Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

El Montsec i el Fons Josep Salvany

 

Josep Salvany i Blanch, gran aficionat a l’excursionisme científic i a la fotografia, va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924….

Autoretrat de Josep Salvany i Blanch.

Autoretrat de Josep Salvany i Blanch.

 

EL MONTSEC AL FONS JOSEP SALVANY

 

 

 


JOSEP SALVANY I BLANCH

Josep Salvany i Blanch va néixer a Martorell el 4 de desembre de 1866. Va cursar estudis de medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona i es llicencià el 1891. L’any 1929 va morir a Barcelona el 28 de gener.

Gran aficionat a l’excursionisme científic i a la fotografia, l’any 1905 va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924.

Van ser les seves excursions arreu de Catalunya les que li permetran crear una important col·lecció de fotografies.

Va viatjar també per les Illes Balears i la resta d’Espanya, pels Estats Units, Europa, Egipte, Pròxim Orient, i en tots aquests viatges captà amb la seva càmera fotogràfica els monuments i la gent del diferents països.

 

 

Any 1921. El riu Segre i la Serra del Mont-Roig prop de l'aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Fons Josep Salvany i Blanch.

Any 1921. El riu Segre i la Serra del Mont-Roig prop de l’aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Fons Josep Salvany i Blanch.

 

 


EL FONS FOTOGRÀFIC JOSEP SALVANY I BLANCH

El Fons Josep Salvany i Blanch, dipositat a la Biblioteca de Catalunya, conté aproximadament 10.000 imatges en clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre en format 6 x 13 cm.

Aquestes plaques fotogràfiques es conserven en les seves capses originals i cada una d’elles té un número identificador.

Tot i que la majoria de fotografies estan realitzades pel propi Josep Salvany i Blanch podem trobar algunes d’altres membres del Centre Excursionista de Catalunya.

L’abast cronològic de la col·lecció es situa entre 1911 i 1926. A aquest fons de plaques s’afegeixen sis carnets de visita i dues agendes manuscrites que permeten identificar cada clixé, aportant la descripció o títol de les imatges així com altre informació tècnica.

Aquesta col·lecció de fotografies conté moltes de les comarques al voltant de la Serra del Montsec, i poden ser consultades on-line a través del cercador de la web del fons.

Totes les fotografies estan titulades, categoritzades amb paraules clau, i fins i tot algunes tenen petites descripcions.

D’aquesta manera, filtrar la col·lecció és converteix en una feina fàcil. Per exemple: es pot filtrar i veure les fotografies amb la paraula clau El Montsec, o La Noguera, o Pallars Jussa, etc.

 

EAny 1920. Vista de la façana de l'església de Rúbies amb les muntanyes del Montsec al fons. Fons Josep Salvany i Blanch.

Any 1920. Vista de la façana de l’església de Rúbies amb les muntanyes del Montsec al fons. Fons Josep Salvany i Blanch.

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

 


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!