Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Mare de Déu de Pedra. Àger.


Perpètua durant segles, l’Ermita de Pedra, a la Vall d’Àger, ha esdevingut un far de referència i veneració, un símbol del Montsec d’Ares…

Santuari de la Mare de Déu de Pedra. Àger, La Noguera. Lleida, Montsec d'Ares.

 

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE PEDRA

Àger. La Noguera, Lleida. Catalunya, Montsec d’Ares

 

 

 

 

SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE L’ERMITA DE PEDRA


On actualment hi ha el santuari de la Mare de Déu de Pedra hi va existir un antic castell.

De l’antiga església castellera, de l’època de la conquesta cristiana, finalment va quedar una ermita de devoció i acció de gràcies, l’actual Ermita de Pedra.

Situant-se a 1075 metres, als contraforts del Montsec d’Ares, entre parets nues de roca i enganxada a una cinglera, aquesta ermita contempla una vista espectacular sobre la Vall d’Àger i la Serra de Montclús, a la comarca de La Noguera, Lleida.

Perpètua durant segles, l’Ermita de Pedra, ha esdevingut un far de referència i veneració… un símbol de la Serra del Montsec.

La devoció a la Mare de Déu de Pedra és antiquíssima i si bé no es té constància de com era la primera imatge venerada, sí que es coneix que des del segle XV era una talla en pedra, policromada i d’estil clàssic.

Durant la Guerra Civil Espanyola de 1936, la imatge fou llençada penya-segat avall fent-se miques. Passats els anys es va refer amb una reproducció fidedigna i va ser entronitzada el 20 d’Agost de 1944.

La talla de pedra de la Verge que s’hi conservà fins la Guerra Civil Espanyola, corresponia a un moment de plenitud del santuari. Fins i tot, el papat, li havia concedit una butlla d’indulgències per aquells que visitessin el santuari durant certes festes.

Una comunitat de monges, documentada al segle XV, dona idea de lo important que era aquest Santuari de Pedra.

Cada any per la segona pasqua (pentecosta) es realitza l’aplec que encara avui en dia acull a molta gent.

Durant alguns anys, l’ermita de Pedra va formar part dels escenaris del festival de música Vall Sonora (Festival de Música i Cultura a la Vall d’Àger), acollint actuacions des d’un immillorable balcó i enmig d’un gloriós paisatge.

 

 

 

EL CASTELL DE PEDRA


Va ser un dels primers castells de la Vall d’àger, i apareix lligat a la nissaga dels Exabel, família autòctona, que va ajudar a Arnau Mir de Tost a dur a terme la conquesta de la vall, la qual romania en poder àrab.

D’aquest important castell aixecat sobre un gran penyal de la carena del Montsec d’Ares, actualment no resten ni els fonaments. Només es conserva la capella castellera que forma  part de l’actual santuari.

Els actuals edificis corresponen als segles XVI-XVII, dels quals la vella capella romànica es va convertir en una estança celler sense ús des d’època incerta ja que una roca es va despendre i va esfondrà la volta superior que li servia d’aixopluc.

La primera referència sobre el castell data de l’any 1042. Es tracta d’una carta de franquícia concedida per Arnau Mir de Tost, als Senyors de Pedra, el matrimoni Exabel i Garoca, on feia constar que els concedia franquícia de tots els alous que posseïen a la vall d’Àger, que havien adquirit per compra i aprisio, incloent a Torres de Cas.

Un treball d’antroponímia, relacionava els cognoms primitius de la vall d’Àger amb un origen mossàrab, entre els quals hi incloïa els dels senyors de Pedra.

L’antic vilatge, dins del domini del castell, que dominava un ample terme, doncs abraçava des de Coll d’Ares fins el pla de la vall i termenejava amb els castells de Sant Llorenç de Montsec i Colobor, es creu que no s’ubicava pas al redós del castell, ja que no hi ha espai possible d’assentament, i tampoc s’han trobat vestigis d’habitatges.

Probablement aquest vilatge se situés prop dels actuals vestigis de la Torre del Negre, corresponents a una torre circular de guaita del segle XI. Ja que ha aparegut, no massa lluny, de la torre una necròpoli medieval de tombes de sauló semblants a les aparegudes a Agulló i Santa Coloma d’Àger.

Tombes que caldria situar no més enllà del segle IX amb laudes o cobertes de doble vessant igual que a Santa Coloma d’Àger.

A més a més, la persistència d’habitatges als masos fins aquest darrers anys, juntament amb l’existència d’una capella al mas de la Torre del Negre, dedicada a Sant Pere Regalat, en la qual s’hi celebrava missa dominical fins després de la Guerra Civil Espanyola de 1936, i pel gran nombre de masians, indiquen una continuïtat d’hàbitat important.

