Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Antiga Farmàcia Montardit d’Àger

 

La família hereva va proposar al Col·legi de Farmacèutics de Lleida, que hi organitza visites acadèmiques, convertir l’antiga farmàcia Montardit d’Àger en un museu…

Antiga Farmàcia Montardit. Àger, La Noguera. Montsec d'Ares. Lleida, Cataluna.

 

ANTIGA FARMÀCIA MONTARDIT

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d’Ares.


 

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA D’ÀGER


Àger es situa a la comarca de La Noguera, sobre un cim de 618 metres, al centre de la Vall d’Àger.

El seu terme municipal està format per nou nuclis de població habitats presidits per l’imponent Montsec d’Ares, centre d’interès geològic, natural i astronòmic.

Aquesta vall està limitada a l’oest i a l’est per dos congostos: Congost de Terradets i Congost de Mont-Rebei.

Al nord queda limitada pel Montsec d’Ares i al sud per la Serra de Montclús.

Aquesta situació geogràfica ha marcat l’extensa història de la Vall d’Àger, exemples de la qual son la Via Romana d’Àger, sarcòfags romans, torres de defensa medievals, ermites romàniques, etc, fins arribar conjunt monumental de Sant Pere, declarat juntament amb el casc urbà d’Àger i l’església de Sant Vincenç, Patrimoni Arquitectònic Català.

Pocs llocs de ponent tenen un passat tan ric i esclatant com Àger i la seva vall. I no només en l’àmbit històric, sinó també en l’àmbit geològic i paisatgístic.

Arribar a Port d’Àger, per alguns un dels millors miradors del pre-pirineu i observar la vall als peus, és d’una bellesa corprenedora.

 

 

CASTELL I CANÒNIGA DE SANT PERE D’ÀGER


El Castell i la Canònica de Sant Pere d’Àger presideixen la imponent Vall d’Àger i el Montsec d’Ares, centre d’interès geològic, natural i astronòmic…

Àger, La Noguera. Lleida, Catalunya. Montsec d'Ares.

 

 

 

 

ANTIGA FARMÀCIA MONTARDIT D’ÀGER


En un racó de la plaça Major de la vila d’Àger, a la Vall d’Àger, podem endinsar-nos en el passat i fer un viatge en el temps.

Cal entrar a la Farmàcia Montardit, una farmàcia modernista que es conserva exactament igual que el dia en que la van tancar de forma definitiva.

L’escenari és màgic al poder contemplar els pots i ampolletes de medicaments, tots arrenglerats als prestatges tal i com estaven l’any 1939.

L’estat de conservació de la farmàcia es gairebé perfecte, amb el terra de mosaic hidràulic desgastat, amb el seu obrador, les fotografies i els documents i diplomes originals, així com el material envasat durant els principis de segle XX.

A l’obrador de la farmàcia podem donar un cop d’ull als estris que feien servir per fer alquímia i fabricar medicaments: recipients, dietaris, receptaris, càpsules, inclús el llistat de comandes dels clients fins l’ultim dia que va obrir les seves portes.

També podem veure el títol de “Bachiller” de Juan Montardit Torruella, de l’any 1917, i el títol atorgat per la Facultat de Farmàcia de l’any 1924.

 

 

 

 

Joan Montardit Torruella va obrir l’establiment farmacèutic amb els mobles, amb els medicaments i les receptes típiques de l’època i va atendre la clientela de la Vall d’Àger des del 1921 fins el 1939.

A la vitrina de “pócimas y venenos”, els Montardit exhibeixen encara la trencada d’un vidre efectuada per un morfinòman de la localitat que va intentar fer-se amb la substància després d’un estira i arronsa amb el farmacèutic.

Perseguit durant la Guerra Civil Espanyola, pel bàndol republicà, Montardit es va cansar d’una situació feixuga, segons explica la seva família, i va acabar tancant el local sense tornar a obrir-lo ni visitar-lo mai més fins la seva mort al 1967.

Els familiars conserven el local en el mateix estat que va quedar el dia del seu tancament i la família va proposar al Col·legi de Farmacèutics de Lleida, que organitza també visites acadèmiques de professionals, convertir l’antiga farmàcia en un museu.

La farmàcia, només obre de forma lúdica, normalment al desembre, quan Àger celebra la seva fira, dedicada als oficis artesans i els productes tradicionals del Montsec.

Per tant la única forma de visitar la farmàcia Montardit actualment és acostar-se a Àger durant la seva fira d’hivern i així poder fer una visita molt interessant.

 

 

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs la Vila d’Àger en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

  • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com