Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Jaciment d’Icnites de la Maçana, Camarasa.

 

El nombre d’icnites conservades en Jaciment Paleontològic d’Icnites (restes indirectes de dinosaures) de La Maçana, a Camarasa, s’estima en unes 900…

Jaciment Paleontològic d'Icnites (Petjades de Dinosaures) de La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

Jaciment Paleontològic d’Icnites (Petjades de Dinosaures) de La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

JACIMENT D’ICNITES DE LA MAÇANA

La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

Aproximació Geogràfica al Jaciment d’Icnites de La Maçana

Aquest jaciment es troba situat a La Maçana, al terme municipal de Camarasa, comarca de La Noguera, just a un costat de la Carretera del Doll.

Concretament es troba a la partida anomenada com La Solana dels Mallols, a mig camí entre Camarasa i Fontllonga a la carretera C-13, en el tram que anomenat “carretera del Doll”.

Aquest espai està molt ben situat, ja que queda a peu de carretera, en una corba fàcilment identificable. Hi ha un lloc on es pot estacionar el vehicle just davant de l’aflorament, que és situat l’altra banda de la carretera.

Per seguretat, el cartell indicatiu només és visible quan s’arriba al lloc conduint en el sentit sud, de Tremp cap Camarasa, ja que el lloc per estacionar està en el costat dret enmig de una pujada. A l’altre costat del estacionament de cotxe, a l’altra banda de la carretera, es troba el jaciment

Per desgràcia el cartell indicatiu de la carretera només indica “Jaciment”, sense indicar de quin tipus de jaciment és tracta (arqueològic, paleontològic o geològic) i a més indica l’estacionament per cotxes però no pas el jaciment.

 

 

Petjada de dinosaure al Jaciment Paleontològic d'Icnites (Petjades de Dinosaures) de La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

Petjada de dinosaure al Jaciment Paleontològic d’Icnites (Petjades de Dinosaures) de La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

El Jaciment Paleontològic de La Maçana

Aquesta zona de La Maçana, és el sostre d’un estrat calcari d’origen lacustre, i es conserven nombroses petjades de dinosaure.

Les calcàries pertanyen al Campanià, la sèrie estratigràfica del qual enregistra un cicle transgressió – regressió en aquesta geozona.

El nombre d’icnites conservades en aquest jaciment s’estima en unes 900. Es tracta d’icnites circulars que es presenten en dues tipologies de mesures diferents.

El jaciment de La Maçana consisteix en la superfície d’un estrat del qual actualment n’afloren uns 1200 m2. Fou donat a conèixer per Antonio Lacasa Ruiz (Institut d’Estudis Ilerdencs) el 1993. L’edat del jaciment és de Campanià superior (Cretaci superior).

Les petjades petites s’ha interpretat que podrien correspondre a la impressió deixada per les extremitats anteriors d’exemplars adults o a individus joves.

Aquestes petjades tenen una profunditat d’uns 10 cm i han estat atribuïdes a dinosaures sauròpodes. A més a més de les icnites, l’estrat ha estat fortament bioturbat per l’acció d’invertebrats.

Aquest jaciment destaca, en comparació amb d’altres, per l’important nombre de petjades.

El jaciment d’icnites de La Maçana, ha estat inclòs a l’ “Inventario de Icnitas de la Península Ibèrica” (IPDI), el qual ha estat proposat per a la seva declaració com a Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Hi consta la seva consideració com a Jaciment Paleontològic en aplicació de la llei 9/1993 de Patrimoni Cultural Català, juntament amb les petjades, també de dinosaures, dels jaciments de la Mata de Viudà, al terme d’Àger, el jaciment de la Masia del Marull, a Figuerola de Meià, al terme de Camarasa, el jaciment de Perauba, al terme de Vilanova de Meià i el jaciment de La Vall d’Ariet, en el terme municipal d’Artesa de Segre.

 

 

Petjades de dinosaure al Jaciment Paleontològic d'Icnites (Petjades de Dinosaures) de La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

Petjades de dinosaure al Jaciment Paleontològic d’Icnites (Petjades de Dinosaures) de La Maçana, Camarasa. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 

Els Últims Dinosaures dels Pirineus

Els jaciments amb petjades de dinosaure de La Noguera es troben en formacions del cretaci com del paleozoic. El trànsit entre aquestes dues unitats temporals abraça l’extinció dels dinosaures.

Aquestes formacions del prepirineu són el resultat del farcit de les conques sedimentàries que flanquejaven la vessant sud dels Pirineus quan aquests estaven en plena formació.

Aquestes conques connectaven amb un braç d’aigua del oceà Atlàntic, que en aquells moments s’estenia per part dels actuals Pirineus.

Les icnites de dinosaures són evidències del pas d’aquests animals sobre substrats tous, que eren bàsicament planures fangoses o l’interior de llits fluvials o aiguamolls.

En les roques que trobem a la La Noguera hi ha escrita la història dels dinosaures durant els set milions d’anys que van precedir la seva extinció (entre 72 i 65 milions d’anys), per tant estem davant dels últims dinosaures europeus.

Els dinosaures coneguts pels jaciments de La Noguera, pertanyen a tres grups per ordre d’importància: sauròpodes (els més comuns), ornitòpodes i teròpodes (més poc comunes).

 

 

ESPAI PROTEGIT DEL JACIMENT D’ICNITES DE LA MAÇANA

 

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarreta 'Sóc Montsec - Les Asparets'Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsSamarreta 'Mosca Collonera - Montsec University'Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dinosaurierspuren: Jaciment de la Maçana | Visit La Noguera - Experience the Wild West of Catalonia - […] Per informació en català visiteu la web oficial de la Serra de Montsec.  […]
error: ! Opció no disponible.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca