Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Castell de Llordà


El castell de Llordà és una construcció imponent que domina la Conca Dellà, la Conca de Tremp, el Roc de Benavent i la Serra del Montsec, residència d’Arnau Mir de Tost…

Castell de Llordà. Llordà, Isona i Conca Dellà. Conca Dellà, Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

CASTELL DE LLORDÀ

Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià)


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA AL CASTELL DE LLORDÀ


Situat al municipi d’Isona i Conca Dellà, a la comarca del Pallars Jussà, a un quilòmetre al nord-est del poble de Llordà, el Castell de Llordà ocupa un lloc estratègic de forma sempre present al paisatge de la Conca Dellà i la Conca de Tremp.

Domina la comunicació entre la Conca de Tremp i la Conca del Segre, a través del Coll de Comiols, el pas entre la Conca de Tremp i l’Alt Urgell, pel Coll de Bòixols, i gran part de la Conca Dellà.

A finals del segle X era un punt encara més estratègic, ja que els musulmans no eren gaire lluny, doncs tenien un important centre polític i administratiu a la població d’Àger, un enclavament de difícil accés que Arnau Mir de Tost va conquerir, no sense gran dificultat, i va convertir en centre de la seva actuació política.

La Conca Dellà està envoltada per diferents serralades que la delimiten, a la vegada que la defineixen com una àrea concreta just als peus de l’Espai d’Interès Natural de Serra Mitjana, constituïda per multitud de serrats diferents.

A l’oest ens trobem amb l’única ‘frontera’ oberta, el riu Noguera Pallaresa. Al nord ens trobem, de forma continua, la Serra de Carrànima, la Serra de Carreu i la Serra de Sant Corneli.

A l’est, el Roc de Benavent i el coll de Comiols, de pas gairebé obligat, de molt antic, per l’entrada a la Conca de Tremp des de la Conca del Segre. A migdia ens trobem amb la imponent Serra del Montsec, l’àrea del Montsec de Meià (o de Rúbies).

L’abandonament durant molts anys, va fer que el castell quedés amagat per un bosc d’alzines a més de quedar com un conjunt de ruïnes.

Això en dificultava enormement la visita i, encara més, l’estudi. Els darrers vint anys han vist de primer la neteja de l’espai del castell, i després la seva excavació i reconstrucció, fins a arribar al moment actual, en que torna a ser visitable.

És considera un dels millors exemples d’arquitectura no estrictament religiosa, sinó de caire residencial (civil), més importants d’època alt-medieval conservats a Catalunya.

Durant la Guerra Civil Espanyola va patir impactes i diversos llamps van endur-se part de la façana principal.

La reconstrucció es va ser dirigida per Joan-Albert Adell i es va dur a terme amb els mateixos materials originals (embigats de fusta i pedra pels murs i voltes) així amb els mateixos procediments constructius de l’època original.

Aquest edifici va ser construït per Arnau Mir de Tost, una de les figures més importants dins de la política d’expansió feudal, que va senyorejar per aquestes terres durant bona part del segle XI. Mai no va ser reformat ni ampliat.

 

 

Fotografia de l'església de Llordà a l'antic poblet de Llordà. Any 1920, Josep Salvany. Biblioteca de Catalunya.

Fotografia de l’església de Llordà a l’antic poblet de Llordà. Any 1920, Josep Salvany. Biblioteca de Catalunya.

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE LLORDÀ


El nom d’un lloc, l’anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d’identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva.

L’etimologia, l’anàlisi del origen primitiu d’un nom, ens ajuda a entendre l’origen històric i cultural del lloc. Segons Joan Coromines:

 

Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997)
Joan Coromines i Vigneaux (1905 - 1997) Onomasticon Catalionae

Per al judici històric del nom i la seva ETIMOLOGIA són molt importants els PARÒNIMS següents: LLORDÀ, castell termenat i poblé, antigament important, de la Conca de Tremp, avui llogaret agregat al municipi d’Isona, 4 km a l’Oest d’aquest poble, en els pendents meridionals de la Serra de Boumort, dalt d’un serrat, a 784 altitud, amb imponents ruïnes de l’antic castell.

