Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Cambretes del Mas. Conques.

 

Les Cambretes del Mas és un antic poblat medieval, situat a Conques (Isona i Conca Dellà), en una cinglera sota mateix del cementiri, on es poden veure de forma clara els diferents habitatges, parets, portes, passadissos i cambres…

Cambretes del Mas. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

Cambretes del Mas. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

 

CAMBRETES DEL MAS

Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

 

 

Com arribar a les Cambretes del Mas

Les Cambretes del Mas, se situen a llevant del Castell i despoblat de Castelltallat (actualment lloc conegut com Mas de Castelltallat), a la mateixa cinglera i a una distància d’uns 600 metres. Situades just a sota cementiri de Conques, a l’est de la Granja del Polònio, es troben en el punt quilomètric 46 de la carretera C-1412bz.

Per arribar cal sortir del poble de Conques en direcció a Figuerola d’Orcau, quan s’acaba la paret d’aterrassament de les últimes cases del poble, hi ha un camí a mà esquerra, en mig d’un revolt, que ens porta al jaciment. El jaciment queda als afores del poble, a la cinglera sota el cementiri que hi ha a la carretera de Conques a Figuerola d’Orcau.

 

Panorámica de les Cambretes del Mas des del peu de la cinglera. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

Panorámica de les Cambretes del Mas des del peu de la cinglera. Conques, Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Conca de Tremp i Montsec de Rúbies.

 

Les Cambretes del Mas

Es tracta d’un grup de coves artificials excavades en un petit penya-segat. Aquestes antigues cavitats tenen les parets molt regulars i els rastres de les marques d’eines encara són molt visibles. Han estat excavades en un terreny margós, una roca sedimentària composta d’argila, entre un 30 i un 65%, i de carbonat càlcic, per sobre de la qual hi ha una capa més robusta de roca calcària.

Aquest tipus de terreny argilós, és present a tota la zona on els travertins o toves calcàries son el tipus de terreny més comú com es pot veure a Mont de Conques i Estanys de Basturs.

Hi ha un entre 15 i 20 cambres unides per galeries de parets regulars i rectes, en les que s’aprecia la marca de les eines metàl·liques, com piquetes. En alguna d’aquestes cambres hi ha evidències de retalls a mode de finestres i també de petits armaris o fornícules. El sòl de les cambres correspon a les margues naturals, per la qual cosa no hi ha restes de sediments arqueològics.

Gràcies a la toponímia es pot establir una relació entre aquesta localització i el Castell de Castelltallat, conegut actualment com el Mas de Castelltallat, motiu pel qual s’ha considerat convenient relacionar tant per la cronologia com per la toponímia ambdós jaciments.

Malgrat que no hi ha sedimentació de cap tipus i no es poden portar a terme tasques d’arqueologia, s’estableix que el seu origen i ocupació va des de l’any IV – V fins al segle XV.

 

 

POSSIBLES PERILLS PER VISITAR LES CAMBRETES DEL MAS

 

Les Cambretes el Mas és un espai arqueològic catalogat d’accés lliure sense cap tipus de senyalització ni cap tipus d’indicacions.

Heu de tenir en compte que les Cambretes del Mas estan situades a una cinglera i si bé l’accés és fàcil, encara que el camí és costerut, s’ha d’anar amb compte.

Algunes de les cambres queden elevades sobre el terreny, penjades sobre el buit, i el risc de caiguda és evident. A més a més, en alguns casos, la foscor de les cambres fa necessari l’ús de llums per evitar accidents.

 

 

Video de fotografies de les Cambretes del Mas

 

 

FONTS:

 

  • El trogloditisme al Pallars. Estat de la Qüestió. Ymamí i Domingo, Gener i Pallarès-Personat, Joan. Centre d’Estudis del Pallars i Garsineu Edicions, 1997
  • Viquipèdia.

 


———————————–

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarreta 'Sóc Montsec - Les Asparets'Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsSamarreta 'Mosca Collonera - Montsec University'Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error: ! Opció no disponible.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca