Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Arxiu Gavín, Os de Balaguer

 

L’inventari d’esglésies de Catalunya, l’únic del món que ha estudiat i fotografiat prop de 27.000 esglésies i edificis religiosos, del Principat, la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya Nord…

Arxiu Gavín

 

ARXIU GAVÍN

Os de Balaguer. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec.

 

 


QUÈ ÉS L’ARXIU GAVÍN?

L’Arxiu Gavín és, segons la UNESCO l’arxiu particular més important d’Europa. El seu creador és el senyor Josep Maria Gavín i Barceló.

Valldoreix, és el lloc on va està ubicat l’arxiu des dels seus orígens, però la seua ubicació actual és en un nou edifici situat al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, al municipi d’Os de Balaguer a la comarca de La Noguera.

L’arxiu Gavín està format per un fons molt divers, però sempre relacionat amb el nostre país. Hi podem trobar els següents tipus de fons d’arxiu i col·leccions:

 • L’inventari d’esglésies de Catalunya, l’únic del món que ha estudiat i fotografiat (prop de 300.000 fotografies) totes les esglésies d’un país, prop de 27.000 esglésies i edificis religiosos, del Principat, la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya Nord. Seixanta-dues d’aquestes esglésies van ser descobertes en aquest inventari.
 • Patrimoni arquitectònic divers format per més de 500.000 postals i fotografies del món i 70.000 de Catalunya.
 • Personatges catalans amb més de 76.000 personatges catalans (músics, escriptors, pintors, escultors, eclesiàstics, etc.)
 • Recull de documentació de pobles i comarques de Catalunya, amb més de 650.000 articles i documents ordenats per comarques i pobles catalans.
 • Col·lecció d’estampes o postals religioses, amb prop de 500.000 i també la segona col·lecció de goigs més gran de Catalunya, després de la del Monestir de Montserrat.
 • Altres col·leccions molt diverses (diapositives, mapes, nadales, medalles i monedes, segells, etc.)
 • Biblioteca d’uns 3000 volums de monografies relacionades amb Catalunya i el món local català.

 

 

VISITES GUIADES A L’ARXIU GAVÍN

 

L’Arxiu Gavín ofereix la possibilitat de realitzar visites guiades.

El guia de les visites és l’arxiver mateix.

La visita guiada a l’arxiu té una durada aproximada d’una hora i consisteix en:

 • Visita a les instal·lacions (sala de treball i dipòsit de l’arxiu)
 • Conèixer la història de l’arxiu
 • Vivències i reconeixements del seu fundador
 • Tasques que es fan
 • Fons documentals que conté l’arxius
 • Visita a l’exposició permanent
 • Veure la marededéu dels arxius, única patrona dels arxivers en tot el món!

Consulteu tarifes i reserveu al telèfon 973 43 80 06 o bé escriure al mail  avellanes@maristes.org.

Web: https://arxiugavin.wordpress.com

 

 


JOSEP MARIA GAVÍN

La història de l’Arxiu Gavín està lligada a la vida del seu fundador, el senyor Josep Maria Gavín, nascut a Barcelona, el 21 de juny de 1930. Estudià al Col·legi Balmes dels escolapis fins l’any 1945.

Després d’algunes experiències com a actor -de pastorets i de films-, l’any 1952 fa el servei militar, i allà exerceix de fotògraf. Anys després, el 1966, entra com a soci de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC).

Allà coneix a estudiosos que li ajuden a cercar esglésies als llibres. Com a resultat d’aquest ímpetu primerenc, l’any 1978 surt el primer volum de l’Inventari d’Eslgésies.

L’any 1979 fou nomenat President dels Amics de l’Art Romànic de Barcelona, càrrec que ocuparia durant 4 anys. També seria nomenat vicepresident de l’Ateneu Santcugatenc, fins l’any 1989.

L’any 1985, La Caixa, entitat on treballava, l’alliberà de les tasques que hi desenvolupava i li atorga privilegis per dedicar-se de ple a l’arxiu. Des d’aleshores, ha fet més de mil conferències, exposicions i xerrades.

A partir de llavors comença una etapa de gran creixement, creació de nous fons i col·leccions, gran quantitat de donacions i col·laboració de diversos voluntaris.

El fons de l’arxiu creix de tal forma que cap a l’any 1987 el senyor Gavín dona bona part del seu fons acumulat, a la Generalitat de Catalunya per tal d’obtenir algun ajut per continuar amb la seua tasca.

Ha col·laborat en més de 300 llibres, i n’ha publicat uns quants més. President de l’Associació Catalana de Col·leccionistes, ha col·laborat freqüentment amb revistes del ram en forma d’articles d’interès.

El senyor Gavín viatjarà per tot el territori català fotografiant esglésies i recollint-ne les dades suficients per crear l’Inventari d’Esglésies de Catalunya. A més d’aquesta tasca, també es dedica a recollir documentació diversa i a fer col·leccions.

Actualment, Josep Maria Gavín encara és viu i va rebre la distinció de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1984.

 

 

COL·LECCIONANT EL PAÍS

 

Si voleu conèixer de més a prop la vida, el pensament i la forma de treballar d’en Josep Maria Gavín, podeu llegir aquesta fantàstica entrevista que va prepara Magda Gregori per el magazín digital “La Mira” amb el nom de Col·leccionant el País:

“Sóc l’únic home, encara que Jordi Pujol es vulgui adjudicar aquest mèrit, que he estat a tots els pobles de Catalunya. A tots! Fins i tot, als 62 ja desapareguts. I t’ho puc demostrar perquè en tinc localitzades totes les esglésies”

 

Article 'Col·leccionant el País' per Magda Gregori al magazín 'La Mira'.

 

 


HISTÒRIA DE L’ARXIU GAVÍN

Cap a l’any 2000 però l’arxiu va triplicar el seu fons respecte al dels seus inicis i ja no té espai. Es comença a buscar alguna institució que vulgui continuar la tasca de l’arxiu, així com equipar-lo amb millors instal·lacions.

En un primer intent, s’arriben a acords amb l’Ajuntament de Tàrrega, que vol ubicar aquest arxiu a la seua ciutat, degut a aquests acords s’arriba a traslladar una bona part del fons de l’arxiu cap a la capital de l’Urgell.

Per causes diverses s’acaben trencant les negociacions i la situació es paralitza. La documentació restarà en un magatzem de Tàrrega fins l’any 2007. Entre tant la resta del fons no traslladat i la feina de l’arxiu continuen a Valldoreix.

Cap a l’any 2005 el senyor Gavín es posa en contacte amb els Germans Maristes de Catalunya, per tal d’arribar a un acord per fer donació de l’arxiu. S’acorda donar continuïtat a l’arxiu i ubicar-lo a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

Per fer això s’estableixen negociacions amb la Generalitat de Catalunya, propietària d’una part del fons de l’arxiu Gavín, i l’objectiu es mantenir el criteri d’unitat d’arxiu i ubicar-lo tot en un mateix lloc. Mentre duren les negociacions s’adequa l’antiga fusteria del Monestir per a ubicar-hi l’arxiu.

A finals de l’any 2006 queda rehabilitada l’antiga fusteria en un edifici preparat per a acollir de forma estable l’arxiu Gavín.

L’edifici disposa de tres àmbits formats per la sala de treball i consulta, el dipòsit i una zona per a realitzar-hi exposicions.

El gener del 2007 es va fer el trasllat de tota la documentació que hi havia a Tàrrega i de gran part de la documentació que hi havia a Valldoreix.

 

 

 

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!