[…]

Remet cap a la fecunda família de base LURR ‘terra, terrall’: de la qual deriven, amb sufix base -TE, el base modern ‘lurte ‘esllavissada de terres’, i ‘allau terrera’.

En el lèxic euskèric apareix aquesta arrel amb doble vocalisme, ‘lurr’ i ‘lorr’: ‘lorra’ «el acarreo»; amb derivats ‘lortu’ «acarrear», i ‘lorrin’ «tros de terra al descobert», «porció de terra para el cubil de la llebre», amb verb ‘lorrindu’ «revolcarse».

Tenim, doncs, base euskèrica de sobres, per postular que amb aquesta arrel es formés un derivat *LÚRRI-TE O *LÓRRITE, vivent en el nostre llatí vulgar pirinenc; que s’hi concretaría en el sentit de ‘terrall petrificat’, ‘rocalla’, ‘penya’.

D’aquí sortirien el nostre ‘Lord’ (‘<Lorde’), i els gascons ‘Lourde’ i ‘Lord’, amb síncope tardana de la posttónica i sonorització; i d’altra banda el basc ‘lurte’, i potser l’andorrà ‘Llorts’ amb síncope més antiga; d’aquell pogueren ser derivats ‘Llordà’ i els dos ‘Lordat’, mitjançant els sufixos -ANU i -ATE tan descabellats en la toponímia pre-romana i romànica.

 

 

Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

ORIGEN HISTÒRIC DEL CASTELL DE LLORDÀ


La importància d’aquest castell al llarg dels segles és constant. Fou donat pels comtes d’Urgell Ermengol II i la seva muller Constança a Arnau Mir de Tost i la seva muller, Arsenda d’Àger, a canvi de 2.000 sous. Segurament, Arnau Mir de Tost, ja el posseïa anteriorment en feu.

Arnau Mir de Tost fou l’encarregat, a les ordres dels comtes d’Urgell, de la conquesta, als sarraïns, i el repoblament del Pallars Jussà, i hi establí el centre neuràlgic dels seus dominis.

El feia servir com a residència, i per això una bona part del que s’ha conservat és el palau senyorial. Tot i que més tard, desplaçaria aquest centre polític i militar cap a Àger, per la seva millor ubicació.

Fou construït entre el segle IX i el segle XII i se’n tenen notícies ja des del 973 (Castrum Lordano), i des del 949 com a lloc, però fins al 1033 no hi ha constància certa i fiable del castell pròpiament dit.

Arnau Mir de Tost el va fer aixecar com un castell capaç d’hostatjar una guarnició important, així com una població civil, en part depenent i lligada amb la militar, i amb la seva intendència.

D’aquest fet prové que encara avui dia les restes del castell de Llordà siguin imponents i extenses. A causa de la seva funció i de les seues característiques, es diferencia dels castells del segle XI, i s’assembla més a les fortificacions fetes en dates posteriors.

 

 

Vista del Tossal on s'ubica el Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya.

Vista del Tossal on s’ubica el Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya.

 

 

CASTELL DE LLORDÀ


El castell de Llordà disposava de tres recintes. El castell, pròpiament dit, s’aixeca en el cim del turó i es pot considerar com un recinte separat de la resta encara que comunicat.

El recinte exterior, avui pràcticament desaparegut, tancava el turó de cingle a cingle. Dins d’ell restaven inclosos l’església de Sant Sadurní i diversos habitatges.

Un altre recinte separa l’àrea pública de la militar, aquest té una planta triangular i pel sector accessible presenta una façana flanquejada per imponents torres quadrades que vetllen per l’accés al castell sobirà.

Només es conserva una de les torres. L’entrada es situava en el bell mig del mur, i era de les anomenades en colze, per garantir la defensa de l’accés.

