Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Castellnou de Montsec

 

Vila closa fortificada, va ser la seu de la Baronia de Castellnou de Montsec, propietat de la família de la qual va sorgir Gaspar de Portolà i Rovira, primer Governador de Califòrnia…

Castellnou de Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

 

CASTELLNOU DE MONTSEC

Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.


 

 

 

 

 

APROXIMACIÓ GEOGRÀFICA A CASTELLNOU DE MONTSEC


Castellnou de Montsec queda situat en un lloc privilegiat, a uns 1000 metres d’altitud, pel control territorial de la banda nord-occidental del Castell de Mur, i els seus termes arribaven fins a la Baronia de Mur i limitaven amb la Vall d’Àger. És un dels grans balcons del Montsec on les panoràmiques cap al nord esdevenen un autèntic privilegi.

Esdevé un punt de referència obligat a l’hora d’assenyalar les afrontacions occidentals del Castell de Mur, lloc que a l’any 1055 el comte Ramon V de Pallars Jussà acaba venen a Arnau Mir de Tost.

A molt poca distància del castell discorria el camí ral que, remuntant el Montsec d’Ares, duia a Àger pel Coll d’Ares, des de l’ermita de la  Mare de Déu de la Fabregada.

A més, comunicava fàcilment amb el Castell de Girbeta (o Xiribeta), a ponent (a l’actual municipi de Viacamp, Ribagorça d’Osca), i amb el Castell de Mur a llevant. Però també amb el Castell de Castissent, amb Alsamora i la Torre d’Amargós.

Al cim del turó anomenat Tossal del Castell (1036 m) tot vigilant la zona, Castellnou de Montsec rep el seu nom d’una antiga fortificació de muralles que envoltava el nucli, encara avui força ben conservades, en forma de vila closa.

Avui, juntament amb La Clua i la Torre d’Amargós, Castellnou de Montsec, forma una unitat territorial dins del municipi de Sant Esteve de la Sarga entre la Serra d’Alsamora, la Serra de Mont-rebei i la Serra del Batlle, en el límit amb el municipi de Tremp.

Aquests tres pobles són a la vall formada pel Barranc de la Clua, als vessants nord occidentals de la Serra de Montsec d’Ares.

 

 

 

 

LA BARONIA DE CASTELLNOU DE MONTSEC


L’antic castell de Castellnou de Montsec va esdevenir la casa pairal dels barons de Castellnou de Montsec i encara subsisteix dempeus i imponent, fortificat amb matacans cantoners, tot i que roman tancada i abandonada des de fa molts anys.

Fou seu de la Baronia de Castellnou de Montsec, propietat de la família de la qual sorgí Gaspar de Portolà i de Rovira, primer Governador de Califòrnia (Estats Units d’America). Al poble mateix es pot trobar una placa commemorativa i una escultura homenatge a Gaspar de Portola i Rovira.

A finals del segle XVI la Baronia de Castellnou pertanyia a la família dels Areny, senyors d’Altet i de Lluçà, però passà després als Erill, barons de l’Albi, als Cartellà, barons de Falgons, i als Ardena de Sabastida (cognomenats de Cartellà ), els quals el 1681 la vengueren a Lluís Gaspar de Portolà i Pont. A l’any 1682, el rei Carles II de Castella, els concedí un escut d’armes.

El primer Portolà que ostentà el títol de Baró de Castellnou de Montsec fou Lluís Gaspar de Portolà i Pont (o també Ponts, en alguns documents) i va ser enterrat al mateix cementiri de Castellnou de Montsec a l’any 1699.

Aquest Lluís Gaspar de Portolà i Pont era avantpassat del que seria explorador de Califòrnia, Gaspar de Portolà i de Rovira, fill de Francesc de Portolà i Subirà.

El monument commemoratiu a Gaspar de Portolà i Rovira, descobridor i primer governador de Califòrnia (Estats Units d’America) és de 6 metres d’alçada, obra de Jaume Perelló i Miró (Torrefarrera, 1927 – Bellpuig, 2015), i s’alça damunt d’un pedestal des de l’any 1999 al centre del poble de Castellnou.

L’obra és un conjunt modern de figures humanes en contacte, de mides i alçades diferents, de ferro i ceràmica de color terrós que pretén escenificar el conjunt de membres de la família Portolà.

 

 

 

 

CASTELL DE CASTELLNOU DE MONTSEC


La morfologia de Castellnou de Montsec és de vila closa, amb el castell-palauet de la família Portolà arran del lloc més elevat. Aquest castell dels Portolà va ser construït a voltants del segle XVII reaprofitant les estructures de la gran torre de l’antic castell medieval.

