Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Castell de Mur

El Castell de Mur és un exemple excepcional d’arquitectura no religiosa del segle XI, fita en el paisatge del Montsec, i frontera entre musulmans i cristians…

Castell de Mur, Guàrdia de Noguera. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

EL CASTELL DE MUR

Guàrdia de Noguera, Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DEL CASTELL DE MUR


Castell de Mur queda situat al municipi homònim (nom aplicat des del 1972 per a denominar la unió dels antics municipis de Guàrdia de Noguera i de Mur, a la comarca del Pallars Jussà.

Es tracta d’un castell de frontera de quan la Serra del Montsec i la Vall d’Àger eren els límits geogràfics entre cristians i musulmans durant els segles X i XI.

Tot i això, la seva funció principal no va ser tant vigilar la frontera amb al-Àndalus, sinó la de dominar i vigilar un territori i la seva gent. Cal doncs relacionar-lo més amb el feudalisme que amb la funció de vigilar la frontera.

El senyor del Castell de Mur, Arnau Mir de Tost, va ser el primer en travessar la frontera i conquerir Àger, amb la qual cosa la frontera es va desplaçar, més tard, cap al sud.

Guàrdia de Noguera és la vila cap del municipi de Castell de Mur, i deu el seu origen a la posició defensiva del Castell de Guàrdia, esmentat per primera vegada el 1051, situat al nord del poble dalt d’un promontori que domina l’entrada nord del Congost de Terradets i els passos elevats del Montsec com el Pas de l’Osca i la Portella Blanca.

 

 

COL·LEGIATA DE SANTA MARIA DE MUR


Santa Maria de Mur, vora del Castell de Mur, constitueix un exemple interessants d’arquitectura canonical, tant per les dimensions constructives…

Claustre de Santa Maria de Mur, Guàrdia de Noguera, Castell de Mur. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Claustre de Santa Maria de Mur, Guàrdia de Noguera, Castell de Mur. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

Des del nucli de Guàrdia de Noguera, seguint la carretera LV-9124 trobarem un trencall que ens portarà al petit nucli de Collmorter, a tocar del conjunt format per l’església de Santa Maria de Mur i el Castell de Mur, declarat Monument Històric-Artístic d’Interès Nacional.

El Castell de Mur es una de les fites del paisatge i referent visual emblemàtic del Prepirineu que des de sempre s’ha considerat la frontera simbòlica entre la Catalunya musulmana, al sud del Montsec, i la cristiana al nord de la Conca Deçà o Conca de Tremp.

La Conca Deçà (o Conca de Tremp) comprèn bàsicament el terme de Tremp, Fígols de Tremp, en part, Gurp de la Conca, Palau de Noguera, Suterranya i Vilamitjana. També els termes de Castell de Mur, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga i Talarn.

El castell de Mur és un bon mirador (876 m) per poder observar l’extensa cara nord del Montsec de Rúbies i del Montsec d’Ares així com el riu Noguera Pallaresa que s’embassa aquí en el Pantà de Terradets, per després endinsar-se en la gorja de l’estret de Terradets.

Des del Castell de Mur hi ha visió directe sobre el Castell de Guàrdia, a l’extrem de la mateixa carena on s’assenta el de Mur, sobre la casa forta de Miravet, sobre el Castell de Puigcercós, i el Castell del Meüll, cap a la vessant est i nord-est.

Probablement, el cim de La Llobera faria de pont entre el Castell de Mur i la línia fortificada de l’anomenada La Feixa (Castell de Girbeta, Alsamora, Castellnou de Montsec, Moror, Estorm) ja que el Castell de Mur no té visibilitat directa amb aquest línia fortificada.

 

 

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Castell de Mur i, al centre sobresortint, les espadanyes de la Canòniga de Santa Maria de Mur #PallarsJussà #Montsec.

Una publicación compartida de SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) el

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE CASTELL DE MUR


La primera menció de la fortalesa la trobem l’any 966, on es menciona la venda d’una terra a un lloc anomenat Sub Murum i, més tard, un altre document de 969 esmenta l’església de Sant Fruitós del Castell de Mur a l’interior del recinte emmurallat.

D’aquesta església no se n’han trobat les restes, potser degut a que el castell va patir reformes i ampliacions a mida que avançava el temps. Això voldria dir que a mitjans del segle X, existeix una població estable i amb propietats que viu entorn una comunitat.

El nom d’un lloc, l’anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d’identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva.

L’etimologia, l’anàlisi del origen primitiu d’un nom, ens ajuda a entendre l’origen històric i cultural del lloc. Segons la interpretació de Joan Coromines, aquest afirma que:

 

Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997)
Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997) Onomasticon Catalionae

MUR, poble i cap d’una antiga baronia, en el Pallars Jussà, entre Tremp i el Montsec d’Àger. Pron. mur…

MENCIONS ANTERIORS: 1044 ‘castro Muro’; 1056: ‘Muro’; 1069: castro q. vocitatur ‘Muro’; 1071: ‘Muro’; 1111: ‘Muro’; 1168: ‘Mur’, vila i monestir; 1359, Mur…

ETIMOLOGIA: Basta dir breument que tant aquest com els altres noms inclosos en aquest article vénen del llatí MÛRUS, ‘muralla’, ‘mur’, ‘paret’.

