Pages Menu
Categories Menu

El Montsec i el Fons Josep Salvany

 

Josep Salvany i Blanch, gran aficionat a l’excursionisme científic i a la fotografia, va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924….

Autoretrat de Josep Salvany i Blanch.

Autoretrat de Josep Salvany i Blanch.

 

EL MONTSEC AL FONS JOSEP SALVANY

 

 

 


JOSEP SALVANY I BLANCH

Josep Salvany i Blanch va néixer a Martorell el 4 de desembre de 1866. Va cursar estudis de medicina i cirurgia a la Universitat de Barcelona i es llicencià el 1891. L’any 1929 va morir a Barcelona el 28 de gener.

Gran aficionat a l’excursionisme científic i a la fotografia, l’any 1905 va ingressar al Centre Excursionista de Catalunya col·laborant activament en la publicació dels seus butlletins entre els anys 1918 i 1924.

Van ser les seves excursions arreu de Catalunya les que li permetran crear una important col·lecció de fotografies.

Va viatjar també per les Illes Balears i la resta d’Espanya, pels Estats Units, Europa, Egipte, Pròxim Orient, i en tots aquests viatges captà amb la seva càmera fotogràfica els monuments i la gent del diferents països.

 

 

Any 1921. El riu Segre i la Serra del Mont-Roig prop de l'aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Fons Josep Salvany i Blanch.

Any 1921. El riu Segre i la Serra del Mont-Roig prop de l’aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa. Fons Josep Salvany i Blanch.

 

 


EL FONS FOTOGRÀFIC JOSEP SALVANY I BLANCH

El Fons Josep Salvany i Blanch, dipositat a la Biblioteca de Catalunya, conté aproximadament 10.000 imatges en clixés positius i negatius en placa estereoscòpica de vidre en format 6 x 13 cm.

Aquestes plaques fotogràfiques es conserven en les seves capses originals i cada una d’elles té un número identificador.

Tot i que la majoria de fotografies estan realitzades pel propi Josep Salvany i Blanch podem trobar algunes d’altres membres del Centre Excursionista de Catalunya.

L’abast cronològic de la col·lecció es situa entre 1911 i 1926. A aquest fons de plaques s’afegeixen sis carnets de visita i dues agendes manuscrites que permeten identificar cada clixé, aportant la descripció o títol de les imatges així com altre informació tècnica.

Aquesta col·lecció de fotografies conté moltes de les comarques al voltant de la Serra del Montsec, i poden ser consultades on-line a través del cercador de la web del fons.

Totes les fotografies estan titulades, categoritzades amb paraules clau, i fins i tot algunes tenen petites descripcions.

D’aquesta manera, filtrar la col·lecció és converteix en una feina fàcil. Per exemple: es pot filtrar i veure les fotografies amb la paraula clau El Montsec, o La Noguera, o Pallars Jussa, etc.

 

EAny 1920. Vista de la façana de l'església de Rúbies amb les muntanyes del Montsec al fons. Fons Josep Salvany i Blanch.

Any 1920. Vista de la façana de l’església de Rúbies amb les muntanyes del Montsec al fons. Fons Josep Salvany i Blanch.

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús a serradelmontsec@gmail.com.

 

 


 

SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!