Pages Menu
Categories Menu

Art Rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa.

 

Declarat Patrimoni Mundial per l’UNESCO, l’art rupestre de la Cova del Tabac es troba ben bé a l’entrada de la cova. Les pintures reben llum natural i són 12 motius, algun d’ells poc identificables…

Figures i Motius de l'art rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Figures i Motius de l’art rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

ART RUPESTRE DE LA COVA DEL TABAC

Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Mont-roig, Serra del Montsec.

 

 

PATRIMONI MUNDIAL PER L’UNESCO

Les pintures rupestres de la Cova del Tabac, van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998, i es troben dins d’aquesta cova descomunal, d’una fondària total de 180 metres, i plena de formes geomètriques per la quantitat d’estalactites i estalagmites.

Està localitzada a uns 5 Km de la vila de Camarasa, a la dreta del riu Segre i a 300 metres sobre el nivell del riu, en un extrem de la Serra de Mont-Roig, just on es troba l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera.

S’ha de dir que l’excursió a la Cova del Tabac és una magnífica caminada, molt recomanable encara que sigui només per descobrir que les vistes des d’aquest lloc són realment impressionants. Podeu veure la ruta aquí: Cova del Tabac.

Les primeres notícies sobre la Cova del Tabac les donà Francisco Zamora, quan va viatjar per Catalunya entre el 1785 i 1790, al seu llibre Diario de los viajes hechos en Catalunya.

Posteriorment, l’any 1880 Pleyan de Porta fa referència al fet que va ser habitada per l’home prehistòric. L’any 1894 Luis Mariano Vidal hi realitzà excavacions, de les quals en sortiren algunes restes materials.

Aquestes dades foren recollides posteriorment per Ceferí Rocafort i Sansó i estudiades i publicades per Josep Serra i Ràfols.

Més tard, el Centre Excursionista de Balaguer i, sobretot, Joan Maluquer de Motes i Nicolau estudiaren científicament els materials. A aquests estudis s’han d’afegir també els realitzats per J. de la Vega.

Fou però L. Díez-Coronel qui va descobrir les pintures de la Cova del Tabac, les va estudiar i cinc anys després del seu descobriment les va presentar al XVII Congreso Nacional de Arqueología.

Durant l’any 1986 les pintures foren objecte d’una documentació exhaustiva, dins el “Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya” portat a terme pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Planta de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Planta de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

 

FIGURES I MOTIUS DE LA COVA DEL TABAC

L’espai on es troben les pintures, és ben bé a l’entrada de la cova. Les pintures reben llum natural i són 12 motius, algun d’ells són només restes poc identificables.

Corresponen a antropomorfs, esteliformes, quadrúpedes, rectangles radiats, traços i restes de pigment, d’estil esquemàtic, tècnica de traç simple i color ataronjat-vermellós i vermell.

És una autèntica pena que part d’aquestes pintures estiguin malmeses per grafiters (excursionistes inconscients), que van deixant la marca dels seus noms escrits en les parets.

Potser no hauríem de considerar aquests grafits com actes de vandalisme conscients contra les pintures, ja que molta gent desconeix la seva existència.

 

 

Figures i Motius de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Figures i Motius de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

ART RUPESTRES DE L’ARC MEDITERRANI DE LA PENÍNSULA IBÉRICA

Aquests llocs d’art rupestre de la fi de la prehistòria, a l’arc mediterrani de la Península Ibèrica, constitueixen un conjunt d’una categoria excepcional que descriu la forma de vida, a una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica.

El Conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l’arc mediterrani de l’Espanya oriental és el més gran grup de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tota Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l’home en un període essencial de l’evolució cultural humana.

S’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà: Bellver de Cerdanya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Tremp, Camarasa, Alfés, Les Borges Blanques, L’Albí, La Granja d’Escarp y El Cogul. A més s’esten per les províncies de Barcelona, Tarragona, Almeria, Jaén, Alacant, Castelló, València, Múrcia, Osca, Terol, Saragossa, Albacete, Conca, Guadalajara, etc..

Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN), Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 

 

ART RUPESTRE DE LA COVA DEL TABAC

 

Arrel de diversos actes vandàlics, durant el 2017 i 2018 el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Camarasa es van impulsar una sèrie d’accions per revolitzar la cova.

Aquest projecte va ser redactat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia amb la implicació del mateix Ajuntament de Camarasa i del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Les accions esmentades culminen ara amb el tancament de la Cova del Tabac per tal de regular-ne l’accés, protegir les pintures de nous actes vandàlics i garantir el valor patrimonial de la cova, i la instal·lació de dos panells informatius situats respectivament a la cova i a l’inici del camí que porta al pantà. Amb aquestes actuacions, les pintures ja es poden visitar a través de visites concertades, que gestiona l’Espai Orígens de Camarasa.

La visita a la cova es convertirà en una ruta turística. L’Espai Orígens facilitarà als visitants unes tauletes que es podran endur durant el recorregut i que els ajudaran a descobrir el passat de l’entorn de la presa de Camarasa i les pintures de la Cova del Tabac gràcies a la tecnologia de realitat augmentada.

 

 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error: ! Aquest contingut no està diponible!