Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa.

 

Situat al cim d’una roca, sobre el Pantà de Camarasa, esdevé un lloc d’enorme bellesa paisatgística. La Baronia de Sant Oïsme s’agrupa sota mateix d’una torre de defensa i d’una l’església ben singular dedicada a Sant Bartomeu…

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

LA BARONIA DE SANT OÏSME

Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA BARONIA DE SANT OÏSME

Aquest petit poble situat al cim d’una roca, sobre el Pantà de Camarasa, es un lloc d’enorme bellesa paisatgística.

Un petit conjunt de cases s’agrupa sota mateix d’una torre de defensa i sota mateix de l’església dedicada a Sant Bartomeu.

La vila de La Baronia de Sant Oïsme la trobem seguint la carretera de Lleida a Tremp (també dita Carretera del Doll), a 5 kilòmetres abans d’arribar al Pas de Terradets (venint de Camarasa).

Aquest poble també conegut com Sant Oïsme o simplement la Baronia, actualment pertany al municipi de Camarasa, comarca de La Noguera.

La seva ubicació propera al pas de Terradets, tot vigilant les ribes del riu Noguera Pallaresa des de la marge esquerra, és altament significativa.

 

 

 

 

ORIGEN HISTÒRIC DE LA BARONIA DE SANT OÏSME

El seu nom és una corrupció del de Santa Eufèmia,  el topònim primitiu.

La primera notícia que tenim d’aquest lloc correspon a l’any 1095 i es descobreix el nom primitiu de Santa Eufèmia per un document de l’any 1099.

En principi l’església de Sant Bartomeu devia ser la capella del castell de La Baronia, ja que la parròquia era l’església de Santa Eufèmia, però quan aquesta en perdé la categoria fou la capella del castell la que passà a fer les funcions parroquials.

Una dita d’aquest indret deia de la seva gent, fent referència a la essència treballadora i esforçada, però també de tarannà molt llest, això:

A la Baronia el llop hi fa el niu i la guineu hi cria.

El castell va ser conquerit als sarraïns juntament amb el d’Oroners (poblet actualment negat per l’embassament de Camarasa) i el de l’Ametlla del Montsec per Arnau Mir de Tost l’any 1034, i tots ells van ser reconquerits definitivament als àrabs un altre cop l’any 1048.

Aquesta zona va ser senyorejada per la Vall d’Ager, però després de la mort d’Arnau Mir de Tost, es va incorporar al feu de Fontllonga.

Després, l’any 1330, Fontllonga juntament amb el seu territori, es va annexar a la senyoria jurisdiccional del Marquesat de Camarasa.

 

 

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

EL MARQUESAT DE CAMARASA

La història de la Baronia de Sant Oïsme continua, seguint els passos del Marquesat de Camarasa, obra d’Alfons III el Benigne.

El Marquesat substituí l’antiga batllia reial que comprenia: Camarasa, Cubells, Sant Llorenç de Montgai, Privà, Santa Linya, Alòs de Balaguer, Vilanova de Meià, Fontllonga, Llimiana, Vernet, el Puig o Castelló de Meià, Anet, Fabregada i d’altres llocs que havien format part del comtat d’Urgell i del vescomtat d’Àger.

A l’inici, el Marquesat fou donat a l’infant Ferran d’Aragó i de Castella (fill d’Elionor de Castella), dins la política que aquesta reina seguí d’afavorir els seus.

A la mort de Ferran d’Aragó i Castella (1363), revertí a la corona i l’any 1368 Pere III el donà a l’infant Martí (Martí l’Humà), que l’any 1392 l’atorgà a la seva muller Maria de Luna, aleshores duquessa de Montblanc.

Més tard, la duquessa es va vendre el Marquesat. Posteriorment, el marquesat tornà a la corona l’any 1414. I l’any 1458 fou venut al noble aragonès Lluís de Coscó, resident a Lleida.

Passà després, l’any 1543, a Diego de Cobos i, successivament, als Luna i Guzmán, als Manrique i finalment als Ducs de Medinaceli (a l’arxiu de la Casa de Pilatos de Sevilla es conserva una rica documentació del marquesat).

Al títol de marquès de Camarasa s’afegí ,l’any 1626, a la grandesa d’Espanya.

 

 

EL CASTELL DE SANT OÏSME

Aquesta fortalesa és d’època romànica, datada al segle XI i documentada l’any 1095, quan Ermengol, nét de Guillem I de Meià, va confirmar les esglésies que integraven la dotació del monestir de Santa Maria de Meià.

