Pages Menu
TwitterRssFacebook
Categories Menu

Presa i Salt de Canelles. Os de Balaguer i Estopanyà.

 

Presa i Salt de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanya (Ribagorça). Serra del Montsec.

Presa i Salt de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec.

 

El Salt de Canelles és un aprofitament hidroelèctric a peu de la presa de Canelles, meitat a Estopanyà (Osca) i meitat a Os de Balaguer (Lleida). El salt concentra els corrents d’una zona afluent de 1.628 km2 que li reporten, en un any mig, uns cabals de 30 m. cúbics/seg. La capacitat de l’embassament, és de 68 milions de metres cúbics quan l’aigua es troba a la cota 506. La caiguda total del salt és de 127,61 m, encara que aquesta xifra es pot veure modificada en funció del nivell propi de l’embassament i fins i tot de la situació del següent embassament de Santa Anna.

 

El Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia

La presa disposa del Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia, el qual pretén ser un nexe entre el públic i el coneixement científic i tècnic, acostant al visitant al món de l’Energia, la Geologia i del Medi Natural. El Centre, aprofita les característiques d’un espai únic al peu d’una de les preses més importants d’Europa, la Presa de Canelles, amb una alçada de 152 m. a la Serra del Montsec.

L’edifici central disposa d’una aula amb capacitat per 40 persones i sales d’exposició permanent dedicades a l’energia, a la geologia i a L’aigua, com font d’energia. Acabada la visita es fa un recorregut per l’interior d’una de les centrals de producció d’energia elèctrica més importants de Catalunya, la Central de Canelles, i de la Cova Negra ubicades dins la Serra de Blancafort.

 

VISITES

 

Per fer visites guiades al Centre d’Interpretació de l’Energia i la Geologia, la Cova Negre i la Presa de Canelles podeu anar a la web d’Os Aventura on trobareu Informació i reserves:

  • Telèfon: 669 757 639
  • correu: info@osaventura.com

 

Imatge de la web d’Os Aventura.

 

 

La Presa de Canelles

La presa va ser construïda en un temps rècord per l’equip de la ENHER (sis anys, del 1953 al 1959), però abans d’iniciar el procés de construcció de la presa i per treballar en sec, es va haver de desviar el riu Noguera Ribagorçana, i per poder fer el desviament es va construir uns petits assuts (petites preses) i un túnel deixant en sec tota la zona de treball, iniciant a continuació el procés de condicionament del terreny i la construcció dels ancoratges de la presa.

Malgrat les dificultats, la construcció de la presa va ser un dels èxits més importants de la enginyeria de l’època, va ser construïda en un temps rècord i encara avui és visitada i estudiada per algunes universitats d’Europa. Quan van realitzar l’ompliment de l’embassament, a mesura que anaven construint la presa, van aparèixer importants fuites d’aigua a través del massís càrstic especialment en el marge esquerre, alentint els treballs i l’ompliment.

Durant els anys 1957/1962 i 1971/1973, es va construir una pantalla d’impermeabilització a l’interior de la muntanya i en les dues marges del riu evitar les fuites d’aigua a través de la muntanya. A més, i amb l’objectiu de reforçar la seguretat de la presa, entre els anys 1974 i 1976, va haver de construir un contramur de reforç per l’estrep dret de la presa.

 

Presa i Salt de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanya (Ribagorça). Serra del Montsec.

Presa i Salt de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (Ribagorça). Serra del Montsec.

 

 

El poblat de Canelles

El poblat va ser construït per la empresa ENHER per albergar la gran quantitat de treballadors i familiars desplaçats des de tots els racons de la geografia per treballar en la construcció de la Presa i de la Central. Durant l’època va albergar unes 4000 persones que en la seva majoria van arribar del sud, i si afegim les que s’allotjaren als pobles veïns com Estopanyà, Camporrells i d’altres, gairebé sumaven 6.000 les persones entre els treballadors i els familiars. El poblat disposava d’una infraestructura molt completa, a part dels xalets i cases, també disposava d’oficines, hotels, escola, església, botigues, bars, caserna de la Guàrdia Civil, etc…, i la festa major era la més gran i important de la comarca. A finals dels anys 80, acabades les obres es va enderrocar, quedant actualment algunes restes del que va ser.

La central és de caverna i esta excavada dins de la muntanya en el marge esquerre del riu a peu de presa, i s’accedeix a través d’un túnel excavat a la roca. De fet, és la més gran de Catalunya i la segona més alta del continent europeu.

El Pantà de Canelles és un embassament que pertany al riu Noguera Ribagorçana. L’embassament resultant de la construcció de la presa de Canelles es el mes gran de la conca del Riu Noguera Ribagorçana, (680Hm3 = 680 mil milions de litres d’aigua) i el segon més gran del Sistema Hidrogràfica del Ebre. El seu caràcter hiper-anual permet, a més de produir energia elèctrica, la regulació de les aigües per l’abastiment a poblacions i regs agrícoles. L’embasament, degut a la seva gran capacitat, solament s’ha pogut omplir una sola vegada des de la seva construcció.

 
 


Fotografies de la Presa i Salt de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanya (Ribagorça). Serra del Montsec.
 


 
 


Situació en el Mapa de la Presa i Salt de Canelles. Os de Balaguer (La Noguera) i Estopanyà (La Ribagorça). Serra del Montsec.
 


 
 

 


 

SerradelMontsec.catSerradelMontsec.cat és una iniciativa que neix com una plataforma amb esperit divulgatiu i de reconeixement de la Serra del Montsec en totes les seves vessants: el Montsec de Rúbies i Sant Mamet, el Montsec d'Ares, el Montsec de l'Estall, la Reserva Starlight del Montsec, l'Espai d'Interès Natural de la Serra del Montsec , els seus Espais d'Interès Geològics, els seus Espais de Xarxa Natura 2000 Serres del Montsec, Sant Mamet i Mitjana, l'Aiguabarreig dels rius Segre i Noguera Pallaresal'Espai Natural de les Vessants de la Noguera Ribagorçana, etc.La Serra del Montsec engloba dues províncies i tres comarques: la comarca de La Noguera (Lleida), la comarca del Pallars Jussà (Lleida) i la comarca de La Ribagorça d'Osca, a l'Aragó. Però també engloba subzones com el Mig Segre (o Segre Mitjà, o Ribera del Segre), històricament també conegut com Urgell Mitjà, una extensió del territori que forma una comarca natural al voltant de Ponts i La Baronia de Rialb. Així com la zona coneguda com els Aspres del Montsec.Així doncs, aquesta web, no només parla del patrimoni històric, mundial, arquitectònic, arqueològic, paleontològic i geològic, també parla de la cultura, els costums, les llegendes, etc.


Practica el Turisme Sostenible. Pren consciència de l'impacte que provoca en el medi la teva activitat i contribueix al desenvolupament sostenible durant la teva estança: oblida les preses i sincronitzat amb el ritme de la vida local, descobreix l'essència tradicional del medi rural, fes servir productes i serveis locals, fes un consum responsable i redueix els teus residus, utilitza el transport públic i sostenible sempre que puguis.

Recorda que molts paratges son espais protegits i fràgils. Els espais naturals i arqueològics protegits són una peça clau que sustenten la conservació de la cultura, la identitat i la biodiversitat al nostre país. Molts paratges estan dotats d'un règim de protecció i gestió establert per l'Administració, per tal de preservar el seu interès científic, arqueològic, històric, ecològic, cultural, paisatgístic o mediambiental.Segueix-nos a les Xarxes Socials


SerradelMontsec.cat a Youtube SerradelMontsec.cat a Twitter SerradelMontsec.cat a Facebook SerradelMontsec.cat a Instagram

Samarretes de SerradelMontsec.cat?
Samarreta Sóc Montsec - Les AsparetsMapa de la SerradelMontsec.cat

Obre el mapa de La Serra del Montsec en format gran.
SerradelMontsec.cat

error:

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca