Pages Menu
Categories Menu

Castell de Mur. Guàrdia de Tremp.

 

El Castell de Mur és un exemple excepcional d’arquitectura no religiosa del segle XI i fita del paisatge del Prepirineu considerat frontera simbòlica entre la Catalunya musulmana del Montsec i la cristiana a la Conca de Tremp…

Castell de Mur, Guàrdia de Tremp. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Castell de Mur i, al fons, Santa Maria de Mur. Guàrdia de Tremp. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

CASTELL DE MUR

Guàrdia de Tremp, Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC

Des de el punt de vista etimològic, Mur, prové del llatí MURU “mur, muralla”. Els orígens del castell no es coneixen i no estan tant clars, tot i que sembla que podria ser d’origen àrab.

La primera menció de la fortalesa la trobem l’any 966, on es menciona la venda d’una terra a un lloc anomenat Sub Murum i, més tard, un altre document de 969 esmenta l’església de Sant Fruitós del Castell de Mur a l’interior del recinte emmurallat.

D’aquesta església no se n’han trobat les restes, potser degut a que el castell va patir reformes i ampliacions a mida que avançava el temps. Això vol dir que a mitjans del segle X, existeix una població estable i amb propietats que viu entorn una comunitat.

 

 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Castell de Mur i, al centre sobresortint, les espadanyes de la Canòniga de Santa Maria de Mur #PallarsJussà #Montsec.

Una publicación compartida de SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) el

 

 

APROXIMACIÓ GEOGRÀFICA AL CASTELL DE MUR

Està situat al municipi homònim (nom aplicat des del 1972 per a denominar la unió dels antics municipis de Guàrdia de Tremp i de Mur, a la comarca del Pallars Jussà.

Es tracta d’un castell de frontera de quan la Serra del Montsec i la Vall d’Àger feien frontera geogràfica entre cristians i musulmans durant els segles X i XI.

Tot i això, la seva funció principal no va ser tant vigilar la frontera amb al-Àndalus, sinó la de dominar i vigilar un territori i la seva gent. Cal doncs relacionar-lo més amb el feudalisme que amb la funció de vigilar la frontera.

El senyor del Castell de Mur, Arnau Mir de Tost, va ser el primer en travessar la frontera i conquerir Àger, amb la qual cosa la frontera es va desplaçar, més tard, cap al sud.

Guàrdia de Tremp és una vila, cap del municipi de Castell de Mur, i deu el seu origen a la posició defensiva del Castell de Guàrdia, esmentat per primera vegada el 1051, situat al nord del poble dalt d’un promontori que domina l’entrada nord del Congost de Terradets i els passos elevats del Pas de l’Osca i Portella Blanca.

 

 

Mapa dels limits territorials del Castell de Mur amb els principals castells (s.XI)

Mapa dels límits territorials del Castell de Mur amb els principals castells (s.XI)

 

 

Des del nucli de Guàrdia de Tremp, seguint la carretera LV-9124 en direcció sud hi ha un trencall que ens portarà al petit nucli de Collmorter, a tocar del conjunt format per l’església de Santa Maria i el Castell de Mur, declarat Monument Històric-Artístic d’Interès Nacional.

El Castell de Mur es una de les fites del paisatge i referent visual emblemàtic del Prepirineu que sempre s’ha considerat la frontera simbòlica entre la Catalunya musulmana del Montsec i la cristiana de la Conca de Tremp.

El castell de Mur és un bon mirador per poder observar l’extensa cara nord del Montsec de Rúbies i del Montsec d’Ares així com la làmina d’aigua del pantà endinsant-se en la gorja de l’estret de Terradets.

El mirador de la torre de l’homenatge, com és coneix aquest punt d’observació aixecat en la roca, corona el cim d’un turó de 800 metres a la dreta de la Noguera Pallaresa, sobre l’embassament de Cellers.

 

 

ORIGEN HISTÒRIC DEL CASTELL DE MUR

El Castell de Mur va pertànyer als Comtes de Pallars. L’any 1055, Ramon IV, compte del Pallars Jussà, va prendre matrimoni amb Valença Mir (o Valença de Tost), filla d’Arnau Mir de Tost, i l’hi cedí el Castell de Mur com a dot.

El castell no feu més que engrandir el patrimoni d’Arnau Mir de Tost, que ja era feudatari del castell, que estava immers en les batalles contra els Sarraïns a la Conca de Tremp.

En morir Arnau Mir de Tost, va lliurar les seves possessions a la seva filla Valença Mir (o Valença de Tost), i al seu nét Arnau Ramon I de Pallars Jussà.  A partir d’aquí, les següents generacions continuarien fent créixer el patrimoni heretat.

Va continuar en mans dels Comtes de Pallars Jussà, fins que, més endavant, en la seva època més esplendorosa, va pertànyer als Mur, que hi tenien el centre de la seva baronia.

 

 

 

 

EL CASTELL DE MUR

El Castell de Mur és un exemple excepcional d’arquitectura no religiosa del segle XI. Per la seva arquitectura i estat de conservació el Castell de Mur ha esdevingut l’emblema dels Castells de Frontera dels comtats catalans.

Alçat sobre la roca, buscant les millors vistes i dibuixant una esvelta silueta triangular, el Castell de Mur és més aviat petit (per ser un castell), ja que hi vivien “només” una vintena de persones.

La construcció del castell de Mur, aixecat sobre restes murals persistents i entorn d’una torre circular de guaita, es va configurar amb un traçat molt compacte amb les seves mesures menors però amb una adaptació a les funcions militars molt millor.

