Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Parc Astronòmic del Montsec

 

L’Observatori Astronòmic del Montsec i el Centre d’Observació de l’Univers, conformen el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), el qual té cura del cel Starlight…

El Montsec. Destí Turístic Starlight. Parc Astronòmic del Montsec (Foto de Jordi Bas)

El Montsec. Destí Turístic Starlight. Parc Astronòmic del Montsec (Foto de Jordi Bas)

 

PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC

Àger (La Noguera) i Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà). Lleida. Catalunya. Montsec d’Ares.


 

 

 

 

 

RESERVA STARLIGHT DEL MONTSEC


La Fundació Starlight, avalada per la Unesco, ha inclòs en la delimitació de la zona del Montsec certificada com a Destí Turístic Starlight un total de 25 municipis (amb abast total o parcial dels termes municipals) pertanyents a les comarques de La Noguera i el Pallars Jussà.

Dels 25 municipis inclosos en la zona del Montsec certificada per la Fundació Starlight com a Destí Turístic, 19 pertanyen a La Noguera:

 

Dels 25 municipis inclosos en la zona del Montsec certificada per la Fundació Starlight com a Destí Turístic, 6 pertanyen al Pallars Jussà:

 

Mapa del Montsec, Destí Turístic Starlight.

Mapa del Montsec, Destí Turístic Starlight.

 

 

ELS DESTINS TURÍSTICS STARLIGHT


Els Destins Turístics Starlight són indrets visitables que compten amb qualitats excel·lents per a la contemplació del cel i la realització d’activitats turístiques.

L’objectiu d’aquesta certificació, que valora conjuntament per primer cop ciència i turisme, és garantir poder gaudir de l’observació del cel i descobrir els valors naturals, culturals i paisatgístics vinculats.

Un Destí Starlight, és un indret on s’estableix un compromís de defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles, amb l’objectiu de salvaguardar la qualitat del cel i dels diferents valors associats, ja siguin culturals, científics, astronòmics, paisatgístics o naturals.

En el cas dels destins turístics, es pretén distingir les propostes que presenten un projecte turístic lligat a la qualitat màxima del cel i la seva protecció.

Les Reserves Starlight consisteixen en espais naturals amb un grau encara major quant a qualitat del cel nocturn i accés a la llum dels estels, així com una major exigència i compromís per a la defensa d’aquests elements. Així doncs, la Serra del Montsec es converteix en una de les Reserves Starlight al món.

 

 

Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya (Març 2020), on es veu clarament la zona del Montsec enfosquida. El Montsec, Destí Turístic Starlight.

Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya (Març 2020), on es veu clarament la zona del Montsec enfosquida. El Montsec, Destí Turístic Starlight.

 

 

PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC


L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) és el punt de referència per a la protecció de la contaminació lluminosa i per la preservació de l’excel·lent qualitat del cel nocturn a la Serra del Montsec.

La resolució que defineix la Serra del Montsec com Reserva Starlight, protegeix tant l’observatori com els 24 municipis de la seva àrea d’influència, amb una superfície de 1.600 km2.

L’Observatori Astronòmic del Montsec neix com un projecte global pel desenvolupament sostenible de la Serra del Montsec i inclou també el Centre d’Observació de l’Univers (COU).

L’Observatori Astronòmic del Montsec té per objectiu la recerca astronòmica, mentre que el Centre d’Observació de l’Univers pretén generar un espai on interactuïn les vessants de la recerca, l’educació i la divulgació.

Ambdós equipaments, l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) i el Centre d’Observació de l’Univers (COU), conformen el que s’anomena el Parc Astronòmic del Montsec (PAM).

