Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya.

 

L’ermita de Sant Marc de Batlliu es troba aïllada en un indret proper al conjunt disseminat de masos de Batlliu, Anya. Un lloc isolat, encara que de fàcil accés, enmig de camps de conreus, des del qual es domina la piràmide de Montmagastre i el Montsec de Rúbies…

Absis sud i cementiri de l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Absis sud i cementiri de l’ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

SANT MARC DE BATLLIU

Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


Aproximació Geogràfica a Sant Marc de Batlliu

L’església de Sant Marc de Batlliu es troba aïllada en un indret, entre camps de cereal, proper al conjunt disseminat de masos de Batlliu.

La seva situació queda a mig camí del disseminat de Montmagastre, i el poble d’Anya dins del municipi d’Artesa de Segre, comarca de La Noguera.

Es pot arribar pel nord, sempre per pista de muntanya, des de Montmagastre mateix o bé, pel sud, agafant la pista que duu a Montmagastre des del poble d’Anya.

Molt a prop de l’ermita de Sant Marc de Batlliu, abans d’arribar, trobem un antic trull encara dempeus que reflecteix el passat de la cultura del vi. D’aquests trulls, a les afores dels pobles, es poden trobar molts al poble de Vernet (fa poc restaurats) i al poble d’Anya.

Tot plegat parlem d’un lloc isolat i bucòlic, encara que de fàcil accés, enmig de camps de conreus, des del qual es domina la piràmide de Montmagastre i el Montsec de Rúbies.

 

 

Porta lateral de l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Porta lateral de l’ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


Origen de Sant Marc de Batlliu

No hi ha documents que ens expliquin la fundació de l’església i tampoc es coneixen dades de l’església de Sant Marc de Batlliu (abans de Sant Joan de Batlliu, també coneguda com Sant Marc d’Anya) anteriors a l’any 1300.

És molt probable que es tracti de l’església de Sant Joan que apareix als documents del sínode d’Àger de l’any 1648, al costat de les parròquies d’Anya i Montargull.

Posteriorment queda consignada en el llibre de visites de l’arxiprestat d’Àger dels anys 1783-1784.

Finalment, a principis de segle XX es va convertir en només una ermita depenent de la parròquia de Montmagastre.

El nom que antigament ostentava el poble d’Anya era el de Baronia de Montmagastre, i les diferents parròquies que conformaven el municipi pertanyien a la baronia que centrava el castell de Montmagastre.

És molt probable que Sant Marc de Batlliu va pertànyer a la canònica i priorat de Sant Miquel de Montmagastre.

 

 

 

 


Església de Sant Marc de Batlliu

La curiosa planta de l’església de Sant Marc de Batlliu, té el seu origen en un procés constructiu complex i llarg. Sembla que la nau central seria la més antiga i original, romànic primitiu del segles IX o X, i posteriorment s’hauria ampliat amb les naus laterals amb les formes llombardes ja al segle XI.

Es tracta d’una església d’una sola nau o tres naus molt petites, una central i quadrangular i dues amb dos absis orientats al sudoest. L’edifici pateix nombroses modificacions posteriors, reformes i reorientacions que com a mínim continuen fins que s’afegeix l’espadanya barroca.

 

 

Planta de l'original estructura de l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Planta de l’original estructura de l’ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

Sant Marc de Batlliu té un marcat caràcter preromànic i romànic, al mateix temps. La nau central en seria la primera fase. Posteriorment s’hi afegeixen les dues naus laterals (probablement contemporànies) cap el segle XI i amb els esquemes clàssics llombards.

Les naus laterals, amb absis rodó, queden cobertes amb volta de canó reforçada amb un arc toral semicircular. Aquests absis laterals tenen una finestra de doble esqueixada i arc de mig punt adovellat, mentre que el central presenta una finestra d’una sola esqueixada.

Al mur nord, s’obren dues finestres més i dues al mur de ponent, centrades a les naus laterals. Totes de doble esqueixada i arc de mig punt.

La porta s’obre a la façana sud, on també s’alça un campanar de cadireta d’origen barroc. La seva teulada, a doble vessant, està realitzada mitjançant lloses de pedra.

 

 

Absis i cementiri de l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Absis i cementiri de l’ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

La orientació original de l’església, d’est a oest, es va canviar a nord-sud en situar l’altar al mur nord.

En el mateix conjunt, a més de l’església, s’hi troba el cementiri de l’ermita, amb tombes a terra senyalitzades amb lloses de pissarra i alguna estela de cronologia molt antiga. Lamentablement, per aquesta ermita no consta cap tipus de protecció del patrimoni.

L’aplec de l’ermita de Sant Marc de Batlliu es celebra l’últim diumenge d’abril amb missa, dinar i ball. Sempre resulta ser molt concorregut i després de missa, les majorales concorregut per la gent dels pobles veïns. Després de la missa, les majorales per costum ofereixen flors.

 

 

Antic trull vora l'ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Antic trull vora l’ermita de Sant Marc de Batlliu. Anya, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

 

 

PROTECCIÓ:

 

  • No es coneix cap protecció.
  • No es coneix cap protecció.

 

FONTS:

 

  • El Romànic de La Noguera. Vidal – Vilaseca. 1984.
  • Catalunya Romànica. VVAA. ECSA 2001.
  • Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya.

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!