Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Santa Maria de Palau de Rialb. La Baronia de Rialb.

 

És possible que el topònim que identifica Palau de Rialb sigui el record d’alguna residència o castell construït pels comtes d’Urgell o algun magnat, potser Arnau Mir de Tost, de la rodalia que reconquerí i fortificà aquesta zona…

Santa Maria de Palau de Rialb, La Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

Santa Maria de Palau de Rialb, La Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

SANTA MARIA DE PALAU DE RIALB

La Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies.

 

 


SITUACIÓ GEOGRÀFICA DE PALAU DE RIALB

L’església de Santa Maria de Palau de Rialb és situada al caire d’un serrat, en una posició eminent i a uns 100 metres de la carretera de Gualter (municipi de la Baronia de Rialb) a Folquer (municipi d’Artesa de Segre).

El nucli de Palau de Rialb es troba a 460 metres d’altitud i la població està disseminada en cases pairals, la més important de les quals és Heretat de Guàrdia, on hi hagué una torre de sentinella, i es tracta d’un mas històric del segle XV.

Forma part de la comarca de La Noguera, a l’extrem est de les vessants del Montsec de Rúbies i és un dels nuclis dispersos del municipi de La Baronia de Rialb, formant part de la conca del riu Rialb.

 

 


ORIGEN ETIMOLÒGIC DE PALAU DE RIALB

És possible que el topònim que identifica el lloc sigui un record d’alguna residència o castell construït pels comtes d’Urgell o algun magnat, potser Arnau Mir de Tost, de la rodalia que reconquerí i fortificà aquesta zona. En tot cas, no es té cap referència documental d’aquest possible “palau”.

De totes maneres, la identificació del topònim “palau” amb les seves variants (palou, palol, etc) sembla que podrien correspondre amb antics establiments de l’època islàmica, segons molts historiadors.

Sembla que aquesta identificació amb “palatia” es correspondria amb establiments musulmans al pas, o molt a prop, de vies principals de comunicació amb molta vitalitat (hums).

Alguns experts també afirmen que, les formes com Pals o Pallars i d’altres formes semblants derivarien del mot Pfalz, del gòtic o germànic, que voldria dir cinglera, o penya-segat, que correspondria per la orografia de la zona i la situació de l’església.

D’altre banda, el topònim de Rialb prové del baix llatí rivus albus, “riu Alb”, “albí”, “riu blanc” per la tonalitat blanquinosa de la llera, donat el seu caràcter calcari.

Aquesta vall ha estat sempre un refugi formidable, especialment a la seva part més alta, solcada per estrets torrents i barrancs gairebé infranquejables.

 

 


ORIGEN HISTÒRIC DE SANTA MARIA DE PALAU DE RIALB

La creació del temple l’hem de cercar en els moments de transició dels segles XI i XII, quan precisament l’impuls repoblador del comte Ermengol IV i la realitat que conformava aleshores el comtat d’Urgell, dugué a la total colonització d’aquesta contrada i de tota la comarca.

L’església i la parròquia de Santa Maria de Palau de Rialb pertanyien al priorat de Santa Maria de Meià des del segle XI per una donació que féu a aquest monestir l’any 1068 Garsenda, muller de Guillem de Meià, fundador del priorat.

Aquest temple, per a molts la més bella església romànica de La Baronia de Rialb, va ser estudiada per Puig i Cadafalch, el qual la considerà una joia des del punt de vista arquitectònic.

L’any 809, Santa Maria de Palau de Rialb, és esmentada a propòsit de l’acta de consagració de la Seu d’Urgell. Durant els segles XI i XII es consuma la construcció de la resta de les esglésies romàniques de La Baronia de Rialb.

Entre els anys 1914 i 1916 es fa l’aixecament de plànol i la descripció és duta a terme per Serra i Vilaró amb fotografies de Puig i Cadafalch. A més a més, es reconstrueix els murs i les cobertes i s’enderroca el campanar.

Durant la Guerra Civil s’hi saquegen i cremen els elements històrics i artístics. Finalment, l’any 1954 s’erigeixen els altars actual pintats per A. Gabriel de Ponts.

 

 

 

 


ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE PALAU DE RIALB

L’església de Santa Maria de Palau és un edifici que s’inscriu plenament en les formes de l’arquitectura llombarda del segle XI. Segons constata R. Bastardes, a Palau de Rialb es conservava la talla d’un calvari en fusta policromada que, pel que sembla, va ser destruïda.

L’estructura respon a una planta basilical de tres naus, dividides en tres trams, separades per arcs formers que arrenquen de dos parells de pilars cruciformes, els quals també reben els arcs torals que reforcen les voltes de canó de perfil semicircular que cobreixen les naus.

