Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

La Cova del Tabac. Camarasa.

 

La Cova del Tabac, al Congost de Camarasa i a 300 metres sobre el nivell del Segre, es troba a l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa…

Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

LA COVA DEL TABAC

Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Mont-roig, Serra del Montsec.

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA COVA DEL TABAC

Aquesta cova descomunal té una fondària total de 180 metres, i està plena de formes geomètriques per la quantitat d’estalactites i estalagmites.

Està localitzada a uns 5 Km de la vila de Camarasa, a la dreta del riu Segre i a 300 metres sobre el nivell del riu, en un extrem de la Serra de Mont-roig, just on es troba l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera.

S’ha de dir que l’excursió a la Cova del Tabac és una magnífica caminada, molt recomanable encara que sigui només per descobrir que les vistes des d’aquest lloc són realment impressionants.

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE TABAC

El nom d’un lloc, l’anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d’identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva. L’etimologia, l’anàlisi del origen primitiu d’un nom, ens ajuda a entendre l’origen històric i cultural del lloc.

Segons el molt interessant article de Xavier Alexandri “Noves clarícies sobre el nom de la cova del Tabac“, fent cas de Joan Coromines, a l’Onomasticon Cataloniae (VII, 200), sembla ser que “Tabac” és el nom aplicat a tres llocs diferents des dels segles XI-XII dins la zona de Noguera-Segrià.

En Coromines no dubta que l’etimologia és preromana. Cal relacionar-lo amb el mot ibèric Tauacca-, documentat en inscripcions ibèriques, i documentat com a TAVACCA en una inscripció hispano-llatina.

Segons la naturalesa dels llocs designats, podria estar relacionat amb la noció de ‘torre’ o ‘puig’ o ‘lloc fortificat’, i també la Cova del Tabac es podria entendre com una fortificació campal.

De fet, aquesta cova, d’enorme boca, dóna pas a una galeria de grans dimensions poc freqüent a Catalunya.

 

 

VISITAR LA COVA DEL TABAC

 

Arrel de diversos actes vandàlics, durant el 2017 i 2018 el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Camarasa es van impulsar una sèrie d’accions per revaloritzar la cova.

Les accions esmentades culminen amb el tancament de la Cova del Tabac de Camarasa per tal de regular-ne l’accés, protegir les pintures de nous actes vandàlics i garantir el valor patrimonial arqueològic de la cova, i la instal·lació de dos panells informatius situats respectivament a la cova i a l’inici del camí que porta al pantà.

Per accedir lliurement a la cova es necessari registrar-se prèviament i omplir el formulari amb les dades sol·licitades a través de la web de l’Espai Origens.

Un cop fet l’enviament tindreu accés a la informació i els passos a seguir per poder accedir a l’interior de la cova.

 

 

APROXIMACIÓ A LA COVA DEL TABAC

Des de Balaguer, agafem la carretera C-13 que va cap a Tremp. En passar la població de Camarasa enfilem carretera amunt i travessarem un primer túnel.

Continuarem endavant i passarem pel pont que passa per sobre de la Presa de Camarasa i entrarem dins d’un segon túnel.

Passat aquest segon túnel haurem de buscar lloc per deixar el cotxe en algun entrant que hi hagi de la carretera.

Si venim en sentit contrari, des de Tremp, haurem de buscar algun entrant a la carretera per deixar el cotxe abans d’arribar al primer túnel.

Està prohibit deixar el cotxe sobre la presa i per tant millor buscar alternatives en entrants d’algun camí una vegada passats els túnels en direcció a Tremp.

Antigament es podia accedir per un petit túnel amagat, i ara barrat, que menava directament a les cases dels vigilants, ara desaparegudes, de la presa on antigament vivien.

 

 

Senyal d'inici del camí a la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Senyal d’inici del camí a la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

EXCURSIÓ A LA COVA DEL TABAC

Al costat dret de la presa de Camarasa, comença la caminada cap a la Cova del Tabac. Aquest primer tram passa vorejant el riu que es troba estancat per la presa.

En aquest punt, a la zona de les antigues cases dels vigilant, hi ha escales de pedra per baixar i arribar arran del pantà. Encara que potser no estan en bon estat, si voleu fer un bany haureu de baixar a peu grimpant una mica.

Seguim endavant sense deixar el camí fins que trobem un pal indicador i pugem pel camí que mena a l’esquerra.

El camí discorre per entremig de roures, alzines i pins. Més endavant, trobareu les restes d’una cabana de pastor feta de pedra seca.

Quan porteu 1 quilòmetre i 100 metres aproximadament, trobareu les restes d’una altra construcció de pedra seca a mà dreta.

Estigueu atents perquè si camineu 100 metres més, trobareu un arbre que crida l’atenció perquè és molt diferent del tipus d’arbre que trobem en tot el camí, és un cedre.

