Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Ermita de Sant Marc de Batlliu

 

L’ermita de Sant Marc de Batlliu es troba aïllada a mig camí entre La Vedrenya, Montmagastre i Torreblanca. Un indret isolat entre de camps de conreu…

Absis sud i cementiri de l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Absis sud i cementiri de l’ermita de Sant Marc de Batlliu, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

SANT MARC DE BATLLIU

Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


Aproximació Geogràfica a Sant Marc de Batlliu

L’església de Sant Marc de Batlliu es troba aïllada en un indret, entre camps de cereal, proper al conjunt disseminat de masos de Batlliu.

La seva situació queda a mig camí del disseminat de Montmagastre, i el poble d’Anya dins del municipi d’Artesa de Segre, comarca de La Noguera.

Es pot arribar pel nord, sempre per pista de muntanya, des de Montmagastre mateix o bé, pel sud, agafant la pista que duu a Montmagastre des del poble d’Anya.

Molt a prop de l’ermita de Sant Marc de Batlliu, abans d’arribar, trobem un antic trull encara dempeus que reflecteix el passat de la cultura del vi. D’aquests trulls, a les afores dels pobles, es poden trobar molts al poble de Vernet (fa poc restaurats) i al poble d’Anya.

Tot plegat parlem d’un lloc isolat i bucòlic, encara que de fàcil accés, enmig de camps de conreus, des del qual es domina la piràmide de Montmagastre i el Montsec de Rúbies.

 

 

Porta lateral de l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Porta lateral de l’ermita de Sant Marc de Batlliu, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


Origen de Sant Marc de Batlliu

No hi ha documents que ens expliquin la fundació de l’església i tampoc es coneixen dades de l’església de Sant Marc de Batlliu (abans de Sant Joan de Batlliu, també coneguda com Sant Marc d’Anya) anteriors a l’any 1300.

És molt probable que es tracti de l’església de Sant Joan que apareix als documents del sínode d’Àger de l’any 1648, al costat de les parròquies d’Anya i Montargull.

Posteriorment queda consignada en el llibre de visites de l’arxiprestat d’Àger dels anys 1783-1784.

Finalment, a principis de segle XX es va convertir en només una ermita depenent de la parròquia de Montmagastre.

El nom que antigament ostentava el poble d’Anya era el de Baronia de Montmagastre, i les diferents parròquies que conformaven el municipi pertanyien a la baronia que centrava el castell de Montmagastre.

És molt probable que Sant Marc de Batlliu va pertànyer a la canònica i priorat de Sant Miquel de Montmagastre.

 

 

 

 


Església de Sant Marc de Batlliu

La curiosa planta de l’església de Sant Marc de Batlliu, té el seu origen en un procés constructiu complex i llarg. Sembla que la nau central seria la més antiga i original, romànic primitiu del segles IX o X, i posteriorment s’hauria ampliat amb les naus laterals amb les formes llombardes ja al segle XI.

Es tracta d’una església d’una sola nau o tres naus molt petites, una central i quadrangular i dues amb dos absis orientats al sudoest. L’edifici pateix nombroses modificacions posteriors, reformes i reorientacions que com a mínim continuen fins que s’afegeix l’espadanya barroca.

 

 

Planta de l'original estructura de l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Planta de l’original estructura de l’ermita de Sant Marc de Batlliu, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

Sant Marc de Batlliu té un marcat caràcter preromànic i romànic, al mateix temps. La nau central en seria la primera fase. Posteriorment s’hi afegeixen les dues naus laterals (probablement contemporànies) cap el segle XI i amb els esquemes clàssics llombards.

Les naus laterals, amb absis rodó, queden cobertes amb volta de canó reforçada amb un arc toral semicircular. Aquests absis laterals tenen una finestra de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat, mentre que el central presenta una finestra d’una sola esqueixada.

Al mur nord, s’obren dues finestres més i dues al mur de ponent, centrades a les naus laterals. Totes de doble esqueixada i arc de mig punt.

La porta s’obre a la façana sud, on també s’alça un campanar de cadireta d’origen barroc. La seva teulada, a doble vessant, està realitzada mitjançant lloses de pedra.

 

 

Absis i cementiri de l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Absis i cementiri de l’ermita de Sant Marc de Batlliu, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

La orientació original de l’església, d’est a oest, es va canviar a nord-sud en situar l’altar al mur nord.

En el mateix conjunt, a més de l’església, s’hi troba el cementiri de l’ermita, amb tombes a terra senyalitzades amb lloses de pissarra i alguna estela de cronologia molt antiga. Lamentablement, per aquesta ermita no consta cap tipus de protecció del patrimoni.

L’aplec de l’ermita de Sant Marc de Batlliu es celebra l’últim diumenge d’abril amb missa, dinar i ball. Sempre resulta ser molt concorregut i després de missa, les majorales concorregut per la gent dels pobles veïns. Després de la missa, les majorales per costum ofereixen flors.

 

 

Antic trull vora l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Antic trull vora l’ermita de Sant Marc de Batlliu, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

 

 

PROTECCIÓ

 

  • No es coneix cap protecció.
  • No es coneix cap protecció.

 

FONTS

 

  • VIDAL-VILASECA. El Romànic de La Noguera. 1984.
  • VVAA. Catalunya Romànica. ECSA 2001.
  • Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

La Serra del Montsec és el nom que fem servir per anomenar una única serralada d’uns 50 quilòmetres de llarg que es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) i el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall (mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó), el menys conegut de tots, més deshabitat i més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec és Reserva Starlight declarada per la UNESCO, és un Espai d’Interès Natural Protegit i forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO a través de la figura del Geoparc Orígens.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (també anomenat Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament coneguda com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb; així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


SerradelMontsec.cat


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com