Almenys des del segle XIV-XV va existir el cognom de la Torre per la nissaga dels estadants de la Torre del Negre, cognom que els propietaris actuals ostenten encara com un dels més vells de la Vall.

 

 

 

 

SALVEM PEDRA


Durant el 2016 es va portar a terme la campanya de micromecenatge per a la restauració de la coberta de l’ermita de Pedra, a través de les xarxes socials, amb el lema:

 

 

Salvem Pedra! Perquè sí,

a la Vall d’Àger som de #PedraPicada

 

 

El santuari ha viscut vaivens, però a la Vall d’Àger s’ha viscut una intensa devoció mariana cap a la Mare de Déu de Pedra, la patrona de la vall.

L’ermita de Pedra té una llarga història i per tant molts moments reconstructius que han requerit donacions populars. Aquesta campanya duta a terme durant l’any 2016 parlava així del seu propòsit:

 

Som de Pedra Picada
Som de Pedra Picada Un Rescat de Pedra Picada

El lligam del micromecenatge amb l’ermita dura des de la seva creació. Des dels inicis la gent de la vall ha fet aportacions per ampliar i mantindre aquesta perla ubicada al bell mig del Montsec.

Des de la seva construcció ha estat la gent d’Àger qui s’ha cuidat d’ella. Com a una història de les que s’expliquen als contes: tot un poble unit per a fer que l’ermita de Pedra continuï desafiant la muntanya i saludant des d’allí dalt.

Avui, la coberta de l’ermita necessita ser restaurada. El pas dels anys i petites esllavissades l’han malmès de tal manera que si no es fa la coberta nova durant els propers mesos l’ermita podria desaparèixer.

Per tal d’evitar un nou esfondrament, cal aconseguir els 4.000 euros que falten per a poder fer una nova teulada. I ho hem d’aconseguir, com sempre hem fet. Perquè som #depedrapicada.

 

Els treballs van pujar uns 16.000 euros i uns 7.000 es van aconseguir gràcies a les petites donacions de mecenes anònims.

 • Campanya de Micromecenatge al Web.
 • Campanya de Micromecenatge a Twitter
 • Campanya de Micromecenatge a Facebook

 

 

 

 

ERMITA DE SANTA MARIA DE PEDRA


L’església de Santa Maria de Pedra presenta una peculiar i estranya planta d’una nau, fruit de modificacions corresponents al segle XII, especialment en la zona de l’absis.

El seu fonament rocós no permet fer prospeccions arqueològiques que permetin saber l’estructura de la planta primitiva, segurament de mesures més reduïdes.

Cal dir, a més a més, que la planta s’adequa al reduït lloc d’assentament i que s’orienta de forma canònica. L’orientació dels temples edificats en època romànica és tal que l’eix major dels mateixos segueix una línia est-oest, apuntant la seva capçalera cap a orient.

Malgrat que la porta fou destruïda posteriorment per eixamplar-la, se situava al mur de Ponent i no és arriscat suposar que el castell ocuparia l’actual lloc del santuari, al qual l’ermita ara s’adossa.

Cal destacar també els nínxols per les ofrenes del mur septentrional, rectangulars i triangulars, situats a mitja alçada i al tram dels peus del temple.

Aquesta disposició no és massa usual, ja que en altres indrets com Sant Llorenç del Montsec, estan a la part baixa del mur de Ponent i de forma rectangular.

I de vegades circumden tots els murs de la nau, com a Santa Eugènia de la Règola.

La nau va coberta amb volta de canó amb dos arcs torals. El parament és de filades i el mur de l’evangeli és més rústec (treballat a cops de maceta), mentre que el de l’epístola és de pedra polida.

A l’interior tot l’absis és construït en filades de pedra polida treballada a punta així com les pedres dels arcs torals. L’única pilastra que es conserva és la del costat de l’epístola de l’arc proper a l’absis.

El mur del costat de l’epístola per la part exterior té un encaix mitjançant el qual l’absis sobresurt de la nau i el mur del costat de l’evangeli pren tres direccions diferents.

Es a dir, entre dues filades de pedres horitzontals n’hi ha una de vertical, sense que arribi a anar de cap a cap de mur.

 

 

 

View this post on Instagram

 

Concert de @joancolomo al festival @vallsonora a l’Ermita de Pedra, far del #Montsec a la Vall d’#Àger.

