Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Arxiu Gavín, Monestir de les Avellanes. Os de Balaguer. La Noguera

 

Arxiu Gavín

Arxiu Gavín

 

L’Arxiu Gavín és segons la UNESCO l’arxiu particular més important d’Europa. El seu creador és el senyor Josep Maria Gavín i Barceló, de Valldoreix, lloc on ha estat ubicat l’arxiu des dels seus orígens. La seua ubicació actual és en un nou edifici situat al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes.

L’arxiu Gavín està format per un fons molt divers, però sempre relacionat amb el nostre país. Hi podem trobar els següents tipus de fons d’arxiu i col·leccions:

  • L’inventari d’esglésies de Catalunya, l’únic del món que ha estudiat i fotografiat (prop de 300.000 fotografies) totes les esglésies d’un país, prop de 27.000 esglésies i edificis religiosos, del Principat, la Franja de Ponent, Andorra i la Catalunya Nord. Seixanta-dues d’aquestes esglésies van ser descobertes en aquest inventari.
  • Patrimoni arquitectònic divers format per més de 500.000 postals i fotografies del món i 70.000 de Catalunya.
  • Personatges catalans amb més de 76.000 personatges catalans (músics, escriptors, pintors, escultors, eclesiàstics, etc.)
  • Recull de documentació de pobles i comarques de Catalunya, amb més de 650.000 articles i documents ordenats per comarques i pobles catalans.
  • Col·lecció d’estampes o postals religioses, amb prop de 500.000 i també la segona col·lecció de goigs més gran de Catalunya, després de la del Monestir de Montserrat.
  • Altres col·leccions molt diverses (diapositives, mapes, nadales, medalles i monedes, segells, etc.)
  • Biblioteca d’uns 3000 volums de monografies relacionades amb Catalunya i el món local català.

 

Història de l’arxiu Gavín
La història de l’Arxiu Gavín està lligada a la vida del seu fundador, el senyor Josep Maria Gavín, nascut a Barcelona, el 21 de juny de 1930. Estudià al Col·legi Balmes dels escolapis fins l’any 1945, i després d’algunes feinetes, entra a treballar a La Caixa de Pensions l’any 1949. Després d’algunes experiències com a actor -de pastorets i de films-, l’any 1952 fa el servei militar, i allà exerceix -com no- de fotògraf. Anys després, el 1966, entra com a soci de la UEC, i allà coneix a estudiosos que li ajuden a cercar esglésies als llibres. Com a resultat d’aquest ímpetu primerenc, l’any 1978 surt el primer volum de l’Inventari d’Eslgésies.

Per aquells anys de febre del dissabte nit, el ja crescudet Josep Maria era una eminència en la matèria. Tant és així, que l’any 1979 fou nomenat President dels Amics de l’Art Romànic de Barcelona, càrrec que ocuparia durant 4 anys. De la mateixa manera, és nomenat Vicepresident de l’Ateneu santcugatenc, fins el 1989. L’any 1985, La Caixa l’alliberà de les tasques que hi desenvolupava i li atorga privilegis per dedicar-se de ple a l’arxiu. Des d’aleshores, ha fet més de mil conferències, exposicions, xerrades,… Ha col·laborat en més de 300 llibres, i n’ha publicat uns quants més. President de l’Associació Catalana de Col·leccionistes, col·labora freqüentment amb revistes del ram en forma d’articles d’interès. I té corda per anys.

És el senyor Gavín qui viatja per tot el territori català fotografiant esglésies i recollint-ne les dades suficients per crear l’inventari d’esglésies de Catalunya. A més d’aquesta tasca, també es dedica a recollir documentació diversa i a fer col·leccions. Viatja per tot el món recollint postals i fent fotografies d’arquitectura civil diversa. El senyor Gavín combina aquesta afició amb la seua feina, fins a l’any 1985, moment en que pot dedicar-se plenament a l’arxiu.

A partir de llavors comença una etapa de gran creixement, creació de nous fons i col·leccions, gran quantitat de donacions i col·laboració de diversos voluntaris. El fons de l’arxiu creix de tal forma que cap a l’any 1987 el senyor Gavín dona bona part del seu fons acumulat, a la Generalitat de Catalunya per tal d’obtenir algun ajut per continuar amb la seua tasca.

Cap a l’any 2000 però l’arxiu ha triplicat el seu fons respecte al dels seus inicis, ja no té espai. Es comença a buscar alguna institució que vulgui continuar la tasca de l’arxiu, així com equipar-lo amb millors instal·lacions. En un primer intent, s’arriben a acords amb l’Ajuntament de Tàrrega, que vol ubicar aquest arxiu a la seua ciutat, degut a aquests acords s’arriba a traslladar una bona part del fons de l’arxiu cap a la capital de l’Urgell. Per causes diverses s’acaben trencant les negociacions i la situació es paralitza. La documentació restarà en un magatzem de Tàrrega fins l’any 2007. Entre tant la resta del fons no traslladat i la feina de l’arxiu continuen a Valldoreix.

Cap a l’any 2005 el senyor Gavín es posa en contacte amb els Germans Maristes de Catalunya, per tal d’arribar a un acord per fer donació de l’arxiu. S’acorda donar continuïtat a l’arxiu i ubicar-lo a Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes. Per fer això s’estableixen negociacions amb la Generalitat de Catalunya, propietària d’una part del fons de l’arxiu Gavín, l’objectiu es mantenir el criteri d’unitat d’arxiu i ubicar-lo tot en un mateix lloc. Mentre duren les negociacions s’adequa l’antiga fusteria del Monestir per a ubicar-hi l’arxiu.

A finals de l’any 2006 s’havia rehabilitat l’antiga fusteria en un edifici preparat per a acollir de forma estable l’arxiu Gavín. L’edifici disposa de tres àmbits formats per la sala de treball i consulta, el dipòsit i una zona per a realitzar-hi exposicions. El gener del 2007 es va fer el trasllat de tota la documentació que hi havia a Tàrrega i de gran part de la documentació que hi havia a Valldoreix.

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarretes de SerradelMontsec.cat?
Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsMapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error:

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca