Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Dolmen de Sòls de Riu. Baronia de Rialb.

 

El Dolmen de Sòls de Riu es troba a la dreta del riu Rialb, un cop el riu ja és la cua del Pantà de Rialb, just davant de La Torre de Rialb, al municipi de La Baronia de Rialb…

Dolmen de Sòls de Riu, La Torre de Rialb, La Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec.

Dolmen de Sòls de Riu, La Torre de Rialb, La Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec.

 

DOLMEN DE SÒLS DE RIU o DE L’ESPLUGA DELS TRES PILARS

La Torre de Rialb, La Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec.

 

 

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE SOLS DE RIU

Sòls de Riu, antigament denominat de Sòlsderiu, és un espai creat en territori de La Torre de Rialb, del terme municipal de la Baronia de Rialb, a la comarca de La Noguera.

L’objectiu era recuperar i mantenir els monuments que havien de ser engolits pel Pantà de Rialb.

Es troba a la dreta del riu Rialb, un cop el riu ja és la cua del Pantà de Rialb, al costat del viaducte de la carretera de Politg.

Des d’aquesta posició s’observa part de la vall del riu Rialb, el poble de La Torre de Rialb i les serres de Politg.

El nom de l’espai, prové de l’antiga casa pairal anomenada Casa Sòls de Riu, assentada en una costa sobre la confluència del riu Rialb amb el riu Segre. Actualment la casa es troba sota les aigües del pantà de Rialb.

L’edifici havia estat propietat del senyor jurisdiccional i, per tant, es configurava com un dels masos més importants de la vall, que havia albergat fins i tot la presó de La Baronia de Rialb.

 

 

 

 


EL DOLMEN DE SÒLS DE RIU

El Dolmen de Solsderiu, que és com el va anomenar el seu descobridor i excavador mossèn Joan Serra i Vilaró, curiosament ha aparegut citat posteriorment com Dolmen de l’Espluga dels Tres Pilars i d’aquesta manera apareix a les vitrines del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

Evidentment no es tracta d’una espluga (cova o gran balma), sinó d’una cambra dolmènica poligonal de 3 metres de longitud per 2,30 metres d’ample, que presenta un vestíbul amb dos muntants i una obertura superior.

L’ortòstat (llosa vertical) de tancament es troba decorat a l’interior de la cambra per un gravat rupestre que presenta un soliforme, és a dir un cavall solar. Des de la Edat de Bronze, el cavall s’havia vinculat amb el sol i aquest simbolisme solar del cavall pot explicar-se amb els motius de rodes o discs astrals.

El dolmen havia estat totalment excavat i havia ofert materials propis d’un sepulcre calcolític (o eneolític): una destral polida, una gran fletxa de peduncle i aletes, restes d’un vas de ceràmica llisa i restes de dos individus.

 

 

En una de les lloses verticals del dolmen de l'Espluga dels Tres Pilars (o de Sòls de Riu), s'hi troba un gravat rupestre que s'ha interpretat com la representació d'un cavall solar. La Torre de Rialb, Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec. Font: http://jordicasamajor.nirudia.com.

En una de les lloses verticals del dolmen de l’Espluga dels Tres Pilars (o de Sòls de Riu), s’hi troba un gravat rupestre que s’ha interpretat com la representació d’un cavall solar. La Torre de Rialb, Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec. Fotografia: http://jordicasamajor.nirudia.com.

 

 


ERMITA DE SANTA EULÀLIA DE POMANYONS

A uns metres del dolmen, es troben, resituades també, unes cisternes enormes de pedra del segle XI-XII, que formava part d’el conjunt defensiu de La Torre de Pomanyons, actualment desapareguda, que devien servir per oli o vi.

S’utilitzava per emmagatzemar aigua de la pluja, amb un sistema d’aigua vessant, i en èpoques d’escassetat de pluges, emmagatzemava la poca aigua del riu.

Uns metres més enllà del dolmen de Sòls de Riu, s’ubica l’ermita de Santa Eulàlia de Pomanyons, que també estava adossada a La Torre de Rialb.

La única referència d’aquesta capella de Santa Eulàlia de Pomanyons es troba en un document de l’any 1073, en què Erumir i la seva muller Guidnel van vendre a Arnau una peça de vinya que es trobava dins el terme de Rialb, en el lloc anomenat Santa Eulàlia, dins del terme del castell de Tarabau.

Però per les afrontacions que es donen és impossible que correspongui a la capella de Pomanyons. La capella de la Torre de Rialb, tot i la seva proximitat, no se sentia responsable de la capella, ja que era de propietat particular del Mas Pomanyons.

És un edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó de perfil semicircular. L’accés s’efectua per la façana sud amb una porta que manté perfectament l’arc interior.

L’edifici no presenta cap tipus de decoració i la seva senzillesa estructural i constructiva fan que sigui una obra concebuda i executada sense grans pretensions arquitectòniques, però perfectament integrada en les formes constructives de la primeria del segle XII, ancorades en la tradició del segle XI.

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

La Serra del Montsec és el nom que fem servir per anomenar una única serralada d’uns 50 quilòmetres de llarg que es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall (mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó), el menys conegut de tots, més deshabitat i més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec és Reserva Starlight declarada per la UNESCO, és un Espai d’Interès Natural Protegit i forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO a través de la figura del Geoparc Orígens.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (també anomenat Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament coneguda com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb; així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


 

SerradelMontsec.cat

 


Data de modificació: 4 de març

error: ! Aquest contingut no està diponible!