 

Així doncs el nom de Mur derivaría d’un sentit de frontera o punt fronterer del termes cristians en relació als territoris de domini àrab i/o també relacionat amb la orografia en el sentit de punt extrem, a l’obaga del Montsec, abans del mur infranquejable que suposava la Serra del Montsec, on començaven els dominis musulmans.

 

 

Torre de guaita del Castell de Mur. Guàrdia de Noguera. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Torre de guaita del Castell de Mur. Guàrdia de Noguera. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

ORIGEN HISTÒRIC DEL CASTELL DE MUR


La primera cita documental del Castell de Mur esdevé l’any 966 i 969, tot i en aquell moment possiblement només fos una torre de defensa o de vigia i no pas un castell com el coneixem avui en dia.

Malgrat aquestes dates, resta per aclarir la cronologia del conegut com a “mur ciclopi” que presumiblement donava la volta a tot el turó on s’assenta el castell i la col·legiata de Santa Maria de Mur. Segons els arqueòlegs, podria tenir una cronologia anterior al segle IX.

El Castell de Mur va pertànyer als Comtes de Pallars. L’any 1055, Ramon V, compte del Pallars Jussà, va prendre matrimoni amb Valença Mir (o Valença de Tost), filla d’Arnau Mir de Tost, i l’hi cedí el Castell de Mur com a dot. El castell no feu més que engrandir el patrimoni d’Arnau Mir de Tost, que ja era feudatari del castell.

En morir Arnau Mir de Tost, va lliurar les seves possessions a la seva filla Valença Mir (o Valença de Tost), i al seu nét Arnau Ramon I de Pallars Jussà.  A partir d’aquí, les següents generacions continuarien fent créixer el patrimoni heretat.

Va continuar en mans dels comtes de Pallars Jussà, fins que més endavant, en la seva època més esplendorosa, va pertànyer a la família Mur, que hi tenien el centre de la seva baronia.

 

 

 

 

EL CASTELL DE MUR


El Castell de Mur és un exemple excepcional d’arquitectura no religiosa del segle XI. Per la seva arquitectura i estat de conservació, el Castell de Mur ha esdevingut l’emblema dels Castells de Frontera dels comtats catalans.

Alçat sobre la roca, buscant les millors vistes i dibuixant una esvelta silueta triangular, el Castell de Mur és més aviat petit (per ser un castell), ja que hi vivien només una vintena de persones.

La construcció del castell de Mur, aixecat sobre restes murals persistents i entorn d’una torre circular de guaita, es va configurar amb un traçat molt compacte amb les seves mesures menors però amb una adaptació millor al sistema militar.

El recinte té 31 metres de longitud, la muralla, d’un metre de grossor, té una altura que varia entre els 14 i els 18 metres i forma triangle una mica irregular a causa de la roca sobre la qual es troba, amb els angles arrodonits.

 

 

 

 

Al patí d’armes podem observar l’original sistema de defensa de l’entrada del castell: l’entrada elevada i amb via d’accés en forma de ziga-zaga evitava que els enemics poguessin agafar embranzida per esfondrar-la. Així, la porta podia ser defensada per un únic soldat.

El castell té dos pisos, tal i com ens mostren els forats de les bigues que podem observar a les parets que es conserven. Al pis de dalt hi havia dues estances, separades per una impressionant arcada de mig punt.

Una d’elles va ser l’habitació del Compte de Pallars, on hi trobem una latrina dins de la pròpia habitació, senyal de cert luxe en aquella època.

L’altra estança, de grans dimensions, era una sala polivalent: menjador, sala de ball, sala d’estar i, de nit, hi dormia tota la cort, des dels servents més propers al senyor, fins als col·laboradors i convidats.

El segon pis era la planta dels soldats, i des de la teulada es podia accedir directament a la Torre de l’Homenatge, la part més antiga del castell.

Tot i que la torre tenia una funció de vigilància, també estava pensada per protegir els habitants del castell, que podien amagar-s’hi en cas d’atac.

 

 

Planta del Castell de Mur. Guàrdia de Noguera. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Planta del Castell de Mur. Guàrdia de Noguera. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

VALENÇA DE TOST


Valença de Tost (filla del senyor de la guerra Arnau Mir de Tost i de Arsenda d’Àger) feia i desfeia quan Ramon V de Pallars Jussà marxava a la guerra o de viatge.

Quan Ramon V de Pallars Jussà marxava i Valença es quedava sola, mai es nomenava cap regent o consell de regència que governés, ja que el govern era compartit entre marit i muller.