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna T (@conplanesyaloloco)

 

 

VISITAR EL PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC


El Parc Astronòmic del Montsec se situa al municipi d’Àger, a la comarca de la La Noguera, a la vessant sud del Montsec d’Ares. Se situa a les afores de la vila d’Àger i permet les visites en diferents formats tant nocturn com diürn:

 • Visites Guiades a l’Ull del Montsec: Planetari multimèdia 3D digital amb una cúpula mòbil de 12 de metres de diàmetre, on es realitza el passi del nou espectacle ‘Som Estrelles’ on descobrirem com nosaltres i tot el que ens envolta està fet del material produït a l’interior dels estels. Es completa la sessió amb l’explicació del cel de la nit i la obertura de la cúpula per tal d’observar el cel real i identificar alguns dels objectes més destacats de la nit amb l’ajuda d’un monitor especialitzat.
 • Visites Guiades al Parc dels Telescopis: És l’espai d’observació del Centre d’Observació de l’Univers on els visitants podran conèixer els diversos instruments que hi ha, i si el temps ho permet, observar alguns dels objectes més destacats d’aquella nit: la Lluna, els planetes, nebuloses…

Contacte:

 • Parc Astronòmic Montsec – Centre d’Observació de l’Univers.
 • Camí del Coll d’Ares, s/n; 25691 Àger (Lleida)
 • Tels. (+34) 973 053 022 / 973 455 246
 • e-mail: info@parcastronomic.cat
 • Web: http://www.parcastronomic.cat

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elena Vill (@lenavill_photography)

 

 

OBSERVATORI ASTRONÒMIC DEL MONTSEC


L’emplaçament de l’observatori, en el terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, és un dels millors llocs de Catalunya per construir-hi un observatori astronòmic, segons els estudis científics, astronòmics i meteorològics realitzats.

Està situat a l’est del pic de la Corona del Montsec d’Ares, a 1570 metres d’alçada sobre el nivell del mar i gaudeix d’un cel nocturn sense presència de contaminació lumínica i d’excel·lents condicions meteorològiques.

Queda inclòs dins l’espai natural de la Serra del Montsec (espai inclòs en el Pla d’Espais d’Interès Natural definit per la Generalitat de Catalunya).

L’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) disposa del telescopi Joan Oró, un telescopi òptic de 80 cm de diàmetre amb instrumentació post-focus, i elements de suport i control que en permeten una operació robòtica global.

Es tracta d’un telescopi robòtic de 80 cm de diàmetre, el més gran i tecnològicament avançat de Catalunya, que es pot controlar des de qualsevol lloc del món a través de la xarxa Internet.

 

 

Joan Oró, reconegut científic lleidatà, impulsor del projecte del Parc Astronòmic del Montsec.

Joan Oró, reconegut científic lleidatà, impulsor del projecte del Parc Astronòmic del Montsec.

 

 

El telescopi s’anomena Joan Oró, en memòria del reconegut científic lleidatà, qui va ser un dels impulsors del projecte del Parc Astronòmic Montsec. Si voleu conèixer més en detall la vida d’aquest científic tan reconegut internacionalment, podeu llegir aquest article “Joan Oró, de Lleida a l’univers” publicat al suplement Lectura, del diari Segre el 7 d’octubre del 2018).

L’Observatori Astronòmic del Montsec consta d’un edifici d’observació, un edifici de serveis i una cúpula de 6,15 metres de diàmetre.

També està equipat amb un sistema de comunicacions de banda ampla, dues estacions meteorològiques automàtiques, un sistema GPS, un detector de tempestes, un detector de pluja i un monitor de núvols per avaluar l’estat del cel.

Tot això ha de permetre que l’Observatori operi de forma completament autònoma. L’explotació científica de l’Observatori Astronòmic del Montsec la realitza l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) mitjançant conveni amb el titular de l’Observatori, el Consorci del Montsec.

En aquest programa de Catalunya Radio anomenat ‘El Suplement‘ revisen la figura i la història vital de Joan Oró. Si voleu saber més sobre aquest científic, escolteu-lo aquí:

 

En aquest programa de Catalunya Radio anomenat 'El Suplement' revisen la figura cientìfica i la història vital de Joan Oró. Si voleu saber més sobre aquest científic, escolteu-lo aquí

En aquest programa de Catalunya Radio anomenat ‘El Suplement’ revisen la figura científica i la història vital de Joan Oró. Si voleu saber més sobre aquest científic, escolteu-lo aquí:

 

 

CURTMETRATGE ‘El Cel Fosc del Pallars’


Aquest video de Xavier Palau, Kike Herrero (@kike_herrero), Jordi Peró (@MONTSEC_), Llibert Cases (@llibertca), Alberto Lijarcio (@alijarciocobo) i Roger Subirana, posa en valor el cel del Pallars Jussà, declarat per la Fundació Starlight de la UNESCO un destí turístic privilegiat per a l’observació astronòmica.