Consta d’una torre circular i d’una planta d’un recinte rectangular al costat sud-est.

La torre cilíndrica del castell crida fortament l’atenció del visitant ja que té una alçada d’uns 14 metres, un diàmetre intern de 2,7 m i un gruix de 1,5 m (que es redueix a 1,13 m en la coberta superior).

A uns 4 metres del terra i orientada cap el sud, s’obre una porta d’arc de mig punt adovellat, com s’acostuma a trobar en aquest tipus de construccions, per evitar l’accés directe en cas d’assalt.

A uns 8 metres del terra hi ha una altra porta més petita orientada al sud-oest d’uns 70 cm d’ample i uns 160 cm d’alçada, acabada també amb un arc de mig punt avui dia ben conservat.

L’existència de dues portes ens planteja la utilitat de la segona. Cal pensar que devia permetre d’accedir a una plataforma o una galeria de fusta que hi havia en aquell nivell, però només a la seva banda meridional.

 

 

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

Baronia de Sant Oïsme. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Montsec.

 

 

A més a més de la torre, es construïren altres edificis en el reduït espai que hi ha al cim de la roca.

A la banda sud hi havia un recinte que feia uns 4 metres per 3,5 metres. I cap al nord, es poden veure restes de murs laterals que fan pensar en la possible construcció d’una altra dependència.

Així doncs, hom pot suposar que la torre i la nau meridional són coetànies i fetes al segle XI.

I que, a més a més, potser en aquesta mateixa època, ja es feren algunes construccions a la banda septentrional, tot i que la major part del que s’ha conservat sembla ja dels darrers segles medievals.

Al costat nord hi ha dues espitlleres acabades en una graonada a la part superior que fan pensar en l’existència de diversos trespols de fusta.

El castell és de parament de filades de pedres treballades a cops de maceta, i es poden observar els forats originals de bastida.

La torre, malgrat de l’efecte òptic, no és completament cilíndrica sinó troncocònica.

El seu diàmetre exterior en la base es de 420 cm i 270 cm a l’espai interior. La alçada, com ja hem dit és de 14 metres i el seu diàmetre a la coberta és de 383 cm.

L’any 1379 es troba una referència sobre el castell de Sant Oïsme quan el rei Pere III concedí llicència per a construir un pont al senyor del lloc de “Sent Ohismia”, en un gual, on ja hi havien mort diverses persones en el moment de travessar-lo.

També li otorga llicència de cobrar pontatge.

 

 

LA LLEGENDA DE LA SALVADORA DEL CASTELL

Existeix la llegenda d’una salvadora del castell on s’explica que Felip V féu enderrocar tots els castells de casa nostra i amb èmfasi especial aquells que li van fer resistència.

Però aquest castell de Sant Oïsme es va escapar de l’enderroc gràcies a la valentia i sang freda de la seva jove senyora.

La mestressa havia estat avisada a temps de l’ordre esmentada i havia preparat un pla de salvament, ajudada per la seva gent d’armes, que en seguiment del pla les havien dissimulat i ara en la recepció de la tropa de molers i picapedrers, semblaven servents.

L’elegant dama convidà a la tropa i al capità a entrar dins el castell i els demanà que abans de dur a terme l’ordre, fessin l’honor d’acompanyar-la en el dinar.

El capità es va pensar que havia estat ell amb la seva figura qui havia causat impacte a la jove vídua i com no estaven acostumats a ésser rebuts així, van acceptar.

El banquet fou d’allò més bo, i com agraïment, el capità, oferí a la bella senyora la possibilitat de treure tots els mobles que volgués, insinuant que la seva generositat havia de ser compensada amb favors d’alcova.

Però fou en aquest moment quan va sorgir a flor de llavi la valentia que la dona catalana té arrelada al cor, i li contestà:

Què us heu cregut? Sou al meu castell i jo en sóc la senyora la que dono les ordres.

Us he tractat com a hostes, a vós i als qui us acompanyen.

Mireu la vostra tropa que han menjat i begut a desdir, que no s’aguanten de peu i el vi els tanca els ulls, i, a més a més, desarmada, ja que durant el dinar els meus soldats els han pres les armes.

Només vos conserveu l’espasa i encara us manifesteu un perdonavides dient-me que puc treure els mobles i que seria bo rebre algun favor a canvi?

Marxeu, aneu ben lluny d’aquí que no vull que la meva gent faci una carnisseria com si de la matança dels porcs es tractés.