A post shared by SerradelMontsec.cat (@serradelmontsec) on

 

 

LA LLEGENDA DE L’ERMITA DE PEDRA


Es diu que la imatge de la Mare de Déu de Pedra es va trobar al terme d’Anglesola just en el límit entre dues finques.

Ambdós propietaris van discutir llarg i finalment no van acordar qui havia de ser el propietari.

Van posar-se d’acord que carregarien la imatge damunt d’una mula cega i allà on es parés se li faria una ermita, pensant-se que això seria no lluny d’Anglesola.

La bèstia caminà hores i hores sense cabestre ni ronsal fins que caigué morta al lloc on actualment hi ha el santuari. Llavors aixecaren l’ermita en aquell lloc.

Una altre versió diu que dos picapedrers van esculpir la imatge i que tots dos van discutir llarg per la propietat.

Van posar-se d’acord que carregarien la imatge damunt d’una mula cega i a casa d’aquell que anés, quedaria la Verge en propietat.

Però, l’animal va fer marxa fins on s’aixeca actualment el santuari.

Aquesta llegenda ja la va recollir el pare Narcís Camós a la seva obra mariana de l’any 1657 “Jardín de María plantado en el Principado de Cataluña”, on descriu totes les capelles i tots els santuaris marians existents al principat de Catalunya.

 

 

Planta de l'Ermita de de la Mare de Déu de Pedra. Àger, La Noguera. Montsec d'Ares. Dibuix de Francesc Fité i Llevot.

Planta de l’Ermita de de la Mare de Déu de Pedra. Àger, La Noguera. Montsec d’Ares. Dibuixs de Francesc Fité i Llevot.

 

 

UN POBLE DE PEDRA PICADA


El dia 28.02.2016, el diari ARA va publicar un article del periodista i escriptor Francesc Canosa i Farran (@francesccanosa).

En aquest article, Canosa, reflecteix l’essència de la gent de la Vall d’Àger i del Montsec, una essència que en Francesc pentina amb paraules magistrals. Tot un homenatge a la història i la gent d’aquesta terra.

 

Francesc Canosa i Farran
Francesc Canosa i Farran Un Poble de Pedra Picada. Diari Ara. 28.02.2016

LES BARRES DE PA, ELS PANETS, LES COQUES, ELS CROISSANTS… VAN DESAPAREIXENT. El taulell d’El Forn és petit. Éssers de cap de setmana miren les safates mig buides. Com si no s’ho acabessin de creure. Com si llegissin un rètol no escrit que diu: cal venir aviat o encomanar. Gir de tres-cents seixanta graus. Travessen la porta amb les mans buides. Des d’una taula de tallats mig plens algun ull furtiu vigila les entrades dels forasters. Dringar de culleretes. Xirigar de cadira arrossegada. La xerrera es va coent. Una veu enrogallada s’eleva a l’aire: “¿Vols dir que els arreplegarem els set mil euros?” Pere Capdevila està dret. Se’l mira i diu: “Sí, home sí, sempre ho hem fet”. És cert: a Àger (Noguera) sempre ho han fet. Però al revés del refrany: dels pans n’han fet pedres…

 

Si us agrada aquesta terra i la seva gent, fareu bé de seguir llegint i gaudireu de l’article d’en Francesc Canosa: Un poble de Pedra Picada. Diari ARA, publicat el 28.02.2016.

 

 

Santuari de la Mare de Déu de Pedra. Àger, La Noguera. Lleida, Montsec d'Ares.

Santuari de la Mare de Déu de Pedra. Àger, La Noguera. Lleida, Montsec d’Ares.

 

 


ESPAI D’INTERÈS NATURAL SERRA DEL MONTSEC


Aquesta zona es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE LA SERRA DEL MONTSEC, dins la comarca de La Noguera. És un Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000 (àrea definida de la Serres del Montsec, Serra de Sant Mamet i Serra Mitjana) amb Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA).

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals, històrics, arqueològics i paleontològics estan protegits i són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs l’Ermita de Pedra en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

FONTS:


 • Fets, Costums i Llegendes. Joan Bellmunt. Pagès Editors.
 • Inventari d’esglésies, 2. Gavín, Josep Maria. Artestudi.
 • El Romànic de La Noguera. Vidal-Vilaseca.
 • Un poble de Pedra Picada. Francesc Canosa. Diari Ara.
 • LaCasaPerLa

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

 • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre. Veure situació en el mapa.

 • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis actualment. Veure situació en el mapa

 • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres. Veure situació en el mapa.

 • La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai. Veure situació en el mapa.

 • La Terreta (també dita Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà). Veure situació en el Mapa..

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com