Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

El Fòssil d’Ictiosaure. Alòs de Balaguer.

 

Esquelet Fòssil d'Ictiosaure

Esquelet Fòssil d’Ictiosaure

 

Alòs de Balaguer és una població ubicada en un paisatge geològic extraordinari, on el riu Segre es canalitza per un congost de gran bellesa, a la comarca de La Noguera. Els exemples són notables, doncs es poden observar les roques de les muntanyes de Carbonera i Sant Jordi turmentades pels moviments geològics ocorreguts durant els darrers 40 milions d’anys.

En aquestes muntanyes del Montsec de Rúbies i Sant Mamet, apareixen els testimonis petrificats que donen fe d’una local vida animal antiquíssima. Entre ells, varen sortir uns estranys fòssils, en forma de cilindres bastant aplanats, que una vegada identificats, es tractaven de vèrtebres d’un gran animal marí. Les observacions practicades indicaven que pertanyien a un ictiosaure, rèptil marí en forma semblant a la d’un dofí però amb un morro allargassat i ple de dents punxents que el capacitaven per una pesca efectiva de les preses. Les mides de les seves vèrtebres evoquen un exemplar de més de 6 metres de llargària.

Des de l’any 2002 a l’ajuntament d’Alòs de Balaguer, es pot visitar una reproducció d’un Stenopterygius quadriscissus de mida real d’uns 2 metres de llargària. Aquesta reproducció del Stenopterygius es un animal extingit que pertany a l’ordre dels ictiosaures (llangardaix peix), encara que és més petit que les espècies més grans de l’ordre, i és similar físicament al Ichthyosaurus, pero amb un crani més petit i unes aletes més estretes. L’ictiosaure d’Alòs de Balaguer era tres vegades més gran que la reproducció exposada del Stenopterygius quadriscissus, es a dir uns 6 metres de longitud. Això ho evidencien les grans dimensions de les vèrtebres trobades en aquest poble.

 

Reproducció d'Ictiosaure

Reproducció d’Ictiosaure

 

De tot l’Estat espanyol, Alòs de Balaguer ens ha proporcionat el més complet vestigi d’un ictiosaure, amb 17 vèrtebres de la zona de la cua. Aquestes vèrtebres tenen forma de discs estrets que, per les seves dimensions, podrien correspondre a un animal de prop de 6 metres de longitud. De moment, no és possible saber a quin grup d’ictiosaures pertanyen, ja que en aquell temps (fa uns 190 milions d’anys, període Juràssic Inferior), convisqueren diversos gèneres.

La presència d’aquest antic animal per la zona d’Alòs de Balaguer, ens indica que la zona era el fons d’un mar càlid, poc profund i ple de vida. Durant el Juràssic Inferior, el que avui són les terres de la Península Ibèrica eren llavors, en gran part, fons marins.

Els ictiosaures semblaven peixos (o més aviat dofins), però en realitat no ho eren. De fet eren rèptils que van desenvolupar una aleta dorsal y una aleta caudal just en el lloc on els peixos la tenen. Van ser una mena de llangardaixos amb aletes de peix. Aquests animals eren carnívors que pujaven a la superfície per omplir els seus pulmons d’aire, i estaven configurats per agafar una gran velocitat, com la actual tonyina, i sembla ser que eren bussejadors de  grans profunditats, com algunes de les modernes balenes que avui existeixen. Aquests animals ja desapareguts podien arribar a desplaçar-se a velocitats de fins a 40 km per hora.

Els ictiosaures eren rèptils marins que s’estengueren per tot el planeta durant uns 150 milions d’anys. La seva aparició es remunta al període Triàsic (uns 230 milions d’anys) i varen extingir-se farà uns 70 milions d’anys en el període Cretaci. Les seves despulles fossilitzades es troben arreu del món: Anglaterra, França, Alemanya, Nord-Amèrica i Sud-Amèrica, Japó, Austràlia, etc.

 

Si voleu visitar el fòssil d’Ictiosaure, us heu de dirigir a:

Alòs de Balaguer.

Ajuntament d’Alòs de Balaguer.

Plaça Major, 6.

Visites convingudes. / Visitas concertadas. Telèfon: 973 41 70 04.

 


 

SerradelMontsec.cat a les Xarxes Socials:

 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

 

 

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.

 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarretes de SerradelMontsec.cat?
Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsMapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error:

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca