Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Les Cambretes del Mas. Conques.

 

Les Cambretes del Mas és un antic poblat medieval excavat a la roca d’una cinglera, situada del poble de Conques, on es poden veure de forma clara els diferents habitatges…

Cambretes del Mas. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Cambretes del Mas. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

CAMBRETES DEL MAS

Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LES CAMBRETES DEL MAS


Les Cambretes del Mas, se situen a llevant del Castell de Castelltallat (actualment conegut com Mas de Castelltallat) situat a la mateixa cinglera que l’antic poblat medieval però a una distància d’uns 600 metres.

Situades just a sota cementiri de Conques, a l’est de la Granja del Polònio, a les afores del poble, Les Cambretes del Mas es troben en el punt quilomètric 46 de la carretera C-1412bz, variant de la carretera C-1412b que uneix Ponts amb Tremp.

Per arribar a Les Cambretes del Mas cal sortir del poble de Conques en direcció a Figuerola d’Orcau, per la carretera C-1412bz, quan s’acaben les parets d’aterrassament de les últimes cases, surt un camí a mà esquerra, just en un revolt, que ens portarà als peus de la cinglera on es troba l’antic poblat medieval excavat a la roca de Les Cambretes del Mas.

Conques és un petit poble que actualment pertany al municipi d’Isona i Conca Dellà i forma part de l’anomenada Conca Dellà que juntament amb la Conca Deçà formen aquest forat immens entre la Serra del Montsec de Rúbies (o de Meià) i la Serres de Sant Corneli i de Carreus.

 

 

Panorámica de les Cambretes del Mas des del peu de la cinglera. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Panorámica de les Cambretes del Mas des del peu de la cinglera. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Serra del Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

LES CAMBRETES DEL MAS


Per la toponímia del lloc, es pot establir una relació entre aquestes coves i el Castell de Castelltallat, conegut actualment com Mas de Castelltallat, tant per la cronologia com per la toponímia d’ambdós jaciments.

Trobem un grup de coves artificials, excavades en una petita cinglera, que tenen les parets molt regulars, però amb els rastres de les marques d’eines, com piquetes, encara molt visibles a simple vista.

Aquestes coves han estat excavades en un terreny margós, un tipus de roca sedimentària composta d’argila, entre un 30-65%, i de carbonat càlcic, sobre de les qual hi ha una capa més robusta de roca calcària que fa de sostre permanent de les diferents coves.

Aquest tipus de terreny argilós és present a tota la zona on les toves calcàries son un tipus de terreny molt comú, com es pot veure al Mont de Conques i els Estanys de Basturs.

 

 

 

 

Es poden trobar entre 15 i 20 cambres unides per galeries de parets regulars i rectes on han quedat evidències de retalls i retocs a mode de finestres i de petits armaris o fornícules.

Fins i tot es troba alguna formació semblant a sales hipòstiles (del grec hypóstȳlos -prefix hypó , ‘baix’, i Stylos, ‘columna’, és a dir, sala ‘sota columnes’).

El sòl de les cambres correspon a les margues naturals, per la qual cosa no hi ha restes de sediments arqueològics que es puguin excavar.

Tampoc consten treballs d’excavació arqueològics d’investigació a la zona, i malgrat no es puguin trobar sediments o ‘tresors materials’ no deixa de sorprendre que un lloc tan singular no estigui senyalitzat, ni protegit ni catalogat amb cap tipus de protecció institucional.

Malgrat que no hi ha sedimentació de cap tipus i no es poden portar a terme tasques d’arqueologia, s’estableix que el seu origen i ocupació va des del segle IV-V fins al segle XV.

 

 

 

 

POSSIBLES PERILLS PER VISITAR LES CAMBRETES DEL MAS


Les Cambretes el Mas és un espai arqueològic catalogat i d’accés lliure sense cap tipus de senyalització ni cap tipus d’indicacions.

S’ha tenir present que les Cambretes del Mas estan situades a una cinglera que, malgrat ser d’accés fàcil, pot comportar algun perill de caiguda.

Algunes de les cambres queden alçades sobre el terreny, penjades uns metres sobre el buit, i el risc de caiguda és ben evident.

A més a més, en algunes coves, la foscor de les cambres fa necessari l’ús de llums artificials per veure dins i per evitar accidents.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs les Les Cambretes del Mas (Conques) en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Mieà-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

FONTS


  • El trogloditisme al Pallars. Estat de la Qüestió. Ymamí i Domingo, Gener i Pallarès-Personat, Joan. Centre d’Estudis del Pallars i Garsineu Edicions, 1997
  • Viquipèdia.

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com