Pages Menu
Categories Menu

Castellnou de Montsec. Sant Esteve de la Sarga.

 

L’antic castell de Castellnou de Montsec va esdevenir la casa pairal dels barons de Castellnou. Fou seu de la Baronia de Castellnou de Montsec, de la família de la qual sorgí Gaspar de Portolà, primer Governador de Califòrnia…

Castellnou de Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Castellnou de Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

CASTELLNOU DE MONTSEC

Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


APROXIMACIÓ GEOGRÀFICA A CASTELLNOU

Situat en un lloc privilegiat pel control del flanc nord-occidental del Castell de Mur, els seus termes arribaven fins a la Baronia de Mur i confinava amb Àger.

Esdevé un punt de referència obligat a l’hora d’assenyalar les afrontacions occidentals del Castell de Mur que, l’any 1055, el comte Ramon V ven a Arnau Mir de Tost.

A molt poca distància del castell discorria el camí ral que, remuntant el Montsec d’Ares, duia a Àger pel Coll d’Ares, des de l’ermita de la  Mare de Déu de la Fabregada.

A més, comunicava fàcilment amb el Castell de Girbeta (o Xiribeta), a ponent (actual municipi de Viacamp, Ribagorça d’Osca), i amb el Castell de Mur a llevant.

Al cim d’un turó, tot vigilant la zona, Castellnou de Montsec rep el seu nom d’una antiga fortificació de muralles que envoltava el nucli, encara avui força ben conservades.

 

 

Escultura commemorativa de la Saga dels Portolà a Castellnou del Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Escultura commemorativa de la Saga dels Portolà a Castellnou del Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


BARONIA DE CASTELLNOU

L’antic castell de Castellnou de Montsec va esdevenir la casa pairal dels barons de Castellnou de Montsec i encara subsisteix al poble, tot i que roman abandonada des de fa molts anys.

Fou seu de la Baronia de Castellnou de Montsec, de la família de la qual sorgí Gaspar de Portolà, primer Governador de Califòrnia. Al poble mateix es pot trobar una placa commemorativa i una escultura homenatge a Gaspar de Portolà.

 

Aquesta baronia va ser, al llarg del temps, una jurisdicció senyorial que a la fi del s XVI pertanyia als Areny, senyors d’Altet i de Lluçà, i que passà als Erill, barons de l’Albi, als Cartellà, barons de Falgons, i als Ardena de Sabastida (cognomenats de Cartellà), els quals el 1681 la vengueren als Portolà.

Passà després als Rubalcava i als Vilallonga-Babau (cognomenats de Portolà). Fou reconeguda com a títol del regne el 1801.

 

 

Casal dels barons de Castellnou. Castellnou de Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Casal dels barons de Castellnou. Castellnou de Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


CASTELL DE CASTELLNOU DE MONTSEC

Avui, juntament amb La Clua i la Torre d’Amargós, Castellnou de Montsec, forma una unitat territorial dins del municipi de Sant Esteve de la Sarga.

Aquests tres pobles són a la vall del Barranc de la Clua, als vessants nord occidentals de la Serra de Montsec d’Ares.

La morfologia de Castellnou de Montsec és de poble clos, amb el castell-palau en el lloc més elevat, i constituïa un dels emplaçaments fortificats de referència en el domini de pas per la Noguera Ribagorçana i, de retruc, per a tot el sector occidental del Pallars Jussà.

A la part de ponent del poble encara hi ha restes de les muralles que, en bona part, reaprofitaren les cases del poble. Un únic carrer de 2,2 m. d’ample vertebra el poble i, a banda i banda, s’organitza el nucli.

El traçat de les muralles no era del tot rectilini: hi ha 11 llocs en què fa uns cossos sortints, a manera de bestorres, en alguns casos proveïts de matacans, les restes dels quals es veu a la part alta, en forma d’uns encaixos que sobresurten cap enfora.

En una bona part del seu traçat, a més, aprofita l’alçada de la roca natural, que formava en el lloc una petita cinglera.

 

 

Restes de les muralles de Castellnou del Montsec. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Restes de les muralles de Castellnou del Montsec. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


LA MONEDA PRÒPIA DE CASTELLNOU DE MONTSEC

Durant la Guerra Civil Espanyola, malgrat el seu reduït nombre d’habitants, Castellnou de Montsec emeté el seu paper moneda particular.

Aquesta emissió potser es justifica pel fet que el municipi de Sant Esteve de la Sarga no féu cap emissió de paper moneda en aquells moments.

Pel maig de 1937 es creà una emissió de bitllets amb els valors d’1 pesseta i de 50 cèntims, per un import total de set-centes cinquanta pessetes.

Ens aquests bitllets, impresos per una sola cara, no hi figura cap emblema ni dibuix a part d’una molt senzilla orla d’enquadrament.

Cal remarcar que en aquests bitllets el nom de Montsec està escrit en la forma arcaica i incorrecta de “Montsech” i el valor de 50 cèntims està expressat incorrectament en 0,050 cèntims, en lloc de 0,50 pessetes.

 

 

 

 


LA LLEGENDA DEL CASTELL

Aquesta llegenda s’explicava per relatar un fet real i històric ocorregut l’any 1428, en què va tenir lloc un judici a dos inculpats d’encunyar moneda falsa a Castellnou de Montsec, moments durant els quals el poble sembla que era abandonat.

La llegenda explica que uns fets i uns personatges misteriosos envoltaven el castell de Castellnou. S’hi veien entrar i sortir uns geperuts silenciosos, envoltats de misteri, que ningú sabia d’on venien, què hi feien i a on anaven.

En una època en què Castellnou de Montsec estava del tot abandonat, hom va relacionar el fet amb les ànimes del moro de Moror i la mora d’Alsamora, i la brama va fer de Castellnou de Montsec un indret fantasmagòric.

Un jove dels voltants gosà entrar-hi un dia, i en sortí amb una bossa plena de monedes. Un cop notificat el fet a la justícia de l’època, aquesta intervingué i descobrí una ceca (fàbrica de monedes) que s’hi feia moneda falsa.

El gep dels personatges que en sortien no era més que una manera d’amagar el transport de les bosses amb la moneda que s’hi fabricava.

 

 


VÍDEO DE FOTOS DE CASTELLNOU DE MONTSEC

 

 

 

 

FONTS:

 

  • Llegenda popular de l’embruixament del castell de Castellnou de Montsec. El camí.cat.
  • Les Emissions monetàries oficials de la Guerra Civil (1936-1939). Turró i Martínez, Antoni. Societat Catalana d’Estudis Numismàtics.

 


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!