Pages Menu
Categories Menu

Balconet de Santa Linya

 

Lo Balconet de Santa Linya, és un espectacular mirador, a 690 metres, que ens ofereix una visió aèria d’un desnivell de 300 metres sobre un congost en el que el Noguera Pallaresa queda encaixonat…

Lo Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Montsec d'Ares.

Lo Balconet de Santa Linya. El Noguera Pallaresa, lo Coscoll (esquerra), el Serrat Que-No-Passa (dreta) i les parets del Doll al fons. Santa Linya, La Noguera. Montsec d’Ares.

 

LO BALCONET de SANTA LINYA

Santa Linya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.:

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SANTA LINYA

El poble de Santa Linya és el punt de partida d’aquesta ruta.

Estan documentades d’antic altres formes d’anomenar aquest lloc com Santa Licina i Salta Lizena (segle XI).

Encara que es desconeix del cert quin és l’origen etimològic, alguns afirmen que podria tenir un origen llatí com Saltus Iliciniae (bosc d’alzines).

Cal recordar que l’enorme castell de Santa Linya era originàriament un hisn islàmic que formava part de la línia fronterera establerta en aquesta zona entre els segles X i XI.

La seva posició estratègica mantingué la seva importància fins la conquesta de Balaguer per part de les tropes cristianes.

Per arribar fins aquí ens hem de situar al municipi de Les Avellanes i Santa Linya, comarca de La Noguera, i apropar-nos al poble de Santa Linya.

Des d’aquí ens acostarem, per una pista forestal d’uns 4,5 km, ben senyalitzada, en direcció a Lo Balconet.

 

 

El Montsec d'Ares, el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa des del Balconet de Santa Linya, La Noguera. Els Aspres del Montsec.

El Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià), el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa des del Balconet de Santa Linya, La Noguera. Els Aspres del Montsec.

 

 

VISITAR LO BALCONET DE SANTA LINYA

Lo Balconet de Santa Linya, és un espectacular mirador, a 690 metres, que ens ofereix una visió aèria amb un desnivell de 300 metres.

Un congost en el que el Noguera Pallaresa queda encaixonat entre Lo Coscoll (696 metres), el Serrat Que-No-Passa (545 metres) i els Cingles de la Morrera (615 metres).

La  panoràmica del Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies (o de Meià), el Congost de Terradets, les parets del Doll i el Pantà de Camarasa és immillorable.

Fins i tot, en dies clars, és pot observar, darrera del Congost de Terradets, sobresortir la Serra del Rei, al Pallars Sobirà, amb el Tuc de la Cometa (2.446 metres).

Tota questa àrea queda inclosa dins de l’espai natural protegit de l’Aiguabarreig del Segre-Noguera Pallaresa.

 

 

https://www.instagram.com/p/BKr8cBngmpq/

 

 

EL FORAT DEL BALCONET

Aquest avenc va ser descobert pel Grup Espeleològic Lleidatà (GELL) el gener de l’any 2007 quan van observar una taca humida al terra que bufava aire calent.

El 2010 es va tapar la boca amb una plataforma de fusta, per evitar lliscaments del terreny que puguin obturar la boca i evitar que ningú i pugui caure ja que la cavitat està a tocar del balconet.

Després de successives exploracions, les últimes dades situen la cavitat amb -161 metres de desnivell i 631 metres de recorregut.

En les darreres exploracions s’han assolit els -161 metres de fondària i s’està avançant per una xarxa de diàclasis ortogonals amb notòries formes de dissolució.

La cavitat es troba en fase d’exploració, ja que encara resten diverses incògnites per revisar.

 

 

Accés al darrer pou de l'Afluent Blanc (Foto: Jordi Pasqual de http://quartsdequalls.blogspot.com.es)

Accés al darrer pou de l’Afluent Blanc (Foto: Jordi Pasqual de http://quartsdequalls.blogspot.com.es)

 

 

ESPAI PROTEGIT DEL BALCONET DE SANTA LINYA

 

El Balconet de Santa Linya es troba a l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat.

Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

LO BALCONET DE SANTA LINYA A VISTA DE DRON

 

 

 

 

 

FONTS:

 

  • Fets, Costums i Llegendes. La Noguera IV. Bellmunt i Figueres, Joan. Pagès Editors. 1998.
  • Viquipèdia.
  • Inventari d’esglésies, 2. Gavín, Josep Maria. Artestudi.
  • El Romànic de La Noguera. Vidal-Vilaseca.

 


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!