Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Camí de l’Escala del Pas Nou. Vilanova de Meià

 

El Pont de la Gata és un dels vestigis que es conserven de l’antic recorregut del Camí de l’Escala del Pas Nou que seguia el traçat del riu Boix per travessar el Montsec de Rúbies…

Pont de la Gata al el Camí de l'Escala del Pas Nou. Vilanova de Meià, La Noguera. Catalunya. Montsec de Rúbies.

Pont de la Gata (també dit Pont de Barmó) al el Camí de l’Escala del Pas Nou. Vilanova de Meià, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

PONT DE LA GATA I EL CAMÍ DE L’ESCALA DEL PAS NOU

Vilanova de Meià, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


L’antic Camí de l’Escala del Pas Nou

El camí de l’Escala del Pas Nou era com s’anomenava l’antic camí de ferradura que unia la Coma de Meià i el Pallars Jussà.

El Montsec de Rúbies només tenia camins molt precaris i cabaneres de bestiar fins el segle XIV. Aquests camins eren el de la Portella Blanca, el pas del Camí Ramader, el Pas de les Eugues, el Graell dels Paús (Pas de Nerill) i algún més.

El camí medieval que existia, pujava cap a la Conca de Tremp i el Pallars Jussà resseguia l’antiga calçada romana que portava a Isona per Fabregada i Bonrepòs.

El Pont de la Gata (també dit Pont de Barmó)és un dels vestigis que es conserven de l’antic recorregut que seguia el traçat del riu Boix per travessar el Montsec de Rúbies entremig d’imponents parets de pedra, en el que s’anomena Congost de l’Escala del Pas Nou.

Aquest vell camí unia Vilanova de Meià amb l’Hostal Roig, Mata-solana i, en general, la Vall de Barcedana, per la banda oest a la comarca del Pallars Jussà. També unia Currolda, Toló i Sant Salvador de Toló, a l’est, a la comarca del Pallars Jussà.

Amb la construcció de l’actual carretera del Pas Nou, l’any 1922, va quedar parcialment inutilitzat o destruït.

 

 

La imponent muralla de la Roca dels Arços vigila la vall del riu Boix i el Camí de l'Escala del Pas Nou. Pont de la Gata al el Camí de l'Escala del Pas Nou. Vilanova de Meià, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

La imponent muralla de la Roca dels Arços vigila la vall del riu Boix i el Camí de l’Escala del Pas Nou. Pont de la Gata al el Camí de l’Escala del Pas Nou. Vilanova de Meià, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


Origen del Camí de l’Escala del Pas Nou

El camí de l’Escala del Pas Nou el va fer construir el prior de Meià (Hug de Turillén), després que el cavaller, baró i senyor jurisdiccional dels pobles de Sant Miquel de la Vall i Sant Cristofol de la Vall i Sant Martí de Barcedana (Pallars Jussà), en morir sense fills, deixà aquests pobles en herència al Priorat de Santa Maria de Meià, el 1348.

Aquest era el millor camí per arribar de la Coma de Meià a la Vall de Barcedana tot i que no devia ser fàcil en aquella època travessar-lo.

El camí sortia del portal de la Font de Caps cap a la Creu, l’era del Duro i les plantes, fins arribar al Banc de la Paciència. Després baixava cap al Riu Merler i ja agafant per l’esquerra, pujava per sobre de la Font de l’Hedra, fins a creuar el riu Boix pel Pont la Gata.

A mida que pujava, el camí anava ravessant tot el congost al costat del riu, inclús amb escales tallades al cinglo, continuava cap al Desfarrador i el cap del terme on es trobaven els Enforcants.

Aqui dalt del terme de Vilanova de Meià, posaven les forques on penjaven i esquarteraven els condemnats a mort, per avisar als delinqüents i malfactors que vinguessin per aquest camí.

 

 

Antic Camí de l'Escala del Pas Nou que unia la Coma de Meià i el Pallars. Vilanova de Meià. La Noguera. Montsec de Rúbies

Començaments del segle XX: Antic Camí de l’Escala del Pas Nou que unia la Coma de Meià i el Pallars. Vilanova de Meià. La Noguera. Montsec de Rúbies.