Quan portem 1 quilòmetre i 800 metres des de les cases dels guardes, trobarem a mà esquerra un pou que possiblement s’utilitzés per recollir aigua de la pluja, o potser com a pou de gel.

Seguim pujant pel camí que cada vegada s’enfila més amunt.

En 200 metres podem divisar, si el dia és clar, el paisatge meravellós de la foto de baix. El castell d’Alòs de Balaguer es pot veure al final de la vista que tindrem davant.

Mentre que a sota el que veiem és el tall del Congost de Mur, on el riu Segre travessa des d’Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig del Noguera Pallaresa i el Segre a Camarasa. Ens trobem davant de la Serra Carbonera.

 

 

 

 

Continuarem ascendint per aquest camí, arran de barranc i passant per unes tarteres de pedra. Les vistes paguen molt la pena.

Als 2 quilòmetres i 700 metres trobem una fita de pedres i ens desviarem cap a la dreta. Ja som a prop de la Cova del Tabac.

Seguirem pujant d’esquenes al barranc i de cara a la cinglera que veiem damunt nostre.

Trobarem alguna roca que caldrà grimpar, i finalment ens trobarem amb algun tram que caldrà grimpar agafant-se de cadenes i algunes escales de ferro per superar el desnivell.

De seguida, el camí entra en forta pendent, en molts dels seus trams, i no permet la visibilitat de la cova fins l’ultim moment d’arribar.

Hem pujat els 3 quilòmetres i 300 metres que ens ha portat finalment a la Cova del Tabac. Davant de l’entrada d’aquesta cova trobarem una gran figuera.

 

 

Entrada a la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Entrada a la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

LA COVA DEL TABAC

La Cova del Tabac, a Camarasa, no té un recorregut massa llarg, però destaca per la grandiositat de la seva entrada (15 metres d’amplada per 20 d’altura) i per l’altura descomunal de la seva única galeria (amb una secció mitjana de 10 per 8-10 metres).

És, de fet, un cova amb un gran interès per excursionistes, historiadors i científics.

 

 

 

 

L’entrada de la cova de seguida porta a una sala de 25 metres de diàmetre amb el terra ple de blocs caiguts.

Després d’un canvi de direcció, la cova apareix aquí amb unes dimensions d’uns 10 metres d’amplada i una altura de 10 metres.

Uns 200 metres de recorregut porta a una punt on és cegada per sediments, on es pot trobar un llibre de piades, on es pot deixar una nota escrita amb la data i el nom de la persona o persones que hi han pujat.

En els llibres de piades, també s’hi acostuma a explicar el motiu de l’ascensió, les sensacions viscudes, la via recorreguda o allò que cadascú vulgui.

Tradicionalment aquest llibres, guardats en una capsa metàl·lica per protegir-los de les inclemències meteorològiques, són dipositats per una entitat excursionista que es cuida de recollir-los quan són plens i posar-n’hi un de nou.

 

 

Planta de la Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Planta de la Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

ART RUPESTRE DE LA COVA DEL TABAC

 

Declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO les pintures rupestres de la Cova del Tabac de Camarasa s’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà.

Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional per la Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 

 

Figures i Motius de l'art rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Figures i Motius de l’art rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

Arrel de diversos actes vandàlics, durant el 2017 i 2018 el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Camarasa es van impulsar una sèrie d’accions per revaloritzar la cova.

Aquest projecte va ser redactat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia amb la implicació del mateix Ajuntament de Camarasa i del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les accions esmentades culminen ara amb el tancament de la Cova del Tabac per tal de regular-ne l’accés, protegir les pintures de nous actes vandàlics i garantir el valor patrimonial de la cova, i la instal·lació de dos panells informatius situats respectivament a la cova i a l’inici del camí que porta al pantà.

Amb aquestes actuacions, les pintures ja es poden visitar a través de visites concertades, que gestiona l’Espai Orígens de Camarasa.

Per saber-ne més: Art Rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Montsec.

En aquesta conferència anomenada Reconstruyendo la historia geológica de la Cova del Tabac desde una perspectiva multidisciplinar podreu aprofundir molt més a la Cova del Tabac des de tots els punts de vista.

 

Les pintures de la Cova del Tabac-curtmetratge

Reconstruyendo la historia geológica de la Cova del Tabac desde una perspectiva multidisciplinar

 

 

 

 

ESPAI PROTEGIT DE LA COVA DEL TABAC

 

La Cova del Tabac, a Camarasa, es troba a l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

 

 

PROTECCIÓ

 

  • Protecció: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
  • Classificació: Zona arqueològica
  • Número de Registre: 2049-ZA
  • Data de Publicació: 25/06/1985

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec d’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: ! Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text i vols que escrigui per a tu, envia'm un mail a serradelmontsec@gmail.com!