El castell de l’antiga família portolà va ser donat a la fundació Fundació Castells Culturals de Catalunya però no ha fet res més que deixar-lo a l’abandó.

Castellnou de Montsec constituïa un dels emplaçaments fortificats de referència en el domini del trànsit per la Noguera Ribagorçana i, de retruc, per a tot el sector occidental del Pallars Jussà.

A l’any 1055 el comte Ramon V de Pallars Jussà el vengué a Arnau Mir de Tost, el qual un any després el va cedí a la seva muller Arsenda d’Àger.

Posteriorment, cap a l’any 1099 el comte Pere Ramon I de Pallars Jussà, amb el consentiment dels seus germans Bernat i Arnau, va donar el terme de Castellnou a la Canònica de Mur.

A la part de ponent del poble encara hi ha restes de les muralles que, en bona part, reaprofitaren les cases del poble. Un únic carrer de 2,2 metres d’ample vertebra el poble i, a banda i banda, s’organitza el nucli.

El traçat de les muralles no era del tot rectilini: hi ha 11 llocs en què fa uns cossos sortints, a manera de bestorres, en alguns casos proveïts de matacans, les restes dels quals es veuen a la part alta, en forma d’uns encaixos que sobresurten cap enfora, situant-la cronològicament al segle XII

En una bona part del seu traçat, a més, aprofita l’alçada de la roca natural, que formava en el lloc una petita cinglera.

 

 

Restes de les muralles de Castellnou de Montsec. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Restes de les muralles de Castellnou de Montsec. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

LA MONEDA PRÒPIA DE CASTELLNOU DE MONTSEC


Durant la Guerra Civil Espanyola, malgrat el seu reduït nombre d’habitants, Castellnou de Montsec emeté la seva moneda particular.

Aquesta emissió potser es justifica pel fet que el municipi de Sant Esteve de la Sarga no va fer cap emissió moneda en aquells moments.

Pel maig de l’any 1937 es creà una emissió de bitllets amb els valors d’1 pesseta i de 50 cèntims, per un import total de set-centes cinquanta pessetes.

En aquests bitllets, impresos per una sola cara, no hi figura cap emblema ni dibuix a part d’una molt senzilla orla d’enquadrament.

Cal remarcar que en aquests bitllets el nom de Montsec està escrit en la forma arcaica i incorrecta de “Montsech” i el valor de 50 cèntims està expressat incorrectament en 0,050 cèntims, en lloc de 0,50 pessetes.

 

 

 

 

LA LLEGENDA DEL CASTELL


Aquesta llegenda s’explicava per relatar un fet real i històric ocorregut l’any 1428, en què va tenir lloc un judici a dos inculpats d’encunyar moneda falsa a Castellnou de Montsec, moments durant els quals el castell semblava que era abandonat.

La llegenda explica uns fets i uns personatges misteriosos que envoltaven el castell de Castellnou. S’hi veien entrar i sortir uns geperuts silenciosos, envoltats de misteri, que ningú sabia d’on venien, què hi feien i a on anaven.

En una època en què Castellnou de Montsec estava del tot abandonat, hom va relacionar el fet amb les ànimes del moro de Moror i la mora d’Alsamora, i la brama va fer de Castellnou de Montsec un indret fantasmagòric.

Un jove dels voltants gosà entrar-hi un dia, i en sortí amb una bossa plena de monedes. Un cop notificat el fet a la justícia de l’època, aquesta intervingué i descobrí una ceca (fàbrica de monedes) que s’hi feia moneda falsa.

El gep dels personatges que en sortien no era més que una manera d’amagar el transport de les bosses amb la moneda que s’hi encunyava.

 

 

Vista de Castellnou de Montsec, on es pot veure perfectament la seva situació enlairada i el seu caràcter de vila closa recollida sobre si mateixa. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Vista de Castellnou de Montsec, on es pot veure perfectament la seva situació enlairada i el seu caràcter de vila closa recollida sobre si mateixa. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


ESPAI D’INTERÈS NATURAL SERRA DEL MONTSEC

 

Aquesta zona es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE LA SERRA DEL MONTSEC. És un Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000 (àrea definida de la Serres del Montsec, Serra de Sant Mamet i Serra Mitjana) amb Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA).

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals, històrics, arqueològics i paleontològics estan protegits i són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs Castellnou de Montsec en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

PROTECCIÓ


 • Protecció: no consta
 • Classificació: no consta
 • Número de Registre: no consta
 • Data de Publicació: no consta

 

FONTS:

 

 • Llegenda popular de l’embruixament del castell de Castellnou de Montsec. El camí.cat.
 • Les Emissions monetàries oficials de la Guerra Civil (1936-1939). Turró i Martínez, Antoni. Societat Catalana d’Estudis Numismàtics.

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com