Pages Menu
Categories Menu

Farmàcia Montardit. Àger.

 

La família va proposar al Col·legi de Farmacèutics de Lleida convertir l’antiga farmàcia en un museu. Només obre de forma lúdica, normalment al desembre, quan Àger celebra la seva fira…

Antiga Farmàcia Montardit. Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

Antiga Farmàcia Montardit. Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

ANTIGA FARMÀCIA MONTARDIT

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 

 

 


ANTIGA FARMÀCIA MONTARDIT D’ÀGERger

En un racó de la plaça Major d’Àger, a la Vall d’Àger, comarca de La Noguera, podem endinsar-nos en el passat i fer un viatge en el temps.

Cal entrar a la Farmàcia Montardit, una farmàcia modernista que es conserva exactament igual que el dia en que la van tancar de forma definitiva.

L’escenari és màgic al contemplar els pots i ampolletes de medicaments, tots afilerats als prestatges com a l’any 1937.

L’estat de conservació de la farmàcia es gairebé perfecte amb el terra de mosaic hidràulic desgastat, amb el seu obrador, les fotografies i els documents originals, així com el material envasat de principis de segle XX.

A l’obrador de la farmàcia podem donar un cop d’ull als estris que feien anar per fer alquímia i fabricació dels medicaments, recipients, dietaris, receptaris, càpsules, inclús el llistat de comandes dels clients fins l’ultim dia que quedà oberta.

També podem veure el títol de “Bachiller” de Juan Montardit Torruella de l’any 1.917, i el de la Facultat de Farmàcia de l’any 1921.

 

 

 

 

Juan Montardit Torruella va obrir l’establiment amb mobles, amb medicaments i receptes de la època i va atendre la seva clientela des del 1921 fins el 1939.

A la vitrina de “pócimas y venenos”, els Montardit exhibeixen encara la trencada d’un vidre efectuada per un morfinòman de la localitat que va intentar fer-se amb la substància després d’un estira i arronsa amb el farmacèutic.

Perseguit durant la Guerra Civil Espanyola pel bàndol republicà, Montardit es va cansar d’una situació feixuga, segons la seva família, i va acabar tancant el local sense tornar a obrir-lo ni visitar-lo mai més fins la seva mort al 1967.

Els familiars conserven el local en el mateix estat que va quedar el dia del seu tancament i la família va proposar al Col·legi de Farmacèutics de Lleida, que organitza també visites de professionals, convertir l’antiga farmàcia en un museu.

La farmàcia, només obre de forma lúdica, normalment al desembre, quan Àger celebra la seva fira, dedicada als oficis artesans i els productes tradicionals del Montsec.

 

 

 

 


Vídeo de Fotos de l’antiga Farmàcia Montardit d’Àger

 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

1 Comment

error: ! Aquest contingut no està diponible!