Pages Menu
TwitterRss
Categories Menu

Art Rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa.

 

Declarats Patrimoni Mundial per l’UNESCO, els 12 motius d’art rupestre de la Cova del Tabac se situen a l’entrada i reben la llum natural, malgrat que alguns d’ells son poc identificables…

Figures i Motius de l'art rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Figures i Motius de l’art rupestre de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

ART RUPESTRE DE LA COVA DEL TABAC

Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra del Mont-roig, Serra del Montsec.

 

 

 

 

PATRIMONI MUNDIAL PER L’UNESCO

Les pintures rupestres de la Cova del Tabac, van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998, i es troben dins d’aquesta cova descomunal, d’una fondària total de 180 metres, i plena de formes geomètriques per la quantitat d’estalactites i estalagmites.

Està localitzada a uns 5 Km de la vila de Camarasa, a la dreta del riu Segre i a 300 metres sobre el nivell del riu, en un extrem de la Serra de Mont-Roig, just on es troba l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, a la comarca de La Noguera.

S’ha de dir que l’excursió a la Cova del Tabac és una magnífica caminada, molt recomanable encara que sigui només per descobrir que les vistes des d’aquest lloc són realment impressionants. Podeu veure la ruta aquí: Cova del Tabac.

 

 

 

 

Les primeres notícies sobre la Cova del Tabac les donà Francisco Zamora, quan va viatjar per Catalunya entre el 1785 i 1790, al seu llibre Diario de los viajes hechos en Catalunya.

Posteriorment, l’any 1880 Pleyan de Porta fa referència al fet que va ser habitada per l’home prehistòric. L’any 1894 Luis Mariano Vidal hi realitzà excavacions, de les quals en sortiren algunes restes materials.

Aquestes dades foren recollides posteriorment per Ceferí Rocafort i Sansó i estudiades i publicades per Josep Serra i Ràfols.

Més tard, el Centre Excursionista de Balaguer i, sobretot, Joan Maluquer de Motes i Nicolau estudiaren científicament els materials. A aquests estudis s’han d’afegir també els realitzats per J. de la Vega.

Fou però L. Díez-Coronel qui va descobrir les pintures de la Cova del Tabac, les va estudiar i cinc anys després del seu descobriment les va presentar al XVII Congreso Nacional de Arqueología.

Durant l’any 1986 les pintures foren objecte d’una documentació exhaustiva, dins el “Projecte Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya” portat a terme pel Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Planta de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

Planta de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Serra de Mont-Roig. Serra del Montsec.

 

 

FIGURES I MOTIUS DE LA COVA DEL TABAC

L’espai on es troben les pintures, és ben bé a l’entrada de la cova. Les pintures reben llum natural i són 12 motius, algun d’ells són només restes poc identificables.

Corresponen a antropomorfs, esteliformes, quadrúpedes, rectangles radiats, traços i restes de pigment, d’estil esquemàtic, tècnica de traç simple i color ataronjat-vermellós i vermell.

És una autèntica pena que part d’aquestes pintures estiguin malmeses per grafiters (excursionistes inconscients), que van deixant la marca dels seus noms escrits en les parets.

Potser no hauríem de considerar aquests grafits com actes de vandalisme conscients contra les pintures, ja que molta gent desconeix la seva existència.

 

 

Figures i Motius de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

Figures i Motius de la Cova del Tabac. Camarasa, La Noguera. Lleida, Catalunya. Serra de Mont-Roig. Montsec.

 

 

ART RUPESTRES DE L’ARC MEDITERRANI DE LA PENÍNSULA IBÉRICA

Aquests llocs d’art rupestre de la fi de la prehistòria, a l’arc mediterrani de la Península Ibèrica, constitueixen un conjunt d’una categoria excepcional que descriu la forma de vida, a una fase crítica del desenvolupament humà, de manera viva i gràfica en unes pintures úniques pel seu estil i la seva temàtica.

El Conjunt de les pintures rupestres de la fi de la prehistòria situades a l’arc mediterrani de l’Espanya oriental és el més gran grup de llocs d’art rupestre que es poden trobar a tota Europa, i que ofereixen un retrat excepcional de la vida de l’home en un període essencial de l’evolució cultural humana.

S’integren en el conegut com Art Esquemàtic, una expressió dels grups del neolític (6.500 – 3.200 abans de la nostra era) present en bona part del territori lleidatà: Bellver de Cerdanya, Vilanova de Meià, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, Os de Balaguer, Tremp, Camarasa, Alfés, Les Borges Blanques, L’Albí, La Granja d’Escarp y El Cogul. A més s’esten per les províncies de Barcelona, Tarragona, Almeria, Jaén, Alacant, Castelló, València, Múrcia, Osca, Terol, Saragossa, Albacete, Conca, Guadalajara, etc..

Aquestes pintures van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN), Llei 9/93, de 30 de setembre, del Patrimoni Cultural Català. A més van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO, el desembre 1998.

 

 

VISITAR LA COVA DEL TABAC

 

Arrel de diversos actes vandàlics, durant el 2017 i 2018 el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Camarasa es van impulsar una sèrie d’accions per revaloritzar la cova.

Les accions esmentades culminen amb el tancament de la Cova del Tabac per tal de regular-ne l’accés, protegir les pintures de nous actes vandàlics i garantir el valor patrimonial arqueològic de la cova, i la instal·lació de dos panells informatius situats respectivament a la cova i a l’inici del camí que porta al pantà.

Per accedir lliurement a la cova es necessari registrar-se prèviament i omplir el formulari amb les dades sol·licitades a través de la web de l’Espai Origens.

Un cop fet l’enviament tindreu accés a la informació i els passos a seguir per poder accedir a l’interior de la cova.