 

 

La fira de Sant Martí (11 de Novembre) de Vilanova de Meià tenia molta fama degut al “mercat de les perdius” que s’hi feia. La vigília de Sant Martí, les perdiuaires de la Vall de Barcedana baixaven cap a Vilanova per l’Escala del Pas Nou amb les seves perdius engabiades per portar-les a la Fira.

La canalla les anava a rebre un bon tros lluny. La Fira de la perdiu es feia a la plaça de la Creu i pel camí de l’era del Duro que era l’antic camí del Pas Nou.

 

 

LES MINES DE LIGNIT

Al mateix Pas nou, al curs mitjà del riu Boix, es poden trobar varies mines abandonades on s’extreia lignit (varietat del carbó de qualitat intermèdia entre el carbó de torba i el bituminós), com els rentadors del Barranc de la Font Blanca.

 

 

Una altra antiga explotació de Vilanova de Meià fou la Mina de Barmó o Mina dels Rojos. S’obrí durant la Guerra Civil, d’aquí el seu nom ja que els nacionals la rebatejaren. El desembre de 1938. durant la retirada, els republicans, van fer volar el polvorí i queda ensorrada la boca principal de la mina.

 

Antiga mina de lignit anomenada del Rojos o de Barmó a Pas Nou. Vilanova de Meia, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Antiga mina de lignit anomenada del Rojos o de Barmó a Pas Nou. Vilanova de Meia, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


L’Hostal Roig

Va ser un antic hostal, i encara dempeus avui només serveix de tancat per ramats, situat al nord del Congost del Pas Nou, a l’obaga del Montsec de Rúbies. Aquesta masia feia d’hostal i feien parada i fonda traginers i pastors.

Aquest lloc, des d’on parteix també el camí cap a la Portella Blanca i Rúbies, esta habitat de molt antic i probablement es va edificar sobre l’antic poblat de Montllor, documentat per primera vegada cap el 1359. Aquí es localitzen les restes del castell de Montllor i l’església de Santa Anna, que sembla ser que atenia una població d’unes 20 cases.

Diuen que el 29 de setembre, antigament per Sant Miquel, baixaven els ramats de la muntanya i s’hi feia a l’Hostal Roig una important fira de bestiar que es convertia en un multitudinari aplec on hi venia gent del Pallars i La Noguera.

 

 

L'antic Hostal Roig, ja al Pallars Jussà i encara dempeus, que es troba a mig camí entre la Coma de Meià i els pobles de la Vall de Barcedana. Montsec de Rúbies.

L’antic Hostal Roig, ja al Pallars Jussà i encara dempeus, que es troba a mig camí entre la Coma de Meià i els pobles de la Vall de Barcedana. Montsec de Rúbies.

 

 

EL RIU BOIX

 

El riu que acompanya tot el camí del Pas Nou, el riu Boix neix a l’obaga del Montsec de Rúbies, a 1.280 metres d’altitud i, després de travessar la muntanya per la gorja de l’Escala del Pas Nou, corre en direcció Nord-Sud al llarg de 23 kilòmetres. El riu Boix és un dels tres rius que travessa el Montsec, juntament amb el Noguera Ribagorçana i el Noguera Pallaresa.

Finalment, drena la Coma de Meià i a Baldomar, i desemboca al riu Segre, aigües avall de l’estret de Salgar.

Compta amb molts afluents, els més importants dels quals són el riu de l’Obac o de Sant Pere que neix prop del Coll d’Orenga, el riuet de Sant Jordi, a prop de Vilanova de Meià, i el barranc de la Vall d’Ariet.

El riu Boix no deixa de ser un riu petit però amb les seves fonts, la Font de la Figuera, la Font de l’Hedra i el Pont la Gata, acaba sent un riu amb un encant especial.

 

 

Fotografia antiga del Pont de la Gata (també dit Pont de Barmó) al el Camí de l'Escala del Pas Nou. Vilanova de Meià, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

Fotografia antiga del Pont de la Gata (també dit Pont de Barmó) al el Camí de l’Escala del Pas Nou. Vilanova de Meià, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarreta 'Sóc Montsec - Les Asparets'Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsSamarreta 'Mosca Collonera - Montsec University'Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error: ! Opció no disponible.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca