Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Gaspar de Portolà: Primer Governador de Califòrnia

 

Placa commemorativa a Gaspar de Portolà. Castellnou del Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Montsec d'Ares.

Placa commemorativa a Gaspar de Portolà. Castellnou del Montsec, Sant Esteve de la Sarga. Pallars Jussà. Montsec d’Ares.

 

Gaspar de Portolà i de Rovira (1715 – 1786) fou un soldat, que més tard va arribar a ser Governador de la baixa i alta Califòrnia (Les Califòrnies) del 1768 al 1770. Va ser explorador i fundador de San Diego i Monterrey, ambdues a la península de Califòrnia. Va néixer a Os de Balaguer, de família noble, va fer de soldat a l’exèrcit espanyol a Itàlia, Portugal i Oràn, i ascendí progressivament a lloctinent el 1743 i a capità el 1764.

El descobriment de Califòrnia (la porció que avui forma part d’Estats Units d’Amèrica) es un dels fets històrics menys conegut de tota la conquesta d’Amèrica. Però a Califòrnia, tothom venera i lloa a Gaspar de Portolà. Hotels, teatres, clubs i fins i tot marques de productes comercials porten el seu nom. Hi ha cada any, a Califòrnia, un popular Festival Portolà, que pren extraordinari relleu. Amb romàntica candorositat, es reconstrueix el seguici de la seva famosa “marxa”. Un centenar de genets, abillats com fa més de 200 anys vestia Portolà i els Voluntaris Catalans que l’acompanyaren, recorre fidelment el seu itinerari tot al llarg del Camino Real, des de la badia de San Diego al port de San Francisco.

 

Gaspar de Portolà, fill d’Os de Balaguer

L’origen noble de la família Portolà a la comarca de la Noguera, s’ha de buscar a la Baronia de Castellnou de Montsec. Els pobles que formen l’actual municipi de Sant Esteve de la Sarga, amb els seus termes, antigament es trobaren vinculats a diferents senyories i jurisdiccions. Una d’aquestes fou la baronia de Castellnou de Montsec, jurisdicció que a la fi del segle XVI pertanyia als Areny, senyors d’Altet i de Lluçà, i que passà als Erill, barons de l’Albi, als Cartellà, barons de Falgons, i als Ardena de Sabastida (cognominats de Cartellà), els quals el 1681 vengueren la baronia als Portolà. Passà després als Rubalcava i als Vilallonga-Babau (cognominats de Portolà). Fou reconeguda com a títol del regne el 1801. El 1687 Gaspar de Portolà i Pont era baró de Castellnou de Montsec. Aquest Gaspar de Portolà era avantpassat del que seria explorador de Califòrnia, Gaspar de Portolà i de Rovira. Aleshores la baronia era formada pels llocs de Castellnou, Beniure, Estorm i Sant Esteve de la Sarga.

La família tenia possessions senyorials a Àger i a Castellnou del Montsec i durant molt de temps hi hagut una disputa sobre el seu lloc de naixement ja que no existia la prova de la partida de baptisme. Rencentment, Xavier Mora ha trobat el document que acredita el seu baptisme a la parròquia d’Os de Balaguer, on diu:

(Al marge: Fill de Don Francisco de Portulà.) Als 26 de juny, jo Vicencs Vidal, segons rito de Nostra Santa Mara la Iglesia an batejat un fill del senyor Don Francisco de Portulà y Subirà y de Dona Teresa de Portulà y Rouira, cònjuges. Forna padrins lo senyor Jacinto Fontoua y Gerònima Fontoua, donsella, filla sua, de Os. Posaren-li nom Gaspar, Benet y Jacinto.

 

La partida de baptisme de Gaspar de Portolà i de Rovira.

La partida de baptisme de Gaspar de Portolà i de Rovira.

 

Encara que aquesta partida no especifica l’any, les d’abans i després indiquen clarament que es tracta de l’any 1716. Els pares del batejat concorden perfectament amb els de l’explorador: Francesc de Portolà i de Subirà i Teresa de Rovira (i Sanispleda). Potser Gaspar de Portolà no havia nascut a Os de Balaguer, però el que queda clar es que el baptisme es va fer a Os de Balaguer on la família va residir uns anys degut a que durant la Guerra de Successió, finalitzada el 1715. El noble Francesc de Portolà va ser partidari de l’arxiduc Carles d’Àustria i la victòria de Felip V no li va ser beneficiosa i probablement, Os de Balaguer es va convertir en un refugi fora de l’entorn de Balaguer i del seu domicili habitual.