La volta de la nau central va caure en un moment indeterminat, però possiblement abans del segle XV (potser a causa dels terratrèmols de 1428) i va ser substituïda per una coberta d’embigat sobre encavallades.

És molt possible que la caiguda de la volta, de la qual es conserven parts de la seva arrencada, es produís abans de la construcció del cor, situat a l’extrem de ponent de la nau central i suportat per un embigat decorat, de clara tradició gòtica.

Les naus tenen a llevant tres absis semicirculars, que s’obren directament a les naus respectives. Als murs laterals, prop de les absidioles, s’obren sengles nínxols semicirculars buidats en el gruix del mur.

 

 

Campana d'obús i campana de fosa de l'espadanya de Santa Maria de Palau de Rialb, La Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies. Fotografia de Wikipedia.

Campana d’obús i campana de fosa de l’espadanya de Santa Maria de Palau de Rialb, La Baronia de Rialb. La Noguera, Lleida. Catalunya. Montsec de Rúbies. Fotografia de Wikipedia.

 

 

La porta principal, d’arc de mig punt extradossat per un fris de dent de serra similar al que hi ha a l’església de Santa Coloma de d’Andorra, s’obre a la façana de ponent i ha estat descoberta i restaurada recentment, ja que era amagada per les estructures de la rectoria.

A la façana sud hi ha dues finestres de doble esqueixada, una a la façana de ponent i una, del mateix tipus, en cada absidiola, mentre que l’absis central hi ha tres finestres, totes de doble esqueixada.

El campanar d’espadanya és de dos ulls i les façanes absidals i les laterals del nord i el sud són totalment ornamentades amb els motius llombards d’arcuacions.

A un dels ullals, hi ha una carcassa d’obús, restes de la Guerra Civil, transformades en campanes. Hi ha qui menciona l’existència d’un campanar llegendari, el qual contenia setze campanes. Aquest campanar hauria estat adossat a l’església, on potser hi havia una abadia, de la qual no es té cap tipus de constància.

L’origen d’aquesta campana no es coneix, però sí la procedència. Segons sembla, aquesta campana penjava de l’església de Sant Cristòfol de la Donzell, que avui està en ruïnes, i Mossèn Daniel Fortuny la va portar a Santa Maria de Palau coincidint amb la restauració exterior del temple feta l’any 1986 en què es va celebrar una gran festa per inaugurar les reformes efectuades.

Aquest obús, des de la festa del Roser de maig del 2003, està acompanyat d’una campana nova, de fosa, feta a Olot.

En el sermó pronunciat a l’ofici de la festa del Roser de maig del 2003 es va fer esment de les campanes d’aquesta església fent una important valoració de les dues campanes que per a ell simbolitzen, en el cas de l’obús, el passat que en la seva vessant bèl·lica no ha de tornar, però que també és i ha estat la nostra història.

La campana de fosa de Santa Maria de Palau de Rialb simbolitza el present i el futur i l’ànim de fer les coses ben fetes. Passat i futur es conjuminen en aquest campanar per expressar un missatge de vida.

L’any 2019 l’església de Santa Maria de Palau de Rialb va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, per la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

 

 


PINTURES ROMÀNIQUES DE SANTA MARIA DE PALAU DE RIALB

Existeix un interessant conjunt pictòric, sobretot a l’absis central i els marges, que mostra pintures d’origen romànic així com pintures del segle XVII d’estil renaixentista tardà poc comú a Catalunya.

Les intervencions dutes a terme permeten descobrir fins a tres capes sobreposades de decoració als murs del temple.

 

 

VISITAR SANTA MARIA DE PALAU DE RIALB

 

OFICINA de TURISME de la BARONIA de RIALB

 • Monestir de Santa Maria de Gualter
 • Monestir, 1; Gualter; 25747 La Baronia de Rialb
 • Tel. 973 460 234
 • turisme@baroniarialb.cat
 • www.baroniarialb.cat

 

 

 

 

PROTECCIÓ:

 

 • Protecció: Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)
 • Classificació: Monument Històric
 • Número de Registre:
 • Data de Publicació: 13/02/2019

 

FONTS:

 

  • Vidal-Vilaseca. El Romànic de La Noguera.
  • Bellmunt i Figueras, J. Fets, Costums i Llegendes de La Noguera.
  • La Integració a Al-Andalus dels Territoris a Ponent del Llobregat

. Jordi Gibert Rebull. Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics. Núm. XVI 2005.

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús a serradelmontsec@gmail.com.

 

 


 

error: ! Aquest contingut no està diponible!