Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Montsec Destí Turístic Starlight

 

L’Observatori Astronòmic del Montsec i el Centre d’Observació de l’Univers, conformen el Parc Astronòmic Montsec (PAM), el qual té cura del cel Starlight…

Parc Astronòmic del Montsec. (Foto: Jordi Bas)

Parc Astronòmic del Montsec. Àger, La Noguera. (Foto: Jordi Bas)

 

EL MONTSEC, DESTÍ TURÍSTIC STARLIGHT (PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC)

Àger i Sant Esteve de la Sarga. La Noguera i el Pallars Jussà. Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.

 

 


RESERVA STARLIGHT DEL MONTSEC

La Fundació Starlight, avalada per la Unesco, ha inclòs en la delimitació de la zona del Montsec certificada com a Destí Turístic Starlight un total de 24 municipis (amb abast total o parcial dels termes municipals) pertanyents a les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà.

Dels 24 municipis inclosos en la zona del Montsec certificada per la Fundació Starlight com a Destí Turístic, 18 pertanyen a La Noguera. Són:

 

Els altres 6 municipis formen part del Pallars Jussà. Es tracta de:

 

Mapa del Montsec, Destí Turístic Starlight.

Mapa del Montsec, Destí Turístic Starlight.

 

 

ELS DESTINS TURÍSTICS STARLIGHT

 

Els Destins Turístics Starlight són indrets visitables que compten amb qualitats excel·lents per a la contemplació del cel i la realització d’activitats turístiques.

L’objectiu d’aquesta certificació, que valora conjuntament per primer cop ciència i turisme, és garantir poder gaudir de l’observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics vinculats.

Un Destí Starlight, és un indret on s’estableix un compromís de defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles, amb l’objectiu de salvaguardar la qualitat del cel i dels diferents valors associats, ja siguin culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals.

Aquesta iniciativa pretén donar a conèixer i defensar aquests indrets particulars. En el cas dels destins turístics, es pretén distingir les propostes que presenten un projecte turístic lligat a la qualitat màxima del cel i la seva protecció.

Les Reserves Starlight consisteixen en espais naturals amb un grau encara major quant a qualitat del cel nocturn i accés a la llum dels estels, així com una major exigència i compromís per a la defensa d’aquests elements. Així doncs, la Serra del Montsec es converteix en una més de les Reserves Starlight al món.

 

 

Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya (Març 2020), on es veu clarament la zona del Montsec enfosquida. El Montsec, Destí Turístic Starlight.

Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya (Març 2020), on es veu clarament la zona del Montsec enfosquida. El Montsec, Destí Turístic Starlight.

 

 


PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) és el punt de referència per a la protecció de la contaminació lluminosa i per la preservació de l’excel·lent qualitat del cel nocturn a la Serra del Montsec.

La resolució que defineix la Serra del Montsec com reserva Starlight, protegeix tant l’observatori com els 16 municipis de la seva àrea d’influència, amb una superfície de 1.600 km2.

L’Observatori Astronòmic del Montsec neix com un projecte global pel desenvolupament sostenible de la Serra del Montsec,  i inclou també el Centre d’Observació de l’Univers (COU).

L’Observatori Astronòmic del Montsec té per objectiu la recerca astronòmica, mentre que el Centre d’Observació de l’Univers pretén generar un espai on interactuïn les vessants de la recerca, l’educació i la divulgació.

Ambdós equipaments, l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i el Centre d’Observació de l’Univers (COU), conformen el que s’anomena el Parc Astronòmic del Montsec (PAM).

 

El Montsec, Destí Turístic Starlight.

El Montsec, Destí Turístic Starlight.

