Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Congost de Mu, Alòs de Balaguer i Camarasa

 

El riu Segre travessa el municipi d’Alòs de Balaguer, als contraforts del Montsec de Rúbies, i bona part d’aquest recorregut transcorre entre espadats i racons fantàstics del Congost de Mu, on el riu queda encaixonat formant un dels paratges més impressionats del seu curs…

Congost de Mu (o Congost del Mu). Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d'Interès Natural de l'Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Congost de Mu (o Congost del Mu). Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

CONGOST DE MU (o CONGOST DEL MU)

Espai Natural de l’Aiguabarreig Segre-Noguera Pallaresa

Alós de Balaguer i Camarasa. La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

VISITAR EL CONGOST DE MU (o CONGOST DEL MU)

El riu Segre travessa el municipi d’Alòs de Balaguer, als contraforts surenys de la Serra del Montsec de Meià (o de Rúbies) i Sant Mamet, i bona part d’aquest recorregut transcorre entre espadats i racons fantàstics com el Congost de Mu, on el riu queda encaixonat formant un dels paratges més impressionats del seu curs.

El nom d’aquest congost ve donat per l’anomenat Barranc del Mu que es troba just a l’inici del Congost.

Al seu torn, el Barranc del Mu rep el seu nom d’un dels pics més representatius, per la seva altitud i la seva morfologia, de la Serra Carbonera, El Mu.

El Congost de Mu comença, seguint la direcció del curs del riu, a un parell de kilòmetres a l’oest d’Alòs de Balaguer seguint el camí del Solà, i finalitza a l’Aiguabarreig del Segre amb el Noguera Pallaresa al municipi de Camarasa.

 

 

 

 

Tot i que l’anomenat Congost de Mu pròpiament dit, només arriba fins l’Aiguabarreig del Segre amb el Noguera Pallaresa, l’excursió es pot allargar tres o quatre kilòmetres més, caminant per una pista asfaltada gens transitada que circula a peu del riu Segre i que queda encaixonada dins del Congost de Camarasa, fins que arriba al Pont del Pastor a la carretera del Doll.

Aquesta pista asfaltada és l’anomenada carretera de la central hidroelèctrica d’Alòs de Balaguer, per la qual també s’arriba a les cases de l’Illa també anomenades els campaments de FECSA (colònia dels antics treballadors de la central de Camarasa), avui abandonades.

Aquest Congost de Camarasa segueix encaixonant el riu Segre entre les derivacions del pic de Lo Mu i el Tossal de Sant Jordi de la Serra Carbonera pel marge esquerre del Segre i el Mont-roig pel marge dret del Segre, on es troba la Cova del Tabac. Aquest Congost de Camarasa si bé és també força espectacular no té la bellesa desbordant i la serenor indescriptible del Congost de Mu.

 

 

Mapa de la ruta del Congost de Mu. Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d'Interès Natural de l'Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya, Montsec de Rúbies. Aparegut a la revista '<a href="http://www.descobrir.cat" target="_blank" rel="noopener">Revista Descobrir</a>'.

Mapa de la ruta del Congost de Mu. Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya, Montsec de Rúbies. Aparegut a la revista ‘Revista Descobrir‘.

 

 

EXCURSIÓ PEL CONGOST DE MU (o CONGOST DEL MU)

 

Elevació de l'Excursió pel Congost de Mu. Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d'Interès Natural de l'Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec Rúbies

Elevació de l’Excursió pel Congost de Mu. Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec Rúbies

 

  • Modalitat: A peu.
  • Durada: 1h 30 m – 2h aproximadament.
  • Altitud Min: 260 metres; Màx: 351 metres.
  • Desnivell Acumulat pujant: 308 metres; Baixant: 307 metres.
  • Distància: 7 Km aproximadament.
  • Grau de Dificultat: Baixa.
  • Finalitza al punt de partida (circular): No
  • Fonts al Camí: 2 fonts.

 

 

L'Estret del Mu abans de les pasarel·les. Congost de Mu (o Congost del Mu). Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d'Interès Natural de l'Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec Rúbies.

L’Estret del Mu abans de les pasarel·les. Congost de Mu (o Congost del Mu). Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec Rúbies.

 

 

PRIMERA PART DE L’EXCURSIÓ PEL CONGOST DE MU

Just on està situat el pont d’Alòs de Balaguer sobre el riu Segre, al marge dret, trobem els cartells indicatius de l’inici del camí fins a la presa de Camarasa.

Aquest camí s’anomena Camí del Solà i ens porta directament fins l’inici del Congost de Mu.

Aquesta primera part del camí és completament plana sense cap dificultat i transcorre sempre al marge dret del Segre.

A uns 2,5 km de l’inici de l’excursió des del pont, trobem una zona d’esbarjo anomenada l’Espadella, una zona amb taules de pedra, una font, i fins i tot una cabana-barbacoa per fer viandes a la brasa i preparar un bon esmorzar.

El tram de direcció est-oest del riu Segre dóna unes característiques geogràfiques particulars a aquest sector fluvial, que no es repeteixen en altres rius del pre-Pirineu.

A més, la resistència dels materials entre Alòs de Balaguer i Camarasa genera un paisatge abrupte, no habitual en una zona tan meridional.