Valença de Tost, portava a terme les tasques de cobrar impostos, mantenir les esglésies, representar el comtat del Pallars Jussà i per tant se suposa que Valença sabia llegir i escriure, i més d’una llengua, llatí i possiblement àrab. Feia el paper de comtessa amb pràcticament totes les funcions de governació.

 

 

Valença de Tost (filla del senyor de la guerra Arnau Mir de Tost i de Arsenda d'Àger) esposa de Ramon V de Pallars Jussà.

Valença de Tost (filla del senyor de la guerra Arnau Mir de Tost i de Arsenda d’Àger) esposa de Ramon V de Pallars Jussà.

 

 

Al segle XI regien les lleis visigodes, que tenien molt més en compte els drets i deures de les dones que no pas les lleis romanes.

En alguns contractes matrimonials de conveniència entre cases nobles les dones es volien garantir una certa llibertat personal. El contracte matrimonial de Ramon i Valença recull que podien mantenir relacions afectives fora del matrimoni, adulteri però consentit, i si tenien fills extramatrimonials eren reconeguts.

Valença de Tost va rebre del comte Ramon V del Pallars el castell de Mur “com a obsequi després d’un any de matrimoni en reconeixement de l’amor i la bona convivència, com estableix la llei Goda”.

Les dones, un any després d’estar casades, si es considerava que eren bones esposes, rebien com a mínim una desena part de les propietats del marit i a més a més les dones no aportaven dot al matrimoni, al segle XI.

 

 

 

Mapa dels limits territorials del Castell de Mur amb els principals castells (s.XI)

Mapa dels límits territorials del Castell de Mur amb els principals castells (s.XI)

 

 

LA LLEGENDA DEL CASTELL DE MUR


Diu la llegenda que, en temps antics, el castell era ocupat pels sarraïns i que els exèrcits cristians havien intentat conquerir-lo diverses vegades en un atac sorpresa, però com que aquella muntanya és gairebé pelada de vegetació, eren descoberts immediatament pels defensors.

Després de cavil·lar molt, se’ls va ocórrer finalment un enginy per tal de poder-s’hi atansar, sense que des de dalt els descobrissin. L’exèrcit cristià es revestí de branques i ramatge i, dissimulats així, els soldats van anar avançant muntanya amunt ben camuflats.

La filla petita del castlà sarraí, una bordegassa de pocs anys, els va veure pujar de la finestra estant i ho anà a explicar al seu pare.

 

Pare, com és que les mates avui caminen?

 

Li preguntà amb inquietud infantil. Tanmateix, aquell dia feia un vendaval de mil dimonis i les parets i les finestres del castell, exposades a tots els vents, gemegaven per tot arreu.

 

No tinguis por, filleta, que els arbres no caminen mai. És el vent de port que els sacseja.

 

Li contestà amorosament el pare. Els cristians, emboscats pel fullatge i protegits pels bramuls del vent, van poder arribar fins al peu de la muralla, sense ser descoberts pels guardians. Gràcies a aquest estratègia, aconseguiren, poc després, apoderar-se d’aquesta estratègica fortalesa

 

 

Zona de l'interior del Castell de Mur destinada a les diferents estances: quadres, celler, dormitoris, etc. Guàrdia de Noguera. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d'Ares.

Zona de l’interior del Castell de Mur destinada a les diferents estances: quadres, celler, dormitoris, etc. Guàrdia de Noguera. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

VISITAR EL CASTELL DE MUR


La visita a l’interior del Castell de Mur i del Monestir de Santa Maria de Mur es realitza només amb visita guiada. Tot i que la visita exterior es lliure. Les visites guiades es realitzen:

 • Caps de setmana: Tots els caps de setmana a les 11:30 i a les 13:00. Durant la temporada alta, poden allargar els horaris dels caps de setmana amb visites per la tarda.
 • Entre setmana: No hi ha visites programades a excepció que sigui festiu o bé sigui Setmana Santa o sigui els mesos de Juliol i Agost.
 • Resta de l’any: Es poden concertar visites programades i reservades amb anterioritat.

 

Atenció! Aquests horaris poden variar i per tant us recomanem que truqueu i consulteu abans amb la oficina d’atenció:

Mail: castellmur@gmail.com

T: 677 701 820

 

 

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs el Castell de Mur en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Mieà-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

PROTECCIÓ


 • Protecció: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
 • Classificació: Monument Històric
 • Número de Registre: 320-MH
 • Data de Publicació: 05/05/1949

 

FONTS


 • Viquipèdia.
 • Bellmunt i Figueras, J. Fets, Costum i Llegendes. Pagès Editors, 1994.
 • Sancho i Planas, M. Apunts per una arqueologia dels Castells i Fortificacions Prefeudals a l’Alt Pirineu (Urgell, Pallars i Ribagorça). ISSN 2339-6490 (en línia), ISSN 1134-9263 (en paper). 2018.

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com