 

 

Visitar el Parc Astronòmic del Montsec

 

El Parc Astronòmic del Montsec se situa al municipi d’Àger, a la comarca de la La Noguera, a la vessant sud del Montsec d’Ares. Se situa a les afores de la vila d’Àger i permet les visites en diferents formats tant nocturnes com diurnes:

  • Visites Guiades a l’Ull del Montsec: Planetari multimèdia 3D digital amb una cúpula mòbil de 12 de metres de diàmetre, on es realitza el passi del nou espectacle “Som Estrelles” on descobrirem com nosaltres i tot el que ens envolta està fet del material produït a l’interior dels estels. Es completa la sessió amb l’explicació del cel de la nit i la obertura de la cúpula per tal d’observar el cel real i identificar alguns dels objectes més destacats de la nit amb l’ajuda d’un monitor especialitzat.
  • Visites Guiades al Parc dels Telescopis: És l’espai d’observació del Centre d’Observació de l’Univers on els visitants podran conèixer els diversos instruments que hi ha, i si el temps ho permet, observar alguns dels objectes més destacats d’aquella nit: la Lluna, els planetes, nebuloses…

 

Contacte:

  • Parc Astronòmic Montsec – Centre d’Observació de l’Univers.
  • Camí del Coll d’Ares, s/n • 25691 Àger (Lleida)
  • Tels. (+34) 973 053 022 / 973 455 246
  • e-mail: info@parcastronomic.cat
  • Web: http://www.parcastronomic.cat

 

 


OBSERVATORI ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

L’emplaçament de l’observatori, en el terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, és un dels millors llocs de Catalunya per construir-hi un observatori astronòmic, segons els estudis científics, astronòmics i meteorològics realitzats.

Està situat a l’est del pic de la Corona del Montsec d’Ares, a 1570 metres d’alçada sobre el nivell del mar i gaudeix d’un cel nocturn sense presència de contaminació lumínica i d’excel·lents condicions meteorològiques.

Queda inclòs dins l’espai natural de la Serra del Montsec (espai inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural definit per la Generalitat de Catalunya).

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) disposa del telescopi Joan Oró, un telescopi òptic de 80 cm de diàmetre amb instrumentació post-focus, i elements de suport i control que en permeten una operació robòtica global.

Es tracta d’un telescopi robòtic de 80 cm de diàmetre, el més gran i tecnològicament avançat de Catalunya, que es pot controlar des de qualsevol lloc del món a través de la xarxa Internet.

El telescopi s’anomena Joan Oró, en memòria del reconegut científic lleidatà, qui va ser un dels impulsors del projecte del Parc Astronòmic Montsec. Si voleu conèixer més en detall la vida d’aquest científic tan reconegut internacionalment, podeu llegir aquest l’article “Joan Oró, de Lleida a l’univers” publicat al suplement Lectura, del diari Segre el 7 d’octubre del 2018).

 

 

Joan Oró, reconegut científic lleidatà, impulsor del projecte del Parc Astronòmic del Montsec.

Joan Oró, reconegut científic lleidatà, impulsor del projecte del Parc Astronòmic del Montsec.

 

 

L’Observatori Astronòmic del Montsec consta d’un edifici d’observació, un edifici de serveis i una cúpula de 6,15 metres de diàmetre.

També està equipat amb un sistema de comunicacions de banda ampla, dues estacions meteorològiques automàtiques, un sistema GPS, un detector de tempestes, un detector de pluja i un monitor de núvols per avaluar l’estat del cel.

Tot això ha de permetre que l’Observatori operi de forma completament autònoma. L’explotació científica de l’Observatori Astronòmic del Montsec la realitza l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) mitjançant conveni amb el titular de l’Observatori, el Consorci del Montsec.

 

 

Curtmetratge El cel fosc del Pallars

 

Aquest video de Xavier Palau, Kike Herrero (@kike_herrero), Jordi Peró (@MONTSEC_), Llibert Cases (@llibertca), Cristina Berengué (@Cris_Berengue), Alberto Lijarcio (@alijarciocobo) i Roger Subirana posa en valor el cel del Pallars, declarat per la Fundació Starlight de la UNESCO un destí turístic privilegiat per a l’observació astronòmica.

Es tracta d’un time-lapse fet amb més de 6.000 fotografies preses des de diferents punts del Pallars Jussà. Aquest audiovisual forma part d’un nou espai dins l’Epicentre, el punt neuràlgic de la informació turística de la comarca, a través del qual es pot descobrir l’espectacle del cel nocturn del Pallars.

“El cel fosc del Pallars” va obtenir el primer premi Mostremp 2015 en la modalitat de curts Pallars&Ribagorça.

 

 

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

QUI SOM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d’Ares, el Montsec de l’Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec, els seus paisatges, els seus Espais d’Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana<, etc.

La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.

Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!