Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

La Cova del Tabac. Camarasa.

 

La Cova del Tabac, al Congost de Camarasa i a 300 metres sobre el nivell del Segre, es troba a l’Espai Natural Protegit de l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa…

Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

LA COVA DEL TABAC

Camarasa, Serra del Mont-roig. La Noguera, Aspres del Montsec. Lleida, Catalunya.


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE LA COVA DEL TABAC


Aquesta cova descomunal té una fondària total de 198 metres, i està plena de formes geomètriques per la quantitat d’estalactites i estalagmites que s’hi troben.

Està localitzada a uns 5 Km de la vila de Camarasa, a la dreta del riu Segre i a més de 350 metres sobre el nivell del riu, en un extrem de les parets de la Serra de Mont-roig, dins de l’Espai Natural Protegit de  l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera.

S’ha de dir que l’excursió a la Cova del Tabac és una magnífica caminada, molt recomanable encara que sigui només per descobrir un paisatge singular vist des d’una alçada que permet uns horitzons impressionants a banda i banda del Congost de Camarasa.

 

 

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC DE TABAC


El nom d’un lloc, l’anomenat topònim, ens parla i ens interpel·la sobre la seva història, el seu entorn físic, paisatgístic i històric. És el signe d’identitat que caracteritza un lloc i respon a una tradició heretada que és memòria col·lectiva.

L’etimologia, l’anàlisi del origen primitiu d’un nom, ens ajuda a entendre l’origen històric i cultural del lloc.

Segons el molt interessant, i aclaridor, article de Xavier Alexandri “Noves clarícies sobre el nom de la cova del Tabac“, fent cas de Joan Coromines, a l’Onomasticon Cataloniae (VII, 200), sembla ser que “Tabac” és el nom aplicat a tres llocs diferents entre els segles XI i XIV dins de la zona de les comarques de La Noguera i El Segrià.

En Coromines no dubta que l’etimologia de Tabac és preromana i que cal relacionar la paraula amb el mot ibèric Tauacca-, documentat en inscripcions ibèriques, i també documentat com a TAVACCA en una inscripció hispano-llatina.

Segons la naturalesa dels llocs designats, podria estar relacionat amb la noció de lloc associat a una ‘torre’ o un ‘puig’ o un ‘lloc fortificat’. De fet, amb la denominació de Cova del Tabac, existeixen altres coves a Catalunya (Tossa de Mar, Palafrugell, Pratdip, etc) totes situades en llocs alçats i roquissars estratègics.

Seguint aquests significats i relacions, la Cova del Tabac es podria entendre com una fortificació de muntanya o campal degut a que es troba a les parets de la Serra de Mont-roig a una alçada de 300 metres sobre el nivell del riu i amb un control del territori excepcional.

De fet, aquesta cova, d’enorme boca, dóna pas a una galeria de grans dimensions, un fet no massa freqüent a Catalunya.

 

 

El riu Segre sortint del Congost de Camarasa, camí de les planes de Lleida, vist des de la boca de la Cova del Tabac. Al fons la vila de Camarasa. Aspres del Montsec, La Noguera. Lleida, Catalunya

El riu Segre sortint del Congost de Camarasa, camí de les planes de Lleida, vist des de la boca de la Cova del Tabac. Al fons la vila de Camarasa. Aspres del Montsec, La Noguera. Lleida, Catalunya

 

 

VISITAR LA COVA DEL TABAC


 

Arrel de diversos actes vandàlics, durant l’any 2017 i 2018, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Camarasa, va impulsar una sèrie d’accions per revaloritzar la cova i protegir-la.

Aquestes accions culminen amb el tancament de la Cova del Tabac de Camarasa per tal de regular-ne l’accés, protegir-ne les pintures rupestres de nous actes vandàlics, garantir el valor patrimonial arqueològic de la cova,  i la instal·lació de dos panells informatius situats respectivament a l’entrada de la cova i també a l’inici del camí de la cova al peu del Pantà de Camarasa.

Per accedir lliurement a la cova, es necessari registrar-se prèviament i omplir el formulari amb les dades sol·licitades a través de la web de l’Espai Origens.

Un cop fet l’enviament tindreu accés a la informació i els passos a seguir per poder pujar a la Serra de Mont-roig i accedir a l’interior de la cova.

 

 

 

 

APROXIMACIÓ A LA COVA DEL TABAC


Des de Balaguer, agafem la carretera C-13 que va cap a Tremp. En passar la població de Camarasa enfilem carretera amunt i travessarem un primer túnel.

Just després del primer túnel passarem per sobre del pont que travessa la Presa de Camarasa i entrarem dins d’un segon túnel.

Passat aquest segon túnel haurem de buscar lloc per deixar el cotxe en algun entrant que hi hagi de la carretera. Cal arribar d’hora perquè entre escaladors i excursionistes, el poc lloc que hi ha a la vora de la carretera queda ocupat de seguida.

