Pages Menu
Categories Menu

Lo Balconet de Santa Linya

 

Lo Balconet de Santa Linya, és un espectacular mirador, a 690 metres, que ens ofereix una visió aèria d’un desnivell de 300 metres sobre un congost en el que el Noguera Pallaresa queda encaixonat…

Lo Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Montsec d'Ares.

Lo Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Montsec d’Ares.

 

LO BALCONET de SANTA LINYA

Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.:

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANTA LINYA

El poble de Santa Linya és el punt de partida d’aquesta ruta.

Estan documentades d’antic altres formes d’anomenar aquest lloc com Santa Licina i Salta Lizena (segle XI).

Encara que es desconeix del cert quin és l’origen etimològic, alguns afirmen que podria tenir un origen llatí com Saltus Iliciniae (bosc d’alzines).

Cal recordar que l’enorme castell de Santa Linya era originàriament un hisn islàmic que formava part de la línia fronterera establerta en aquesta zona entre els segles X i XI.

La seva posició estratègica mantingué la seva importància fins la conquesta de Balaguer per part de les tropes cristianes.

Per arribar fins aquí ens hem de situar al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, comarca de La Noguera, i apropar-nos al poble de Santa Linya.

Des d’aquí ens acostarem, per una pista forestal d’uns 4,5 km, ben senyalitzada, en direcció a Lo Balconet.

 

 

El Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa des de lo Balconet de Santa Linya, La Noguera. Els Aspres del Montsec.

El Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià), el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa des de lo Balconet de Santa Linya, La Noguera. Els Aspres del Montsec.

 

 

VISITAR LO BALCONET DE SANTA LINYA

Lo Balconet de Santa Linya, és un espectacular mirador, a 690 metres, que ens ofereix una visió aèria amb un desnivell de 300 metres.

Un congost en el que el Noguera Pallaresa queda encaixonat entre Lo Coscoll (696 metres), el Serrat Que-No-Passa (545 metres) i els Cingles de la Morrera (615 metres).

La  panoràmica del Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià), el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa és immillorable.

Fins i tot, en dies clars, és pot observar, darrera del Congost de Terradets, sobresortir la Serra del Rei, al Pallars Sobirà, amb el Tuc de la Cometa (2.446 metres).

Tota questa àrea queda inclosa dins de l’espai natural protegit de l’Aiguabarreig del Segre-Noguera Pallaresa.

 

 

 

 

EL FORAT DEL BALCONET

Aquest avenc va ser descobert pel Grup Espeleològic Lleidatà (GELL) el gener de l’any 2007 quan van observar una taca humida al terra que bufava aire calent.

El 2010 es va tapar la boca amb una plataforma de fusta, per evitar lliscaments del terreny que puguin obturar la boca i evitar que ningú i pugui caure ja que la cavitat està a tocar del balconet.

Després de successives exploracions, les últimes dades situen la cavitat amb -161 metres de desnivell i 631 metres de recorregut.

En les darreres exploracions s’han assolit els -161 metres de fondària i s’està avançant per una xarxa de diàclasis ortogonals amb notòries formes de dissolució.

La cavitat es troba en fase d’exploració, ja que encara resten diverses incògnites per revisar.

 

 

Accés al darrer pou de l'Afluent Blanc al Forat de lo Balconet de Santa Linya (Foto: Jordi Pasqual de http://quartsdequalls.blogspot.com.es)

Accés al darrer pou de l’Afluent Blanc al Forat de lo Balconet de Santa Linya (Foto: Jordi Pasqual de http://quartsdequalls.blogspot.com.es)

 

 

ESPAI PROTEGIT DEL BALCONET DE SANTA LINYA

 

El Balconet de Santa Linya es troba a l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat.

Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

LO BALCONET DE SANTA LINYA A VISTA DE DRON

 

 

 

 

 

FONTS:

 

  • Fets, Costums i Llegendes. La Noguera IV. Bellmunt i Figueres, Joan. Pagès Editors. 1998.
  • Viquipèdia.
  • Inventari d’esglésies, 2. Gavín, Josep Maria. Artestudi.
  • El Romànic de La Noguera. Vidal-Vilaseca.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!