Gaspar de Portolà, era fill de Francesc de Subirà, baró, des del segle XVII, de Castellnou de Montsec. El llinatge dels Portolà tenia possessions a Àger, Balaguer i Arties (Vall d’Aran). Integrat a l’exèrcit, el 1734 fou nomenat alferes de dragons del regiment de Villaviciosa. Durant la guerra de successió d’Àustria, prengué part en les campanyes d’Itàlia (1744-48) i després fou traslladat al regiment de Numància, on fou tinent de dragons i granaders. Lluità a la guerra dels Set Anys (1756-63) en l’exèrcit de Carles III d’Espanya. També participà en la campanya militar de Portugal (1762-63), i el 1764 fou ascendit a capità de dragons del regiment Espanya i després assolí el grau de coronel de dragons.

 

Monument commemoratiu de l'arribada de les expedicions de Gaspar de Portolà a San Diego el 1769. El monument es troba a prop d'on el "Sant Antoni" va encorar a la badia de San Diego el 4 de maig de 1769.

Monument commemoratiu de l’arribada de les expedicions de Gaspar de Portolà a San Diego el 1769. El monument es troba a prop d’on el “Sant Antoni” va ancorar a la badia de San Diego el 4 de maig de 1769.

 

 

La Descoberta de Califòrnia

La descoberta i colonització de l’Alta Califòrnia va esdevenir quan ja la desmesurada expansió d’Espanya havia iniciat la seva decadència i quan ja l’impuls imperial dels espanyols estava gairebé desinflat. Aquest descobriment i exploració de Califòrnia es la darrera empresa portada a terme per Espanya a Amèrica, i Gaspar de Portolà pot ser considerat el darrer “conquistador”.

El 1769, la Nova Espanya (avui Mèxic), s’estenia fins a l’istme del que avui s’anomena Península de Califòrnia. Més al nord, hi havia l’Alta Califòrnia que romania inexplorada. Nomès, per mar, alguns exploradors havien fet intents per les costes buscant punts de refugi i escala, per la ruta marítima d’Acapulco a Manila, traçant alguns mapes del litoral.

El 1767, el capità de Dragons del Regiment “España”, Gaspar de Portolà fou enviat des de Mèxic a la remota península californiana, amb l’encàrrec de practicar l’expulsió dels jesuïtes d’aquelles terres tal com acabaven de ser expulsats de tots els territoris espanyols. Portolà fou investit governador polític i militar de la Baixa Califòrnia per portar a terme la tasca d’arrest i deportació de tots els jesuïtes en els col·legis i les 14 missions des de feina 72 anys, i lliurar-les als franciscans i més tard als dominicans.

L’any 1768, un grup de frares franciscans mallorquins va reunir-se amb Portolà. Entre ells, els pares Pare Joan Crespí, Fermí Francesc Lasuén, Francesc Palou i deu més, presidits per Pare Juníper Serra. Aquell mateix anya, Gaspar de Portolà es va oferir per dirigir una expedició a la recerca del port de Monterrey, expedició ordenada desde la Cort de Madrid i comunicada al visitador general José de Gálvez y Gallardo. Va ser una combinació de soldats, colons i missioners amb l’intenció de crear una base a la costa de Califòrnia, a San Diego i Monterrey. Posteriorment un cos compost de vint-i-cinc homes de la companyia franca de Voluntaris Catalans, sota el comandament del tinent Pere Fagès i Beleta embarcaren tot seguit cap a la Baixa Califòrnia per afegir-se a l’expedició.

L’expedició composta de quatre branques: dues per mar i dues per terra, totes sota el comandament de Gaspar de Portolà. La primera expedició marítima van començar al gener de 1769, amb la sortida del primer bergantí, el San Carlos, sota comandament de Vicenç Vila. La segona, viatjaria en el San Antonio acompanyat del San José, sota el comandament de Joan Perés, el famós navegant mallorquí. Hi va haver dues expedicions de terra, una encapçalada pel capità Ferran Ribera i Montcada que constituiria una avançada de la segona expedició terrestre, que conduiria el propi Gaspar de Portolà que incloïa el Pare Juníper Serra, i dues per mar, a bord dels vaixells de San Carlos i San Antonio. Tots van reunir-se a San Diego a principis de juliol.

