Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

El Balconet de Santa Linya


El Balconet de Santa Linya es un espectacular mirador a 300 m sobre el riu Noguera Pallaresa i el congost on queda encaixonat el Pantà de Camarasa…

El Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Aspres del Montsec

 

EL BALCONET DE SANTA LINYA

Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.:

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANTA LINYA


El poble de Santa Linya és el punt de partida d’aquesta ruta. Per arribar fins aquí ens hem de situar al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, comarca de La Noguera, i apropar-nos a la petita vila de Santa Linya, molt coneguda internacionalment pels escaladors degut a que s’ubica la Cova Gran de Santa Linya.

Des d’aquí ens acostarem, per una pista forestal d’uns 4,5 km, ben senyalitzada, en direcció a l’anomenat Balconet de Santa Linya.

I ja sabeu, tal i com va recollir Joan Amades, Roser Carol i Anna Parés, sobre els habitants de Santa Linya s’acostuma a dir:

 

Santa Linya, foc i tinya; tanquen les fonts: mala gent són.

 

Dents de cipella, no us fieu d’ella; dents de cipell, no us fieu d’ell

 

 

SANT PERE DE QUERALT (O SANT PERE DE LA VALL)

Si us ve de gust i teniu temps, des de lo Balconet de Santa Linya, podeu seguir caminant, fent una meravellosa excursió, i arribar a l’ermita de Sant Pere de Queralt (o Sant Pere de la Vall): sobre un monòlit de roca, l’ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt), queda completament camuflada dins el paisatge compartint les formes i els colors de les roques vermelloses de les cingleres…

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

Ermita de Sant Pere de la Vall (o Sant Pere de Queralt). Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec.

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE SANTA LINYA


El nom d’un lloc, l’anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d’identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva. L’etimologia, l’anàlisi del origen primitiu d’un nom, ens ajuda a entendre l’origen històric i cultural del lloc.

Han quedat documentades altres formes històriques d’anomenar el lloc de Santa Linya, i algunes de ben curioses. com per exemple: Santa Licinia (any 1036), Sancta Elzinia (any 1048), Sabalicinia (any 1050), Sanctae Liciniae (any 1068), Scta. Lidinia (any 1071), Salta Lizenia (any 1085), Saltelzinie (any 1093), Saltus Elziniae (any 1116), Sanctalezinia (any 1126), Sancta lenia (1206). Però a partir de l’any 1208 es generalitza la forma amb ‘Sancta’.

Cal recordar que l’ara desaparegut enorme castell de Santa Linya era originàriament un hisn islàmic que formava part de la línia fronterera establerta en aquesta zona entre els segles X i XI. La seva posició estratègica mantingué la seva importància fins la conquesta de Balaguer per part de les tropes cristianes.

Segons la interpretació de Joan Coromines, aquest afirma que:

Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997)
Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997) Onomasticon Catalionae

[…] aquest nom local no ha contingut cap nom de sant, sino el mot comú SALTUS, que significa ‘boscuria’, ‘bosc humit’. Cosa que ja veié el gran erudit Pare Pascual, del monestir de Les Avellanes…

Però el que ell no veié és que en realitat no seria compost amb el nom propi LICINIA, sino SALTUS ILÏCÏNËAE, ‘boscuries d’alzines… i així ho prova el grup b) de mencions antigues: 1048 (‘santa Elzinia’), 1085-6 (‘sait alizenia’), 1093 (‘Saltelzinie’), repetit 3 vegades, 1116 (‘saltus Elziniae’), les butlles de 1151 i 1180 (‘saltu Ezinie’ i ‘Oldinie’), i àdhuc l’acta de 1163 (‘Saltuliciniae’) (on probablement s’ha Ilegit malament ‘u’ per ‘a’ uncial i calia ‘saltalicinie’).

Ja es comprèn el que va passar després: ‘saltelezinia’ es va canviar en Sant- per una dissimilació: que en aquesta posició, ja mecànicament, era inevitable

 

 

El Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa des de el Balconet de Santa Linya, La Noguera. Els Aspres del Montsec.

El Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià), el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa des de lo Balconet de Santa Linya, La Noguera. Els Aspres del Montsec.

 

 

VISITAR LO BALCONET DE SANTA LINYA


Lo Balconet de Santa Linya, és un espectacular mirador, a 690 metres, que ens ofereix una visió aèria amb un desnivell de 300 metres.

Un congost en el que el Noguera Pallaresa queda encaixonat entre Lo Coscoll (696 metres), el Serrat Que-No-Passa (545 metres) i els Cingles de la Morrera (615 metres).

La  panoràmica del Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià), el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa és immillorable.

Fins i tot, en dies clars, és pot observar, darrera del Congost de Terradets, com sobresurt la Serra del Rei, al Pallars Sobirà, amb el Tuc de la Cometa (2.446 metres).

Tota questa àrea queda inclosa dins de l’espai natural protegit de l’Aiguabarreig del Segre-Noguera Pallaresa.

 

 

 

 

EL FORAT DEL BALCONET


Aquest avenc, o querant, va ser descobert pel Grup Espeleològic Lleidatà (GELL) el gener de l’any 2007 quan van observar una taca humida al terra que bufava aire calent.

L’any 2010 es va tapar la boca amb una plataforma de fusta, per evitar lliscaments del terreny que puguin obturar la boca i evitar que ningú hi pugui caure ja que la cavitat està a tocar del balconet.

Després de successives exploracions, les últimes dades situen la cavitat amb -161 metres de desnivell i 631 metres de recorregut. La cavitat es troba en fase d’exploració, ja que encara resten diverses incògnites per revisar.

 

 

Accés al darrer pou de l'Afluent Blanc al Forat del Balconet de Santa Linya (Foto: Jordi Pasqual de http://quartsdequalls.blogspot.com.es)

Accés al darrer pou de l’Afluent Blanc al Forat de lo Balconet de Santa Linya (Foto: Jordi Pasqual de http://quartsdequalls.blogspot.com.es)

 

 


ESPAI NATURAL DE L’AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE I NOGUERA PALLARESA


Aquest lloc es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE L’AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE I NOGUERA PALLARESA, a la comarca de La Noguera.

També es troba dins de l’anomenada Xarxa Natura 2000 a l’àrea definida de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

Lo Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Montsec d'Ares.

Lo Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Montsec d’Ares.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs el Balconet de Santa Linya en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

FONTS


 • BELLMUNT I FIGUERES, J. Fets, Costums i Llegendes. La Noguera IV. Pagès Editors. 1998.
 • Viquipèdia.
 • GAVÍN, J.M. Inventari d’esglésies, 2. Artestudi.
 • VIDAL-VILASECA. El Romànic de La Noguera.
 • CAROL, R. Frases fetes dels Països Catalans (comentats) «Catalunya. Noguera. Les Avellanes i Santa Linya. Santa Linya».. Manuscrit 1978.
 • AMADES, J. Folklore de Catalunya. Cançoner «Refranys geogràfics. Catalans».. Editorial Selecta-Catalonia, 1951.

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre. Veure situació en el mapa.

 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis actualment. Veure situació en el mapa

 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres. Veure situació en el mapa.

 • La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai. Veure situació en el mapa.

 • La Terreta (també dita Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà). Veure situació en el Mapa..

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com