Si venim en sentit contrari, des de Tremp, haurem de buscar espai en els entrants que hi ha a la carretera per deixar el cotxe justa abans d’arribar a la presa i abans del primer túnel que trobem.

Està prohibit deixar el cotxe en els entrants a sobre de la presa i els mossos poden multar si es troben cotxes aparcats sobre la presa mateixa.

Antigament es podia accedir per un petit túnel de servei amagat, ara barrat, que menava directament a les cases, ara desaparegudes, on vivien els vigilants de la presa.

Des del punt on s’ha deixat el cotxe fins l’acostament al camí que duu cap a la Cova del Tabac s’haurà de fer a peu.

 

 

Senyal d'inici del camí a la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Senyal d’inici del camí a la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

EXCURSIÓ A LA COVA DEL TABAC


Al costat dret de la Presa de Camarasa, a la vora del primer túnel, venint de Camarasa, o a la vora del segon túnel, venint de Tremp, comença la caminada cap a la Cova del Tabac.

Aquest primer tram passa vorejant el riu Noguera Pallaresa que aquí es troba estancat en l’embassament de Camarasa.

En aquest punt, a la zona de les antigues cases dels vigilants, hi ha escales per baixar i arribar arran del pantà. Encara que potser no estan en bon estat, si voleu fer un bany haureu de baixar a peu grimpant una mica i amb molta precaució.

El camí discorre per entremig de roures, alzines i pins. Més endavant, trobareu les restes interessants conservades d’una cabana de pastor feta de pedra seca.

Quan portem 1 quilòmetre i 800 metres des del peu del pantà, trobarem a mà esquerra un pou de gel abandonat.

Seguim pujant pel camí que cada vegada s’enfila més amunt i començarem a observar la part superior del Congost de Mu, i si el dia és clar, el castell d’Alòs de Balaguer al final del immens paisatge que tindrem a l’esquerra.

 

 

Antic pou de gel que es troba al mig del camí que duu cap a la Cova del Tabac. Camarasa, Aspres del Montsec. La Noguera, Lleida. Catalunya.

Antic pou de gel que es troba al mig del camí que duu cap a la Cova del Tabac. Camarasa, Aspres del Montsec. La Noguera, Lleida. Catalunya.

 

 

A sota el que veiem és el tall del Congost de Mur, on el riu Segre travessa des d’Alòs de Balaguer fins a l’Espai Natural Protegit de l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa ja dins del municipi de Camarasa. Ens trobem davant dels farallons de la Serra Carbonera i el pic del Mu.

Continuarem ascendint per aquest camí, arran de barranc i passant per unes tarteres de pedra on el camí es podria perdre una mica. Les vistes paguen molt la pena.

Seguirem pujant d’esquenes al barranc del Congost de Camarasa i de cara a les cingleres de la Serra del Mont-roig que veiem damunt nostre.

Trobarem alguna roca que caldrà grimpar, i finalment ens trobarem alguns trams que caldrà grimpar-los agafant-se de cadenes i algunes piques de ferro per superar el desnivell.

De seguida, el camí entra en forta pendent, en molts dels seus trams, i no permet la visibilitat de la cova fins l’ultim moment d’arribar.

 

 

 

 

LA COVA DEL TABAC


La Cova del Tabac, a Camarasa, no té un recorregut massa llarg, però destaca per la grandiositat de la seva entrada (15 metres d’amplada per 20 d’altura) i per l’altura descomunal de la seva única galeria (amb una secció mitjana de 10 per 8-10 metres).

És, de fet, un cova amb un gran interès per excursionistes, historiadors i científics.

L’entrada de la cova de seguida porta a una sala de 25 metres de diàmetre amb el terra ple de blocs caiguts. Després d’un canvi de direcció, la cova apareix aquí amb unes dimensions d’uns 10 metres d’amplada i una altura de 10 metres.

Uns 200 metres de recorregut porta a una punt on la cova és cegada per sediments, on es pot trobar un llibre de piades, per deixar una nota escrita amb la data i el nom de la persona o persones que hi han pujat.

En els llibres de piades, també s’hi acostuma a explicar el motiu de l’ascensió, les sensacions viscudes, la via recorreguda o allò que cadascú vulgui.

Tradicionalment aquest llibres, guardats en una capsa metàl·lica per protegir-los de les inclemències meteorològiques, són dipositats per una entitat excursionista que es cuida de recollir-los quan són plens i posar-n’hi un de nou.

 

 

Planta de la Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Planta de la Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

El sostre de la Cova del Tabac està plena de forats en forma de cúpules semiesfèriques que també es poden trobar en algunes parets. Son concavitats de diferents mides, des de petites microformes fins a enormes cúpules.

No està clar quin és l’origen d’aquestes concavitats però es maneguen diferents hipòtesis estudiades a d’altres indrets i que es podrien ajustar al cas de la Cova del Tabac.