 

Gaspar de Portolà, de l’escultor Josep Maria Subirachs, a Linda Mar Beach, Pacifica, California

Gaspar de Portolà, de l’escultor Josep Maria Subirachs, a Linda Mar Beach, Pacifica, California

 

La primera expedició en arribar a San Diego fou la del vaixell San Antonio, comandat pel mallorquí Joan Perés. Divuit dies més tard arribà el San Carlos. Al cap de dues setmanes, el 14 de maig, arriba la primera expedició per terra, capitanejada per Ribera i Montcada. Sis setmanes més tard, a principis de juliol, arriba la darrera expedició per terra encapçalada pel governador Gaspar de Portolà.

Portolà es va mostrar ansiós per seguir fins a Monterrey i juntament amb el Pare Joan Crespí i una partida de 63 homes van partir per terra el 14 de juliol, van arribar a Los Ángeles el 2 d’agost, a Santa Bàrbara el dia 19, i l’àrea de Sant Simeó el 13 de Setembre. Assolint la zona de San Francisco el dia 31 d’octubre.

Va tornar a San Diego sense haver trobat la Badia de Monterrey. Sens dubte van passar a un costat d’ella i les condicions meteorològiques els van impedir la vista de la badia. El viatge va durar sis mesos. Després de descansar, Portolà va preparar una altre expedició, aquest cop marítima i terrestre. Amb fra Juníper Serra va partir a la recerca de Monterrey per establir la missió que els havia estat encomanada.

El pailebot San Antonio va partir de la avui Badia de San Diego el dia 16 d’abril de 1770, a bord anaven el Pare Juníper Serra, Miguel Costanzo (enginyer militar i cartogràfic) i Pedro Prat (cirurgià). L’expedició per terra va partir l’endemà encapçalada pel propi Portolà, acompanyat per l’oficial Pere Fages i Beleta, dotze voluntaris catalans (els anomenats Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya), set soldats i cinc indis natius de la Baixa Califòrnia Sud.

El pare Joan Crespí anava de capellà de l’expedició terrestre. Després de 36 dies de viatge, l’expedició terrestre va arribar a Monterrey el 24 de maig de 1770. Una missa va ser oficiada prop del roure on els missioners que havien acompanyat Sebastian Vizcaíno havien donat gràcies al Senyor, 167 anys enrera, i s’havia pres possessió d’aquestes terres en nom de la Corona Espanyola. El 3 de juny de 1770 van iniciar la construcció de la Missió de San Carlos Borromeo de Carmelo (també coneguda com Carmelo o en anglès Carmel) i fundaren el Presidio a Monterrey.

La tasca del governador Gaspar de Portolà havia arribat a bon terme. Va lliurar el càrrec al seu subaltern el capità Pere Fages i Beleta, nascut a Guissona (a Lleida també), el 1734. Pere Fages era anomenat “l’Ós”, sobrenom que es va guanyar mentre caçava ossos, i va ser doncs el segon gobernador militar de la Nova California entre 1770–1774, y Gobernador de las Californias de 1782 a 1791.

 

Escultura homenatge a Gaspar de Portolà. Castellnou de Montsec. Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà. Montsec d'Ares.

Escultura homenatge a Gaspar de Portolà. Castellnou de Montsec. Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà. Montsec d’Ares.

 

 

Els Anys Finals de la vida de Gaspar de Portolà

Gaspar de Portolà, mai més tornaria a Califòrnia. A l’any 1776 va ser nomenat governador de Puebla (Mèxic) fins el 1784, quan retornà a Espanya, i el 1786 un reial decret li concedí l’agregació com a coronel del regiment de Numància; el mateix any fou nomenat Tinent del Rei a Lleida. Mort, fou enterrat a l’església de Sant Francesc d’Assís (avui Sant Pere). Deixà més de 300.000 rals per a la construcció d’un hospici d’orfes, avui seu de la Diputació de Lleida.

Els hereus de la Casa de Portolà foren dones durant tres generacions. En contraure matrimoni, els seus esposos tingueren que acceptar el vincle creat pel noble Gaspar de Portolà i Pont, la qual cosa els obligava a anteposar el cognom de la seva esposa al seu propi, per poder mantenir el títol i privilegis nobiliaris dels Portolà. Amb els anys, foren perdent molts dels drets jurisdiccionals i prerrogatives i, mancant de mitjans de fortuna, acabaren marxant de Balaguer, Castellnou del Montsec i Àger, per afincar-se a Figueres i a Agullana a la província de Girona, lligats a la noble família Fontcoberta i Dalmases, de la Casa Marquesal de Vilallonga. Els últims Portolà de la branca directa, no reivindicaren el títol i desaparegué el seu cognom en tenir només filles fruit dels seus matrimonis.