A l’interior s’obre un ampli pati d’armes amb dependències militars annexades al mur que s’adossa a la torre quadrada. De ben segur que el recinte interior del castell de Llordà n’és l’element més rellevant.

Allà s’aixeca un poderós edifici senyorial de planta rectangular, estructurat en dues plantes, extremament singular en l’època.

Aquest edifici, amb aires de palau, en aquells moments, només és comparable al que tenia el comte de Barcelona.

La planta baixa és formada per una gran sala rectangular coberta amb volta de canó, aquest espai era garantia d’una gran flexibilitat d’ús.

La planta superior, amb l’accés pel pati, té una gran sala senyorial que obre quatre grans finestres geminades als dominis del castell, un segon nivell de finestres i un elevat sostre, donen a la sala un aire regi.

 

 

Croquis del Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Croquis del Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

El castell de Llordà passà, per testament, a la filla d’Arnau Mir de Tost, la comtessa Valença de Tost, muller de Ramon V de Pallars Jussà.

En els anys successius, diversos conflictes jurisdiccionals (el més important, amb l’abat d’Àger) feren anar a parar el senyoriu de Llordà al bisbe d’Urgell.

El 1093, el bisbe Guillem Arnau de Montferrer llegà en testament el castell al seu germà Pere Arnau.

El 1128 consta com a senyor de Llordà, Bernat d’Alp, i el 1201 era empenyorat pel comte d’Urgell, Ermengol, al vescomte Guerau IV de Cabrera, però aviat tornà a mans de l’església, i el capítol de canonges de la Seu d’Urgell en mantingué la possessió fins a principis del segle XIX.

Fou abandonat del tot a ran de les desamortitzacions del segle XIX, i al llarg dels darrers dos-cents anys anà caient fins a convertir-se en un esquelet de castell, que, tanmateix, era visible i punt de referència des de bona part de la comarca.

Havia estat declarat monument històric artístic l’any 1980, però fins l’any 1997 no se n’emprengué la primera excavació prèvia a la restauració.

El Castell de Llordà, a més del conjunt principal, tenia propera una edificació militar auxiliar, anomenada Vileta de Castilló, o també coneguda com Llatzeret o Castilló de Llordà.

Es trobava situat entre el castell principal i el de Biscarri, en un lloc aturonat entre el barranc de les Valls i el barranc del Barril, al final del Serrat de la Rebollera.

Un document de l’any 1087 ret comptes d’aquest Lasereto, en terres d’Isona, que el comte de Pallars Sobirà Artau II fa donació a les esglésies d’Isona i de Llordà.

Un llatzeret és un espai, generalment una illa dins un port, on es passava la quarantena. Alguns s’han conservat fins als nostres dies i en aquest cas podria indicar arguments del seu origen per la seva isolació.

 

 

Planta del Castell de Llordà segons Puig i Cadafalch (1905 - 1910). Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Planta del Castell de Llordà segons Puig i Cadafalch (1905 – 1910). Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

PALAU – RESIDÈNCIA DEL CASTELL DE LLORDÀ


S’ha considerat com un dels millors exemples de castells de la primera meitat del segle XI i es considera el primer exemple desenvolupat del que serà un castell residència.

Mai abans de Llordà apareix un edifici semblant dins el món cristià i tampoc amb la mateixa qualitat.

El Castell de Mur, el Castell d’Àger i el Castell de Llordà sintetitzen les diverses fórmules de castell assajades en la primera meitat del segle XI.

Davant de les petites fortaleses de la Catalunya Vella (especialment del comptat de Barcelona), aquests tres castells signifiquen una visió nova o distinta, ja que passen del concepte de torre de guaita i refugi com a centre de colonització, cap al tipus de gran castell protector amb guarnició permanent.

Així, el Castell de Llordà,  és el castell que millor prefigura el tipus de palau a la francesa amb gran refinament i perfecció, semblant al que deuria haver estat el d’Àger.

Cal tenir present que la zona militar, formada per la muralla, el pati d’armes i el cos de guàrdia, queden fóra de la gran edificació del palau-residència, que és l’element que podem contemplar des de diversos punts de la comarca.