Les altituds màximes estan entre els 773 m de Lo Castellar a Alòs de Balaguer, i els 718 m de Lo Mu a Camarasa, mentre que el riu davalla a una altitud entre 340 i 250 m.

Aquestes característiques geomorfològiques es poden apreciar, quan seguim el Camí del Solà, si mirem a la nostra dreta podrem observar les anomenades Roques Prenyades on es troba el Jaciment de la Cova del Parco, important jaciment arqueològic del nostre país.

A mesura que anem avançant per la pista, el paisatge s’estreny, el camí transcorre més a la vora del riu i baixa al seu nivell, passant a frec de l’aigua.

Una vegada em deixat enrere la font de l’Espadella, haurem de caminar 1 km més aproximadament fins que arribem a l’Estret del Mu, lloc on s’acaba la pista transitable per vehicles i comença el camí només apte per caminants.

Just en aquest punt, l’Estret de Mu, trobem una passarel·la penjada a la roca que ens permet endinsar-nos al majestuós paisatge del Congost de Mu, on podem observar l’espectacularitat amb què els contraforts de la Serra Carbonera i els contraforts de Lo Castellar i el Serrat del Poll cauen verticalment sobre l’aigua de forma impressionant.

 

 

Passarel.la penjada a la roca a l'Estret del Mu. Congost de Mu (o Congost del Mu). Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d'Interès Natural de l'Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec Rúbies.

Passarel.la penjada a la roca a l’Estret del Mu. Congost de Mu (o Congost del Mu). Alòs de Balaguer i Camarasa. Espai d’Interès Natural de l’Aiguabarreig Segre i Noguera Pallaresa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec Rúbies.

 

 

DE L’ESTRET DE MU FINS EL PONT PENJANT

Fins l’Estret de Mu, hem recorregut aproximadament uns 3 km, i si fins ara el camí era simplement un passeig tranquil, ample i completament pla, a partir del moment en que s’acaba la pista transitable per vehicles i arribem a la passarel·la penjant, el camí es transforma en una sendera que segueix transcorrent a voltes vora el riu, a voltes a una distància considerable.

Aquesta sendera va pujant poc a poc amunt del congost, sempre per la vessant dreta del riu, fins que s’eleva a una alçada important, on les vistes del congost son espectaculars, amb el riu ficat al fons del congost i el fons sempre emmarcat per la gran mola del Mont-roig.

Aquest segon tram fins el pont penjant, és un tram una mica més complicat però gens feixuc, ja que el camí està molt ben marcat i no hi ha perill de perdre la sendera.

El principi d’aquest segon tram va pujant poc a poc per la vessant de Lo Palomar (691 m), per la zona de Namperes i La Malvera, separant-se i elevant-se del riu.

 

 

 

 

Quan arribem al Barranc del Palomar, trobem un cruïlla amb una altre sendera que es dirigeix cap a la zona de Penalta.

No haurem d’agafar aquesta sendera, sinó que hem de seguir avall seguint el camí que baixa de forma pronunciada un altre cop fins la vora del riu.

El camí baixa serpentejant pel barranc fins que arribem de nou al nivell del riu Segre, i des d’aquí haurem de caminar un 300 metres més fins arribar al pintoresc i bonic pont penjant de fusta. Aquest pont travessa el riu Segre i ens porta fins al marge esquerre del riu Segre.

El camí continua per aquest marge esquerra del Segre fins a la presa de Camarasa. Fins aquest punt, el tram comprès entre l’Estret de Mu fins el pont penjant, és d’uns 3’5 kilòmetres aproximadament.

En total, fins aquest punt haurem recorregut una distància d’uns 6’5 km de distància caminant.

 

 

 

 

DEL PONT PENJANT FINS A LA CENTRAL HIDROELÈCTRICA DE CAMARASA I AIGUABARREIG DEL SEGRE – NOGUERA PALLARESA

Una vegada travessem el pont de fusta penjant sobre el Segre, ja només resten uns 500-600 metres fins arribar a l’Aiguabarreig del riu Segre i el Noguera Pallaresa.

Continuarem el camí pel marge esquerre del Segre fins que trobem una altre pasarel·la metàl·lica penjant a la roca, que circula sobre la minicentral Hidroelèctrica d’Alòs de Balaguer, fins que arribem a la carretera asfaltada que dona accés a la Central Hidroelèctrica de Camarasa.

En aquest punt, amb l’arribada a l’Aiguabarreig s’acaba l’excursió. Però aquesta excursió es pot allargar tres o quatre kilòmetres més, caminant per una pista asfaltada gens transitada que circula a peu del riu Segre i que queda encaixonada dins del Congost de Camarasa, fins que arriba al Pont del Pastor a la carretera del Doll.

Aquesta pista asfaltada és l’anomenada carretera de la central hidroelèctrica d’Alòs de Balaguer, per la qual també s’arriba a les cases de l’Illa també anomenades els campaments de FECSA (colònia dels antics treballadors de la central de Camarasa), avui abandonades.

 

 

 

 

ESPAI PROTEGIT DEL CONGOST DE MU (o CONGOST DEL MU)

 

El Congost de Mu (o Congost del Mu) es troba a l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

 

 

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!