 

Castellnou del Montsec és avui un lloc tranquil i solitari situat al nord de la serra del Montsec, forma part d’unes grans planes limitades per la vessant del riu Noguera Ribagorçana per un costat i del Noguera Pallaresa per l’altre. Actualment, la capital del Segrià, Lleida, està agermanada amb la ciutat de Monterrey que va ser la capital de Califòrnia fins que aquest territori passà a dependre dels Estats Units d’Amèrica.

També a terres de Lleida trobem l’Associació d’Amics de Gaspar de Portolà, de la qual es portaveu l’actual Baró de l’Albí, Carles de Montoliu Carrasco, propietari del Castell de Montsonís, polític, empresari i promotor cultural català, actualment senador del Círculo Ecuestre. Es presentà a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980 a les llistes de Centristes de Catalunya-UCD, però no fou escollit. També es presentà en les llistes de Convergència i Unió a les eleccions als consells comarcals de 1987 per la Noguera. Ha estat impulsor de la Fundació Castells Culturals de Catalunya per tal de mantenir viu el patrimoni cultural i arquitectònic que suposen els castells catalans. El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi. De l’Associació d’Amics de Gaspar de Portolà, va ser president el cientific Joan Oró fins el 2004, any de la seva mort.

 

Sobre l'origen de la Paraula Califòrnia

[…] En Ager, un pueblo de Lleida al pie del macizo del Montsec, se llaman californias a los calurosos desvanes, especialmente a los desvanes de las iglesias. La primera fantasía es irresistible: la palabra nace en catalán, calor de forn (calor de horno) y cuando Gaspar de Portolá, nacido en Balaguer y con casa en Ager, llega en 1768 a la tórrida península de la Baja California exclama: ¡Esto es una California! Bonito pero falso: Hernán Cortés ya usa la palabra en 1536. La etimología es la misma pero en latín, callida fornax (horno caliente) y es Cortés (que estudió latín dos años en Salamanca) o algún marinero culto quien la acuña. Quizá ni siquiera proceda del latín, sino de una mezcla de latín y alemán (que Cortés chapurreaba en honor del emperador Carlos V) y la clave sea calit ferne, es decir, caliente y lejano. Al resto de la historia, sencillamente, le damos la vuelta: Gaspar de Portolá regresa de Indias y la primera vez que sube a un caluroso desván en Ager suelta: ¡Esto es una California! […]

¡Esto es una California!, Diari “El País”, 11 de Març de 2006. Jorge Wagensberg en un article escrit a diari ‘El País’ teoritza sobre l’origen de la paraula “Califòrnia”.

Actualment, podem trobar diferents topònims a la zona del Montsec que porten la paraula califòrnia inserida, encara que avui dia és molt difícil descobrir quin origen tenen, com per exemple “Los Califòrnios del Ferrer” al costat del Lo Coscoll, a la vora del riu Noguera Pallaressa al pantà de Camarasa.

 

 

Testamentària de Gaspar de Portolà

L’historiador Isidre Puig, coautor del llibre “La testamentària de Gaspar de Portolà”, relata la polèmica al voltant d’unes últimes voluntats que acabarien finançant el desenvolupament urbanístic de Lleida.

Podeu escoltar-lo en el programa de Catalunya Radio “En Guàrdia”: Testamentària de Gaspar de Portolà

 

Fonts:

 • Viquipèdia.
 • ¡Esto es una California! Article de Jorge Wagensberg. Diari “El País”, 11 de Març de 2006.
 • Testamentària de Gaspar de Portolà. Article d’Isidre Puig. Programa “En Guàrida!” de Catalunya Radio.
 • Gaspar de Portol`a, l’explorador de Califo`rnia, fill d’Os de Balaguer. Xavier Mora.Alberola, 16 de març de 2007

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarretes de SerradelMontsec.cat?
Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsMapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

2 Comments

 1. Hola,
  m´he llegit aquest text perquè he de fer un treball i m´ha semblat molt interessant.
  Explica moltes coses sobre això i m´ha servit bastant.
  Adeu!

 2. Lo de Calor de Forn es de Fray Ginebró (mallorquí) fundador de Califòrnia… Fray Juniper Serra. únic representant extranger al capitoli americà ! Per favor, no canvieu l´història.

error:

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca