Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Torre d’Estorm. Sant Esteve de la Sarga.

 

Estorm és un dels pobles anomenats de “la Feixa”, i va formar part de la baronia de Castellnou de Montsec fins a la fi de l’antic règim. És un petit poble del municipi de Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars Jussà…

La Torre del castell d'Estorm. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

La Torre del castell d’Estorm. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

TORRE D’ESTORM

Estorm. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA D’ESTORM

Estorm és un dels pobles anomenats de la Feixa, i va formar part de la Baronia de Castellnou de Montsec fins a la fi de l’antic règim.

És un petit poble del municipi de Sant Esteve de la Sarga, a la comarca del Pallars Jussà. Es constituí en ajuntament el 1812, seguint les directrius de la Constitució de Cadis.

El febrer del 1847 foren suprimits els ajuntaments que tenien menys de 30 veïns (caps de família), i Estorm fou unit a Alsamora, que el 1920 canviava de nom i capitalitat municipal, passant així a l’actual de Sant Esteve de la Sarga.

La seva església és romànica, i està advocada a Sant Salvador. En el seu lloc més elevat trobem la Torre d’Estorm, fortificació del segle XI.

Té encara una altra església romànica: Sant Salvador de la Serra, tot i que aquesta església originàriament era la d’un poble desaparegut arran de les pestes i malvestats de principis de l’edat moderna: Vilamolera.

 

 

ORIGEN ETIMOLÒGIC D’ESTORM

Hi ha qui diu que potser, etimològicament parlant, l’origen del nom d’Estorm podria derivar, per assimilació, de ‘Torm’, paraula que en llengua comú indica ‘penyal o elevació del terreny isolada’.

Topònims d’aquestes característiques n’existeixen alguns arreu: Valldetorm, a la Matarranya; Els Torms, a les Garrigues; Turbó, a l’Alta Ribagorça…

 

 

 

 

ORIGEN HISTÒRIC D’ESTORM

La Torre d’Estorm és una torre medieval semicircular, en part derruïda, datada al segle XI i que formava part d’un castell.

Està situada al capdamunt del poble d’Estorm, coronant el poble, la part superior del qual presenta les característiques de poble clos.

L’alçada de la Torre d’Estorm és d’uns 12 metres, encara que abans disposava d’algun pis addicional, amb un diàmetre exterior de quasi 5 metres i uns murs de 140 centímetres d’ample.

L’interior estava distribuït probablement en tres plantes. L’inferior, com és habitual, no presentava obertures a l’exterior i es feia servir com a magatzem. A 5 metres d’alçada hi ha el trespol, on es situava el terra del primer pis.

Al primer pis s’obria la porta d’accés, que no s’ha conservat. Si que encara es poden veure dues finestres en forma d’espitllera (que recorden a les de Lluçars).

Gairebé a 4,5 metres per sobre trobem un altre trespol, per tant el nivell on hi havia el segon pis.

En aquesta planta també es conserva una altra espitllera. A la banda nord-occidental s’hi identifica una vall artificial que probablement es va construir per dificultar l’accés a l’enemic.

El comte Ramon IV de Pallars Jussà s’havia estès, a través de la Serra de Montllobar, per la zona septentrional del Montsec d’Ares, des d’abans del 1044, ocupant els castells de Mur, Estorm, la Clua, Moror, Sant Esteve de la Sarga, Beniure i Alsamora.

Depassant inclús la carena per Coll d’Ares, prop d’on ocuparia el castell de Sant Llorenç d’Ares, que de ben segur se situava en un indret habitat ja per colonitzadors.

La Torre d’Estorm ja queda documentada l’any 1075 en el testament del senyor d’Estorm i, posteriorment l’any 1099, quan Pere Ramon I de Pallars dotà a la Canònica de Santa Maria Mur amb el terme d’Estorm.

 

 

Contactes visuals amb altres llocs defensius des de la Torre del castell d'Estorm. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Contactes visuals amb altres llocs defensius des de la Torre del castell d’Estorm. Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà, Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

Forma part de la línia defensiva de la vessant nord del Montsec d’Ares i des de la torre es pot mantenir contacte visual amb:

  • El Poble de Llimiana.
  • El Castell de Sant GervàsSant Miquel de la Vall (Vall de Barcedana).
  • Santa Anna de la Vall de Barcedana.
  • Sant Martí de les Tombetes, poblat fortificat, just davant del poble de Moror, ocupat fins el segle IX-X.
  • Lo Castellot, muntanya encinglerada on podia haver-hi hagut un enclavament ibèric.
  • La vila closa de Moror, situada en un dels punts més alts de la Vall de Sant Esteve.

 

Des de la darreria del segle XVII i fins principis segle XIX, va pertànyer a la propietat de la família Portolà, barons de Castellnou de Montsec.

 

 

 

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!