El recinte té 31 metres de longitud; la muralla, d’un metre de grossor, té una altura que varia entre els 14 i els 18 metres. Forma un triangle una mica irregular a causa de la roca sobre la qual es troba, amb els angles arrodonits.

 

 

 

 

Al patí d’armes podem observar l’original sistema de defensa de l’entrada del castell: l’entrada elevada i amb via d’accés en forma de ziga-zaga evitava que els enemics poguessin agafar embranzida per esfondrar-la. Així, la porta podia ser defensada per un únic soldat.

El castell té dos pisos, tal i com ens mostren els forats de les bigues que podem observar a les parets que es conserven. Al pis de dalt hi havia dues estances, separades per una impressionant arcada de mig punt.

Una d’elles va ser l’habitació del Compte de Pallars, on hi trobem una latrina dins de la pròpia habitació, senyal de cert luxe en aquella època.

L’altra estança, de grans dimensions, era una sala polivalent: menjador, sala de ball, sala d’estar i, de nit, hi dormia tota la cort, des dels servents més propers al senyor, fins als col·laboradors i convidats.

El segon pis era la planta dels soldats, i des de la teulada es podia accedir directament a la Torre de l’Homenatge, la part més antiga del castell.

Tot i que la torre tenia una funció de vigilància, també estava pensada per protegir els habitants del castell, que podien amagar-s’hi en cas d’atac. El 1920, el Castell de Mur va ser declarat Monument Històric-Artístic d’Interès Nacional.

 

 

"Planta

 

 

VALENÇA DE TOST

 

Valença de Tost (filla del senyor de la guerra Arnau Mir de Tost i de Arsenda d’Àger) feia i desfeia quan Ramon V de Pallars Jussà marxava a la guerra o de viatge.

Quan Ramon V de Pallars Jussà marxava i Valença es quedava sola mai es nomenava cap regent o consell de regència que governés, ja que el govern era compartit entre marit i muller.

Portava a terme les tasques de cobrar impostos, mantenir les esglésies, representar el comtat del Pallars Jussà i per tant se suposa que Valença sabia llegir i escriure, i més d’una llengua, llatí i possiblement àrab.

Al segle XI regien les lleis visigodes, que tenien molt més en compte els drets i deures de les dones que no pas les lleis romanes.

En alguns contractes matrimonials de conveniència entre cases nobles les dones es volien garantir una certa llibertat personal. S’han trobat casos documentats de senyores que signaven per contracte que podien mantenir relacions afectives fora del matrimoni i si tenien fills extramatrimonials no passava res.

Les dones, un any després d’estar casades, si es considerava que eren bones esposes, rebien com a mínim una desena part de les propietats del marit i a més a més les dones no aportaven dot al matrimoni, al segle XI.

 

Valença de Tost (filla del senyor de la guerra Arnau Mir de Tost i de Arsenda d'Àger) esposa de Ramon V de Pallars Jussà.

Valença de Tost (filla del senyor de la guerra Arnau Mir de Tost i de Arsenda d’Àger) esposa de Ramon V de Pallars Jussà.

 

 

 

LA LLEGENDA DEL CASTELL DE MUR

Diu la llegenda que, en temps antics, el castell era ocupat pels sarraïns i que els exèrcits cristians havien intentat conquerir-lo diverses vegades en un atac sorpresa, però com que aquella muntanya és gairebé pelada de vegetació, eren descoberts immediatament pels defensors.

Després de cavil.lar molt, se’ls va ocórrer finalment un enginy per tal de poder-s’hi atansar, sense que des de dalt els descobrissin. L’exèrcit cristià es revestí de branques i ramatge i, dissimulats així, els soldats van anar avançant muntanya amunt.

La filla petita del castlà sarraí, una bordegassa de pocs anys, els va veure pujar de la finestra estant i ho anà a explicar al seu pare.

Pare, com és que les mates avui caminen?

Li preguntà amb inquietud infantil.

Tanmateix, aquell dia feia un vendaval de mil dimonis i les parets i les finestres del castell, exposades a tots els vents, gemegaven per tot arreu.

No tinguis por, filleta, que els arbres no caminen mai. És el vent de port que els sacseie -li contestà amorosament el pare.

Els cristians, emboscats pel fullatge i protegits pels bramuls del vent, van poder arribar fins al peu de la muralla, sense ser descoberts pels guardians. Gràcies a aquest estratègia, aconseguiren, poc després, apoderar-se d’aquesta estratègica fortalesa

 

 

VISITAR EL CASTELL DE MUR

 

La visita a l’interior del Castell de Mur i del Monestir de Santa Maria de Mur es realitza només amb visita guiada. La visita exterior es lliure. Les visites guiades es realitzen:

  • Caps de setmana: Tots els caps de setmana a les 11:30 i a les 13:00. Durant la temporada alta, poden allargar els horaris dels caps de setmana amb visites per la tarda.
  • Entre setmana: No hi ha visites programades a excepció que sigui festiu o bé sigui Setmana Santa o sigui els mesos de Juliol i Agost.
  • Resta de l’any: Es poden concertar visites programades i reservades amb anterioritat.

 

Atenció! Aquests horaris poden variar i per tant us recomanem que truqueu i consulteu abans amb la oficina d’atenció:

Mail: castellmur@gmail.com

Web: Castellmur.cat

T: 677 701 820

 

 

 

 

PROTECCIÓ:

 

  • Protecció: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
  • Classificació: Monument Històric
  • Número de Registre: 320-MH
  • Data de Publicació: 05/05/1949

 

FONTS:

 

  • Castelldemur.com
  • Viquipèdia.
  • Fets, Costum i Llegendes. Bellmunt i Figueras, J. Pagès Editors, 1994.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús a serradelmontsec@gmail.com.

 

 


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!