Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Montsec Bikepacking Loop

 

“Javi, et portaré a un lloc que t’agradarà.” Això mateix em va dir un bon amic ja fa més de 20 anys quan vam pujar amb bici al Montsec de l’Estall… Article de col·laboració escrit per @rokiluco

Lo Graller. Cim del Montsec de l'Estall. La visió és extensa i atractiva, sobretot al nord, amb tots els Pirineus, i al sud, amb l’embassament de Canelles dominat gairebé de cap a cap. A l’est tenim l’inici del congost de Mont-rebei, vist des d’un angle diferent. Fotografia: http://montsecloop.com/.

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP

Serra del Montsec


 

 

 

 

 

ORIGEN DE LA MONTSEC BIKEPACKING LOOP


“Javi, et portaré a un lloc que t’agradarà…” Això mateix em va dir un bon amic ja fa més de 20 anys quan vam pujar amb bici al Montsec de l’Estall.

A partir d’aquest moment, es va despertar dins meu un vincle, amb aquest cim en particular i més en general, amb la Serra del Montsec. Ara, després de molts quilòmetres recorreguts per aquest territori i amb l’únic objectiu de donar a conèixer aquest lloc màgic, durant l’any 2021 va néixer la Montsec Bikepacking Loop (MBL).

 

 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

OBJECTIU DE LA MONTSEC BIKEPACKING LOOP


L’objectiu, com dic, és donar a conèixer la Serra del Montsec, tant els racons més coneguts com en particular aquells que no ho són tant.

Com no podia ser d’una altra manera, el recorregut està pensat per poder-lo fer amb bicicleta en format bikepacking. El bikepacking és la versió més minimalista del cicloturisme d’alforges de tota la vida.

 

 

 

 

QUÈ ÉS EL BIKEPACKING


Hi ha alguna diferència entre fer bikepacking i fer cicloturisme? Sí i no.

Ambdós formats tenen a veure amb fer viatges llargs de diversos dies en bicicleta. El cicloturisme tradicionalment és per carretera (encara que també per pistes de muntanya), amb clàssiques alforges i bosses de manillar.

En canvi el bickepacking acostuma a fer camins de grava i de terra, amples, estrets i fins i tot molt estrets i complicats. Es podria dir que el bickepacking et porta on una bicicleta de cicloturisme tradicional potser tindria alguna dificultat.

Si parlem de la Serra del Montsec, amb el seu terreny abarrancat, amb poques valls amples, amb una despoblació important i carreteres en mal estat, no té sentit obviar el bikepacking.

La filosofia del bikepacking és basa en que la bicicleta ha de ser capaç de manegar diferents terrenys, per tant s’exclouen les bicicletes tradicionals de carrera i les bicicletes de trekking per carretera. Les bicicletes ideals son essencialment bicicletes de muntanya i/o també les bicicletes de gravel.

El bikepacking, principalment, vol dir anar en bicicleta de muntanya i/o amb cobertes per a mountainbike. Tenir suspensió també ajuda, encara que això comporta una òbvia penalització pel pes afegit, tot i que alguns consideren que les bicicletes de muntanya totalment rígides són les bicicletes ideals per al bikepacking.

Però per a molts ciclistes la bicicleta de gravel és la millor. Amb una geometria presa del ciclocròs i de les bicicletes de carretera, però adaptada, juntament amb una distància entre cobertes que rivalitza amb les primeres bicicletes de muntanya, les bicicletes de gravel són versàtils, òptimes dins i fora de la carretera i prou robustes per suportar els rigors d’un terreny exigent.

D’altra banda, la maniobrabilitat, durabilitat i pes són els tres factors més importants que cal tenir en compte a l’hora d’escollir les bosses per a fer bickepacking.

A diferència de les alforges de cicloturisme, les bosses per a bickepacking mantenen el pes més a prop de la bicicleta, aprofitant l’espai dins i al voltant del quadre per transportar l’equipament. Això significa que es poden eliminar els bastidors de metall que s’utilitzen per fixar les alforges.

 

 

 

 

RUTES DE LA MONTSEC BIKEPACKING LOOP


Segons la bici amb la qual vulguis conèixer el Montsec et proposo 3 recorreguts: un recorregut per fer amb bicicleta de muntanya, un altre per bicicleta de gravel i un tercer per a bici de carretera.

Tots 3 intenten cobrir més o menys la mateixa zona, però queda clar que les parts més agrestes de la Serra del Montsec queden reservades per la bicicleta de muntanya.

He creat una web (Montsec Bikepacking Loop) on trobaràs tota la informació dels tres recorreguts i de les diferents variants que pots fer, si no vols fer el recorregut sencer.

A la web també trobaràs una guia amb tota la informació d’utilitat per fer les rutes com: punts on trobar aigua, poblacions on menjar i/o dormir, llocs que et recomano visitar, tracks, sectors, mapes, variants, marxandatge, detalls de la ruta, etc…

L’elecció de la bici així com el recorregut que decideixis fer és part de la teva aventura.

Si ja coneixes la Serra de Montsec segur que saps del que estic parlant, si no és així t’animo a que agafis la teva bici, deixis les presses a casa i t’animis a descobrir-la.

Salut i pedals!

 

 

 

 

Article de Javi Castillo

Nascut a Alfarràs i almacellenc d’adopció. Informàtic i #MontsecLover. El podeu trobar a:

 

 


ESPAI D’INTERÈS NATURAL SERRA DEL MONTSEC


Aquesta zona es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE LA SERRA DEL MONTSEC, dins la comarca de La Noguera. És un Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000 (àrea definida de la Serres del Montsec, Serra de Sant Mamet i Serra Mitjana) amb Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA).

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals, històrics, arqueològics i paleontològics estan protegits i són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA INTERACTIU MONTSEC


 

Mapa Interactiu de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

  • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

  • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

  • Fes servir productes i serveis locals

  • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

  • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

  • El Segre Mitjà, a la comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb i Artesa de Segre. Veure situació en el mapa.

  • La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis actualment. Veure situació en el mapa

  • La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres. Veure situació en el mapa.

  • La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares i el Montsec de l’Estall. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Alzina, Beniure, Estorm, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai. Veure situació en el mapa.

  • La Terreta (també dita Noguerola o Clotada d’Areny), comarca natural d’uns 425 km quadrats s’estén per la conca mitjana de la Noguera Ribagorçana, terres que aboquen les seves aigües al riu Noguera Ribagorçana entre el Congost d’Escales, al nord, i el Congost de Mont-rebei, al sud. Forma una conca tancada entre les serres de Sant Gervàs, al nord, la Serra del Montsec, al sud, la Serra de Gurp, i Montllobar, a l’est, i la Serra de Cis, Serra de Berganui, Serra de Sant Marc, Serra de Pallerol i Giró, a l’oest. La Terreta englobaria les terres situades tant a la riba dreta com a la riba esquerra del Noguera Ribagorçana, és a dir, a la riba aragonesa (Ribagorça d’Osca) i a la riba catalana (Pallars Jussà). Veure situació en el Mapa..

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com