La més plausibles serien les hipòtesis que relacionen les cavitats semiesfèriques amb sobrepressions produïdes per l’aigua que anegava antigament la cova o bé per increments de dissolucions produïts per la barreja de cabals d’aigües de composicions diferents.

 

 

Cavitats semiesfèriques que es troben per tot el sostre i parets de la Cova del Tabac. Camarasa, Aspres del Montsec. La Noguera, Lleida. Catalunya.

Cavitats semiesfèriques que es troben per tot el sostre i parets de la Cova del Tabac. Camarasa, Aspres del Montsec. La Noguera, Lleida. Catalunya.

 

 

ART RUPESTRE DE LA COVA DEL TABAC


Les pintures rupestres de la Cova del Tabac, van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre de 1998.

Les primeres notícies sobre la Cova del Tabac les donà Francisco Zamora, quan va viatjar per Catalunya entre els anys 1785 i 1790, al seu llibre Diario de los viajes hechos en Catalunya.

Posteriorment, l’any 1880 Pleyan de Porta fa referència al fet que va ser habitada per l’home prehistòric. L’any 1894, Lluís Marià Vidal i Carreras hi realitzà excavacions, de les quals en sortiren algunes restes arqueològiques.

Aquestes dades foren recollides posteriorment per Ceferí Rocafort i Sansó i estudiades i publicades per Josep Serra i Ràfols. Més tard, el Centre Excursionista de Balaguer i, sobretot, Joan Maluquer de Motes i Nicolau estudiaren científicament els materials.

Fou, però, Lluís Díez-Coronel i Montull qui va descobrir les pintures de la Cova del Tabac, les va estudiar i cinc anys després del seu descobriment les va presentar al XVII Congreso Nacional de Arqueología.

 

 

Figures i Motius de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Figures i Motius de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

Durant l’any 1986 les pintures foren objecte d’una documentació exhaustiva, dins el “Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya” portat a terme pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’espai on es troben les pintures és ben bé a l’entrada de la cova. Les pintures reben llum natural i són 12 motius, algun d’ells són només restes poc identificables.

Corresponen a antropomorfs, esteliformes, quadrúpedes, rectangles radiats, traços i restes de pigment, d’estil esquemàtic, tècnica de traç simple i color ataronjat-vermellós i vermell.

És una autèntica pena que part d’aquestes pintures estiguin malmeses per grafiters (excursionistes inconscients o “dominguerus” de xancleta), que van deixant la marca dels seus noms escrits en les parets.

Daltra banda, potser no hauríem de considerar aquests grafits com actes de vandalisme conscients, ja que molta gent desconeix l’existència d’aquestes pintures prehistòriques.

 

 

Vista de boca de la Cova del Tabac des de l'interior. Camarasa, Aspres del Montsec. La Noguera, Lleida. Catalunya.

Vista de boca de la Cova del Tabac des de l’interior. Camarasa, Aspres del Montsec. La Noguera, Lleida. Catalunya.

 

 

ART RUPESTRE DE L’ARC MEDITERRANI


Les mostres d’art rupestre de la fi de la prehistòria a l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica, constitueixen un conjunt d’una categoria excepcional que descriu la forma de vida en una fase crítica del desenvolupament humà de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica.

El conjunt de pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica és el més gran grup de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tota Europa i ofereixen un retrat excepcional de la vida de l’home en un període essencial de l’evolució cultural humana.

S’integren sota el conegut Art Esquemàtic, una expressió dels grups prehistòrics del Neolític, present en bona part del territori lleidatà: Bellver de Cerdanya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Tremp, Camarasa, Alfés, Les Borges Blanques, L’Albí, La Granja d’Escarp i El Cogul.

A més s’estén per les províncies de Barcelona, Tarragona, Almeria, Jaén, Alacant, Castelló, València, Múrcia, Osca, Terol, Saragossa, Albacete, Conca, Guadalajara, etc..

Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN), Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català.  I van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 

 

Zona anomenada La Sagristia a l'interior de la Cova del Tabac. Camarasa, Aspres del Montsec. La Noguera, Lleida. Catalunya.

Zona anomenada La Sagristia a l’interior de la Cova del Tabac. Camarasa, Aspres del Montsec. La Noguera, Lleida. Catalunya.

 

 


ESPAI NATURAL DE L’AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE I NOGUERA PALLARESA


Aquest lloc es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE L’AIGUABARREIG DELS RIUS SEGRE I NOGUERA PALLARESA, a la comarca de La Noguera.

També es troba dins de l’anomenada Xarxa Natura 2000 a l’àrea definida de l’Aiguabarreig Segre – Noguera Pallaresa.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat. Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Cova del Tabac, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs la Cova del Tabac en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

PROTECCIÓ


 

 • Protecció: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
 • Classificació: Zona arqueològica
 • Número de Registre: 2049-ZA
 • Data de Publicació: 25/06/1985

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com