Es tracta d’un time-lapse fet amb més de 6.000 fotografies preses des de diferents punts del Pallars Jussà. Aquest audiovisual forma part d’un nou espai dins l’Epicentre, el punt neuràlgic de la informació turística de la comarca.

Aquest audiovisual ‘El cel fosc del Pallars‘ va obtenir el primer premi Mostremp 2015 en la modalitat de curts.

 

El cel fosc del Pallars. Time lapse que recull imatges del cel fosc del Pallars.

El cel fosc del Pallars i el Montsec. Time lapse que recull imatges del cel fosc del Pallars.

 

 

MONTSEC BIKEPACKING LOOP


 

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l’Estall, Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta en format Bikepacking: en bicicleta off-road (BTT o Gravel) i també en bicicleta de carretera. En la modalitat off-road s’ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

La Montsec Bikepacking Loop (MBL) disposa d’una Guia completa amb els detalls de la ruta així com dels diferents sectors, dreceres i variants perquè puguis fer una bona planificació. Punts d’aigua, on menjar, on comprar, llocs on dormir, etc, i també podràs trobar tots els tracks actualitzats en un fitxer *.ZIP.

Si fas bicicleta, trobaràs l’Observatori Astronòmic del Montsec en alguna de les rutes (o variants) de la Montsec Bikepacking Loop (MBL) en aquests mapes:

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop off-road (BTT i Gravel)

 • Mapa de la Montsec Bikepacking Loop road (carretera)

Montsec Bikepacking Loop. es una ruta que pretén resseguir tota la Serra del Montsec (Montsec de l'Estall, Montsec d'Ares i Montsec de Rúbies -o de Meià-, així com les seves serres marginals) sobre una bicicleta i en format Bikepacking Off-road. S'ha buscat en tot moment que el recorregut sigui el menys tècnic possible trepitjant el mínim asfalt.

 

 

 

 


ESPAI D’INTERÈS NATURAL SERRA DEL MONTSEC


Aquesta zona es troba dins de l’àrea de l’ESPAI NATURAL DE LA SERRA DEL MONTSEC. És un Espai Natural Protegit, Xarxa Natura 2000 (àrea definida de la Serres del Montsec, Serra de Sant Mamet i Serra Mitjana) amb Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA).

 

Natura 2000

 

Recordeu que els espais naturals, històrics, arqueològics i paleontològics estan protegits i són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret ha quedat dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic, si voleu saber-ne més, consulteu els següents articles:

 

 

 

 

 

 

Aquest article s’ha publicat per primera vegada a SerradelMontsec.cat. Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

MAPA DEL MONTSEC


 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES


 

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram Newsletter: Quaderns del Montsec

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

SAMARRETES SOC MONTSEC


 

Samarreta Soc Montsec - Les Asparets

La botiga de la SerradelMontsec.cat

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE


Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança:

 • Oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local

 • Descobreix l’essència tradicional del medi rural

 • Fes servir productes i serveis locals

 • Fes un consum responsable i redueix els teus residus

 • Utilitza el transport públic i/o sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS


 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arquitectònic, arqueològic, històric, geològic, ecològic, cultural, paleontològic, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?


 

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

SerradelMontsec.cat neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Aquesta web mostra el patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic, geològic, paisatgístic, cultural, els costums i llegendes, etc al voltant de la Serra del Montsec.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec de l’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Espai d’Interès Natural Protegit i és Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

DONATIUS


 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa particular i independent sense ànim de lucre que no rep cap tipus de subvenció institucional.

Si t’agrada aquest projecte i gaudeixes d’ell, potser et ve de gust fer algun tipus de donació per ajudar a tirar-lo endavant de forma desinteressada. Els donatius es fan a través de la plataforma segura de Paypal, amb compte de Paypal i/o amb targeta clickant en la següent imatge:

 

 


 

SerradelMontsec.cat

 


 

error: Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text o aquesta fotografia i necessites que elaborem contingut per a tu, envia'ns un mail a serradelmontsec@gmail.com