (prop de 300.000 fotografies) totes les esglésies d’un país, prop de 27.000 esglésies i edificis religiosos, del Principat, la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya Nord. Seixanta-dues d’aquestes esglésies van ser descobertes durant aquest inventari.
 • Patrimoni arquitectònic divers format per més de 500.000 postals i fotografies del món i 70.000 de Catalunya.
 • Personatges catalans amb més de 76.000 personatges catalans (músics, escriptors, pintors, escultors, eclesiàstics, etc.)
 • Recull de documentació de pobles i comarques de Catalunya, amb més de 650.000 articles i documents ordenats per comarques i pobles catalans.
 • Col·lecció d’estampes o postals religioses, amb prop de 500.000 i també la segona col·lecció de goigs més gran de Catalunya, després de la del Monestir de Montserrat.
 • Altres col·leccions molt diverses (diapositives, mapes, nadales, medalles i monedes, segells, etc.)
 • Biblioteca d’uns 3000 volums de monografies relacionades amb Catalunya i el món local català.

 

 

Edifici de l'Arxiu Gavín, ubicat al Monestir de les Avellanes. Fotografia de https://ca.wikipedia.org/.

Edifici de l’Arxiu Gavín, ubicat al Monestir de les Avellanes. Fotografia de https://ca.wikipedia.org/.

 

 

VISITES GUIADES A L’ARXIU GAVÍN


L’Arxiu Gavín ofereix la possibilitat de realitzar visites guiades i el guia de les visites és l’arxiver mateix. La visita guiada a l’arxiu té una durada aproximada d’una hora i consisteix en:

 • Visita a les instal·lacions (sala de treball i dipòsit de l’arxiu)
 • Conèixer la història de l’arxiu
 • Vivències i reconeixements del seu fundador
 • Tasques que es fan
 • Fons documentals que conté l’arxius
 • Visita a l’exposició permanent
 • Veure la marededéu dels arxius, única patrona dels arxivers en tot el món!

Per consultar les tarifes i reserves, al telèfon 973 43 80 06 o el mail avellanes@maristes.org. Web: https://arxiugavin.wordpress.com

 

 

 

 

JOSEP MARIA GAVÍN


La història de l’Arxiu Gavín està lligada a la vida del seu fundador, el senyor Josep Maria Gavín, nascut a Barcelona el 21 de juny de 1930.

Després d’algunes experiències com actor (de pastorets i de films), l’any 1952 fa el servei militar on exerceix de fotògraf. Anys després, l’any 1966, entra com a soci de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC).

A la UEC, Josep Maria Gavín coneix a estudiosos que li ajuden a cercar esglésies als llibres. Com a resultat d’aquest ímpetu primerenc, l’any 1978 s’edita un primer volum de l’Inventari d’Esglésies.

L’any 1979 fou nomenat President dels Amics de l’Art Romànic de Barcelona, càrrec que ocuparia durant 4 anys. També seria nomenat vicepresident de l’Ateneu Santcugatenc, fins l’any 1989.

L’any 1985, La Caixa, entitat on treballava, l’alliberà de les tasques que hi desenvolupava i li atorga privilegis per dedicar-se de ple a l’arxiu. Des d’aleshores, ha fet més de mil conferències, exposicions i xerrades.

 

 

Imatge de Josep Maria Gavín. Font: https://arxiugavin.wordpress.com/

Imatge de Josep Maria Gavín. Font: https://arxiugavin.wordpress.com/

 

 

A partir de llavors comença una etapa de gran creixement, creació de nous fons i col·leccions, amb gran quantitat de donacions i col·laboracions de diversos voluntaris.

El fons de l’arxiu creix de tal forma que, cap a l’any 1987, Josep Maria Gavín dona bona part del seu fons acumulat a la Generalitat de Catalunya per tal d’obtenir algun ajut per continuar amb la seua tasca.

Ha col·laborat en més de 300 llibres i n’ha publicat uns quants més. President de l’Associació Catalana de Col·leccionistes, ha col·laborat freqüentment en revistes del ram en forma d’articles.

Josep Maria Gavín viatjarà per tot el territori català fotografiant esglésies i recollint-ne les dades suficients per crear l’Inventari d’Esglésies de Catalunya. A més d’aquesta tasca, també es dedica a recollir documentació diversa i a fer diferents col·leccions.

Josep Maria Gavín va rebre la distinció de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l’any 1984.