Vinga, fora!, i no torneu mai més, que no volem saber res de vosaltres que voleu trencar les llibertats del nostre poble.

El capità, avergonyit, va haver de lliurar la seva espasa a la jove vídua, senyora del castell, que a pesar de la seva joventut demostrà l’energia i la noblesa de la dona d’aquestes terres.

I fou d’aquesta manera que el castell escapà del càstig de l’enderroc, i ella entrà en el món mític de la llegenda com la salvadora del castell.

 

 

LA LLEGENDA DEL CONVENT

Una altre llegenda ens diu que en aquest lloc fou on es va aixecar el famós convent de Sant Oïsme, del qual tant es parla en la història i que ningú no ha pogut situar exactament.

La llegenda del Convent diu que un dia, els monjos estaven fent contemplació quan van sentir el cant melodiós d’un rossinyol al bosc.

Atrets per aquelles belles refilades van sortir del cenobi i s’adreçaren vers el bosc on van quedar extasiats escoltant aquells cants.

Quan van tractar de tornar al convent es van trobar que en el lloc del convent s’aixecava el castell de Sant Oïsme, car, sense adonar-se’n, havien perdut la noció del temps i havien transcorregut mil anys.

Per aquest motiu, i a pesar d’haver-se parlat molt, ningú ha pogut trobar el lloc exacte a Catalunya on s’aixecava aquest cenobi, perquè segons la llegenda es trobava en el lloc exacte on avui s’aixeca l’actual castell.

 

 

 

 

ESGLÉSIA DE SANT OÏSME

La capella de Sant Bartomeu de la Baronia de Sant Oïsme, formà part de la dotació del monestir de Santa Maria de Meià de l’any 1095.

La seva construcció amb triple àbsida és una mostra típica de les edificacions muntanyenques, construïdes en llocs gairebé inhòspits durant els primer temps de la reconquesta, amb coberta de teules de pissarra i un campanar que recorda els d’estil llombard.

És una església d’una nau i tres absis rodons, sobrepassant el central i cobert amb volta de quart d’esfera prolongada que presenta un encaix amb la nau a nivell d’arrencada.

Els absis laterals, també basats en la forma rodona, són asimètrics. A l’exterior el de la dreta forma un mig cilindre i el de l’esquerra un quart de cilindre.

La volta no arrenca de l’arc d’inici del de la dreta ni de l’arc preabsidal de separació del de l’esquerra, sinó de murs rectes que forma tant en l’un com el l’altre, a l’interior, el costat del evangeli.

Els tres absis s’uneixen directament sense deixar entre ells visible l’angle de la nau. L’únic arc preabsidal és el de separació de l’absis lateral esquerre, que te unes mides de 4,20 x 12 m.

La nau coberta amb volta de canó, té un arc toral lliure desviat cap a l’epístola, així com el cos que precedeix la part de la nau distribuïdora dels absis.

La pilastra d’aquest cos acaba en un no-res al mur i l’alçada de la volta de la nau no es modifica. També al frontis té la mateixa desviació. Arc toral adossat al frontis.

Dos arcs laterals al mur de l’epístola i un al de l’evangeli, manca el del tram on hi ha la porta. Tots els arcs són de mig punt. Aquesta església té una orientació de 110º.

El conjunt és sobre un podi roquer mig tapat pel parament, en especial al frontis. L’absis del costat de l’epístola és parcialment sobre un podi de 50 cm d’alçada.

El central és també en part sobre un podi roquer i en part sobre un d’obre a la banda de l’epístola, amb una alçada màxima de 115 cm i un altre a la banda de l’evangeli de 85 cm d’alçada.

Tots són units en angle recte. La porta d’entrada està situada al mur de l’evangeli, d’arc de mig punt adovellat a l’exterior i rellinda de fusta a l’interior.

Aquesta porta és l’únic lloc per on és accessible l’església ja que els murs sud i oest són construïts ran del penyal, en un fort desnivell amb relació al nivell interior del temple.

El campanar està situat damunt la petita volta que precedeix al cos distribuïdor d’absis i centrat respecte a l’espina de la nau

 

 

 

 

FONTS

 

  • BELLMUNT I FIGUERAS, J. Fets, Costums i Llegendes de la Noguera. Pagès Editors.
  • VIDAL-VILASECA. El Romànic de La Noguera.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text i vols que escrigui per a tu, envia'm un mail a serradelmontsec@gmail.com!