Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Mare de Déu de Fabregada. Sant Esteve de la Sarga.

 

L’ermita de la Mare de Déu de Fabregada pertanyia a un assentament siderúrgic medieval (Ipsa Fabricata) que aprofitava la força hidràulica del Torrent de Sant Esteve per a una farga de producció de ferro…

Ermita romànica de la Mare de Déu de la Fabregada. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Ermita romànica de la Mare de Déu de la Fabregada. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

MARE DE DÉU DE FABREGADA

Fabregada. Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE L’ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE FABREGADA

A la comarca del Pallars Jussà es troba l’ermita de la Mare de Déu de Fabregada així com l’antic poblat de Fabregada.

La seva situació és a la vessant nord del Montsec d’Ares, en un punt de confluència de camins i carrerades, ja documentades al segle XI.

Aquest confluència de camins es concreta amb el Camí Ral que segueix tota la Vall de Sant Esteve que pel Coll de Fabregada comunica les conques de la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana.

L’altre via de comunicació confluent, és el camí-carrerada que, procedent d’Àger, a la cara sud del Montsec d’Ares, salta la carena pel Coll d’Ares i va cap a Sant Esteve de la Sarga, per continuar cap el nord, en direcció el Meüll seguint camí dels Pirineus.

La seva situació en la part més meridional de la comarca del Pallars Jussà, a redós de la serra del Montsec d’Ares, converteix aquest lloc en una veritable zona de frontera natural, i sovint també cultural, i imprimeix a aquests paratges un caràcter molt particular.

L’antic assentament de Fabregada forma part dels pobles anomenats de La Feixa, una sèrie de terres vigilades per castells i torres de vigilància situades en línia recta que van des de Guàrdia de Tremp fins a Alsamora, al vessant nord del Montsec, també conegut com l’Obaga del Montsec.

 

 

 

 

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE FABREGADA

L’ermita de la Mare de Déu de Fabregada és un edifici romànic del segle XII, amb nau amb coberta de canó, lleugerament apuntada, absis semicircular i una petita espadanya sobre la paret de ponent.

A l’interior, un arc toral parteix la nau, que és de planta lleugerament irregular, en dos trams.

La porta té una ornamentació molt senzilla, amb una arquivolta en degradació i les dovelles extradossades per una motllura bisellada llisa, amb alguns elements geomètrics com boles o mitjos cilindres.

 

 

Arquivolta en degradació i dovelles extradossades per motllura bisellada llisa, amb alguns elements geomètrics de boles o mitjos cilindres. Mare de Déu de la Fabregada, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya, Montsec d'Ares.

Arquivolta en degradació i dovelles extradossades per motllura bisellada llisa, amb alguns elements geomètrics de boles o mitjos cilindres. Mare de Déu de la Fabregada, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya, Montsec d’Ares.

 

 

L’absis té una finestra de doble esqueixada, i a la façana de ponent, n’hi ha una altra, però aquesta és de traçat recte. L’aparell de tot l’edifici és de carreus llisos, regulars i bastant grossos, que mostren una obra del segle XII.

L’obra no és ben bé igual: la nau presenta uns carreus més ben polits, posats alternativament del dret i de través, mentre que l’absis presenta uns carreus menys polits, posats de manera més irregular.

Aquest és un fragment dels goigs de la Mare de Déu de Fabregada, que es canten durant l’aplec del darrer diumenge de maig, quan s’apleguen a l’ermita de la Fabregada els habitants de la Feixa:

 

«
Del Montsec a mitja altura
vostra imatge coronada
és dels pobles venerada,
preuat tresor i ventura;
puix de tots els mals ens cura
un raig de vostra mirada:
Socorreu-nos, poderosa,
oh, Verge de Fabregada.
»
—Goig popular

 

 

 

 

JACIMENT DE L’ANTIC POBLAT DE FABREGADA

El lloc de Ipsa Fabricata (Fabregada) està documentat ja el 1038, quan hom l’esmenta com a part del terme del Castell de Mur.

Semblar ser que el lloc i l’església de Fabregada, situats en el terme del Castell de Mur, foren donats a Bertran Ató de Montanyana pel comte Ramon IV de Pallars Jussà.

Una altre referència documental, del 1010, Apó, abad d’Alaó, ven a un tal Altemir l’església de Sant Esteve amb totes les seves terres i dotacions per pagar un rescat als musulmans.

Aquesta església que s’anomena de Sant Esteve és situada en un lloc anomenat Illa Farga que segons alguns historiadors faria referència a Fabregada.

A ponent de l’ermita de la Mare de Déu de Fabregada, s’aixeca un turó en el que se situen les restes de l’antic poblat de Fabregada.

 

 

Restes de l'antic poblat medieval de Fabregada, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Part de les restes de l’antic poblat medieval de Fabregada, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

Es troba cobert per un bosc de roures i alzines entre el que es poden observar els murs de diverses habitacions i el seu enderroc corresponent.

La planta del poblat és ovalada amb un radi màxim i mínim de 50 metres i 30 metres aproximadament. A migdia, dominant el torrent de Sant Esteve, trobem un rengle de cases de les que es conserva una bona alçada dels seus murs, ja que foren emprades com a corrals fins a mitjans del segle XX.

Cap d’elles conserva la teulada que ha estat reutilitzada pels habitants de la vall en construccions posteriors.

 

 

El barranc de Coma-roia canalitzat i aterrassat al llarg del temps per aprofitar el seu potèncial hidràulic. Fabregada, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya, Montsec d'Ares.

El barranc de Coma-roia canalitzat i aterrassat al llarg del temps per aprofitar el seu potèncial hidràulic. Fabregada, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida. Catalunya, Montsec d’Ares.

 

 

A uns 25 metres del poblat en direcció sud oest, trobem el sector que correspon amb la zona industrial o farga, situada sobre el llit del torrent canalitzat adequadament.

Sorprèn la bona factura dels murs de pedra seca que van ser construïts en temps immemorials per canalitzar el torrent del Barranc de Coma-roia i aprofitar la seva força hidràulica.

Posteriorment, una vegada es va abandonar l’assentament siderúrgic, aquest aterrassament al voltant de la llera del torrent, va ser aprofitat per camps de conreu, probablement d’horta fins a principis del segle XX.

Aquest poblat medieval va ser un assentament siderúrgic (tal i com indica el seu nom d’Ipsa Fabricata) que aprofitava la força hidràulica del torrent que baixava pel Barranc de Coma-roia per una farga per a la producció de ferro.

Uns 250 metres en direcció nord, trobem el sector que correspon amb l’abocador de les escòries, actualment situat entre uns camps de conreu.

 

 

Reconstrucció ideal de la farga de l'antic poblat de Fabregada. Amb un sistema de retenció d'aigua i una roda motriu que acciona el mall. Dibuix de Ferran Compte. Font: "Ús i aprofitament de l'aigua en l'àmbit domèstic i industrial". Estudis d'Història Agrària, 2012. Marta Sancho.

Reconstrucció ideal de la farga de l’antic poblat de Fabregada. Amb un sistema de retenció d’aigua i una roda motriu que acciona el mall. Dibuix de Ferran Compte. Font: “Ús i aprofitament de l’aigua en l’àmbit domèstic i industrial”. Estudis d’Història Agrària, 2012. Marta Sancho.

 

 

 

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!