S’ha de tenir present que la idea de reconstruir Sant Pere de Ponts fou impulsada, entre altres, per Josep Maria Gavín, després d’haver-la fotografiat en ruïnes.

L’ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons i el Dolmen de Sols de Riu, es van salvar de les aigües del pantà de Rialb gràcies a la campanya ‘Salvem el Romànic de Rialb’ promoguda per l’Arxiu Gavín juntament amb l’ajuntament de Tiurana i l’ajuntament de La Baronia de Rialb.

També és remarcable que Josep Maria Gavín va descobrir la capella de Santa Cecília de Torreblanca, a l’any 1972, considerada la capella rodona romànica més petita de Catalunya.

 

 

Josep Maria Gavín i Barceló juntament amb els seus col·laboradors a l'any 2014 durant una excursió a l'església de Santa Cecília de Torreblanca.

Josep Maria Gavín i Barceló juntament amb els seus col·laboradors a l’any 2014 durant una excursió a l’església de Santa Cecília de Torreblanca.

 

 

COL·LECCIONANT EL PAÍS


Si voleu conèixer de més a prop la vida, el pensament i la forma de treballar d’en Josep Maria Gavín, podeu llegir aquesta entrevista que va preparar Magda Gregori pel magazín La Mira: Col·leccionant el País:

Josep Maria Gavín
Josep Maria Gavín Col·leccionant el País. Entrevista de Magda Gregori a Josep Maria Gavín

Sóc l’únic home, encara que Jordi Pujol es vulgui adjudicar aquest mèrit, que he estat a tots els pobles de Catalunya. A tots! Fins i tot, als 62 ja desapareguts. I t’ho puc demostrar perquè en tinc localitzades totes les esglésies.

 

Josep Maria Gavín, al seu arxiu, a les entranyes de casa seva. Foto: Artur Ribera, font: https://www.totsantcugat.cat/.

Josep Maria Gavín, al seu arxiu, a les entranyes de casa seva. Foto: Artur Ribera, font: https://www.totsantcugat.cat/.

 

 

HISTÒRIA DE L’ARXIU GAVÍN


Cap a l’any 2000 l’arxiu va triplicar el seu fons respecte al dels seus inicis i ja no tenia espai. Aleshores es comença a buscar alguna institució que vulgui continuar la tasca de l’arxiu, així com equipar-lo amb millors instal·lacions.

En un primer intent, s’arriben a acords amb l’Ajuntament de Tàrrega, que vol ubicar aquest arxiu a la seua ciutat.  Degut als acords arribats a traslladar una bona part del fons de l’arxiu cap a la capital de l’Urgell.

Per causes diverses s’acaben trencant les negociacions i la situació es paralitza. La documentació queda en un magatzem de Tàrrega fins l’any 2007. Entre tant la resta del fons que no és traslladat així com la feina de l’arxiu continuen al seu lloc original, Valldoreix.

Cap a l’any 2005 el Josep Maria Gavín es posa en contacte amb els Germans Maristes de Catalunya, per tal d’arribar a un acord per fer donació de l’arxiu. S’acorda donar continuïtat a l’arxiu i ubicar-lo a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

 

 

MONESTIR DE LES AVELLANES

El monestir d’Avellanes o de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, de gran predilecció dels comtes de d’Urgell, va rebre grans quantitats de beneficis i prebendes, causa de la ràpida prosperitat i expansió per les terres del Montsec…

Claustre del Monestir d'Avellanes. Os de Balaguer, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

S’estableixen negociacions amb la Generalitat de Catalunya, propietària d’una part del fons de l’Arxiu Gavín amb l’objectiu de mantenir el criteri d’unitat d’arxiu i ubicar-lo tot en un mateix lloc.

Mentre duren les negociacions s’adequa l’antiga fusteria del Monestir de les Avellanes per a ubicar-hi l’arxiu. A finals de l’any 2006 queda rehabilitada l’antiga fusteria en un edifici preparat per acollir de forma estable tot l’Arxiu Gavín.

L’edifici disposa de tres àmbits formats per la sala de treball i consulta, el dipòsit i una zona per a realitzar-hi exposicions.

Finalment, el gener del 2007, es va fer el trasllat de tota la documentació que hi havia a Tàrrega i de gran part de la documentació que hi havia a Valldoreix.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs l’Arxiu Gavín en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com