La muralla marca un perímetre triangular amb tres torres quadrades, una de les quals queda a la part del darrera de l’edifici residencial.

Un cop passem la tanca perimetral que encercla avui el conjunt, passem, de fet, per damunt del pati d’armes, que és colgat sota un munt de runa.

El primer que trobem és un pati que fa de distribuïdor cap a les diferents zones de l’edifici.

Des d’aquest pati podem veure la torre, una de les tres que marca els angles de la muralla i que molt probablement és la part més antiga del castell.

Els experts creuen que és la torre de guaita que estaria edificada ja a final del segle X i que Arnau Mir de Tost va comprar al comte Ermengol II l’any 1033.

Seria a partir d’aquesta torre que va anar aixecant la resta d’edificis i fortificacions.

 

 

 

 

Una de les coses que podem veure al pati és que el paviment no està gens anivellat, perquè en una part sobresurt la roca sobre la qual està bastit l’edifici.

Una escala que arranca al pati distribuïdor ens porta a la planta noble. Se suposa que la original, no pas la que hi ha avui, era feta de fusta i, per tant, es va perdre amb el pas dels anys.

Altres habitacions que podem contemplar en la nostra visita són la cuina, amb una llar de foc de les millor conservades de l’època medieval.

L’espai no és gaire gran, però seria suficient per a les necessitats del senyor del castell i la seva cort.

Una altra estança, i força important i àmpliament il·luminada, és la sala noble, el lloc on es rebia els convidats i on se celebraven banquets i reunions.

El paviment original de la sala és de lloses de pedra que es conserven protegides amb un plàstic per evitar que es puguin deteriorar amb l’ús.

A la part superior del palau-residència hi ha una terrassa des d’on hi ha una magnífica vista que ens permet situar i reconèixer poblacions com Isona o Tremp, el Castell de Mur, el port i Serra de Comiols, el Roc de Benavent, el Castell de Toló, Santa Maria de Covet, el Montsec de Rúbies (o de Meià), Biscarri el Congost de Terradets, entre altres.

Aquesta vista, si bé no és del tot complerta, també es pot tenir des del peu del castell molt similar.

 

 

Restes de la canònica de Sant Sadurní de Llordà. Al fons, el palau-residència d'Arnau Mir de Tost. Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Restes de la canònica de Sant Sadurní de Llordà. Al fons, el palau-residència d’Arnau Mir de Tost. Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

CANÒNICA DE SANT SADURNÍ DE LLORDÀ


Aquesta església, és un edifici aïllat que forma part del conjunt del castell, actualment enrunat, i que es troba en el primer recinte del castell que ocupa el planell del turó. És l’antiga església del castell de Llordà, esmentada l’any 961.

L’any 1033 el castell de Llordà i segurament l’església de Sant Sadurní, al seu costat, foren donades pels comtes d’Urgell a Arnau Mir de Tost i aquest degué posar l’església sota el domini de Sant Pere d’Àger.

D’aquesta església hom té constància de la seva consagració efectuada el 1040, poc després d’haver passat a mans de Sant Pere d’Àger i de la seva reconstrucció.

Al menys des del 1062 existia una comunitat canonical a l’església. Aquesta s’hauria mostrat favorable a les pretensions del bisbat d’Urgell sobre l’església, en contra de Sant Pere d’Àger.

El 1085 hi ha constància d’una segona consagració. El 1092, quan es va determinar la possessió definitiva a favor de Sant Pere d’Àger, i possiblement a causa d’això, els canonges que l’ocupaven s’haurien traslladat a la propera església de Santa Maria de Covet, que depenia del bisbe d’Urgell.

Té una planta de tres naus, amb les laterals més curtes, amb absis semicirculars, cobertes de volta de canó reforçades per arcs torals, pilars cruciformes separen la nau central de les laterals i dos arcs formers que comuniquen les naus amb la central.