 

 

CURTMETRATGE SOBRE LES PINTURES DE LA COVA DEL TABAC

 

Des de l’Espai Orígens, ens conviden a veure el curtmetratge Les Pintures de la Cova del Tabac, un projecte artístic, un paisatge oníric basat en una lliure interpretació de les pintures rupestres de la Cova del Tabac.

Aquesta producció cinematogràfica, realitzada per Jan Nebot Torrella, parteix de la idea original de l’artista Nil Nebot Torrella.

Mitjançant la interpretació artística dels motius representats en la cova, s’elabora un recorregut a manera de mite de creació primitiu. Aquesta interpretació usa els elements distintius de l’entorn per a concedir a la cova un sentit sacre o de culte.

Curtmetratge de les Pintures de la Cova del Tabac

Curtmetratge de les Pintures de la Cova del Tabac.

 

 

ESPAI PROTEGIT DE LA COVA DEL TABAC

 

La Cova del Tabac es troba a l’àrea de L’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, dins de la comarca de La Noguera.

És un Espai d’Interès Natural i Reserva Natural de Fauna Salvatge que forma part de la Xarxa Natura 2000.

Natura 2000, es una xarxa ecològica europea de àrees de conservació de la biodiversitat.

Consta de Zones Especials de Conservació designades d’acord amb la Directiva Hàbitat, així com de Zones d’Especial Protecció per a les Aus establertes en virtut de la Directiva d’Aus.

Recordeu que els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país.

Aquest indret està dotat d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, educatiu o paisatgístic.

 

 

 

 

Cap dels continguts del lloc SerradelMontsec.cat es poden utilitzar, copiar, redistribuir, fer-ne transformacions i/o modificacions, sense autorització prèvia.

Si vols distribuir o utilitzar aquests continguts, contacta amb nosaltres prèviament per acordar les condicions d’ús.

 

SEGUEIX-NOS A LES XARXES

SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Instagram

 

 

SerradelMontsec.cat serradelmontsec@gmail.com

 

 

 

PRACTICA EL TURISME SOSTENIBLE

Pren consciència de l’impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l’essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

 

RECORDA QUE MOLSTS PARATGES SON ESPAIS PROTEGITS I FRÀGILS

 

Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d’un règim de protecció i gestió establert per l’Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.

 

QUÈ? QUI? COM?

 

SerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants. Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, etcètera, sinó que també parla de la cultura, els costums, les llegendes i els paisatges.

Amb el topònim Serra del Montsec anomenem una única serralada, d’uns 50 quilòmetres de llarg, que en realitat es divideix en tres unitats diferents: el Montsec de Rúbies (o de Meià) amb el dom de Sant Mamet; el Montsec d’Ares; i el Montsec d’Estall, mal anomenat per alguns com Montsec d’Aragó, que és el menys conegut de tots, el més deshabitat i el més inaccessible.

Al mateix temps, la Serra del Montsec ha estat declarada Reserva Starlight per l’UNESCO, i forma part del Geoparc Orígens, qualitat concedida també per l’UNESCO, que reconeix els valors geològics excepcionals d’un territori. És un Espai d’Interès Natural Protegit.

Els paisatges de la Serra del Montsec tenen diferents figures de protecció declarades com espais d’interès geològic, espais de la Xarxa Natura 2000, reserves de fauna salvatge, patrimoni mundial, patrimoni històric, etcètera. Dins de la seva àrea d’influència trobem l’Espai d’Interès Natural l’Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresa, l’Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, la Reserva Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai, etcètera.

La Serra del Montsec engloba dues províncies, Lleida i Osca, i tres comarques: la comarca de La Noguera i la comarca del Pallars Jussà, ambdues dins de Catalunya, i la comarca de La Ribagorça d’Osca, a l’Aragó.

Però també engloba subzones com:

El Segre Mitjà, a comarca de La Noguera, també anomenat Ribera del Segre, històricament coneguda com Urgell Mitjà, és una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant dels municipis de Ponts, Oliana, La Baronia de Rialb, Artesa de Segre i Alòs de Balaguer fins a l’Aiguabarreig dels rius Segre – Noguera Pallaresa.

La Vall de Barcedana, a la comarca del Pallars Jussà, una antiga i històrica entitat política, jurídica i administrativa menor coneguda com ‘La Vall’, que va des de l’antic Hostal Roig fins al Pantà de Terradets, englobant dins seu les viles de Mata-Solana, Sant Miquel de la Vall, Sant Martí de Barcedana, Llimiana i Sant Miquel de la Vall que pertanyen a diferents municipis.

La Conca de Tremp, a la comarca del Pallars Jussà, compren l’anomenada Conca Deçà a ponent, amb els municipis de Tremp, de Castell de Mur, Sant Esteve de la Sarga, entre d’altres, i a llevant la Conca Dellà, anomenada també Conca d’Orcau, al voltant de la vila i municipi d’Isona i de Gavet de la Conca, entre d’altres.

La Feixa, es com s’anomena la zona geogràfica, de certes terres planes i de fàcil conreu i a diferents alçades, que formant una mena de vall, es troben entre l’Obaga de la Serra del Montsec d’Ares. La Feixa travessa el municipi de Sant Esteve de la Sarga i part del municipi de Viacamp i Lliterà (a la Ribagorça d’Osca) i engloba els pobles Moror, Moror, Alzina, Beniure, Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Girbeta (la vella) i Montgai.

 

MAPA DEL MONTSEC

 

Mapa de la SerradelMontsec.cat

Veure el Mapa de la Serra del Montsec.

 


SerradelMontsec.cat


 

error: ! Aquest contingut no està disponible. Si t'agrada aquest text i vols que escrigui per a tu, envia'm un mail a serradelmontsec@gmail.com!