Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Antiga Farmàcia Montardit. Àger.

 

La família hereva va proposar al Col·legi de Farmacèutics de Lleida convertir l’antiga farmàcia Montardit en un museu…

Antiga Farmàcia Montardit. Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Antiga Farmàcia Montardit. Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

ANTIGA FARMÀCIA MONTARDIT

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA D’ÀGER

La vila d’Àger es situa a la comarca de La Noguera, sobre un cim de 618 metres, al centre de la Vall d’Àger.

El seu terme municipal està format per nou nuclis de població habitats presidits per l’imponent Montsec d’Ares, centre d’interès geològic, natural i astronòmic.

Aquesta vall està limitada a l’oest i a l’est per dos congostos: Congost de Terradets i Congost de Mont-Rebei. Al nord pel Montsec d’Ares i al sud per la Serra de Montclús.

Aquest aïllament geogràfic ha marcat la extensa història d’aquesta vall (com la Via Romana d’Àger, sarcòfags romans, torres de defensa, ermites romàniques, etc.) fins el conjunt monumental de Sant Pere, declarat juntament amb el casc urbà d’Àger i l’església de Sant Vincenç, Patrimoni Arquitectònic Català.

Pocs llocs de ponent tenen un passat tan ric i esclatant com Àger i la seva vall.

 

 

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


ANTIGA FARMÀCIA MONTARDIT D’ÀGER

En un racó de la plaça Major d’Àger, a la Vall d’Àger, podem endinsar-nos en el passat i fer un viatge en el temps.

Cal entrar a la Farmàcia Montardit, una farmàcia modernista que es conserva exactament igual que el dia en que la van tancar de forma definitiva.

L’escenari és màgic al contemplar els pots i ampolletes de medicaments, tots arrenglerats als prestatges tal i com estaven l’any 1937.

L’estat de conservació de la farmàcia es gairebé perfecte, amb el terra de mosaic hidràulic desgastat, amb el seu obrador, les fotografies i els documents i diplomes originals, així com el material envasat de principis de segle XX.

A l’obrador de la farmàcia podem donar un cop d’ull als estris que feien per fer alquímia i fabricar medicaments: recipients, dietaris, receptaris, càpsules, inclús el llistat de comandes dels clients fins l’ultim dia que va obrir les seves portes.

També podem veure el títol de “Bachiller” de Juan Montardit Torruella de l’any 1.917, i el títol de la Facultat de Farmàcia de l’any 1921.

 

 

 

 

Joan Montardit Torruella va obrir l’establiment amb els mobles, amb els medicaments i les receptes típiques de l’època, i va atendre la seva clientela des del 1921 fins el 1939.

A la vitrina de “pócimas y venenos”, els Montardit exhibeixen encara la trencada d’un vidre efectuada per un morfinòman de la localitat que va intentar fer-se amb la substància després d’un estira i arronsa amb el farmacèutic.

Perseguit durant la Guerra Civil Espanyola, pel bàndol republicà, Montardit es va cansar d’una situació feixuga, segons explica la seva família, i va acabar tancant el local sense tornar a obrir-lo ni visitar-lo mai més fins la seva mort al 1967.

Els familiars conserven el local en el mateix estat que va quedar el dia del seu tancament i la família va proposar al Col·legi de Farmacèutics de Lleida, que organitza també visites acadèmiques de professionals, convertir l’antiga farmàcia en un museu.

La farmàcia, només obre de forma lúdica, normalment al desembre, quan Àger celebra la seva fira, dedicada als oficis artesans i els productes tradicionals del Montsec.

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies (o de Meià) i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec d’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural Protegit de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, l’Espais de Xarxa Natura 2000, l’Espai Natural Protegit de Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, La Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida, Catalunya), la comarca del Pallars Jussà (Lleida, Catalunya) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text i vols que escrigui per a tu, envia'm un mail a serradelmontsec@gmail.com!