Les obertures són d’arc de mig punt. Aquest tipus de planta, es semblant a altres exemples de la zona com Mur o Llimiana, però una mica més reduïda degut al terreny.

Es conserva part del campanar de torre afegit a l’angle sud-oest. Aquesta torre campanar va ser pensada, segurament, per la pròpia defensa, com la de Montanyana. En els dos casos s’aprofita l’escarpat natural i es col·loca muralla per la banda més vulnerable.

Hi ha decoracions d’arcuacions i lesenes, que inscriuen l’edifici clarament en el romànic llombard. Al voltant de l’església trobem les restes d’una necròpolis vinculada al castell i al poblat existent a l’interior del recinte jussà.

 

 

 

 

VISITAR EL CASTELL DE LLORDÀ


Malauradament, les visites al Castell de Llordà són molt restringides. Sigui estiu o hivern s’ha de concertar visita amb dies d’antelació a la web: http://www.isona.cat i http://www.parc-cretaci.com.

Com diu JM. Mir, al seu blog (Quina la Fem?), molt encertadament:

Després de mil anys, el castell matrimonial d’Arnau Mir de Tost, un dels nostres més batalladors senyors feudals en la conquesta del sud dels antics comtats, des de l’Urgell al Pallars i la Ribagorça, torna a estar assetjat.

El caminant que hi arriba s’hi topa de nassos amb una alta tanca infranquejable: només es pot visitar en èpoques determinades, i sota pagament.

No ens sembla malament que hàgim de contribuir a la restauració de les antigues glòries, de la mena que siguin, però o ho fem a tot arreu o no ho fem enlloc.

A més a més, uns altíssims fanals amb doble focus flanquegen tot el perímetre del castell, com si unes medievals catapultes el sotmetessin a continu càstig. La intervenció hauria pogut ésser molt menys intrusiva amb l’entorn.

 

 

Castell de Llordà. Llordà, Isona i Conca Dellà. Conca Dellà, Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

Castell de Llordà. Isona i Conca Dellà. Conca Dellà, Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies (o de Meià).

 

 

ESPAI PROTEGIT DE SERRA MITJANA


El Castell de Llordà es troba a l’àrea de l’Espai d’Interès Natural Serra Mitjana, dins de la comarca del Pallars Jussà.

A la capçalera del riu Rialb fa de pont per una banda entre la perllongació vers llevant de la serra del Montsec i per altra de la serra d’Aubenç.

És per això que tot i la seva singularitat, participa de moltes de les característiques comunes d’aquests espais.

La serra Mitjana presenta l’interès d’acollir en poca extensió una bona representació dels ecosistemes forestals d’aquest territori pre-pirinenc. A més, cal considerar el bon estat de conservació d’algunes de les seves comunitats vegetals.

L’espai també presenta l’interès biogeogràfic de constituir, junt amb l’alineació Montsec-Mitjana-Aubenç, un dels límits meridionals de distribució per a moltes espècies de la flora (faig, pi negre,…) i de la fauna (pigot negre, gall fer, …).

De la fauna es troben altres espècies molt interessants tant pel que fa a l’hepetofauna, com per les comunitats de passeriformes i determinats arvicòlids i sorícids.

Cal remarcar la presència en aquest espai de la fageda amb boix, molt rica, però amb un nucli important d’espècies acidòfiles (Vaccinium myrtillus, Veronica officinalis, …).

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat.

Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals, històrics, arqueològics i paleontològics estan protegits i són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

Signatura d'Arnau Mir de Tost.

Signatura d’Arnau Mir de Tost.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs el Castell de Llordà en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

PROTECCIÓ:


 • Protecció: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
 • Classificació: Monument Històric
 • Número de Registre: 1060-MH
 • Data de Publicació: 05/05/1949

 

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre. Veure situació en el mapa.

 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis actualment. Veure situació en el mapa

 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres. Veure situació en el mapa.

 • La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai. Veure situació en el mapa.

 • La Terreta (també dita Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà). Veure situació en el Mapa..

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com