Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

El Balconet de Santa Linya

 

El Balconet de Santa Linya es un espectacular mirador a 300 m sobre el riu Noguera Pallaresa i el congost on queda encaixonat el Pantà de Camarasa…

El Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Montsec d'Ares.

Lo Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Montsec d’Ares.

 

EL BALCONET de SANTA LINYA

Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.:

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANTA LINYA

El poble de Santa Linya és el punt de partida d’aquesta ruta. Per arribar fins aquí ens hem de situar al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, comarca de La Noguera, i apropar-nos a la petita vila de Santa Linya, molt coneguda internacionalment pels escaladors degut a que s’ubica la Cova Gran de Santa Linya.

Des d’aquí ens acostarem, per una pista forestal d’uns 4,5 km, ben senyalitzada, en direcció a l’anomenat Balconet de Santa Linya.

 

 

COVA GRAN DE SANTA LINYA

Molt coneguda internacionalment pels escaladors, la Cova Gran de Santa Linya, s’obre com una boca gegant disposada a revelar els seus secrets, la Cova Gran de Santa Linya es un pol d’atracció per els millors escaladors del món i un jaciment arqueològic de primera magnitud…

Cova Gran de Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

Cova Gran de Santa Linya. La Noguera, Lleida. Catalunya. Aspres del Montsec.

 

 

I ja sabeu, tal i com va recollir Joan Amades, Roser Carol, Anna Parés del de Santa Linya s’acostuma a dir:

 

Santa Linya, foc i tinya; tanquen les fonts: mala gent són.

 

Dents de cipella, no us fieu d’ella; dents de cipell, no us fieu d’ell

 

 


ORIGEN ETIMOLÒGIC DE SANTA LINYA

El nom d’un lloc, l’anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d’identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva. L’etimologia, l’anàlisi del origen primitiu d’un nom, ens ajuda a entendre l’origen històric i cultural del lloc.

Han quedat documentades altres formes històriques d’anomenar el lloc de Santa Linya, i algunes de ben curioses. com per exemple: Santa Licinia (any 1036), Sancta Elzinia (any 1048), Sabalicinia (any 1050), Sanctae Liciniae (any 1068), Scta. Lidinia (any 1071), Salta Lizenia (any 1085), Saltelzinie (any 1093), Saltus Elziniae (any 1116), Sanctalezinia (any 1126), Sancta lenia (1206). Però a partir de l’any 1208 es generalitza la forma amb ‘Sancta’.

Segons la interpretació de Joan Coromines, aquest afirma que:

Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997)
Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997) Onomasticon Catalionae

[…] aquest nom local no ha contingut cap nom de sant, sino el mot comú SALTUS, que significa ‘boscuria’, ‘bosc humit’. Cosa que ja veié el gran erudit Pare Pascual, del monestir de Les Avellanes…

Però el que ell no veié és que en realitat no seria compost amb el nom propi LICINIA, sino SALTUS ILÏCÏNËAE, ‘boscuries d’alzines… i així ho prova el grup b) de mencions antigues: 1048 (‘santa Elzinia’), 1085-6 (‘sait alizenia’), 1093 (‘Saltelzinie’), repetit 3 vegades, 1116 (‘saltus Elziniae’), les butlles de 1151 i 1180 (‘saltu Ezinie’ i ‘Oldinie’), i àdhuc l’acta de 1163 (‘Saltuliciniae’) (on probablement s’ha Ilegit malament ‘u’ per ‘a’ uncial i calia ‘saltalicinie’).

Ja es comprèn el que va passar després: ‘saltelezinia’ es va canviar en Sant- per una dissimilació: que en aquesta posició, ja mecànicament, era inevitable

Cal recordar, però,  que l’ara desaparegut enorme castell de Santa Linya era originàriament un hisn islàmic que formava part de la línia fronterera establerta en aquesta zona entre els segles X i XI. La seva posició estratègica mantingué la seva importància fins la conquesta de Balaguer per part de les tropes cristianes.

 

 

El Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa des de el Balconet de Santa Linya, La Noguera. Els Aspres del Montsec.

El Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià), el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa des de lo Balconet de Santa Linya, La Noguera. Els Aspres del Montsec.

 

 

VISITAR LO BALCONET DE SANTA LINYA

Lo Balconet de Santa Linya, és un espectacular mirador, a 690 metres, que ens ofereix una visió aèria amb un desnivell de 300 metres.

Un congost en el que el Noguera Pallaresa queda encaixonat entre Lo Coscoll (696 metres), el Serrat Que-No-Passa (545 metres) i els Cingles de la Morrera (615 metres).

La  panoràmica del Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià), el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa és immillorable.

Fins i tot, en dies clars, és pot observar, darrera del Congost de Terradets, com sobresurt la Serra del Rei, al Pallars Sobirà, amb el Tuc de la Cometa (2.446 metres).

Tota questa àrea queda inclosa dins de l’espai natural protegit de l’Aiguabarreig del Segre-Noguera Pallaresa.

 

 

 

 

EL FORAT DEL BALCONET

Aquest avenc, o querant, va ser descobert pel Grup Espeleològic Lleidatà (GELL) el gener de l’any 2007 quan van observar una taca humida al terra que bufava aire calent.

El 2010 es va tapar la boca amb una plataforma de fusta, per evitar lliscaments del terreny que puguin obturar la boca i evitar que ningú i pugui caure ja que la cavitat està a tocar del balconet.

Després de successives exploracions, les últimes dades situen la cavitat amb -161 metres de desnivell i 631 metres de recorregut. La cavitat es troba en fase d’exploració, ja que encara resten diverses incògnites per revisar.

 

 

Accés al darrer pou de l'Afluent Blanc al Forat del Balconet de Santa Linya (Foto: Jordi Pasqual de http://quartsdequalls.blogspot.com.es)

Accés al darrer pou de l’Afluent Blanc al Forat de lo Balconet de Santa Linya (Foto: Jordi Pasqual de http://quartsdequalls.blogspot.com.es)

 

 

ESPAI PROTEGIT DEL BALCONET DE SANTA LINYA

 

El Santuari de Santa Maria de Salgar es troba a l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat.

 

Natura 2000

 

Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

SANT PERE DE QUERALT (O SANT PERE DE LA VALL)

Si us ve de gust i teniu temps, des de lo Balconet de Santa Linya, podeu seguir caminant, fent una meravellosa excursió, i arribar a l’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall): sobre un monòlit de roca, l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt), queda completament camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres…

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

LO BALCONET DE SANTA LINYA A VISTA DE DRON

 

El Balconet de Santa Linya a vista de dron. Les Avellanes i Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Lo Balconet de Santa Linya a vista de dron. Les Avellanes i Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

 

 

FONTS

 

  • BELLMUNT I FIGUERES, J. Fets, Costums i Llegendes. La Noguera IV. Pagès Editors. 1998.
  • Viquipèdia.
  • GAVÍN, J.M. Inventari d’esglésies, 2. Artestudi.
  • VIDAL-VILASECA. El Romànic de La Noguera.
  • CAROL, R. Frases fetes dels Països Catalans (comentats) «Catalunya. Noguera. Les Avellanes i Santa Linya. Santa Linya».. Manuscrit 1978.
  • AMADES, J. Folklore de Catalunya. Cançoner «Refranys geogràfics. Catalans».. Editorial Selecta-Catalonia, 1951.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com