Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Les Cambretes del Mas. Conques.

 

Les Cambretes del Mas és un antic poblat medieval, situat a Conques (Isona i Conca Dellà), en una cinglera, on es poden veure de forma clara els diferents habitatges, parets, portes, passadissos i cambres…

Cambretes del Mas. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

Cambretes del Mas. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

 

CAMBRETES DEL MAS

Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LES CAMBRETES DEL MAS

Les Cambretes del Mas, se situen a llevant del Castell i despoblat de Castelltallat (actualment conegut com Mas de Castelltallat), situat a la mateixa cinglera i a una distància d’uns 600 metres.

Les Cambretes del Mas se situen just a sota cementiri de Conques, a l’est de la Granja del Polònio, a les afores del poble i es troben en el punt quilomètric 46 de la carretera C-1412bz.

Per arribar cal sortir del poble de Conques en direcció a Figuerola d’Orcau, quan s’acaba la paret d’aterrassament de les últimes cases, hi ha un camí a mà esquerra, en un revolt, que ens porta al jaciment.

 

 

Panorámica de les Cambretes del Mas des del peu de la cinglera. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

Panorámica de les Cambretes del Mas des del peu de la cinglera. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Serra del Montsec.

 

 

LES CAMBRETES DEL MAS

Es tracta d’un grup de coves artificials, excavades en una petita cinglera, que tenen les parets molt regulars i amb els rastres de les marques d’eines, com piquetes, com piquetes, encara molt visibles.

Han estat excavades en un terreny margós, una roca sedimentària composta d’argila, entre un 30 i un 65%, i de carbonat càlcic, per sobre de la qual hi ha una capa més robusta de roca calcària.

Aquest tipus de terreny argilós és present a tota la zona on els travertins o toves calcàries son el tipus de terreny més comú, com es pot veure a Mont de Conques i Estanys de Basturs.

 

 

 

 

Hi ha un entre 15 i 20 cambres unides per galeries de parets regulars i rectes on hi ha evidència de retalls i retocs a mode de finestres i de petits armaris o fornícules.

El sòl de les cambres correspon a les margues naturals, per la qual cosa no hi ha restes de sediments arqueològics que es puguin excavar.

Per la toponímia del lloc, es pot establir una relació entre aquestes coves i el Castell de Castelltallat, conegut actualment com el Mas de Castelltallat, tant per la cronologia com per la toponímia d’ambdós jaciments.

Malgrat que no hi ha sedimentació de cap tipus i no es poden portar a terme tasques d’arqueologia, s’estableix que el seu origen i ocupació va des del segle IV-V fins al segle XV.

 

 

Interior de una de les Cambretes del Mas. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Serra del Montsec.

Interior de una de les Cambretes del Mas. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Serra del Montsec.

 

 

POSSIBLES PERILLS PER VISITAR LES CAMBRETES DEL MAS

 

Les Cambretes el Mas és un espai arqueològic catalogat i d’accés lliure sense cap tipus de senyalització ni cap tipus d’indicacions.

Heu de tenir en compte que les Cambretes del Mas estan situades a una cinglera que malgrat ser l’accés fàcil, encara que el camí és costerut, s’ha d’anar amb compte.

Algunes de les cambres queden alçades sobre el terreny, penjades sobre el buit, i el risc de caiguda és evident.

A més a més, en algúns casos, la foscor de les cambres fa necessari l’ús de llums artificials per evitar accidents.

 

 

 

FONTS:

 

  • El trogloditisme al Pallars. Estat de la Qüestió. Ymamí i Domingo, Gener i Pallarès-Personat, Joan. Centre d’Estudis del Pallars i Garsineu Edicions, 1997
  • Viquipèdia.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!