Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Castell de Comiols. Artesa de Segre, La Noguera

 

Castell de Comiols i Església de Sant Romà. Artesa de Segre. La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

Castell de Comiols i Església de Sant Romà. Artesa de Segre. La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

 

En plena solitud i dalt d’un serrat estret i rocós a 950 m d’altitud i orientat cap a migdia s’aixequen les restes de la població amb l’església romànica de Sant Romà i les restes del famós castell de Comiols. A banda i banda d’aquest promontori rocós i allargassat hi ha sengles espadats i segons Josep Lladonosa i Pujol, el castell de Comiols era la darrera fortalesa que des de Cardona separava la Catalunya carolíngia del món musulmà. La primera referència es de l’any 1010 i realment és un lloc segur per una població a més de servir de vigia del Coll de Comiols amb vista directe sobre Montmagastre. Comiols, actualment és agregat d’Artesa de Segre, a la comarca de La Noguera, dins de la pròpia Serra de Comiols a la vesant est de la Serra del Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

Arribant des de la pista de muntanya, la primera edificació dempeus que trobem es l’Església de Sant Romà que deixa pas a la resta de la cresta dos passos estrets un a cada costat. Després apareix una casa forta que sembla que fa d’entrada al despoblat i finalment la torre, la part més visible de l’antic castell. Els vestigis del castell, es redueixen al nivell inferior de la torre mestra, d’una alçada de 5 a 6 m. De planta circular, té un diàmetre intern de 4,2 m i un gruix de parets d’1,6 m. L’espai inferior es cobreix amb una cúpula, feta amb llosetes, col·locades acuradament en cercles.

El 1072, pel testament d’Arnau Mir de Tost, el castell va passar a la seva filla Letgarda i al seu nét Guerau Ponç, i d’aquesta manera es va integrar als dominis dels Cabrera, vescomtes d’Àger, ensems comtes d’Urgell, família a què va pertànyer durant els segles XIII i XIV. El 1537 Francesc de Villalba va vendre la baronia de Comiols al monestir de Montserrat. L’any 1570, aquest cenobi benedictí permutà a Miquel de Villalba diverses baronies, entre elles, Comiols, per a diversos béns situats al Vallès.

 

Església de Sant Romà de Comiols. Artesa de Segre. La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

Església de Sant Romà de Comiols. Artesa de Segre. La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

 

 

L’església de Sant Romà de Comiols

La primera notícia es de l’any 1054, primer va dependre de la canóniga de Montmagastre i després de l’abadia de Sant Pere d’Àger. A l’acta de dotació de Montmagastre, atorgada per Arnau Mir de Tost el 1054, apareix de nou el castell, «ipsum castrum de Chomedols» i també l’església de Sant Romà. L’església, ara restaurada, s’adscriu dins l’estil llombard. Consta d’una sola nau amb una peculiar capçalera trevolada a llevant. Cobreix la nau una volta de canó semicircular, reforçada per tres arcs torals. A cada costat de la nau hi ha tres arcs formers, un dels quals emmarca la porta, i en els dos més orientals s’hi obren sengles absidioles semicirculars, precedides per un arc presbiteral, de manera que es forma una obertura absidal de doble arc. La porta, molt ampla i d’arc de mig punt adovellat, és a la façana sud. A ponent s’alça un campanar de cadireta de dos ulls. Sota el ràfec del mur nord, per sobre l’absidiola, hi ha una filada d’opus spicatum. Cal parar atenció al paviment de lloses, que sembla el primitiu.

 

 

Petjada del Dimoni de Comiols

Segons ens explica en Ramon I. Canyelles:

“Conten encara avui la gent gran que, segons la tradició, el diable voltava per les serres i el Bosc de Comiols, fent tota classe de maldats. La gent van fer moltes pregàries per fer-lo fora del terme i de la població i finalment ho van aconseguir. El diable va sortir corrent, esperitat, del poble en direcció sud, va continuar cap a l’església de Sant Romà, va continuar cap avall girant a la dreta cap al cap del Cinglo que dóna al barranc, i des d’allí, va fer un gran salt cap a l’altre costat del barranc i el van perdre de vista per sempre més. Però a l’indret on va prendre embranzida i va fer el gran salt, fou tanta la força que va fer que va deixar una urpada marcada a la pedra. Aquesta urpada és la petjada del Diable, que encara avui es pot veure i que la gent de Comiols, sempre que tornen a l’antic poble encara van a visitar per quedar convençuts que el diable havia marxat per sempre.”

 

Unes quantes fotografies: a La Petjada del Dimoni a Comiols. Aquesta petjada està entrant al poble pel costat sud, per on porta la pista, just al damunt de la pujada que mena al pla on es troba la població. Està indicada per una petita fita de pedres.

 

Petjada del Dimoni de Comiols. Artesa de Segre. La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

Petjada del Dimoni de Comiols. Artesa de Segre. La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.

 

 

La Llegenda del Bosc

Diu la llegenda que el castell de Comiols s’havia aixecat enmig dels boscos més espessos de Catalunya que es va tallar el darrer terç del segle passat. El senyor de Comiols tenia una filla blanca com un lliri i la claror del sol l’emmorenia i l’enlletgia. Desitjós el senyor de que la seva filla conservés la blancor va acudir a una bruixa d’Anya per tal de demanar-li consell. La bruixa li feu pagar tres unces d’or i va donar-li quatre llavors que havia de sembrar al punt de mitjanit de Nadal. Si ho feia així creixeria al voltant del castell un bosc tan espès que no hi entraria ni un raig de sol a causa de l’espessor. Així ho feu el senyor del castell i, efectivament ni un raig de sol entrava al famós bosc (que certament va existir) i la filla del senyor va conservar-se blanca com un lliri.

 

Com Arribar-hi

 

Coordenades: E 342882.5, N 4654594.5 (ED50 UTM 31N) Longitud: 1º 6′ 3.548” Latitud: 42º 1′ 33.06” (ETRS89 Geodèsiques).

S’hi arriba mitjançant una pista sense asfaltar que surt des de l’esquerra de la carretera d’Artesa a Tremp, 1,5 Km abans d’arribar al coll de Comiols. Cal seguir les indicacions que fan referència al poble de Comiols, passant per la masia de cal Ribera i davallant suaument deixant el torrent a l’esquerra.

 

 

Fotografies del Castell de Comiols i Església de Sant Romà. Artesa de Segre. La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.
 

 

 

Situació en el Mapa Castell de Comiols i Església de Sant Romà. Artesa de Segre. La Noguera. Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet.
 

 

 

Fonts:

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarreta 'Sóc Montsec - Les Asparets'Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsSamarreta 'Mosca Collonera - Montsec University'Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error:

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca